FUEL

  • Írta: Daks
  • 2009. június 14.
Link másolása
Sitting Ducks, Garfield 2, Ratatouille, Wall-E. A francia Asobo csapat srácait eddig nem lehetett komolyan venni, a Codemasters azonban adott nekik egy esélyt. A rájuk bízott feladat nem más volt, mint egy olyan offroad autóverseny megalkotása, mely méltó ellenfele lehet a Playstation 3 exkluzív Motorstormnak. De vajon sikerült-e bizonyítani? Hamarosan kiderül!
Képzelj el egy kerek 14000 négyzetkilométeren elterülő, szabadon bejárható, globális felmelegedés, és természeti katasztrófák sújtotta világot. A vidéken igazi Mad Max hangulat uralkodik, mindenhol felborult és kiégett autóroncsokat látni, a FUEL versenyzői pedig összedőlt házak között, sivár prérin, erdőtűz sújtotta hegyvidéken, és kietlen sivatagban küzdenek meg egymással, sokszor olyan körülmények között, ami elől normális, épeszű ember fejvesztve menekülne. Tornádó, homokvihar, hurrikán, hirtelen feltámadó orkán erejű szél, mindent szétverő zivatar, jégeső, és még sorolhatnám, az environmentális hatások ezúttal senkinek sem kegyelmeznek.


Összesen 72 futam és 190 challenge kihívás vár ránk ebben a földi pokolban, az egyes összecsapások között pedig amolyan kikapcsolódásképpen lehetőség nyílik egy kis szabad kóborlásra is. Ilyenkor élvezhetjük a szabadságot és a kilátást, de vannak felfedezhető bónusz cuccok is, a hangsúly viszont értelemszerűen a menüből is egyenként elérhető karrier versenyeken van.


A játék képzeletbeli világa 19 kerületre lett osztva, az egyes új részeket pedig a karrierben nyerhető csillagokkal lehet elérhetővé tenni. A végigjátszás során 74 különböző verda volánja mögé pattanhatunk, van crossmotor, quad, buggy, izomautó, terepjáró, de még kamion is, a Motorstormmal ellentétben itt azonban nincsenek mixelt versenyek, egyszerre csak egy kategória állhat rajthoz. Egy-egy csoportban többféle modell is megtalálható, eltérő tulajdonságokkal, a válogatásnál a legfontosabb tényező azonban, hogy betonúton, avagy offroad zajlik-e a soron következő verseny. Előfordult már velem, hogy aszfaltra teremtett motorral indultam el, aztán csak úgy pislogtam, mikor az első sáros emelkedőn fel kellett volna menni.


A futamoknak három nehézségi szintje van, és egyenként nagyjából 3-5 perc alatt teljesíthetőek is. A legjellemzőbb a checkpointos verseny, ahol különböző távokon ellenőrzőpontok vannak felállítva, a célba pedig csak ezeken keresztül lehet bejutni. Akad még körverseny is, az én kedvencem viszont a raid, ahol nincsenek kijelölve utak, bárhogy el lehet jutni a célba, ha kedvünk tartja, akkor akár nyíl egyenesen is átvághatunk a vadonon, a döntés rajtunk áll.


A látvány teljesen korrekt, a járművek kellőképpen kidolgozottak, és még koszosodnak is, a pálya jól berendezett, dús növényzettel rendelkezik, egyes hegycsúcsokról pedig olyan panoráma tárul az ember elé, hogy tovább se akar menni a versenyben. A grafikára még ráférne egy kis elsimítás, de amúgy rendben van, az időjárás effektek nagyon kemények, és a fényekkel sincsen gond. A kinézetben engem egyedül a motion blur zavart, amikor a gép őrült maszatolásba kezd nagy sebességnél, azt valahogy sosem csíptem egy játékban sem.


A hangulatra és a kinézetre nem lehet tehát panasz, mi az ami miatt mégis bukás lett a FUEL? Az, hogy élvezhetetlen az egész. Sztori mód nincs, csak megyünk és versenyzünk sorra, azt se tudjuk kik vagyunk, vagy milyen évet írunk. De még el is tekintenék ezektől, ha a verseny ne lenne teljes szívatás. A járművek lomhák és nehezen irányíthatóak, állandóan csúszkálunk, az ellenfelek pedig annyira buták, hogy néha képesek tömegesen telibe találni egy több száz méterrel korábban kiszúrható, úton keresztbe fordult kamiont.


A vezetési élményt tovább rontja, hogy a fákat nem lehet kidönteni, még a legkisebb cserje is olyan, akár a vasbeton, sőt a bokrokon se lehet átmenni, így pedig értelmét veszti az offroad, mint fogalom. A lényeg az lenne, hogy olyan brutális gépállatokat irányítsunk, amik nem ijednek meg egy kis tereptől, erre vesződhetünk a kavicsok és a palánták kerülgetésével, hát köszönjük. A fizika is botrányos, egy-egy ugrató után nem hogy száguldanánk tovább, földre érkezéskor odavágódunk a talajhoz, 100-ról 30-ra lassulva egy pillanat alatt. És még ezt akarták a Motorstorm ellen küldeni?


A kijelölt úton haladva a játékost kevésbé részesíti orális frusztrációban a FUEL, pont ezért is, szerintem összességében kevésbé szar, mint ahogy azt sokan mondják, de komoly pontot nem érdemel még az ütős időjárási hatások miatt se. Az csak egy kis plusz lett volna, egyfajta adalék, ami kiemelné a játékot a középmezőnyből, a fent felsorolt borzalmak miatt azonban egyedül kevés, hogy megmentse a címet. A fejlesztők maradhattak volna inkább a terepjáró szimulátornak indult, de 2006-ban végül a FUEL miatt leállított Grand Raid Offroadnál, a DiRT 2-re várva most az nagyon jól jönne!

41.
41.
NikoXXX
Udv!En anno amikor megjelent,egy egesz nyarat jatszottam vele es nem untam meg...most ujra kezdtem hogy fejezzem be es jatszam ki 100%-ra.
A bokrokon meg at lehet menni,azokon a fakon nem lehet atmenni amik nagyobbak mint az auto (magassagban),en cross motorokkal jarok csak es mindig egyenesen az erdokon,hegyeken keresztul mejek.
Megeri kiprobalni nagyon jo jatek,az ember ha leveszi a jatek zenejet es halgassa a kedvenc mixeit annak egy olyan szabadsag elmenyben lessz resze amit semmi nem potol.
Kedvenc mixeid,freeride,tobb nem is kell,talan kaja es pia melle.
A versenyek meg nagyon konnyuek,ugy lehet csalni hogy en 3-4 km-el is levagom a versenyeket amelyiken lehet es mindig egyenesen a chekpoint fele megyek ha nem full road a jarmu.Ilyen csalos jatek nincs meg,20km tavot megcsinaltam ugy hogy 12 mentem le belole es en nyertem,minek kanyarodni ha egyenesen is lehet menni... 8/10 siman nalam
40.
40.
szöcske
#39: Tipikus HL 2 bokrok meg füvek,de ott még tűrhető volt 2004-ben asszem.
39.
39.
Vendu
Most néztem meg ebben a játékban is 2D-sek a bokrok, nem igaz, hogy ezt nem tudják megcsinálni jól.
38.
38.
Vendu
Ha már a bokroknál tartunk, igaz, hogy nekem csak a Motorstorm Pacific Rift demoja van meg, de közelről megnéztem az bizony 2D-s volt. Elég csúnyán festett. Annyi, hogy lehet rombolni. A grafikája meg ennek a játéknak jön be jobban.
37.
37.
fruchtig
Szerintem is jobb lett a pc verzio. Én ha kicsit ki akarok kapcsolni ezzel autozom. Naon jol kikapcsol!
36.
36.
simon 555
hát ahogy itt olvasom a PC verzio sokkal jobb mint a konzolos:)

mert én eddig nem akadtam el 1 bokorban sem....
35.
35.
xICEMANx
Ez egy irtó nyomott hangulatu játék...nem ért és nem is ér meg egy DL lemezt XD...elkeztem rá 10 percre fájt a fejem mert már annyira untató egy szar...egy jó példa egy értelmetlen játékra...FUEL...xD
33.
33.
Chavez
Nem baj:D akkor is érvényes :)
32.
32.
wolf15
Te Chavez...saját magának írta...
30.
30.
Chavez
30: már bocsi, de nagyon hidegen hagy, hogy ki hogy ír a fórumokon. cikkeknél, híreknél más a helyzetm, ezt aláírom
30.
30.
Chavez
nem mintha védeném az ipsét .D
29.
29.
koffein
29: sok a szoismetles, bocs.
28.
28.
koffein
a cikk kiräly lett.Mär a videon is lehet lätni, hogy az iränyitäs egy zsäk fos, ide oda csuszkäl. Pedig ez a termeszetikatasztrofa sulytotta környezet nagyon elvezetes lett volna. Majd a következö Motorstormba belerakjäk biztos ezt az ötletet. Ennyi ertelme volt ennek a jäteknak, hogy kilopjäk majd belöle ezt az ötletet
27.
27.
kasy
Daks, nem kötekedni akarok de egy "offroad" játékot hogyan is kötöttél össze egy orális frusztrációval? :D
26.
26.
Raam989
Ja és ami nálam nagyon nagy minusz pontot eredményezett, az az, hogy a Fuel név ellenére, nem a Metallica -Fuel szám csendül fel a játék indításkor.
25.
25.
Raam989
Tényleg nagyon kula a játék. Tisztelet Daksnak, hogy tudott belőle tesztet írni, nekem nem nagyon akar menni, egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy betegyem a gépbe a lemezt. Vártam mint a messiást, de ez a játék életem egyik legnagyobb csalódása lett...

Aki teheti, inkább játsszon Pure-al, vagy Burnout-al, vagy maradjon a MotorStormnál.
24.
24.
Szatech
nem tudjátok PC-re mikor jön ki mert sehol se találom? am. ha tényleg ilyen rossz lett akkor kár érte mert a videokon és a képeken nagyon ütősen nézett ki
23.
23.
Kyuubi
Am szerintem Pure a legjobb offroadfos cucc. Legalábbis amennyire az offroad. A Motorstormot egyszer próbáltam ki a Corában, egy kiállított PS3-on, de valahogy nem igazán jött be XD
21.
21.
Daks
Kyuubi, javitottam, thanks. Illetve a tobbieknek koszi a dicsereteket :).

A pontozasrol: ha egy offroad versenyben nem lehet rendesen offroadolni, mert mindenbe beleakadsz, az auto meg kilinccsel elore kozlekedik, akkor az ugy el van baszva, ahogy van :)
20.
20.
bzsp
iígy elszúrni, pedig azt hittem h király lesz..:(
19.
19.
kinderbalu
jó lett a cikk, grat! jogosnak tartom a pontozást, ha tényleg igazak az említett negatívumok...jó..gondolom nem hazudnátok:D csak elképesztő h 2009-et írunk és acélbokrok vannak...a többi hibát nem is említeném.

amúgy pontozásról még: akár egy igen durva hiba is sokat ronthat valaminek az értékén...itt játékok szempontjából több durva hibát is írtál...pl. nem egy filmmel voltam úgy hogy ha nem lett volna "az a plusz ötperces jelenet" akkor húdejó...aztán lett...és bumm, ment a süllyesztőbe.a jót könnyen el lehet cseszni. nem valami összefüggő hozzászólás de a lényeg kivehető:D
18.
18.
Kyuubi
Grat jó teszt, de egy volt benne egy két elírás:



egy az uccsó előtti szakaszban:

"...gépállatokat irányítsunk, amik MEG ijednek meg egy kis..."



egy pedig az uccsóban:

"...pont ezért is, szerintem összességében szerintem kevésbé szar..."
17.
17.
Mast3rmind
Grat a cikkhez. Még jó, hogy anno ezt nem vállaltam be a Damnation mellé. Habár, azóta már én is másként értékelek sok mindent...



16: Igen! A -2-3 pont meg kicsit kevésnek tűnik annak fényében, ha elolvastad a cikket. :) Még az értékelésen is látszik, hogy negatívumokból kicsit sokkal több van...



Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...