Donkey Kong Country Returns teszt

  • Írta: Daks
  • 2010. december 25.
  • donkey kong country returns, teszt, wii
Link másolása
Ősidők óta nyugszanak a föld alatt, a létezésükről sem tudtunk. Most viszont kiszabadultak. A tiki szellemek mágikus éneke messzire száll, képesek bárkit megbabonázni, az állatok rabszolgaként követik minden parancsukat. Van azonban, akin nem fog semmilyen varázs. Ő Kong.

1981-et írtunk, mikor Shigeru Miyamoto, a Nintendo atyja megalkotta első igazán híres játékát, a Donkey Kongot. Az oldalnézetes platformert olyan filmek ihlették, mint a King Kong, a Szépség és a szörnyeteg, meg a Popeye, maga a történet pedig egy különös szerelmi háromszöget mesélt el. Donkey Kong alakította a megtestesült gonoszt, elrabolta a szegény asztalos fiú, Jumpman szerelmét, Ladyt, a mi feladatunk pedig nem más volt, mint hatalmas kalandok közepette, életünket is kockára téve, felkutatni rejtekhelyüket, és megküzdeni a gyönyörű lányért. A bátor fiú története hatalmas sikernek örvendett, a főszereplő az idők során asztalosból vízvezeték-szerelővé lépett elő, és felvette a Mario nevet, a lányból Pauline lett, a vicsorgó, tomboló gorilla pedig szépen lassan a feledés homályába lépett.
 

Kong közel tizenhárom év után, 1994-ben támadt csak fel, a nevével fémjelzett Donkey Kong Country a nyolcmilliós eladásnak köszönhetően minden idők legnépszerűbb SNES játéka lett. A majomkalandok trilógiává nőttek, majd meghódították Gameboy, a Nintendo 64, a GameCube és a DS rendszereket, s most, 2010-ben elérkezett az idő, hogy Donkey Kong Country Returns címmel köszöntsük a sorozat legújabb tagját, ezúttal Nintendo Wii konzolon.
 

A szellemek egy vulkánkitörés után özönlötték el a szigetet, dühük csillapíthatatlan. A tiki varázserő azonban valami megmagyarázhatatlan dolog miatt nincsen hatással a majmokra, Donkey Kong pedig elhatározza, hogy kerüljön bármibe is, de visszaszerzi a kifosztott banánkészletét, s véget vet az idegen uralomnak. Diddy Kong kíséretével hősünk útnak indul hát, a vadonban azonban hatalmas veszedelem vár rá. A megbabonázott állatok az útját állják, s feltűnnek maguk a tikik is, az erején kívül pedig az ügyességét sem hagyhatja otthon, a mozgó pallók és süllyedő rámpák ugyanis ezernyi csapdát rejtenek, egy rossz mozdulat, és vége mindennek. Izgalmas kalandoknak nézünk tehát elébe, s bármily’ gyerekesen is hangzik a történet, az biztos, hogy aki anno találkozott a SNES változattal, az ugyanarra a varázslatos, lebilincselő hangulatra számíthat a folytatástól is.
 

A Donkey Kong Country Returns egy klasszikus, oldalnézetes akciójáték, imádnivaló állatokkal, aranyos cselekménnyel, és rengeteg kihívással. Egyjátékos módban a címszereplőt irányíthatjuk, de hátunkra csimpaszkodva a kismajom is csatlakozik hozzánk, míg ketten játszva egyénileg indulunk útnak, s ha valamelyikünk elbukik, a másik fel tudja támasztani. Kalandjainknak a DK sziget ad otthont, a dzsungelben kezdünk, majd jön a tengerpart, a hegyvidék, az erdő, majd egyre bentebb hatolva el kell jutnunk a vulkánig, hogy megállítsuk a gonosz szellemeket, és újra békét hozzunk a kis trópusi otthonunkba. 
 

Maga a játékmenet a legkevésbé  sem bonyolult, csak megyünk előre, és szétzúzunk mindenkit. Az ellenfeleknek a hátára kell ugranunk, s már nem is zavarják tovább köreinket, de az előre gombot tartva, és a kontrollert megrázva tudunk gurulni is, mely mindenkit elsodor, aki csak a közelünkben van. Kong különleges képessége még a különböző rejtett dolgokat felfedő, pusztító erejű toporzékolás is, illetve lehet vele fújtatni, ami eloltja a tüzet, vagy lerepíti a virágok szirmait, felfedve ily módon az alattuk megbújó kincseket. Végül pedig, de nem utolsósorban, tudja használni a kezeit is, lehet például hordókat dobálni, de mászni is tud, csak meg kell nyomnunk az egyes gombot, és hősünk máris felcsimpaszkodik a magasba, így kerülve el a mélyben rá váró csapdákat. Diddyre a DK feliratú hordókban találhatunk rá, ő megduplázza az energiánkat, illetve a hátán lévő jetpacknek köszönhetően át tud minket vinni a nagyobb szakadékokon is, igazi társ ő, meg kell becsülnünk a segítségét.
 

Természetesen nem is beszélhetnénk platformer játékról, ha nem lehetne milliónyi dolgot összegyűjteni. A pályán elszórt banánok pontot érnek, mely a végső értékelésünknél jön jól, ezen kívül pedig fel tudjuk venni a KONG szó elrejtett betűit, illetve a szintén titkos helyekre dugott puzzledarabokat is, amolyan különleges tárgyként. A piros szívek energiát adnak nekünk, míg a lufik az újrakezdések számát növelik meg, s ha aranyérmére lelünk, azt az öreg Cranky Kong boltjában költhetjük el, különböző bónusz pályákra, vagy életpontokra beváltva. Jópofa dolog, hogy ha mind a nyolc plusz pályát megcsináljuk, akkor elérhetővé válik egy Mirror nevű játékmód is, mely letükrözi nekünk a játék teljes egészét, gyakorlatilag egy csapásra megduplázva ezzel kalandjaink hosszát.
 

Az ugrálós részeken kívül olykor egy bányászkocsiban ülve is helyt kell állnunk, hatalmas sebességgel száguldva a veszélyes, földalatti járatokban, s vannak puskaporral töltött, repülő hordók is, melyek meglovaglása szintén nem kis feladat. Hasonlóan a klasszikus részekből tért vissza Rambi, az orrszarvú is, aki megállíthatatlanul tör előre, miközben a hátán ülve nekünk szinte semmi dolgunk sincsen, illetve megint találhatunk ágyúkat, melyek messzire repítenek minket, nekünk csak célozni kell, és eltalálni a megfelelő pillanatokat. A végigjátszáshoz több mint hatvan, kisebb-nagyobb pályán kell teljesítenünk, a nyolc nagy helyszín végén mindig vár egy főellenség, aktuális státuszunkat pedig egy Mario-sorozatból ismerős, felső nézetes térkép mutatja, mellyel a korábbi pályákra is könnyedén visszatérhetünk.
 

Döbbenetesen jól sikerült a Donkey Kong Country Returns, a rajzolt, háromdimenziós, de oldalnézetes grafikára egy szavunk sem lehet, s bár a hangok egy kicsit gyerekesek, panaszra nincsen okunk, az eredeti játékok világa ugyanilyen kis szeretnivalóan bárgyú volt. Az élmény pedig egyenesen fantasztikus. A Super Mario Galaxy 2, a Metroid Other M és a Sonic Colors után egy újabb nagy cím méltó folytatását üdvözölhetjük most, kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoznak majd vele, ha van játék, amiben a Nintendo lelke megérint minket, akkor ez egyértelműen ilyen. Vegyétek, szeressétek, imádjátok.
 

24.
24.
feher576
Hali
Hát ebben tényleg benne van a nintendo lelke :) szerintem 10/10 pont lazán. A legjobb mászkálós , ügyességi játék ami van , mind snes -en és mind wii-n- köszi
23.
23.
Norbiii
Király játék lett, és eléggé nehéz az eddigi Country részekhez képest! A SNES-en a második volt talán a legnehezebb, de a harmadik sem volt akkori fejjel túl könnyű! Ez viszont tényleg ott van, én aki átszaladok a pályákon általában, itt meggyűlt a bajom! :)
21.
21.
NECROSMOKE
Most igy a youtube-on elnéztem 1 pár videówalktrough-ot.
Hát mesébe illő helyszinek és bossfightok vannak.A zenék meg a hangok is a régi DKC-bol vannak,persze 1 kicsit megspékelve.
Egy-két pálya elég nehézkesnek tűnik de lehet orvosolni.Az ellenfelekmeg nem a régi megszokott Critterek.Itt mindenféle egyébb állatka van akik el vannak varázsolva és igy engedelmeskednek a főnöküknek.Ha az ember minden össze akar gyüjteni akkor biza hosszú időig leköti az embert.
Ez nekem Maszthev lesz.
20.
20.
pecze21
Nagyon jó játék!
Elég nehéz és tartalmasnak bizonyul.Ezzel el lehet játszani egy darabig.
Még szerencse, hogy barátnőmnek van WII-je.
Ez tuti a megvásárolt játékok közt fog szerepelni a listámon.
19.
19.
papailajos
Erdekes jateknak tunik,biztos nem unatkoznek mellette.Csak kar h nincs Wii-m!
18.
18.
nero66
31-én lesz a szülinapom és tuti h ezt kérem!!! :P Amúgy eddig nekem se jöttek be az ilyen játékok pl.: (Super Mario) De unokatesóm Super Mario-s Wii-t kapott karácsonyra, átmentem hozzá (vittem a remote-omat is! :P) és miközben ketten toltuk nagyon megtetszett ez a műfaj!!!!!!!
17.
17.
Vendu
#16: Ilyen emlékeim nekem is vannak, régi TV-nek lehetett játszni a Nintendo, Sega és később Sony gépeken.
Ez a Wii God of Warja. Bár tény hogy egy kicsit nehéz, de a régi Sonic sem volt könnyű.
16.
16.
caleb007
Az első részét a mai napig tolom néha, igaz már csak emulátoron. Volt a városunkban egy konzol kölcsönző, lehetett pénzért a helyszínen is játszani. Folyton ott lógott az összes kölyök. Én voltam az egyetlen a városban, aki végig tudta játszani. 10 évesen még ez volt a legfontosabb dolog az életemben. :D
15.
15.
NECROSMOKE
#14: Az elöző részei sem voltak könyebbek.Azokba is voltak olyan pályák,hogy épp csak át tudtamvinni valahogy.De ha többször gyakorlod akkor hamar belejön az ember.Amugy meg attól is függg,hogy menyire vagy otthon a platformerekkel.
14.
14.
adam183
Eszméletlen játék. :D Kellően nehéz, változatos, és szórakoztató, bár tény és való, hogy a történetre nem nagy hangsúlyt fektettek, de itt nem is az a lényeg. Apropó nehézség.. Eddig a játékban, egyetlen pályás sem tudtam összegyűjteni elegendő mennyiségű Puzzle-t. ( Jelzem " A part" első pályáján járok, szóval még eléggé az elején.
U.I. Tesómmal ketten játszottunk, kicsit összevissza, mivel ő állandóan a hátamon (--> DK) hátán) volt, és jóformán semmi dolga nem volt. Aztán persze észrevettünk, hogy ez így nagyon nem franko, és módosítottunk a taktikán, ami azt eredményezte, hogy, ha sokkal nem is, de nehezebb lett a játék.
Wii tulajoknak erősen AJÁNLOTT, KÖTELEZŐ vétel! :)
13.
13.
simi
én a hetedik-nyolcadik pálya után feladtam, inkább a SuperMarioGalaxy2
12.
12.
Joc1
tényleg rohadt nehéz játék lehet :)
11.
11.
NECROSMOKE
#8: Halod?Te nem tudod,hogy miről beszélsz.Csak nem akarod megváltoztatni az emlékeimet meg az izlésemet.amugy ne kapd fel a v
10.
10.
FU€GO
Nekem nem gond!Örök gyerek vok!XD
Én is birom az ilyen játékokat.A régit én is nintendo-n toltam és jó volt nagyon.
9.
9.
Scoo
#8: Egy fenét az! A Super Mario Galaxyval elboldogul egy gyerek is, de ehhez már bizony ügyesség kell. Azért, mert platform játék és amiért nem kell benne nácikat ölni nem automatikusa gyerekjáték.
8.
8.
Jinbobo
#2: Ne bánd, ez egy gyerekjáték gyerekeknek! Bár ha még gyerek vagy...
7.
7.
NECROSMOKE
Ha jól láttam akkor volt benne van a régi főnök(Donkey Kong Country SNES) is az a meztelennyaku sas NEKI volt a neve,majd Master Neki.Töbször jött az a sas főnök és diókat köpött ki te meg kell védekez és a gumiabrancsról patanva a fejére kellet szökjél.Még azok a jó zenék is.Dóz vaz thö gud ol déjz.
6.
6.
Daks
#5: A titkos pályákat meg is lehet venni a shopban, én mindig azt csináltam :)
5.
5.
bcc85
én nem bánom hogy nincs WII-m,ott az emulátor és ennyi.Jó kis játék.Az igazán nehéz és szemét a titkos pályák, amik akkor nyilnak meg ha egy világba összegyüjtöd a kong betűket minden pályán.
3.
3.
Top Secret
Még emlékszem hogy az első Donkey Kongot Nintendon toltam hát mekkora élmény volt az, én is ilyenkor bánom hogy nincs Wii-m.
2.
2.
NECROSMOKE
Ilyenkor bánom,hogy nincsen Wii-m :(
1.
1.
Scoo
Baromi jó játék lett! Csak ne lenne olyan durván nehéz. Egyes szakaszokat nem tudtam megcsinálni, hiába próbáltam vagy tucatszor. Ilyenkor a gépre kellett bíznom a dolgot (szégyen). Még csak látszatra sem casual cím. Ez bizony kőkemény hardcore cucc, főleg ha gyűjtöget is közben az ember.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...