Harry Potter és a Félvér Herceg

  • Írta: fojesz
  • 2009. július 26.
Link másolása
Az utóbbi években rendre én tesztelem az aktuális Harry Potter filmek alapján készült játékokat, noha nem sok mindenben hasonlítunk a varázslónak tanuló kollégával. Nekem barna hajam van, kontaktlencsét viselek és általában a hősködést is inkább másra hagyom.
Ennek ellenére J.K. Rowling könyveinek nagy rajongója vagyok, jóllehet, pontosan abba a korosztályba tartozom, ahova az írónő magát, Harry Pottert is elképzelte – Harry gyakorlatilag velem együtt nőtt fel, nagyon jól ismerem a történetét, gyűjtöttem minden kacatot, ami vele kapcsolatos, láttam az összes filmet és természetesen a játékadaptációkat is végigjátszottam. Utóbbi sorozat hosszú és rögös úton ugyan, de két éve a csúcsra érkezett: a Főnix Rendje annyira jól sikerült, hogy akkor nehezen tudtam elképzelni, hogy mit tudnak még kihozni a virtuális Roxfortból az Electronic Arts-nál. Nos, félelmeim beigazolódtak, sajnos az új játék nem múlta felül elődjét, sőt még annak színvonalát sem tudta megtartani – a hatodik rész egyértelműen bukás, hamarosan Ti is meglátjátok, hogy miért.


Az előző játék – mégha nem is volt tökéletes - egyszerűen lehengerelt. Példaértékű alkotás volt, amely tökéletesen megállta a helyét a sok tucatadaptáció között: tökéletesen visszahozta a Harry Potter univerzum hangulatát, s játékmenetében is rendkívül szórakoztató volt. A készítők elvettették a negyedik rész borzalmas koncepcióját, s teljesen más oldalról közelítették meg a roxforti kalandozásokat; szabadon járhattuk be a varázslóiskolát, odamentünk és azt csináltunk, amit csak akartunk. Hihetetlen élmény volt felfedezni a portrék mögött húzódó átjárókat, segíteni a bajba került diáktársainkon, miközben papírforma szerint megmentettük a világot Voldemort csínytevéseitől.


Éppen az előző rész remek szereplése miatt voltam szkeptikus a film körüli gondok okozta féléves késéssel megjelent Félvér Herceggel szemben. Nyilvánvaló volt, hogy a játékmenetet már nehéz továbbfejleszteni, az új részt egyedül a játéktér és a játékbeli lehetőségek kibővítése mentette volna meg a kínos lehúzó kritikáktól. Tesztalanyunkról azonban süt, hogy a készítők félvállról vették a feladatot, meg sem próbálták kijavítani az előző epizód hiányosságait, újdonságokkal pedig csak elvétve találkozhatunk. A legnagyobb baj mégis az, hogy „továbbfejlesztések" címén a pozitív dolgokat is elrontották, s úgy leegyszerűsítettek bizonyos játékelemeket, hogy az anyag aligha fogja szórakoztatni a hardcore réteget. A szabad játékmenet megmaradt, a lehetőségeink továbbra is tágak, azonban mégis illúzióromboló, hogy mindent a szánkba rágnak, a feladatok pedig egyszerűek és önismétlők. A kibővült Roxfortban gyakorlatilag csak az fog eltévedni, aki szándékosan nem akar célba jutni, küldetést pedig maximum az irányítás fogyatékosságai miatt leszünk kénytelenek újrakezdeni. Nintendo Wii-n ez az ügyességi játékmenet tökéletesen megállná a helyét és élvezhető is lenne, én viszont akciójátékot akartam a pénzemért, nem pedig egy hirtelenjében összedobált, minijátékokra építő, sztori nélküli, pár óra alatt végigjátszható fércmunkát.


Pontosabban, lenne történet, csak a készítők a filmesek iránti jóindulat miatt (egyesek még mindig azt hiszik, hogy a játékosok egészen a film megtekintésééig nem akarják megismerni a sztorit) alaposan megvagdosták azt, aminek köszönhetően a játék fő csapásvonala egy délután alatt végigtolható. A történet is sokat sérült, komoly hiányosságokat és kihagyásokat érezni itt-ott. Harry Potter a hatodik évét kezdi meg a Roxfortban, s bár egy átlagos diák örülni szokott annak, hogy hamarosan befejezi az iskolát, az ő gondjai mégis egyre sűrűsödnek: Voldemort erősödik, az ellene folyó harc pedig egyre kilátástalanabbá válik. Mindenhol halálfalók (ők a nagyúr csatlósai) jelennek meg, egyre több civil esik áldozatul, s Dumbledore, aki ezúttal különórákat is tart hősünknek Voldemort múltjáról, kétségbeesettnek látszik. Harry ezúttal egy rejtélyes könyvre, a Félvér herceg jegyzeteire is rábukkan, aki jótanácsokkal látja el őt tanulmányai során. Hogy miként oldódnak meg a rejtélyek, vagy éppen hogyan fordul drámaira a befejezés? Nos, ez nagyvonalakban a játékból is kiderül, viszont annyira komolytalan tálalásban, hogy az embernek még a filmtől is elmegy a kedve.


Az új részből egy csapásra sikerült kiölni minden hangulatot. Valahogy már nem tűnik élettelinek a Roxfort, a grafika elavultsága kiábrándító, a borzasztó szinkronhangok és a nem túl jó irányítás pedig néha az őrületbe tudnak kergetni. Mint mondtam, a játékmenet alapvetően a régi maradt. Harryvel szabadon járkálhatunk a varázslóiskola épületében, igaz, az csak szép fokozatosan tárulkozik ki előttünk. Az események jóval gyorsabban történnek, mint korábban, gyakorlatilag minden sztorihoz kapcsolódó feladat elvégzése után vár ránk egy arc, aki mondja, hogyan és merre tovább. Természetesen nem kötelező foglalkozni vele, sőt ajánlott néha elkalandozni, hogy ne érezzük kidobott pénznek a játék árát. A gond csupán annyi, hogy hiába járjuk be keresztül-kasul a kastélyt, az már messze nem tartogat annyi érdekességet számunkra, mint az előző részben. Egyrészt a bejárható terület csak minimálisan bővült, a megmaradt részek már ismertek, másfelől ezúttal diáktársainkkal sem tudunk leállni csevegni, a felfedeznivaló extrák száma pedig alaposan redukálódott.


Mit tud csinálni az, aki hősködés helyett inkább csak kikapcsolódna néhány óra erejéig a varázsvilágban? Nos, mindenekelőtt gyűjtögethet. Akár akar, akár nem, érdemes, hiszen jelentősen növeli játékidő hosszát, emellett pedig temérdek achievement jár az összegyűjthető Roxfort-címerekért. Aki szereti, hogy fél percenként felvillan a képernyőn a szürke „Unlocked" felirat, az imádni fogja az új Harry Pottert, ugyanis a játékban gyakorlatilag már az orrtúrásért is gamescore jár. A címerekből egyébként 150 darab van elrejtve a kastély területén, némelyikükhöz könnyebb hozzáférni, míg valamelyikükért küzdeni kell. A falra szerelt darabokat például más tárgyakkal kell leverni a helyükről, míg a susnyásban elrejtetteket ki kell pörkölni a helyükről – jópofa, csak százötvenszer tényleg nagyon unalmas tud lenni. Érdekesség, hogy 25 címert pici címerekből kell összerakni, amelyeket hétköznapi tárgyakból, lámpákból, szobrokból tudunk kiszedni – szintén nem sok értelmét látom ennek, de a játékidő egyre hosszabb lesz, és ez jó.


Csatlakozhatunk majd különféle klubokhoz is. A klubokban bájitalokat főzhetünk, párbajozhatunk és végre kviddicsezhetünk is, természetesen lehetőleg minél több pontot gyűjtve. Ezek nem többek egyszerű minijátékoknál, viszont pár alkalomra nagyon élvezetesek tudnak lenni. A gond viszont megint csak az, hogy szinte ezekre épül az egész játék. Néha úgy éreztem, Harry már sehova nem indul el egy kis főzöcskézés nélkül, vagy, hogy mindenki utálja az iskolában, mert állandóan kihívják párbajra, hogy elkenjék az arcát. A bájitalfőzés ötlete egyébként valóban jópofa, mégha nem is új. Ilyenkor egy nagy üstbe kell bedobálni, vagy önteni a hozzávalókat, illetve kevergetni és forralni a készülő löttyöt, míg a színe megfelelő nem lesz. Nehezítésképpen számláló ketyeg mellettünk, ha pedig valamit elrontunk, sűrű füst tölti meg a helységet, amivel nem árt külön foglalkozni, ha látni is szeretnénk valamit. A kviddics visszatérésének külön örültem, igaz, ez sem lett túlbonyolítva: csak a fogó pozíciójában mérethetjük meg magunkat, ott is csak csillagokon kell átrepülnünk, hogy le ne maradjunk a cikesz mögött. A párbajok jelentenék az akciót, ám a megvalósítás már meglehetősen bárgyú lett. Egy kezemen meg tudom számolni az elpuffogtatható varázslatokat, ráadásul hamar rá lehet jönni a nyerő taktikára is – ellenfeleink sem trükköznek sokat, az ügyesebbek is csak többet ugrálnak ide-oda. Utóbbi játékot egyébként egy barátunk ellen is kipróbálhatjuk, gyanús viszont, hogy egy-két körnél többet nem ér meg ez a mód sem.


Valljuk be, ez így kevés. Ötletes, ideig-óráig elégséges, de egyébként harmatos próbálkozás az előző részhez képest. Félreértés ne essék, ott sem találkoztunk szenzációs ötletekkel, viszont néhány ottani apróság hiányzik, s ezzel együtt a hangulat sem a régi. A Félvér herceg hamar unalmassá válik, hiszen egyébként is egyszerű a játék (ha eltévednénk, egyetlen gombnyomásra ott terem Félig Fejnélküli Nick, aki elvezet bennünket bárhova), ráadásul nem is túl változatos. A borzasztó grafika és szinkronhangok viszont még rátesznek erre, s gondoskodnak arról, hogy egy pillanatra se kaphasson el minket a Potter-láz. A külcsín gyakorlatilag nem változott a két éves elődhöz képest, amely már akkoriban sem volt egy szép játék. A szereplők teljesen élettelenek, a lányok haja úgy libben arrébb a szélben, mint egy darab hús. A textúrák mintha itt-ott élesebbek lennének, ilyen minőségű feljavítást azonban még én is megcsinálok egy ötperces Photoshop-kúra keretében.  A szinkron is förtelmes, látszik, hogy a színészek beleélés nélkül, némi plusz gázsi reményében mondták fel egymondatos szövegeiket. Idén ráadásul a magyar szinkron is elmaradt, noha minden bizonnyal sokat javított volna az élményen – ezúttal egyszerű feliratozással kell beérnünk. Dicséret jár viszont a zenéért és más hangokért: nagyon ötletesnek tartottam, ahogy a készítők a háttérzene megvágásával játszottak.


Sok tekintetben csalódás volt az új Harry Potter játék. Egyrészt rendesen elvette a kedvem a filmtől, másfelől egyszerűen nem tudom megérteni, hogy miért nem hagyták úgy az egészet, ahogy az ötödik résznél befejezték. Akkor is lehúztam volna – én már csak ilyen vagyok -, viszont biztosan több pontot kapott volna, mint most. A Félvér herceg rövid, egyszerű, érdektelen és csúnya. Nem hangulatos, és csak az első fél órában élvezetes a játékmenet is. Ez most egy nagyon jó indulatú hatos, legközelebb viszont már nem leszek ilyen finom és nőies.

45.
45.
Halmer
Az öt király volt. Jaj, fojesz, összetörted a szívem.

44.
44.
mnmn1
#44: 7.0 Lasting Appeal

The story section should take between four and five hours, but there are a handful of challenges to come back for. Too bad dueling wasn't online and a bit more refined.

4-5 ora...

http://uk.ps3.ign.com/articles/999/999557p2.html
43.
43.
Orodreth
valaki nem tudja mit kell ahhoz csinálni hogy kinyíljon a suli kapuja ?
42.
42.
Icemanati10
kb mennyi ora alatt lehet kitolni?
41.
41.
X-Master
Szerintem a 6. film a legszarabb, ami volt eddig, ez a játék viszont a legjobb a szériából.igaz hogy rövid, de nekem nagyon tetszett.Rég nem játszottam ilyen jó játékkal.A grafika észrevehetően szarabb lett, de nem érdekel különösebben.A legszarabb játék a tűz serlege, azt végig se bírtam játszani olyan egy okádék volt mind grafikailag, mind játékmenetben.
40.
40.
17XxX17
Hát ja,meg ahogy Dumpledor elintézték,na hát azt azért tényleg nem kellett volna így levágni,azt a részt vártam a legjobban,úgyhogy nagyot csalódtam.A többi résztől nagyon eltér.De azért egyszer meglehet nézni.
39.
39.
vuliem
40: Abszolút egyetértek! Szerintem a legnagyobb hibája, hogy annyi akció van benne, mint amennyit a trailerekből láttunk. Oké, tudom, hpgy a HP-ból nem lehet akciófilmet csinálni, nem is ezt vártam el, de az igazán bánt, hogy a film végén a halálfalós részt körülbelül letudták 5 perc alatt, volt egy kis varázslás, és kész. Azért a könyvben valahogy nagyobb fight volt...
38.
38.
proc
A film az valami borzalom a többihez képest...

Szerintem az összes HP fan többet várt a 6ik résztől.

A 7ik részt is két részben fogják leadni, de elvileg azért, mert nem akarják h bármi is kimaradjon a filmből, és kettévágták.
37.
37.
kasy
Én tegnap láttam a moziban a filmet és megvétózom ezt a sok lehúzást. Egy jó film kitöltésként szerintem, majd később hosszabban.

Az Yates-et viszont télleg nem szabad fikázni, igenis baromi jó munkát végzett mint rendező!
36.
36.
fojesz
15: Egy szóval nem írtam, hogy sok harc van benne. Külön kiemeltem, hogy akciójátékot akartam, ennek pedig a HP6 nem igazán felel meg.17: Lényegtelen, hogy az előző részekben, hogy mozgott. 2009-et írunk, ez most már nem elnézhető.
35.
35.
Sanca0929
Sziasztok!

Szerintem ez a játék nagyon pocsék! Iszonyatosan rövid és unalmas!

3 dolog van benne kviddics, bűbájtan meg párbajozás! Azért egyszer végig lehet vinni, de mégegyszer nem tudnám! A filmet még nem láttam, de aki látta eddig ismerőseim között azok is azt mondták, hogy borzalmas és teljesen más dolgok vannak a filmben, mint a könyvben!
34.
34.
uborka_1993
Szerintem nagyjából jó lett a fil is és a játék is, csak rohadtul nem hangulatos és mintha az egész össze lenne csapva. Reméljük, hogy majd igyekeznek jobbat összehozni következőleg.
33.
33.
Game 0ver
34:hát ez is egy jó taktika bár én inkább elolvastam volna elöbb a könyveket. A filmek nagyon eddig nem tetszettek az 5.be csalodtam a legnagyobbat a vége az teljesen lemaradt a könyvbe az a rész nagyon izgalmas. Bár a film végén a Dumbledore VS Voldemort harc nagyon jó lett.l
32.
32.
zsoca92
Naridar nalátod én ezért nem olvasom el a könyvet mert így legalább nem tudok csalódni a filmbenXD
31.
31.
Naridar
A HP6 játékban és filmben egyszerűen szánalom, pontosan semmit ad vissza a könyv varázsából. Ha a 7-ben a 34. fejezet (Újra az erdőben) is így elqrják, nem tudom, mit csinálok.Ami meg a játékot illeti: javaslom az EA-nak hogy nézze át, melyik játékokból lehetne történetmesélés szempontjából példát venni: csak így kapásból Final Fantasy 7, 8, 10 (A 8 engem tisztára a Potter-könyvekre emlékeztet), Mass Effect és még sorolhatnám. Nem egy filmreklámot akarunk, hanem egy rendes HP-játékot, EA felfogta végre?!
30.
30.
bzsp
31: nem,csak feliratos
29.
29.
bence0329
Hy! ez a rész is magyar szinkronos?
27.
27.
Jocilus
Úúú betyár!Csak 6.0??Azthittem vmi nagyon jó pontot kap.Amúgy a grafó tényleg nem vmi ütős.
26.
26.
Diego1994
A nagy konzolos verzíókra igen, de a pc-re 7.5 pontot adtak. Nézd meg jobban:) Egy kicsit lejjebb van.
25.
25.
megalonagyix
24.
24.
Diego1994
23.
23.
Gábor36
Az IGN-nek mi a honlapja?
22.
22.
felegyi
21# Jah, nekem 2x-kellett megnéznem hogy OK-t mondják rá ...
21.
21.
17XxX17
Én a Tűz Serlegével játszottam.Az rövid volt,de amíg tartott addig jó volt.
20.
20.
vuliem
Bárhol is néztem, mindenhol lehúzták a játékot. Az IGN adta neki a legmagasabb pontszámot (7,5 úgyhogy még reménykedtem). Nekem az 5 teccett, viszont ennyi negatív visszahang után nem hiszem hogy erre is befizetek.

11: egyetértek. A filmben vannak jó pillanatok, de a végére az is ellaposodik. Fele annyi akció nincs benne, mint ami a könyvben volt, ráadásul még a végén a harcot a halálfalókkal sem úgy adták vissza, ahogy azt kellett volna (tartott kb. 5-6 percig). Amikor kijöttem a moziból valhogy úgy éreztem, hogy meg se néztem a filmet, mert nagyon felejtős lett.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...