Madden NFL 11 teszt

  • Írta: fojesz
  • 2010. augusztus 25.
  • Amerikai Foci, madden nfl 11, teszt
Link másolása
Amerikai foci. Brutálisnak mondják, pedig átlagosan kevesebb a sérülés, mint egy angol labdarúgó meccsen; a barbárok játékaként bélyegzik meg, pedig jóval több taktikai érzéket követel meg, mint európai társa; rétegsportnak tűnik, pedig hihetetlenül sok pénz van benne és elképzelhetetlen kultusz övezi a csapatokat.

Az amerikai futball csak innen, a tengerentúlról tűnik furcsának, jóllehet sokkal több izgalmat tartogat egy-egy mérkőzése, mint bármelyik másik sportágé. De nem szeretnék vészmadarat játszani: az amerikai foci körüli kultúra itthon is tisztességesen kezdi kinőni magát, szerencsére sok a hazai csapat, a Super Bowl pedig nálunk is legenda számba megy: rengetegen izguljuk végig a nagydöntőt annak ellenére, hogy az hajnalban ér véget, rendszerint munkanap előtt. Ezen nincs mit csodálni: elég egyszer megérteni a szabályrendszert, utána a tévé előtt ülő is könnyen átérzi, hogy mi fán terem egy touchdown, innentől pedig nincs visszaút, elkapja az embert a szurkolói hév. Mindezzel párhuzamosan az EA Sports évente bemutatkozó Madden NFL játékai is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, az évi sokmilliós eladásokból Európa is jócskán kiveszi a részét, emellett pedig már a Gamekapocs sem mehetett el szó nélkül: mi is megnéztük magunknak az idei epizódot!


Előljáróban leszögezhetjük: az újoncoknak mindenképpen érdemes lehet a Madden NFL 11-gyel kezdeni a bemelegítést. Be kell látni, a Madden-sorozat eddig nem tette egyszerűbbé  a sportággal való ismerkedést, mert ha a lelkes rajongó ismerte is nagyjából szabályokat (például tudta, hogy a tojáslabdával a pálya másik végébe kell rohannia), a taktikákat és felállásokat tartalmazó playbookban történő kotorászás hamar elvehette a kedvét, onnantól pedig senki sem óvhatta meg attól, hogy újra a FIFA rabja legyen. Éppen ezért az EA Sports idén drasztikusan leegyszerűsítette a Madden játékmenetét, és egy huszárvágással kivágott minden olyan elemet belőle, ami bonyolítaná, hátráltatná a játékot.


Az új, GameFlow-nak nevezett rendszer beüzemelésével minden támadó és védekező játék előtt a gép próbálja meg kiválasztani az adott helyzetben legideálisabbnak tűnő játékot, majd ezt az edző kommentárjával („figyelj, itt valószínűleg indítani fogtak, nagyon sokat dumáltak az előbb”) úgy prezentálja felénk, hogy a játékosnak már csak magát az akciót kell végrehajtania. A playbookos rész kihagyásával így lényegesen egyszerűbbé válik a játék, ám ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy a gép tanácsa sem szentírás. Elsősorban ő is csak tippelni tud, hiszen nem látja át pontosan, mire készül az ellenfél, továbbá az éles kivitelezés során is akadhatnak kisebb-nagyobb malőrök, aminek a fényében könnyen lehet, hogy valós időben a döntésünk megváltoztatására kényszerülünk, és nem annak passzoljuk a labdát, akinek eredetileg a legkönnyebb lett volna, vagy éppen nem arra futunk el, ahol az áhított rést vártuk a védőfalon. A GameFlow sokkal inkább egy útmutató, egy iránytű, már csak azért is, mert a gép hajlamos a formulák gyakori ismételgetésére – ilyenkor beszólhatunk az edzőnek a mikrofonon, hogy mi most másképp csinálnánk, így manuálisan is variálhatunk az utolsó pillanatokban.


Persze a GameFlow első  blikkre otromba egyszerűsítésnek tűnik, egy Madden-rajongó  pedig ezeket hallva jó eséllyel kifutna a világból, viszont megnyugtatásul hozzáteszem gyorsan: az új rendszer opcionálisan használható, saját belátásod szerint kapcsolhatod be vagy ki, s így természetesen a régi játékmód sem tűnt el. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy kisebb-nagyobb botlásai ellenére a GameFlow meglepően jól működik, még tapasztaltabb Madden-játékosok számára is jószívvel ajánlható, sőt az ő kezükben lehet csak igazán ütős fegyver ez az újdonság! Ha úgy áll hozzá az ember, hogy a GameFlow nem egyszerűsítés, hanem inkább a játékmenet felpörgetése, könnyen kedvet kaphat egy kis „segítséghez”. Az amerikai foci tiszta játékideje ugyan nem tűnik hosszúnak, ellenben a játék mindig sokat áll, és ez a Maddenben is visszaköszön olykor. A GameFlow-val viszont lehet időt spórolni, na persze azt is tökéletesen megértem, ha valaki a playbook állandó tanulmányozása mellett dönt.


Átalakult – ha úgy tetszik, egyszerűsödött – az irányítás is, mostantól minden mozdulatot elő tudunk csalni a két analóg kar segítségével: a baloldalival irányítjuk magát a játékost, a jobboldalival pedig indulócselekkel, forgásokkal hülyítjük az ellenfelet. Persze egy-két gombot továbbra is használnunk kell, így például külön gombnyomásra helyezhetjük takarásba a labdát, továbbá a csapattagok közötti váltás sem hozható elő a karokkal - viszont tényleg ez minden, a továbbiakban két analóg karral tudunk gazdálkodni. Fejlődött a mesterséges intelligencia is, a gépi ellenfél okosabban játszik, mint eddig, ami azt is jelenti természetesen, hogy igyekszik kihasználni a rendelkezésére álló lehetőségeket: bosszantó, de sokszor húzza az időt, ha tudja, hogy megteheti, és olykor kirúgásnál is megpróbál behúzni a csőbe. Idegesítő viszont, hogy keveset hibázik, ezzel pedig a játék is veszít az életszerűségéből.


Játszani lesz mit, ugyanis a Madden NFL 11 sem szűkölködik játékmódokban. Játszhatunk gyorsmeccset és Super Bowlt, hosszú szezonok várnak ránk a karrier módnak megfeleltethető Franchise módban, illetve természetesen megint lehetünk NFL-sztárok is. Unalmas perceinket minijátékokkal (futóverseny, súlyemelés, illetve más focihoz köthető versenyszámok szerepelnek itt) üthetjük el, illetve a Madden Moments-ben újrajátszhatunk, befejezhetünk néhány emlékezetes mérkőzést az NFL történetéből. A Madden NFL 11 már saját játékmódként örökölte meg a Madden NFL 10-hez DLC-ként megjelent Ultimate Team játékmódot is. Szintén megér egy misét az online kooperatív mód: ebben három játékos másik három ellen küzdhet meg, miután gondosan felosztották maguk között, hogy ki mit csinál. Mindenki másként veszi ki a részét a meccsből, saját célokat teljesít, és próbál fejlődni – a gond csupán annyi, hogy a quarterback mellett minden más feladatkör eltörpül egy picit, ami egyúttal megkérdőjelezi a játék majdani élettartamát is.


A prezentáció  rendben van, a fizikával elégedettek vagyunk, s a grafika is megállja a helyét, igaz, jövőre azért nem ártana egy pici lelket lehelni az arcokba, mert ez a sok faramuci, botoxos szupersztár egy idő után elveszi a játékos életkedvét is. A kommentár idén kiválóan sikerült, a készítők leszerződtették Gus Johnsont Tom Hammond helyére, mellette pedig Cris Collinsworth osztja az észt. Ezúttal érezhetően több beleéléssel, szakmai háttértudással készültek a talpalávaló felvételek, Johnson kántálása egyszerűen zseniális élménnyé varázsolja minden egyes touchdownunkat! A betétdalok válogatása is ütős lett, igaz, a készítők nem rizikóztak: teletolták klasszikus előadókkal és nótákkal a játékot. Ozzy Osbourne, a Blur és a Guns ’n’ Roses slágereit minden második programban hallani, bezzeg a FIFA dugig van ismeretlen előadókkal, így az a játék kultúrális fejtágításnak sem utolsó!


A Madden NFL 11-gyel az EA Sports nyilvánvalóan az újonc Madden-rajongóknak akart kedvezni, ezt viszont hibátlanul tették: a GameFlow kiválóan működik, és tulajdonképpen még azoknak is megtetszhet, akik egyébként a gondolkodós, taktikázós játékmenete miatt szeretik a sorozatot. Más komolyabb újítást idén nem kaptunk, ellenben az átalakított irányítás, az okosodó gépi ellenfelek, a rengeteg játékmód és kitűnő prezentáció így is abbahagyhatatlanná teszik az új Maddent, feltétlenül tegyetek vele egy próbát! És most ha megbocsátotok: a Coltsnak még van némi elintéznivalója a Saintscel...

24.
24.
tibike191919
Valaki PLS! Akkor a 11 kijött Pcre vagy sem?? Ha nem akkor melyik Madden NFL jött ki Pcre?? Előre is köszi.
22.
22.
szabi9515
A játékba a Super Bowlt az alapszakasztól lehet kezdeni???
21.
21.
eagles83
#19: Szia!
Tudnál nekem segíteni? A madden 09 , 10 is sokat játszottam aneten , de a 11el nem tudok. Hiába csináltam angol és amcsi profilt a játékban lévő kódot nem fogadja el.
20.
20.
lolman598
ez scak konzolra jelent meg???
19.
19.
Naliak
Én viszont imádom az NFL-t. Már csak két hét és kezdődik a szezon :D

Amúgy egyre népszerűbb a sport nálunk is, számos rajongó várja remegve évről évre a szeptemberi kezdést.
Talán éppen a rajongók fanatizmusa, és egy-két tényleg nagyon igényes oldal miatt meglepően sokan értik a játékot!
Én nagyon sajnáltam, amikor a Madden elhagyta a PC-t, de azt még jobban sajnálom, hogy pro játékosok számára fontos olyan lehetőségek, mint a playbook gyártás kiimaradtak. Persze ez főleg a hozzám hasonló netes ligában vitézkedő öreg harcosok számára érvágás. (playbook a játék egyik legfontosabb eleme)
Aki most kezd ismerkedni a játékkal, azt nem zavarja.

Fejlődés főbb elemei.
+ 3-4 es D playbook végre rendben van!
+OLine sokkal élethűbben dolgozik, mint korábban.
+ Runblock sokkal használhatóbb
+Pass Protection vs. Passrush élethűbb

- Még mindig nincs O lineben rendes Zone Blocking!!!
- Számos olyan tényező, amivel nem untatlak benneteket.

Jó lett a teszt, csak így tovább!

GO Broncos/ RollTide :) .
18.
18.
papailajos
17.
17.
torppapa5
Nem ide tartozik, de továbbra is lesznek demo tesztek itt a GK-n? Ha igen lesz Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 2 demoteszt? Kíváncsi vagyok nektek hogy tetszik. :)
16.
16.
Daveout
#11: ja, én meg kipróbáltam a Lara Croft arcadot...de nekem marad a Guitar Hero!
15.
15.
SamS
#12: teljes mértékben egyet értek :)
14.
14.
SamS
#12: teljes mértékben egyet értek :)
13.
13.
ptogamer
#6: Nem baj de en a GK-ba megbizok!:P
12.
12.
torolaci
Az az 5mp sokszor izgalmasabb és látványosabb mint 5 perc a rögbiben...
11.
11.
zsilvolgyi
demót töltöttem, de nekem marad a FIFA
9.
9.
Runciter
ezt tökre nem válaszként gondoltam, bocs :D
8.
8.
Runciter
#2: dögölj meg, ea sports, amíg nem adod ki pc-re az aktuális rókabőrnyúzásodat
6.
6.
Thane
#1: 8.5 gamekapocs vélemény ugyan ugy ahogy a 6 is a másiké.
3.
3.
pstomi
Számomra továbbra is a Blitz the league 2 az etalon. Azzal ugy kezdtem el játszani, hogy semmit se tudtam erről a sportágrol, de ennek a játéknak hála megszerettem. Madden NFL nem annyira jön be.
2.
2.
tundra
Inkább rugby, ott nem csak 5mp folyamatos játék van.
1.
1.
ptogamer
Jo cikk jo jatek!Most egy kicsi off lesz shank teszt?Mert nem tudom,hogy vegyem vagy nevegyem mert valahol 8.5-ot es van ahol 6-ot kapott!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...