Rock Band 3 teszt

  • Írta: Daks
  • 2010. október 24.
  • rock band 3, teszt, xbox 360
Link másolása
A Rock Band három évvel ezelőtt forradalmasította a zenés játékok világát, most pedig kész bizonyítani, hogy még mindig ő a stílus legjobbja. Huszonöt billentyűs elektromos zongora, hathúros gitár, nyolcvanhárom fantasztikus szám, dob, ének, sör, és hajnalig tartó buli, mindez a sorozat legújabb részében!

Rendesen elkényeztetnek. A Guitar Hero évente legalább két alkalommal jelentkezik új játékkal, a Rock Band pedig amellett, hogy a DLC-knek köszönhetően folyamatosan dagad, alkalmanként még különleges kiadásokkal is meglep minket. A LEGO Rock Band fantasztikusan aranyos lett, a The Beatles Rock Band pedig olyan hangulatosra sikerült, hogy le se akartuk tenni, és a gombafejűek teljes pályafutását legalább háromszor végigjátszottuk. A harmadik rész igazi folytatás lett, megmaradt benne mindaz, amit szerettünk, és egyben új szintre emelte magát a stílust is.


A Rock Band 3 a jól megszokott, régi játékmenetre épül. A felénk repülő színes kockákat el kell találnunk, ezzel kicsalva az adott eszközből a hangot, a legjobb pedig, hogy teljesen kompatibilis minden GH és régi Rock Band kontrollerrel, így ha nem akarunk, ezúttal sem kell félszázezret elköltenünk csak a játék miatt. Az új részben van basszusgitár, elektromos gitár, dob, ének, és immáron zongora is, melyek bármelyikét tolhatjuk egyénileg, de ha úgy tartja kedvünk, akkor igazi kis házibulit is szervezhetünk a segítségével.


A játékmenet alapjai nem változtak. Minél több hangot találunk el, annál jobban megy fel a teljesítményszámláló, és annál magasabb a szorzónk is, ha viszont folyamatosan mellényomunk, akkor kifütyül a közönség, és vége a koncertnek. De klasszikus képet mutatnak a játékmódok is: a Quickplay a gyors performanszok otthona, ahol bármelyik, nekünk tetsző dalt elnyomhatjuk, míg a Road Challenge a turné, melynek minden állomásán különböző, játék által összeválogatott számok várnak ránk. A bandatagjaink eleinte metróval közlekednek, és helyi bárokban kapnak csak lehetőséget, majd ha már híresebbé váltak, akkor autóba ülnek, és buszra szállnak, hogy a környező városokat meg meghódítsák. Végül pedig nem más vár rájuk, mint a világkörüli turné, repülővel, pezsgővel, kaviárral, és persze milliós közönséggel.


A négyfős csapatunk állhat előre elkészített szereplőkből, de a karakterszerkesztőben magunk is megtervezhetjük őket. Több tucat hajviselet, öltözködési stílus, és kiegészítő közül választhatunk, és bár nem lehet őket úgy gyurmázni, mint például a Tiger Woods PGA Tourban, azért kötve hinném, hogy ne találná meg mindenki a hozzá passzoló arcokat. Jópofa dolog pedig, hogy a játék menüjében folyamatosan őket mutatják, sétálnak az utcán, hangolnak a stúdióban, turné előtt pedig bepakolnak a bőröndbe, és összeszedik a hangszereiket, egyszóval tényleg olyan a csapat, mintha a mi kis családunk lenne.


A Training menüpontra bökve a játék elmagyarázza nekünk az alapokat, és megtanulhatjuk a különböző hangszerek használatát is, míg a Careerben az aktuális statisztikák várnak ránk. Megnézhetjük, hogy mennyit játszottunk a különböző hangszerekkel, hogy milyen ingame díjakat és achievementeket értünk már el, és mit kell csinálni a többi megszerzéséhez. A lehetőségek tárháza viszont itt ki is fújt, míg a nagy konkurenciának számító Guitar Hero minden részben igyekszik valami új történettel, vagy játékelemmel feldobni a sorozatot, addig a Rock Band ezen a téren most nem törte össze magát, legalábbis ami az alapjátékot illeti, biztos nem.


Nagy újdonság viszont a háromszemélyes ének mód, az új dobtányér-kiegészítő, és a korábban már említett két új hangszer. A hathúros gitárt sajnos még nem volt lehetőségünk kipróbálni, de az élménybeszámolók szerint rendkívül ötletes, és egyben nagyon nehéz is, az eszközön ugyanis az alap kezelőkön kívül nem kevesebb, mint százkét gomb kapott helyet. A nyakrészen lévő tizenhét oszlop mindegyikén találhatunk hat kis fém nyomókát, melyek a húrok lefogását szimbolizálják, játék közben pedig meg kell találnunk ezeket, és pengetni az adott színhez tartozó damilt. Brutális feladat vár ránk ezek szerint, de az biztos, hogy aki itt megtanul gitározni, annak már nem kell sokat gyakorolnia, hogy ugyanez menjen egy igazi hangszeren is.


A billentyűs hangszer szintén remekül sikerült. Magát a kontrollert lehet nyakba akasztva, és állványra erősítve is használni, a huszonöt tagú gombsor pedig a szokásos piros, sárga, kék, zöld és narancs sávokra lett osztva, 5-7-5-7-1 elosztásban. Gyenge fokozaton értelemszerűen csak ötöt kell belőlük használni, melyek az eszköz közepén kis pöttyel vannak megjelölve, az új Pro Mode játékmódnál viszont az összes billentyű akcióba kerül. A teljes sor ilyenkor nem fér ki a képernyőre, ezért a játék mindig csak tíz fehéret, és hét feketét mutat belőle, s ha a billentyűzet többi részét is használni kell, akkor egyszerűen eltolja a színsort, ezzel jelezve, hogy mi is tegyük arrébb a kezünket.


A zenei felhozatal szép kövér lett. Összesen nyolcvanhárom dal kapott helyet a lemezen, közel kétezer fősre növelve ezzel a játékhoz elérhető számok listáját, s bár nincsenek benne olyan igazi, templomgyújtogatós halálmetál stílusok, mint a Guitar Hero-ban, azért most sincs okunk a panaszra. A Marilyn Manson, a Rammstein, a The Bronx, a Tears for Fears, az Ozzy Osbourne, a Queen, a Slipknot, a Bob Marley, a The Beach Boys, a HIM, a Deep Purple és az Elton John számok rendkívül fülbemászóak, még úgy is, hogy közülük nem egy szerepelt már a konkurencia játékában is.


A Rock Band 3 forradalmasította tehát a zenei játékokat, az új hangszereknek köszönhetően döbbenetes játékélményt kaptunk, aki viszont nem szeretné még lecserélni a kontrollereit, annak az alapjáték megvásárlását sem ajánljuk. A régi kütyük ugyanazt a feelinget adják, mint korábban, ezeket használva az új Rock Band is nulla újdonságot kínál, így sokkal jobb választás nála a Guitar Hero: Warriors of Rock. Ha viszont valaki szeretne beruházni az új gitárba, meg a szintibe, az bátran tegye meg! Egészen biztos, hogy nem fogja megbánni, a húrokat pengetve pedig maga az élmény is átalakul. Ez nem játék többé. Ez már szimulátor.

27.
27.
Quent1n
Én most szereztem be a játékot Angilából, ütős darab. Pro mode-ok nem izgatnak de elég ütős tracklistem lett. :)

RB1 + RB2 + RB2 Free songs + RB3 + RB:GD + Beatles + 25 megvett szám. :)

És pont ezért jobb szerintem sokkal mint a GH. Bár nekem a grafika (hangjegyek pl) is jobban bejön, dinamikusabbnak érzem az egészet. Logitech GH dobbal elég élvezetes játszani, ajánlom mindenkinek. :)
26.
26.
cemi
Na szóval, nem rég sikerült kipróbálnom a stuffot, és igencsak hangulatos lett...totál egyet értek a cikkel, hisz ez nem egy GH, nincs benne az a kurvabrtutális rock, de így is nagyon kellemes lett a zenei felhozatal...Az hogy fullosan megoldották azt, hogy a csapatunk turnézik, utazik, hangol stb. az az élményt erősíti:)
Az új gitárral kapcsiban, annyi handicap-el vagyok előnyben, hogy én gitározok is, szóval így sem könnyű, de legalább echte megvan az élmény...viszont nekem sajnos csak GH-s gitár van meg de így sem kevesebb az élvezet...főleg, amikor az erölködön megy a hang, és egy felhevült pillanatban azért át fut az agyamon hogy most vagy szétverem a gitárt az erősitőn, vagy az ágyról dobok egy stage diving-ot:):):)-Ez a Gh:Warrior of rock-nál sűrübben fordul elő-de egy szó mint 100:megéri a játék, főleg ha a zene szerelmese vagy:):)
I Love Rock'n roll
25.
25.
Kyuubi
Templomgyújtogatós halál metál? Jajj... Ez nagyon csúnya így egy mondatban.
24.
24.
Ryukian
#23: Na látod, ezt nem is tudtam eddig. De néztem róla képet, és valóban. Így azért már tényleg néz ki valahogy:D
23.
23.
ketjatekos
#22: Megjegyezném, hogy ebben a RB3-ban van egy pro mód, ami a dobra is kiterjed, vehetsz egy 3 cin plusszt tartalmazó csomagot, ami a 4 dobbal ami volt, illetve a két lábdobbal, már majdnem egy rendes dob.
22.
22.
Ryukian
#20: "az ütő megcsapja a padot és visszapattan"
Van, hogy ez a konkrét lényege az egésznek. Ezt nagyon leírtad.
Power gig számomra szánalom. Nem tudom, hogy ki tudna eljátszani rajta egy August Burns Red JELLEGŰ zenét....
Ami a másik dolog, hogy nekem az egyetlen bajom az a játékok dobjaival, hogy én spec nem tudnám rajta kiélni a vágyaimat. Két tam + pergő, meg két cin? Jézusss, hát az vajmi kevés XD
21.
21.
dobidani
gratulálok!
legelcseszettebb tracklist!
20.
20.
Noel Ryyka
17: attól, hogy van olyanod, a sima elektromos gitárt nem használhatod a játékhoz. Az a MIDI jelet alakítja át a játék számára értelmezhető jelekre.

19: Teljesen igazad van, én is még anno RB és GH dobvideókat nézegettem és onnan tanultam meg pár alap dolgot, azóta légdobolás, néha GH dobolás tök jól megy :P A Power Gig dobkontrollerét meg nem értem, a dobolásba szerintem az lenne a lényeg, hogy érezd, ahogyan az ütő megcsapja a padot és visszapattan, de ez... ráadásul fárasztó is. Pl egy Everlong-ot vagy Orange Crush-t megnéznék azon a dobkontrolleren lejátszva.
19.
19.
Ryukian
Én a gitárhoz nem értek. Így ahhoz nem is szólok semmit. A játékkal sem játszottam soha. Viszont több videót is megnéztem, és annyit hozzá tudok fűzni, hogy a dob az valamire használható. Talán nem leszel egy Matt Greiner a játéktól, de az alapokat meg tudja tanítani. Gondolok itt arra, hogy pölö a jobb kezed hozzon egy nyolcados ütemet, a jobbláb 1 és 3, a bal kezed pedig 2 és 4 negyedre jöjjön. Negyedik éve tanulok dobolni, csak azért mondom ezt. Viszont ami az új játéknak van, a Power Gig, vagy tudom is én... Na annak egy hulladék a dob-kontrollerje
18.
18.
pepsus
#17: asszem most jöttem ra hogy mekkora marhasagot mondtam 0.o
17.
17.
pepsus
#16: Ehez hozzatennem hogy valahol ma googlizas közbe lattam egy MIDI atalakitot (vagy hogy hivjak??) hogy hasznalhasd a sima elektromos gitarodat a x360 / ps3-as RB3-adhoz. Tehat mar erre is lessz sufnituning megoldas :)
16.
16.
Noel Ryyka
No emberek, most minden kételyt megpróbálok eloszlatni. :P

Rock Band 3-hoz kétféle új gitár kontrollert adtak ki, az egyik az a negyedik képen látható Fender Mustang utánzat, melynek a nyakán 102 gomb van, szimulálva a 6 húr 17-17 bundját. Tulajdonképpen ez egy MIDI vezérlő, a játék a digitális jelek alapján dönti el, hogy most éppen melyik húr melyik bundján van az ujjad, melyik húrt pengeted stb. Van rajta 6 rövid húr, melyeket pengetve "szólaltathatod meg" a gitárt. Ezt nem lehet erősítőre csatlakoztatni és igaziból zúzni vele, viszont számítógépre csatlakoztatva, a megfelelő szoftverrel adhatunk neki gitár, billentyű akár dob hangot is, ebben a formában igazi hangszernek is használható, pl a Pendulum énekese is gitár alakú MIDI vezérlőt használ.

A másik az egy Squier Stratocaster, amelyet erősítőre dugva meglehet szólaltatni, igazi gitárként lehet használni. A nyakába épített érzékelők azt figyelik, hogy hanyadik bundot fogod le, figyeli, hogy melyik húrt pengeted meg stb és ezeket a jeleket digitális MIDI jelként továbbítja a játéknak.

Az, hogy megtud-e tanítani a játék igazi gitáron játszani az egy érdekes téma. Rengeteg alap dolgot megtanít, mint akkordok lefogása, egy kis alap szolfézs stb. Ott viszont bukik a dolog, hogy a gitár chart-ok csak a 17. bundig vannak megcsinálva, a különböző dalokban használt gitárhangolások különbségéről már ne is beszéljünk. Szóval attól, hogy valaki a Crazy Train-t eljátsza Expert Pro módon gitáron RB3-ban, attól még nem biztos, hogy élőben is letudná alázni Zakk Wylde-ot. Tehát hiába tanulod meg fejből az összes hangot a játékból, nem biztos, hogy valóban úgy fog szólni, mint az eredeti dal. Tanít, segít, jól elindíthatja a gitározni tanulás folyamatát, de természetesen nem helyettesíti a rendes tanulást.

Csak a fent említett gitárt lehet a Pro módhoz használni, meglévő elektromos gitárodat nem használhatod. A dob meg nem feltétlen 60000 Ft. Lehet venni 10 ezerért RB1 készletet, 26 ezerért GH dobot és 80 ezerért ION Drum Rocker-t is.
[A billentyűs kiegészítőt a Mustang gitárhoz hasonlóan számítógépre csatlakoztatva, megfelelő programmal igazi hangszerként is használhatjuk.(A hangszerboltokban kapható MIDI billentyűzetek is többnyire 2 oktávosak, 25 gombosak, pont mint a RB3 kontrollere.)]
15.
15.
pepsus
13: Nem azt mondom hogy profi szinten , de akkor is meg lehet ezzel valamennyire tanulni.
A jatekhoz a kepen levö gombos gitar lehet majd venni illetve lessz egy 6 huros erdeti, igazi fender gitar amit a fender keszitett a jatekhoz. (http://www.fender.com/features/rockband3/ )

Meg ket erdekes video : http://www.youtube.com/watch?v=EGX1rrwdiXc
http://www.youtube.com/watch?v=0bL0n4kd6_c
13.
13.
bete32
#12: Csakhogy ez nem így van. Másból is áll a gitározás, mint lefogni egy húrt és megpengetni. Értsétek meg, hogy ettől nem fogtok tudni megtanulni gitározni. Ez nem egy gitároktató szoftver, hanem egy partyjáték.
12.
12.
xLallerx
Igen, lesz egy igazi gitár amit erősítőre lehet kötni, + játszatsz vele rock band-et is és ha megtanulod a note-okat akkor igazi gitáron is eltudod majd játszani a számot.
11.
11.
ketjatekos
#10: Lesz egy igazi fender gitár (talán starcoaster-nek hívják) ami a játékban használható. Szerintem erre gondolt hat húros gitár alatt.
10.
10.
bete32
#8: Ha gitározni akarsz, akkor ajánlanám az igazi gitárt. Ezzel kitörölheted a segged...
8.
8.
givi6
engem a gitárt érdekelne, a hat huros, lehet nagyon nehéz, de gondoltam hogy megtanulok gitározni, zingorázni tudokd, szval :)
nekem ezek általába nincsnenek meg, mivel elég drága mulatság gitárt meg egyéb ilyneket megvenni.... egy dob mondjuk 60000 ft körül van....
7.
7.
Urahara
Aki valósághűséget akar, az vegyen magának egy rendes gitárt, egy ilyen pakk árából már lehet kapni. Annál valósághűbbet nehezen talál.

Mint a tesztben is le van írva, ezek azért vannak, hogy az ember elbaromkodjon vele a haverokkal, aztán pont. Aki realizmust akar az ilyen partijátékoktól, az nagyon el van tévedve...
6.
6.
p.balou
4: Nem csak a játékban használhatod :) Úgytudom lehet kapni/vagy hozzá adják egy erősítőt, és azzal igaziból nyomni. Arra viszont kiváncsi lennék, hogy lehet-e majd olyan vevőt kapni, amihez az igazi gitáromat hozzákötöm :D Én azt tuti megvenném.
3.
3.
Top Secret
Grat a teszthez nem tudom nekem mindig a Guitar Hero szimpatikusabb volt kár ha nincs gitárod 25eft rá kell költeni.
2.
2.
p.balou
Aztaaa! Ezzel már nehezebb lenne gitározás :D
1.
1.
pepsus
ez need 0.0 ez a valosaghu gitar dolog izgat :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...