Aliens vs. Predator

  • Írta: Daks
  • 2010. február 16.
Link másolása
A dolgok kezdenek kicsúszni a kezeink közül. Sokan figyelmeztettek, hogy a BG-386 egy veszélyes hely, de a Weyland-Yutani Corporation rendíthetetlen volt. Azt mondták, hogy az LV-426-on történt események nem ismétlődhetnek meg újra. Tévedtek. Nagyot tévedtek!
A cég túl sokat akart. Kutatóközpontot építettek a xenomorfok tanulmányozására, emberkísérleteket végeztek, meg akarták érteni a lényeket, és felhasználni őket. Ám a föld alatt még ennél is sötétebb munka folyt. Kinyitottak egy ősi piramist, a kíváncsiságukkal pedig ránk szabadították a vadászokat, akik most visszatértek, hogy bosszút álljanak a szent hely megsértéséért. A háború már a küszöbön van. Többen is jelentették, hogy az idegenek kitörtek a laborból, míg mások a központot körülvevő őserdőből fogtak segélykérő adásokat. Vajon képes lesz visszaverni mindezt egy maréknyi tengerészgyalogos? És a cég mikor küld erősítést? Vagy már le is mondtak a kolóniáról?
Az Alien-sorozat
Az idegenek Ridley Scott 1979-es filmjében, A nyolcadik utas: a Halálban tűntek fel először. A Sigourney Weaver főszereplésével készült sci-fi horror több folytatást is kapott, az 1986-ban készült, James Cameron keze munkáját dicsérő Bolygó Neve: Halál már inkább volt akciófilm, mint horror, David Fincher 1992-es A végső megoldás: Halál című műve pedig aztán nem csak, hogy eltemette a főszereplőket, de látszólag még a történetet is lezárta. A sztori 1997-ben a Feltámad a Halállal tért vissza, a tervezett folytatás viszont azóta sem készült el, hiába lobbizik érte a hősnő.


Immáron négy éve annak, hogy a SEGA és a Huszadik Századi Róka megállapodott az új Aliens játékokról. A Gearbox által fejlesztett Colonial Marines lett volna az első cím a sorban, vártuk is nagyon, de ahogy teltek a hónapok, úgy vált egyre bizonytalanabbá a megjelenés is. A Bolygó Neve: Halál folytatásának szánt FPS-t végül kényszerpihenőre ítélték, csak úgy, mint az Obsidian-féle Aliens RPG-t, helyettük azonban elkezdett körvonalazódni egy sokkal szélesebb rajongótábornak szánt játék. Ez lett a jelen cikkünkben bemutatásra kerülő Aliens vs. Predator, mely bár nem elsőként ereszti össze a két idegen fajt, az epizódjelzés hiánya már a kezdetektől azt engedte sejteni, hogy ezúttal bizony egy teljesen különálló, egyedi történetnek lehetünk a részesei.
 

Így is lett. A játék egy vadi új szálat nyit meg az AVP univerzumban, az események részletei pedig ezúttal is három különböző karakter köré lettek építve. A tengerészgyalogosoknak, a predátoroknak és az alieneknek eltérő céljai és módszerei vannak, azonban a három egyjátékos kampány csak együtt alkot egy teljes egészet, a titkok feltárásához kell, hogy lássuk mindegyik szereplő sorsát. Az igazság pedig felszínre is kerül, megtudjuk, hogy mi vezetett a kutatólaboratóriumban történt eseményekig, mi miatt ilyen fontos Weylandnek a bolygó, ki az a 6-os számú páciens, és hogy miért nézi a cég karba tett kézzel mindazt, ami itt történik.
 

A marine küldetéssorozatban egy újonc tengerészgyalogos bőrébe bújhatunk bele, a bolygóra való megérkezésünk azonban nem problémamentes, a leszállás során emberünk ugyanis annyira beveri a fejét, hogy még az első rohamból is csak az M41A ropogása, és az idegenek jellegzetes sikolya marad meg neki. Később a gyengélkedőben ébred, egyedül van, a szobák üresek, a lámpák se égnek, így magához veszi az önvédelmi pisztolyát, és elindul a bajtársai keresésére. Persze nem kell sokat várni az akcióig, hamarosan csapatostul törnek hősünk életére, aki túlverekedve magát a kutyatestű szörnyeken, lassan rájön, hogy mennyire kicsiny porszem is ő egy nagy és gonosz gépezetben.
 

Míg az emberek történetét az állandó bizonytalanság, a nyomasztó kiszolgáltatottság és a kényszeres túlélés jellemzi, addig az alien kampányban mi
Predátor
Nem csak az idegenek, de a vadászok is kaptak már saját mozifilmet. Az 1987-es első Predatorban a földönkívüli ragadozó ellen harcoló amerikai katonát Arnold Schwarzenegger alakította, de a folytatásra se kellett sokat várni, a Danny Glover főszereplésével készült második rész 1990-ben már a mozikban volt. A két filmet teljesen más csapat készítette, ezért stílusban is eltérnek egymástól, egyedül a vadászt alakító színész, Kevin Peter Hall volt azonos, aki elegendő statiszta híján az első filmben a helikopterpilóta szerepét is elvállalta.
magunk vagyunk a halál, az a sötétben portyázó fenevad, aki vért és megcsonkított tetemeket hagy hátra, bármerre is jár. Megtudhatjuk, hogy milyen az, ha a királynő szolgálatának szenteljük az életünket, megismerhetjük az érzést, amikor a tetteinket az ösztönök irányítják, illetve fény derül arra is, hogy miért vagyunk különleges példánya a fajunknak. S bár xenomorf bőrben szinte nincsen ellenfelünk a BG-386-on, az igazi ultimate alfa-hím életérzést mégis a predator kampány során érezhetjük, a ragadozó ugyanis a harc egyetlen olyan tagja, aki tényleg nem ijed meg senkitől és semmitől. A testi ereje, a képességei és a felszerelései túlmutatnak mindenen, amit az emberi elme valaha is elképzelt, a közelharci pengéi átszakítják a páncélt, az energiafegyvere még a legnagyobb vadat is földre teríti, és azon kívül, hogy hihetetlen gyorsan mozog, egy gombnyomásra még láthatatlanná is képes válni, kijátszva ily módon szinte mindenkit a terepen.
 

Az egyjátékos mód teljes végigjátszása nagyjából 8-10 órát igényel közepes nehézségi szinten, de hard vagy nightmare fokozatot választva ennél még jóval több időt fogunk a képernyő előtt tölteni. Érdekesség, hogy a három kampányban megegyező terepet kell bejárnunk, megfordulunk a kutatólaborban, az őserdőben, és persze a földalatti piramisrendszerben is, a rendezésnek köszönhetően viszont nem ugyanaz az élmény vár ránk minden alkalommal. A sorrend változik, van amikor idegenként mi érünk oda egy helyszínre hamarabb, és emberként már csak a társaink lemészárolt holttestét találjuk, de ugyanígy előfordul, hogy vadászként mi készítünk elő egy olyan csapdát, amibe a másik kampányban egyszer már belesétáltunk. A három sors mindegyike egyéni és saját stílusú, a kedvünket viszont kicsit képes elrontani az, hogy nem mindig tiszta, hova is megyünk éppen, mit kell majd csinálnunk, és egyáltalán miért indultunk útnak, mi vezérel minket abban, hogy vásárra vigyük a bőrünket.
 

A hangulat ezt leszámítva teljesen jó. A részletek a helyükön vannak, a fegyverek kinézete és hangja olyan, amit a Ripley-filmekben láttunk, még arra is figyeltek, hogy a magát elbarikádozó osztag leeressze az épület viharzsaluit, pont ahogy Hicks tizedesék tették az LV-426-on. A sötét folyosókon megszólaló riasztó valósággal ki tudja ugrasztani az ember szívét a helyéről, a legdrámaibb pedig, amikor mellkasrobbantó költözik az egyik katonába, de az még továbbra is magánál van, és a mi oldalunkon harcol. A két földönkívüli faj története szintén nem rossz, bár elmarad a fő történeti száltól, alienként ugyanis kifejezetten idegesítő a történetvezetés, a földtől alig néhány centire való állandó szaladgálás pedig egyenesen fárasztó tud lenni. A horror hangulat a predátornál viszont teljesen elveszik, a félelmet nem ismerő vadászat egyhangú hentelést szül, talán a faj misztikus élete, és a különleges kütyükkel való játék az egyetlen dolog, ami mégis érdekessé tudja tenni az egészet.
 

Nem lehet viszont panaszunk a látványra, az Asura Engine a belső- és a külső helyszíneken is jól teljesít, bár az biztos, hogy ahogyan anno a Doom 3 motor, úgy ez is elsősorban a sötét, spotlámpás folyosókon igazán erős. A fények szépek, a különleges, horrorisztikus beállításoknak köszönhetően az árnyékok hosszan elnyúlnak a falakon, de a napfény is rendesen betölti a tereket. A textúrák egyedül, amik egy kicsit maszatosak, bár ezt is csak alienként fogjuk észrevenni, és ilyenkor se nagyon zavaróak. A zene egyenesen szuper, a hangeffektek az eredeti filmeket juttatják az eszünkbe, és a szinkron is jó, az idegeneknél például hallani a megrémült emberek beszélgetését is, miután karmunkkal végigkapartuk mögöttük a falat.
 

A kampány mellett elérhető még egy survivor mód is, ahol egyjátékosként egyedül, multiplayerben pedig két társunkkal karöltve kell túlélni az ellenfelek folyton erősödő
AVP képregények
Az idegenek és a vadászok először a Darkhorse Comics képregény 1990-es februári számában estek egymásnak, majd a későbbi részekben olyanok is bekapcsolódtak a csatába, mint a Terminátor, a Witchblade, a Superman, a Denevérember, vagy épp maga Jackie Estacado, a The Darkness főhőse. A műfajt crossovernek hívják, és évtizedek óta alkalmazzák a képregényes világban, néha több, néha kevesebb sikerrel.
támadását. Egy arénában vagyunk, a jutalom aszerint jár, minél tovább talpon tudunk maradni, a játékszabályok pedig egyszerűek: lőni kell mindenre, ami mozog. Hasonló elvet követnek a hagyományos többjátékos módok is, annyi eltéréssel, hogy játszhatatlanul rossz lett mindegyik. A megvalósításuk egyszerűen pocsék, olyan mintha valami béta állapotban lévő, házi készítésű Quake III modot próbálgatna az ember, és a fejlesztők hiába ügyeltek benne kínosan a fajok kiegyensúlyozására, láthatóan ez sehogy se jött össze nekik. Mindezek ellenére a predator hunt és az infestation jópofa lett, előbbiben egy csapat tengerészgyalogos indul egyetlen vadász ellen, míg utóbbiban alienként fertőzni kell a katonákat egészen addig, míg el nem fogy minden ember a pályáról.
 

Az új Aliens vs. Predator közepes játék lett, a maga mindenkit egymásnak eresztő világán belül viszont kifejezetten jól sikerült, messze felülmúlja a Földön játszódó mozifilmeket, sőt talán még az előző AVP játékoknál is élvezetesebb. Colonial Marines pótlónak viszont egyáltalán nem jó, nagyon sajnáljuk, hogy a xenomorfok ennyi idő után még mindig nem kaptak saját játékot.

Kapcsolódó cikk

178.
178.
frenkyboyhun
Imádom az Alien filmeket és ez a játék is hatalmas lett :)
177.
177.
Gotham123
Szerintem élvezhető,jó játék,nekem csak a játékidővel volt bajom...
176.
176.
Nitroeus
nos nekem nagyon tetszik a játék , egyszerűen nem bírom aba hagyni :D
Akinek a Grafikájával baj van annak azt mondom hogy rakja a minőséget "very high"-re , állítsa a felbontást magasabbra és használjon DirectX 11-et.
egyetlen baja van : kevés a pálya. szerintem még beprogramoztak volna 10-15 pályát vagy adtak volna hozzá egy kiegészítő lemezt amin van 30-50 új pálya.
Marines pályák nekem nem nagyon tetszetek , inkább végigvittem a Predator és az Alien-t 2szer és utána vettem rá magam nehezen hogy vigyem végig a Marine-t.
173.
173.
sherex
elírtam nekem nem de állatira nem tetszett
172.
172.
sherex
nekem tetszett végig se vittem ps3-n szerintem egy szar és még a a grafó se olyan jó
171.
171.
Garfartix
#170: Tudod a torrentes játékok nem mennek multiba, azért meg kell őket venni!
170.
170.
wolfo009
Erre a gamera,hogy lehet multira felmenni?Mert a torrent evalrol leszedtem 16gb gamet felraktam és multiba üres nem csinál semmit.
169.
169.
pumpi89
én box-on toltam végig a katona kampányt nekem az volt kissé idegesitö tán hogy kevésbé tüntek fel pradatorok a játék menete alatt ám csak esyn :) és kb 5 ora kellet jozzá szal én sem osztom azt a véleményt hogy a három kampány 5 órás lenne ez vicc :) de egy közepes game többre számitottam de elfér a polcon:)
168.
168.
Macifasz
#177: Te lehet, de nekem összesen 5 óra, 14 perc volt az egész. Az ember, az Alien és a Predi együttvéve;-)
167.
167.
kharami
Nem tudom de nekem mind1 milyen beállitás mellett szinte, de irdatlanul swapel!:S Olvastam neten is, hogy valami gebasz van a játékkal?! Van erre valami megoldás?!
165.
165.
adriano28
áh már mióta keresek egy ilyen gémet !!!

10 ből 20
164.
164.
adriano28
ez kül mennyi be kerül?

meg mennyibe kerül a hunter edition?
163.
163.
Crisys
#170: Csodálkozom,hogy egy AVP rajongónak tetszik ez a játék.

Szerintem nem is az a jó szó rá,hogy rossz játék,hanem szomorú,csalódással teli igénytelen,jó lesz ez Így is játék.

Legyünk már igényesebbek,ennyi erővel vegyünk egy ps1-es gépet 10 forintért azt játszunk azon,ma már gyengén kevés ez a minőség.
162.
162.
Crisys
#169: Teljesen jól látod a játékot.
161.
161.
megalonagyix
169#akkor miért vitted végig?
160.
160.
Samu
Nagy Alien,Predator és AVP rajongónak tartom magam!Véleményem:Ez egy kiválló game!Kitűnik a sok sablon-FPS közül,és eléggé nehéz ahhoz,hogy a sok "kocka" azt mondja rá,hogy a játék rossz,mert ő nem tud vele játszani!Meg kell izzadni rendesen az irányítással például Alien módban,de megéri!Nekem nagyon bejött,kicsit lehetne hosszabb a sztori.A grafika simán átlagos,a nagy hádétévések üljenek kicsit hátrébb és leoltott villanynál jkól feltekert fülhallgatóval nyomják kicsit a marinét,egyből nem a grafikára fognak figyelni,hanem a pulzusukra!

Nálam a game simán 8/10
159.
159.
renato999
szánalmas ez a játék, a singlet az egészet 6 óra alatt kijátszom, a multiért kb 2 forintot adnék ,de csak mert már nincs forgalomban, ennyi !EGY KALAP SZAR
157.
157.
Crisys
#165: Én se tudtam szabadulni tőle,egyszerűen nem birtam eladni:))
156.
156.
hedzsooo
#165: Igen, bar lehetne majd par uj multi-palya, meg dedikalt-szerverek....
154.
154.
adikas
Nincs rosz gépem,de valaki nem tudja mért van az hogy amikor megyek néha kicsit nehézkesen mozog.
153.
153.
Crisys
#162: Nekem a legnagyobb bajom a grafikával volt,single player részről vártam a legkomolyabb durranást és ez elmaradt rendesen.Szerintem ez a látvány,gondold el 126-os plazmán HD-ben,

most 2010-ben ez nagyon gyenge.Hiába a jó zene a jó játékmenet,a

tökéletes fegyver hangok,ha ezt mind lerontja egy pocsék designes.

A multit nem ismerem,de örülök,hogy neked ez tetszik,mert nem kivánom senkinek azt a csalódást amit kaptam a játékkal.Tudod azt az érzést szeretem,mikor játszol és legszivesebben kiszaladnál az utcára és mindenkinek elmesélnéd mit láttál,milyen komoly volt ez a rész a játékban.Itt ez még nyomaiban sem,sőt ne is beszéljünk róla.:)
152.
152.
eremite
Tiszteletben tartom a véleményed, de nem osztom. Single player teljesen játszható és nagyon hangulatos, de ami miatt megvettem, az a multi. Minél többet nyomom, annál jobban élvezem! Aki nem próbálta, azt tanácsolom warez --> próba --> döntés a vételről...
151.
151.
Crisys
Szerintem ez a játék,úgy rossz,ahogy van.Egy igazi Alien-Predator rajongónak megrázó csalódás ez a game.Ha milliomos lennék simán kidobnám a kukába a lemezt, ezzel is büntetném ezt a pocsék minőségtelen játékot.Még a bóritó is komolytalan.Sokan vagyunk akik rég vártunk igy játékot mint ezt,és mikor betoltam a boxba a lemezt,olyan érzésem volt mint akit mocskosul átvertek.Akárki akármit mond,lelkünk legmélyebb zugában tudjuk,hogy ez egy nagyon fos játék.
150.
150.
megalonagyix
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...