Divinity 2: Ego Draconis

  • Írta: InGen
  • 2010. január 16.
Link másolása
A Diablo 2 megjelenése után akkora rajongás alakult ki az akció-szerepjátékok irányába, melyre nagyon sokan megpróbáltak lecsapni. A zseniális alapjáték és a még zseniálisabb kiegészítő, a Lord of Destruction után az egész világ lázban égett, mindenki egyre többet és többet szeretett volna.
Persze ez aztán tetemes mennyiségű csalódáshoz is vezetett. A PC-s piacon nem sokan képesek arra, hogy több mint fél évtizedig üljenek egy játékon, s háromnegyed óra, hollywoodi sci-fi thrillereket megszégyenítő átvezető videókkal pakolják meg. Ennek megfelelően a két legfőbb „vetélytárs", a Sacred és a Divine Divinity, akik igyekeztek meglovagolni a Diablo sikerét, kudarcot vallottak. Ideig-óráig el lehetett szórakozni velük, de hamarosan mindenki visszament inkább a battle.net otthonos képernyői közé, hogy a régi barátokat összegyűjtve ezredszer is beüssék Bhaal arcát.


Valószínűleg nem sokan emlékeztek rá, de a Divine Divinityhez aztán készült egy folytatás is, Beyond Divinity címmel, most pedig egy másik, Divinity II: Ego Draconis néven. A cím alapján viszonylag könnyű kitalálni, hogy a Dragon Age-hez hasonlóan sárkányos témába kerülünk bele, csak kicsit másképpen persze. Ettől eltekintve egyébként semmiben nem hasonlít a két játék, szóval abszolút nem beszélhetünk Bioware koppintásról, sőt már Diablo koppintásról sem, ugyanis a sorozat korábbi, felülnézetes izometrikus megjelenítési módjával szemben az Ego Draconis már egy harmadik személyű, teljesen 3D-s akció-RPG.


A Divinity-játékok története sosem tartozott a legösszetettebb irodalmi művek közé, így a DII sem viszi túlzásba. A sztori kezdetekor az írók rögtön megölik addigi
Az Oblivion nyomdokain
Az Ego Draconis a számos játékban bizonyított Gamebryo motort használja a grafika megjelenítésére, csak úgy, mint az Oblivion és a Fallout 3. Sajnos a Divinity II nem néz ki olyan jól, mint utóbbi két klasszikus közül bármelyik, de semmi oka a szégyenkezésre. A PC-s verzió hasznot húz a motor legutolsó, DirectX 10-es fejlesztéseiből is.
főszereplőnket, így teljesen tiszta lappal indulunk, amire szükség is van, hiszen úgysem emlékszik már senki a korábbi részek eseményeire. Dióhéjban azért összefoglalnám, miről van szó: az előző rész főszereplője bátran küzdött az Istenség fogadott fia, Damian ellen, aki egyébként nem egy rossz srác, csak a fater terelte rá a gonosz útra, lévén megölette a barátnőjét. Főhősünket aztán az utolsó nagy harc során elárulják barátai, a Sárkány Lovagok, és meghal, de szerencsére Zandalor, a nagyhatalmú mágus és serege még éppen időben érkezik, hogy helyére tegye a dolgokat és elkergesse Damient a világ végére.


Megalakul a Sárkányölők klubja is, aminek egyetlen célja, hogy megbosszulja a Sárkány Lovagok árulását, és kiirtsák őket az utolsó darabig. Klasszikus jó a rossz ellen történetről van tehát szó, mindenféle sallang nélkül, mégis elég erős érzelmi töltéssel ahhoz, hogy elég motivációnk legyen végigtolni az Ego Draconist. A karaktergenerálást sem bonyolították túl a fejlesztők, a játék elején három különböző klassz közül választhatunk, ezek a warrior, a ranger és a mage (hasonlóan az eredeti Divine Divinityhez). Érdekes, hogy bármelyiket választjuk, ahogy fejlődünk, szabadon költhetünk pontokat a másik karaktertípus skilljeire is, illetve később megnyílik egy negyedik út is karakterünk tápolására.


Az ehhez hasonló liberalizmus jellemzi az Ego Draconis többi részét is. A különböző szerepjátékoktól eltérően itt a fegyverek, illetve a páncélok sincsenek bizonyos kasztokhoz kötve, így bármelyik karakterrel használhatjuk bármelyiket. Összességében így megfelelő tervezéssel könnyen kiküszöbölhetjük az egyes osztályok gyengeségeit, és úgy egyébként is jóval több szabadsággal rendelkezünk mint a hasonló konkurens anyagok esetében. Maga a fejlődés folyamata egyébként egy kissé érdekes. A játék tele van questekkel, melyek egyrészt előrébb lendítik a fő történeti szálat, másrészt pedig kapunk egy rakás mellékküldetést is. Utóbbiakat általában vagy meg szokta csinálni az ember, vagy ha úgy tartja kedve, akkor kihagyja őket. A DII-ben azonban erősen ajánlott az összeset teljesíteni, különben nem fejlődünk elég gyorsan, és ez nagyon hamar a halálunkhoz vezet.


Az Ego Draconis ugyanis folyamatosan jelentős túlerővel állítja szembe a játékost, ráadásul sokszor nem lehet előre látni, hogy a ránk támadó tizenkét ellenfél között akad-e olyan, aki nekünk már túl sok. Más szerepjátékokkal ellentétben itt ugyanis egy-két szint különbség már olyan áttörhetetlen akadályt jelent, hogy sokszor meg sem tudjuk karcolni a kiszemelt áldozatot. Ráadásul arra sincs lehetőségünk, hogy egy kiszemelt területen elkezdjük farmolni a gazfickókat, így marad a mellékküldetések teljesítése, mint legjobb út a fejlődésre.


Maga a harc egyébként egyáltalán nem RPG-szerű mederben zajlik, sokkal inkább igazi akciójátékos irányításról van szó –persze az időt azért megállíthatjuk. Ennek megfelelően az Ego Draconis egy egész picit hasonlít a Dark Messiah-hoz, azzal a csavarral, ami csak jó pár játékóra után áll majd rendelkezésünkre. Konkrétan igazi Sárkány Lovag lesz belőlünk, s onnantól kezdve adott a sárkánnyá változás képessége. Jól hangzik, ugye?


A probléma, hogy a játékdesign gyengesége miatt egyáltalán nem lehet mindezt úgy kihasználni, ahogy azt előre elképzeljük. Először is nem változhatunk át mindig és mindenhol, nagyon sok helyen egyszerűen megtiltja a játék. Aztán ha mégis sikerült átalakulnunk, akkor csak a levegőben harcolhatunk más, repkedő ellenfelekkel szemben, vagy éppen épületeket rombolhatunk. A földi ellenfelek teljes eltűnnek, szó sem lehet arról, hogy netán egyetlen lángfújással elsöpörjük a talajszinten ránk váró tetemes túlerőt, de nem ám! Aztán ha leszálltunk, akkor az összes légi szörnyeteg szűnik meg létezni, hiába üldöztek előtte huszonhatan, amint földet értünk biztonságban vagyunk. Azt hiszem mondanom sem kell, mennyire ki lehet használni a játékdesign eme hatalmas hibáit.


S ez még közel sem minden. Ellenfeleink ugyanis nem tudnak úszni -valószínűleg Rivellon világában csak nekünk jutott úszólecke. Így ha éppen menekülünk, és
Mit parodizálsz
Az Ego Draconis fejlesztői, a Larian Studios egy európai csapat. Egészen konkrétan Belgiumban tevékenykednek, s különböző oktatási célú, illetve kaszinós programokat irkáltak, mielőtt úgy gondolták, a Divine Divinityvel ellenfelet állítanak a Blizzard több tízmillió dolláros Diablo 2-jének.
sikerül átúsznunk valahova, ellenfeleink nem tudnak követni minket, hanem megállnak a túlparton. Ezután persze szépen kényelmesen lenyilazhatjuk őket, könnyedén megoldva a túlerő problémáját. Pedig egyébként nagyon szórakoztató lenne az Ego Draconis, a földi harc nagyon jól kidolgozott és élvezetes, a levegőben zajló üldözések pedig látványosak. Igaz, a sárkány irányítása nem a legkifinomultabb, konkrétan a PS2-es Drakensang ezerszer jobban teljesített ezen a téren, de akkor is. Sajnos az egészet teljes mértékben elrontja a nemtörődöm játékdesign és a bugyuta, olcsó megoldások tömkelege.


Az Ego Draconis szerepjáték része is egész ötletes egyébként. Megtanulhatjuk például kiolvasni a különböző NPC-k gondolatait, aminek ugyan nincs sok hatása a játékmenetre, de hatalmas poénokhoz vezet. A legtöbb quest amúgy egészen ötletes, ritka a menj ide, öld meg ezt, hozd vissza a fanszőrzetét típusú küldetés. Maga a fő történeti vonal nem túl hosszú, de azért bőven elég arra, hogy alaposan kiszórakozzuk magunkat rajta, ha nincs időnk egy Dragon Age szintű monumentális alkotásra, ráadásul Rivellon világa alaposan kidolgozott, látványos és érdekes.


Összességében tehát kétarcú alkotás ez a Divinity II. Egyfelől jól néz ki, alapvetően szórakoztató, nem túl bonyolult és megtömték mindenféle apró újdonsággal. Másfelől viszont egy rakás olcsó megoldás elrontja az összképet. Úgy érzem, az Ego Draconis egy igazi klasszikus lehetett volna, ha több pénz, vagy több fejlesztési idő (vagy inkább mindkettő) jut rá. Így viszont egy kicsit elkapkodottnak tűnik.

14.
14.
mocs4k
Ahh.. two worlds 2-t várjátok? Én is vártam... jöttek hozzá az álomszép leírások a valóság ihlette mozgásról meg minden, a csúcs grafikáról, az inteligens ellenfelekről... aztán kijött a trailer hozzá... már el is ástam a játékot...

Az a harc te... kap egy pofont jobbról és elrepül jobbra. Belerug eggyet és ő esik hátra...

Mindez hót lassan, semmi action semmi emberi...





De amúgy ezt a divinity 2-t meg nagyon leírjátok szerintem. 2009 év játéka lett nekem. A harc nem nehéz szerintem, én másodküldik nélkül simán taroltam, maksz annak probléma aki a diablo féle ráviszem a kurzolt és kattintok harchoz szokott... ha értelmes irányítású játékokkal is játszottál (pl. prince of persia-k, blade of darkness stb.), ez se nehéz.

Tele van egyedi ötlettel, hangulatos a zenéje... minden ami kell.

Sokkal élvezetesebb ez a harc szerintem hogy pattogok össze vissza mint yoda, mint az agyonreklámozott Dragon Age - ben, ahol kicsit se unalmas módon ráviszed a kurzolt, rákattintasz és üti.



Amúgy ez egyáltalán nem diablo klón már ez a játék, inkább a two worldshöz meg a gothichoz hasonlít...





Én inkább várom az assassin's creed 2 pc-t...
13.
13.
hedzsooo
Ja,en is pont ezt irtam a mafia cikkhez, grafikaja a maga koraban szep volt, persze a mai jatekok sokkal szebbek, megis olyan jo volt a tortenet es benne a szereplok, vmint a zene is nagyon jo volt, h a grafika ellenere is filmes hatasu volt osszessegeben. :)
12.
12.
drat576
#12: én is várom a Two Worlds második részét, RPG-ből sosem elég muhahaha :) A Mafia 1 nekem is nagyon bejött, olyan volt mint egy film
11.
11.
hedzsooo
OK,THX az infot ! Ja, a MASS EFFECT 2-ot en is varom, az iden lesz par jonak igerkezo folytatas... :)





(en legjobban a Two Worlds 2-ot varom es remelem a multi reszen is javitanak majd, ja meg a MAFIA 2. resze sem lesz piskota, igaz az nem RPG, hanem inkabb akcio/kaland-TPS, de nekem tetszett anno az elso resze annak is nagyon :) )
10.
10.
drat576
#8: te tudsz valamit :) de gyanítom, hogy a Mass Effect 2 majd belegázol itt mindenbe :)
9.
9.
drat576
#9: Az az Enchanced Edition, van pár különálló küldetés benne ami az alapban nincs, de ez nem lényeg mert nincs benne a rendes játékban csak a menüből választod ki, a javítások meg gondolom ugyanazok mint amit a patch is produkál, bugok javítása, ilyesmi. Ja és igen, ez is magyar szinkronos, nem tudom melyik verzió van most forgalomban, de az EE olyan mint a sima a patchekkel kb.
8.
8.
hedzsooo
Ja, DRAT, estleg te tudod a valaszt az 1ik kerdesemre: Ugy tudom, h a Witcher-hez volt aztan vmi javitas, ami aztan teljesen uj kiadasban megjelent az alapjatekot kiegeszitve...milyen lenyeges javitasok vannak benne es ez is kapott magyar szinkront ?

(talan 1Xszer megis vegig viszem a Witchert is, legalabbis ezt a feljavitott valtozatat, ha tenyleg van ilyen :) )
7.
7.
megalonagyix
Drat akkor ezekszerint a 3. kedvenced. Mivel első a Mass effect, második pedig a Dragon Age. :P
6.
6.
hedzsooo
#6: Hehehe...ez jo volt. :D



u.i.: Biztos jo a Witcher is, nem akartam szidni, tudom, h sokaknak bejott es nem akarom, h meglincseljenek, de nekem 1Xszeruen nem tetszett annyira... :D
5.
5.
drat576
Jaj ezek a diablos közhelyek, igen a dio2 a világ közepe és minden más csak azért készült mert az a drágaság megszületett...
4.
4.
drat576
#4: szerintem ha szánsz egy kis időt a Witcherre, és nem írod le az elején a harcrendszerét és megszokod (mert a legtöbb ember akivel beszéltem ezért hagyta ott) akkor rájössz hogy a játék mekkora élményt nyújt majd és milyen hangulatos, plusz még ott a magyar szinkron ami most tényleg igényes, szóval én adnék a helyedben neki még1 esélyt, nálam benne van a top3-ban az tuti
3.
3.
hedzsooo
Meg annyira nem ismerem ezt a jatekot, h maris leirjam....nekem amugy eddig a Witcher volt az, ami nem jott be igazan, a PC-es RPG-ek kozul (az AVATAR-od arra emlekeztetett).
2.
2.
hedzsooo
Egeszen hangulatosnak tunik 1ebkent, elso pillantasra, meg ha vannak is gyermekbetegsegei ennek a jatteknak....de hat melyiknek nincsenek ? 1-2 hiba minden jo jatekba is belefer. ;)
1.
1.
hedzsooo
En eppen a Dragon Age:O-t nyomom (megjelenese ota, kissebb szunetekkel), nagyon tetszik, kozel 50 ora a jatekidom benne, a teruletek 56%-at fedeztem fel eddig es a tortenet 28%-aig jutottam el meg benne szerencsere, igy maradt meg belole hatra 1 keves ! :)



Nekem 1ebkent nagyon bejonnek alt.-ban az RPG-tipusu jatekok, kedvencem PC-en a Gothic 1-2....ez a Divinity 2 hasonlit picit hangulataban a Gothicra...milyen a zeneje, e kepi vilaga, az NPC-k ?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...