Playstation 3 PS3 Slim bemutató és teszt

  • Írta: Daks
  • 2009. szeptember 12.
Megérkezett szerkesztőségünkbe a Slim néven ismert vadi új PlayStation 3 modell. A CECH-2000 kódnevű gép 33%-kal kisebb és 36%-kal könnyebb lett elődeinél, továbbá a fogyasztása is csökkent legalább ugyanennyivel. Teljesen új designt kapott, már nem csillog annyira, mint a zongoralakkos nagytestvér, de így is igazi ékköve a lakásnak.
A konzol brutális adatokkal nyitott. Az Egyesült Államokban 300%-os eladásnövekedést generált az előző héthez képest, míg Európában ugyanez az adat már 999%-os, Japánban pedig 7350%-os volt a Sony jelentése szerint. Persze belegondolva ki a fene venné meg augusztus végén a régi modellt, ha tudja, hogy pár nap múlva nem csak, hogy megújul a masina, de 299 euróra is csökken az ára? Ettől függetlenül döbbenetes, hogy a távol-keleti szigetországban 88000 darabot adtak el belőle két nap alatt úgy, hogy ott egy játékkonzol köztudottan alapfelszereltsége minden háztartásnak.


A 80 és 160 GB-os elődöktől eltérően az új, 120-as merevlemezzel felszerelt PS3-ra már nem lehet Linuxot telepíteni, így az internetezésen és a multimédián kívül minden operációs rendszer által nyújtott szolgáltatástól el kell búcsúznunk. A PS2 játékokkal továbbra sem kompatibilis a drága, bár ez a lehetőség az első, 2006-os kiadások után amúgy is megszűnt, egyszerűen nem jött be a szoftveres emuláció, annak pedig nem volt sok értelme, hogy az előző generációs gép agyát beleépítsék az újba is.


A Slim modell processzorát immáron 45 nanométeres technológiával gyártják, ami többek közt az árcsökkentést is lehetővé tette, a mérnököknek viszont az alkatrészek áthelyezése, és az új szellőzés jelentette a legnagyobb problémát a tervezőasztalon. A laposabb, de szélesebb gépház ugyanis más hűtést igényel, de szerencsére olyannyira sikerült áthidalni a problémát, hogy a masina még halkult is. A ventilátora kellemes, alig észrevehető alapbúgást generál csak, és a CD-t se úgy pörgeti, mint egy őrült, igazi lakásbarát lett tehát ebből a szempontból.


A külső változások előnyére váltak a gépnek. Az új PS3 mattszínű, érdes felülettel ellátott házat kapott, az oldaláról eltűntek a sajtreszelő nagyságú lyukak, megmaradt viszont a márka védjegyének számító domború hát, és ívesen beugró CD elnyelő nyílás. A gép elején található bekapcsoló, illetve CD kiadó érintőket nyugdíjazta a Sony, helyükre igazi, benyomható gombok kerültek, melyek apró kis pittyegéssel jelzik, hogy vették a parancsunkat. Itt felfedezhető továbbá a Playstation klasszikus PS logója is, mely tippünk szerint valamiféle földöntúli fémötvözetből készülhetett ezúttal, nincsen ugyanis olyan szög, melyből ne csillogna vadul és szikrázóan.


A lekerekített karakterekből álló, felfrissült PS3 logó egyaránt megtalálható a gépházon, a bekapcsolást követő üdvözlőképernyőn és a konzol dobozán is. A karton egyébként az alapgépen kívül rejt egy SIXAXIS DualShock 3 kontrollert, egy hozzá való USB összekötőt, egy tápkábelt, egy PlayStation Network ismertetőt, egy többnyelvű használati útmutatót, illetve egy SCART átalakítóval felszerelt SD AV kábelt. Ez utóbbi rettenetes képet ad, a megjelenítőn összefolynak a betűk, alig látni valamit, úgyhogy érdemes a vásárláskor még egy HDMI kábelt is belerakni a kosárba, ha az ember nem akarja, hogy a gyerek sírva fakadjon az első bekapcsolást követően.


A garancia ezúttal sem veszik el, ha merevlemezt cserélünk a gépben. A Sony az új PS3-ban már a CD olvasó alá helyezte el a HDD-t, melynek kiszereléséhez csak le kell venni egy kis műanyag elemet az előlapról, kiszedni egy vagy két csavart, és a merevlemez máris hozzáférhetővé válik.


A gépet már a legújabb, szeptember 1-jén megjelent, 3.00-ás verziószámot viselő firmware-rel szerelték fel, így nem igényel komolyabb frissítést a rendszer, kicsomagolás után azonnal használatba vehető. A szoftver többek közt két fontos újdonságot kapott, először is lehetővé teszi a Bravia Sync kezelést, illetve megjelent benne egy What's New menüpont is, ami a Store újdonságait hivatott felsorolni.


A Bravia Sync, vagyis ahogy általánosan nevezik, a Consumer Electronics Control (CEC) egy viszonylag új találmány, a lényege pedig, hogy a TV-re HDMI-n keresztül csatlakoztatott eszközök vezérlését már egyetlen távirányítóval is el lehet látni. A HDMI ugyanis képes visszirányú jelküldésre, így a TV-ről közvetlen be lehet kapcsolni például a PS3-at, és a Blu-Ray film elindításához sem szükséges a kontroller külön nyomogatása. És ez még nem minden, a kikapcsoló gomb megnyomásával a házi médiacenter összes elemét standby üzemmódba állítja a rendszer, megkímélve minket két-három további felesleges mozdulattól.


A gépet használhatjuk fektetve vagy állítva, utóbbihoz viszont ezúttal már érdemes megvenni a hivatalosan késő ősszel érkező külön talpat is, hogy biztos ne bukjon fel a kicsike. Érdekes, hogy álló helyzetben a gép alján lévő kis lábak jobb oldalra kerültek, amit a tökéletes harmónia jegyében így pont össze lehet forgatni az Xbox 360-nal. Az állvány egyébként a CECH-ZS1 kódnévre hallgat, ha a madaras, vagy gazdaságos ABC-ben nem tudnák véletlenül, mi az a PS3 Slimhez való függőleges állvány, akkor tessék csak megemlíteni ezt, innen biztosan mindenkinek beugrik, hogy mire gondolt a kedves vevő.


84990 Ft a gép ajánlott fogyasztói ára, de a kereskedők ettől egy bő tízessel is eltérhetnek, felfele, illetve lefele egyaránt. Mi sem jobb példa erre, hogy szerkesztőségünk kedvenc játékboltjában, az Überkonzolban 73900 Ft-ért adják a gépet, érdemes tehát még a neten összehasonlítani az árakat, mielőtt az ember elmegy költekezni. Egy Playstationt ennyiért viszont most már tényleg megéri megvenni, egyedül a játékok drágák csak, főleg a friss megjelenések – de hátha idővel ez is változik.

Kapcsolódó cikkek

52.
rDAVE
#51: Szerintem nyugodtan vehetsz. Lehet én is most veszek egyet. :)
Pletykák szerint kb másfél év van a megjelenésig de a Sony többet mondott máskor...
51.
DarkSlideHUN
Igaz ,hogy későn írok de én NAGYON szeretnék venni egy PS3-at de az a helyzet,hogy jön a PS4 és érdemes most venni?ÉN így nyár elején terveztem hogy veszek egyet
Mert itt van a csomó jó játék mint az uncharted 1,2,3 littlebigplanet 2
szóval érdemes most már venni egyet?
48.
Mathia$
#50: NTSC --- PAL. gondolkozz.
47.
Asher
#49: Az semmit nem jelent. Vannak olyan tápok amikel ez kikerülhető.
46.
klemid
47: Az lehetetlen mivel USA-ban 110 Volt van a rendszerben EU-ban meg 220.
45.
Mathia$
pár helyen magyarban 68ezer, szal elég olcsó.

Ahol én vok ott olcsóbb mint a flashelt box és hd-kábellel adják.
44.
rododendron
tudom, hogy 300 dollár 300 euró, de a boltok ( a kisebbek ) nem Európából szerzik be, hanem az USA-ból.
43.
pier33
az alap ps3 sokkal jobb mert ennek nem márványos ki nézete van....
42.
V1SoR
( azt akartam írni,h 300 dollár az 300 euró, csak vmi gondja volt ez euró jellel )
41.
V1SoR
43:

Sajnos úgy megy az átváltás,h 300$ az 300 :S Am. az ára az attól is függ,h hol nézed,én nagyon sok helyen 73k ért láttam az új Slimet.
40.
rododendron
"Olcsóbb az elődeinél"az egy kicsit se zavarjon, hogy centre pontosan annyiba kerül, mint a duci."84990 Ft a gép ajánlott fogyasztói ára"milyen jó, hogy 300 dolcsiba kerül, ami csak 55 ezer forint
39.
Daks
mit írtál, hova, mikor?
38.
pier33
baromi nagy hülyeség a videó de a tartalma jó.ÉS DAKS OLVASD EL AMIT ÍRTAM ÉS LÉCI VÁLASZÓLJ.......
37.
Daks
úgy tudom, hogy eladják a mostani készletet ,és utána caput. legalábbis wiki ezt irta legutobb.
36.
V1SoR
Nem tudja vki,h a Sonynak mi a további terve a "nagy" PS3 al ? Végleg kivonják a forgalomból, vagy továbbra is lehet kapni a Slim változat mellett ?
35.
bencsizy
35:

a felbontás csak azt határozza meg, h a vonalak mennyire "lebegjenek". a grafika marad ugyanaz, csupán tisztább a kép, volt már LCD TV-n is...
34.
Daks
ezt jó kérdés, bizony nem tudom én se :(
33.
tobal
Sztem elég gáz hogy nem fut rajta linux... miért nem lehetett meghagyni a támogatást?
32.
Daks
33: amig melle nem raksz egy fullhd plazmat, biztos :)
31.
Banano
#32

Inkább az a szégyen hogy az xbox megjelenésekor még nem is hallott hdmi-ről:D.
30.
bencsizy
32:

SD TV-n játszok és ugyanolyan a grafika, mint HD-ben! :)
29.
attila78
Azért röhely hogy ha normális grafikát akarsz látni akkor vegyél még hozzá kábelt is.Miért nem adnak hozzá ennyi pénzért egy hdm-is kábelt legalább??????Tiszta szégyen szerintem!
28.
Daks
a régi PS3 is 10-et kapott, az xbox ugy szinten, igy igazsagos :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...