Runes of Magic

  • Írta: Ghost
  • 2009. április 12.
Link másolása
Taborea szörnyű teremtményekkel, bátor harcosokkal, varázslattal és megannyi küldetéssel várja azokat a kalandorokat, akik nem riadnak meg semmitől, akik képesek harcba szállni, hogy jobbá és szebbé változtassák a világot.
Napjainkra az MMO műfaj annyira népszerűvé vált, hogy a játékosok nagy része ezek előtt tölti napjainak nagy részét. Sokért közülük havidíjat kell fizetni, ám tucatszám léteznek olyanok is, amelyek ingyen szórakoztatják a kikapcsolódni vágyókat, s csak bizonyos extra tartalmakért kell pénzt adni. Sajnos ezen ingyenes játékok nagy része egy idő után borzasztó unalmassá és monotonná válik, ám a Runewaker csapata előállt egy olyan MMO-val, amely kitűnik a többi közül. Akinek már elege van a World of Warcraftból, a Warhammer Online-ból vagy a Tolkien világában játszódó The Lord of the Rings Online-ból, annak megéri rászanni az időt, és meglesni, hogy milyen is Runes of Magic.

Egy új kaland kezdete

A kliens letöltése és telepítése után azonnal egy kellemes képernyő fogadja a játékosokat, ahol az előzőleg regisztrált felhasználói adatainkat kell megadni. A belépést követően választhatunk két  szervertípus, a PvE (Player versus Envirovement) és a PvP (Player versus Player) közül. Ha döntöttünk, akkor egy MMO játékokból már ismert ablak fogad bennünket, ahol kiválaszthatjuk a már kész karaktereinket és újakat is generálhatunk. Mivel a játék még csak néhány hete indult, ezért egyelőre kevés variációs lehetőségünk van, ugyanis csak embereket irányíthatunk, a Harcos (Warrior), Cserkész (Scout), Zsivány (Rogue), Mágus (Mage), Pap (Priest) vagy a Lovag (Knight) klassz egyikéből. Ha kiválasztottuk a kasztot, akkor a külső tulajdonságait kell beállítanunk, ami nem kis feladat, ugyanis a készítők rengeteg variációs lehetőséget biztosítottak. Mindkét nem 36 arc- és 24 hajstílussal rendelkezik, ezek színeit pedig egy paletta segítségével bármilyenre varázsolhatjuk. Ha elkészültünk a kinézettel, akkor egy névválasztás után már a töltőképernyő köszön vissza ránk, majd a szemünk elé tárul Taborea csodálatos világának egy parányi része.


Az első lépések egy ismeretlen világban

Amint beléptünk, azonnal felkínál a játék egy választási lehetőséget, miszerint szeretnénk végigmenni a tutorial részen, vagy inkább azonnal belecsöppennénk a komoly kalandokba. Aki eddig nem sok MMO-val próbálkozott, annak mindenképp érdemes a gyakorló részt megcsinálni, ám aki egy kicsit is jártas ebben a műfajban, az bátran belevághat az igazi nagybetűs életbe. Ha vetünk egy pillantást a kezelőfelület elrendezésére, valószínűleg rögtön a World of Warcraft jut majd eszünkbe: a bal alsó részen foglal helyet a chat ablak, mellette az Action Bar, jobbra a táska található, míg a bal felső sarokban a portrénk és életerőnk, jobbról pedig a térkép köszön vissza ránk. Amint megbarátkozunk a felülettel, máris a mellettünk álló emberrel kell beszélnünk, ugyanis ő indítja el az első küldetést, amely bevisz bennünket a közeli városba. Keveset kell csak mennünk, ám a látvány, ami a szemünk elé tárul, az igazán magával ragadó. A fák lombjai gyönyörű árnyékot vetnek, a felhők kúsznak az égen, s köztük a nap sugarai szépen előtűnnek. Körülöttünk a legfurcsább lények járkálnak, olykor még egymással is szembeszállnak. A Runewaker igazán nagyot alkotott a látvány terén, minden elismerés az övék -olyan hangulat árad a játékból, amelyet sok más fizetős MMORPG is megirigyelhetne. Eddig nyolc különböző terület áll nyitva a kalandorok előtt, mind teljesen különböző növény- és állatvilággal, teljesen más hangulattal rendelkezik. Hogy elérjük a maximális 50-es szintet, ahhoz be kell járnunk mindegyiket, s a jövőben számíthatunk arra, hogy egyre több és több területtel bővül majd a világ.


Harc a katakombákban

Mint a legtöbb MMO-ban, itt is nagy hangsúlyt fektettek a készítők a különböző instance-okra. Ezeket bárki meglátogathatja, ha eléri a megfelelő szintet, s az első ilyen helyszín már egészen korán, 10-es szinten bejárható, ám vannak igazán kemények is, amelyek csak nagy tapasztalattal rendelkező játékosok számára fedik fel titkaikat. Ha siketül összeszednünk öt barátot, akkor hatan bátran nekivághatunk az első instance-nak, amely már megjelenésével elkápráztatja a játékost. Ezekből a helyszínekből eddig 16 található a játékban, ám ez a szám később még bővülni fog. A harcrendszer a fentebb említett Blizzard produktumban megismertre hasonlít leginkább, vagyis a különböző képességeinket használva tudunk elbánni az ellenséggel, viszont ha ügyesen játszunk, akkor a megfelelő kombiációkat használva még halálosabbá válhatunk.


Dual spec, avagy a kettős élet

A Runes of Magic egyik különlegessége a kettős-osztályrendszer. A karakternek előbb el kell érnie a 10-es szintet, s ekkor választhat még egy kasztot. Mindegyik kombináció elfogadott, vagyis ha elsőre harcost indítottunk, attól még a másodlagos kasztunk lehet akár pap is -ezzel a lépéssel már 30-ra nőt a variálható karakterek száma. Mind az elsődleges, mind a másodlagos kaszttal szintet lépünk, ám a másodlagosnak csak néhány képességeit használhatjuk. Ha a csata megköveteli, akkor ellátogatunk az egyik városba, s azonnal megcseréljük az aktuális elsődleges és másodlagos szerepeket, s mindjárt egy teljesen új hőst kapunk eredményül.


Mesterségem címere

A játékban nem csak harcolhatunk, de az MMO anyagoktól megszokott módon különböző szakmákat is elsajátíthatunk. Lehetünk alkimista, kovács, ács, szakács, növénygyűjtő, favágó, pajzskészítő, bányász vagy akár szabó is. Ha szeretnénk, akkor az összes mesterséget megtanulhatjuk, ám rengeteg időbe telik, míg mindet képesssé válunk mesteri szinten művelni. A különböző gyűjtögető szakmákkal remekül boldogulhatunk kalandjaink során, ugyanis rengeteg alapanyagba botlunk a vadonban. Ha szeretnénk olyan foglalkozással ékeskedni, amivel pénzt is szerezhetünk, akkor azért keményen meg kell dolgozni, ám a munka mindig meghozza gyümölcsét, s akár Taborea legismertebb mesterei is lehetünk.


„Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad!"

Természetesen Taborea vidékein is kopik a cipő, így az igazi nagy hősök nem gyalog szelik át a vidéket, hanem hűséges paripájuk hátán. Lehetőségünk van lovat bérelni, ha szeretnénk, egy napra, egy hétre, vagy akár egy hónapra is. Persze az időtartamtól függ az ár is, s ha lusták vagyunk szaladgálni, akkor bizony gyorsan kiürülhet az aranyat őrző tarisznyánk. Ha nem szeretnénk , hogy mindig csak bérbe vegyük a hátast, akkor akár sajátot is vásárolhatunk, ám ha valami igazán különlegeset szeretnénk, azért valódi pénzt kell fizetnünk. A hátasok mellett a hősnek egy otthon is dukál, s a Runes of Magic-ben nagyszerű rendszert építettek ki erre a célra. Bármelyik szinten ellátogathatunk az eladóhoz, s megvehetjük első házunkat. Ide csak is mi juthatunk be, vagy a csapatunk, mert az egész instance-olva van, vagyis mindenki egy másik házba kerül be. Az otthonunkat kedvünk szerint díszíthetjük is bármivel, ami éppen a kezünk ügyébe akad: tehetünk bele asztalt, székeket, szekrény sőt, még a trófeáinkat is elhelyezhetjük itt.


Mindez ingyen?


A Runes of Magic, mint ahogy már említettem is, egy ingyenes MMORPG. Bárki ingyen letöltheti a klienst, bátran elmerülhet Taborea csodálatos világában. A fejlesztők az úgynevezett mikrotranzakciókból szerzik meg a szükséges pénzt. Hogy ez mit is takar? Ha valaki hozzá szeretne férni bizonyos extra tartalmakhoz, akkor néhány eurót ki kell érte fizetni. A hivatalos oldalon keresztül vásárolhatunk gyémántokat, s azokat feltöltik a felhasználói fiókunkhoz, így abból vásárolhatunk majd a játékon belül. Ha kedvünk tartja, akkor néhány ilyen drágakőért cserébe megváltoztathatjuk karakterünk kinézetét, szebb hátasokat, nagyobb házat vehetünk, de akár a fegyverzetünket is egy sokkal jobbra, szebbre és erősebbre cserélhetjük. Ez egy kicsit felbontja a játék egyensúlyát, mert aki hajlandó pénzt áldozni rá, az sokkal erősebb és hatékonyabb lehet másoknál, ám valamiből ki kell fizetni a szervereket és a fejlesztőket is. A Runewaker csapata igazán remek munkát végzett és végez jelenleg is, mert folyamatosan bővítik a játékot, egyre több területet adnak hozzá, valamint a közeljövőben új kasztokat is terveznek beépíteni, ezáltal még színesebbé, még változatosabbá teszik az amúgy sem unalmas játékot. Akinek már elege van a World of Warcraftból és a hasonló fizetős játékokból, az nyugodtan vesse bele magát Taborea csodálatos kalandjaiba, nem fogja megbánni.

15.
15.
NECROSMOKE
#22: GOOGLE IT ott keresd vagy az oficsiális szájton
14.
14.
Halmer
12.
12.
InGen
Reményeim szerint nemsokára megalapítom a GK hivatalos guildjét, csak előbb össze kell szedni 30k aranyat szépen, de rajta vagyunk a témán :D
11.
11.
n1m
hmm, erre én is kíváncsi vagyok, a teszt alapján nagyon jó lehet ^^
10.
10.
Tyrael
A cikk nagyon jó lett, grat, a játék is nagyon jó, már van egy 6os knightom:D
9.
9.
Aramisz93
Én éjszakáa hagytam a 3 és fél gigás klienst, most keltem szoval ebben a pillanatban telepítem. Nemsokára kiderül, hogy tetszik-e a játék. Hogyha a telepítőfájlokat kiirom egy lemezre, akkor több gépre is tudom telepíteni ugye? nem kell ujbolés ujbol letölteni a klienst.
8.
8.
Rabit Wars
Én is most töltöm az oldalrol amit belinkelt Scaryman és nekem eddig minden rendben van :D jó öttletvolt ezt az oldalt belinkelni sokat fog segíteni a játékról kösz =)
7.
7.
Ghost
Nem reklám, nekem is sokat segített az oldal :)
6.
6.
scaryman
www.runesofmagic.hu



remélem nem reklám :D ... local szeró... full sebesség + patchek :)
5.
5.
scaryman
lassan milliós a tábor :)

amúgy nem leszólni akarom Ghost cikkét, de nem feltétlen kell fizetni érte, mivel Diamondot(amit ugye igazi pénzért veszel) az aukciósházban is tudsz venni játék pénzért :)



de erre mindenki rájön majd ha egy kicsit érdeklődik a játékban a magyar játékosoktól esetleg RoM Hungaryn :)



amugy *5 ös cikk :)
4.
4.
Chavez
Jó teszt lett, megjött a kedvem hozzá. Egyébként mennyien játsszák a gémet? 100ezer fő meg van? :)
3.
3.
Ghost
Letöltöd a majdnem 4 GB klienst, utána frissíti magát egy darabig és annyi. Nem tart sokáig.
2.
2.
Ghost
Köszönöm. Mindenképp megér egy próbát, meglepően jó lett :)
1.
1.
Aramisz93
A cikk szuper, mint mindig. a Játék már aképek alapján is felkeltette az érdeklődésem, hát még most...:D



Már töltöm is a klienst ;)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...