The Dishwasher: Vampire Smile teszt

  • Írta: Daks
  • 2011. április 25.
  • teszt, the dishwasher: vampire smile, xbla, xbox 360
Link másolása
A börtön falai rácsavarodnak, az ablakból gyönyörű kilátás nyílik a Földre, Yuki becsukja szemét, s mire kinyitja, egy szanatórium foglya lesz. A vérrel írt üzenetek vészjóslóak, jéghideg kövön csúszik tolószéke felé, a következő pillanatban tiszta erejéből harcol, majd újra visszaesik.

Álom ez, vagy valóság? Elméje csalfa játékot űz a fiatal lánnyal, horrorisztikus képzelgései lassan felőrlik őt, lenéz, amputált keze helyén egy gyilkos láncfűrészt pillant meg, az alvadt vérnyomok hatalmas csatákról árulkodnak. A The Dishwasher: Vampire Smile félelmetes világot nyit meg előttünk, a sötétség örök letargiába taszít, az élet még sosem volt annyira keserű, mint most.


A játékban két történeti szál fut párhuzamosan, a Prisoner úton Yuki harcaiba nyerhetünk bepillantást, a Dishwasher vonal pedig a bosszúszomjas mosogatófiú kalandjait meséli el, közvetlen folytatásként szolgálva a The Dead Samurai eseményeinek. Bármelyik utat is válasszuk, literszámra fröcsögő vér, csonkítás és szenvedés jut nekünk osztályrészül, mindkét epikrízis külön eseményeket dolgoz fel, mások a szereplők, és eltérő a történet is, ám a helyszínek ugyanazok, a játék egy miliőben tárja elénk a két hős csatáit. Ez a különleges dualitás pedig tökéletes arra, hogy kétszer is végigjátsszuk ugyanazt a játékot, a csaták közti képregényes átvezetők értelmet adnak a sztorinak, a két fél fúziójából egy kerek egész teljesedik ki, a befejezésnél értelmet nyer minden, mit korábban köd borított.


A Vampire Smile különleges stílust képvisel. Az oldalnézetes harcok a régi, Commodore 64-es időket idézik, a ceruzával rajzolt játékvilág magával ragadó, a képernyőn fekete, fehér, vörös és zöld színek dominálnak, hangulata rányomja bélyegét esténkre. Depresszió és boldogtalanság járja át lelkünket, az események fogságából nem könnyű feloldozást nyerni, a mészárlás analgikus fenevaddá változtatja még a legérzékenyebb szíveket is, a harc élvezetes, pörgős, jól kidolgozott.


Az irányítás rendkívül könnyű lett, nyomjuk az ABXY kombinációt, s hősünk teszi a dolgát, repkednek a karok, s lábak, levágott fej gurul végig a vérrel borított padlón, mint egy reneszánsz festmény, a látvány felemelő, szívet melengető. A karakterek animációja is finom lett, mozgásuk szép, folyamatos, a beat’em up stílus sokszor tud fárasztó lenni, a Vampire Smile eseményeinél sincs ez másképp, de a hangulat átütő.


Ellenségeink között vannak zombik, ninják, katonák, zsoldosok, s robotok, de minden epizód végén vár ránk egy hatalmas főellenség is, a bestiát nem könnyű legyőzni, sokat kell küzdenünk, míg térdre kényszerül a rohadék. Fegyverből négy darab lehet nálunk egyszerre, de az inventory alatt bármikor megadhatjuk ezek listáját, a felhozatal tartogat szamuráj kardot, hentesbárdot, kalapácsot, s még egy óriási ollót is, egy nyisszantás elég, hogy maradandó testi sérüléseket okozzunk. A pengéken kívül pedig vannak lőfegyverek is, annyira nem fogjuk őket használni, de akadnak majd esetek a végigjátszás során, amikor a gépfegyver és a lefűrészelt csövű puska kiment minket a szorult helyzetből.


Tudunk varázsolni is, mágikus képességünket a játék közepén szerezzük meg, és a lehetőségek száma is folyamatosan bővül, segítségével eposzi méreteket öltő mészárlást eszközölhetünk. Életünk a megölt ellenségek elszívott erejéből töltődik újra, a széthagyott pénzen pedig fegyvereink hatásosságát, illetve saját erőnket növelhetjük, csak keressünk fel egy terminált, és máris lehet költekezni. A játék kezdőknek és ős kockáknak is készült nehézségi szinttel, a legkönnyebbtől a lehetetlenig fél tucat beállítás közül választhatunk, s a végigjátszás után ezek még bővülnek is.


Némi felüdülést a gitáros minijáték hoz. Guitar Hero stílusban kell játszani, a képernyőn megjelenő gombokat a megfelelő pillanatban lenyomva előcsalhatjuk hangszerünkből az adott dallamokat, üde színfoltja ez tomboló dühünknek, talán egy kicsit még kegyetlenebb gyilkossá is leszünk a segítségével, rock és vér, douceur de vivre. Jópofa apróság pedig, hogy a kampány mellett vár ránk egy arcade mód, a cél minél magasabb pontok elérése bizonyos szabályok mellett, különböző érdekes és ötletes kihívás vár ránk, nem használhatunk például, csak bizonyos fegyvereket, vagy ellenségeink nem sérülnek, csak akkor, ha levegőben kapjuk el őket. S ahogyan a fő történeti szálakat, úgy ezt is játszhatjuk ketten, egy barátunk bármikor csatlakozhat hozzánk személyesen, vagy az Xbox LIVE-on keresztül.


A The Dishwasher: Vampire Smile a tavaszi XBLA felhozatal egyik legjobb darabja, kőkemény háborút és brutális akciót élhetünk át benne, egy stresszes munkanap után minden feszültségünk megszűnik, pokoli az egész. Az érte kért 800 MS pont pedig nem is sok, nagyjából 3500 forintot kell leszurkolni érte, ha még nem váltottad be semmire a magyar LIVE indulásakor kapott ajándék krediteket, akkor most érdemes hozzányúlni.

10.
10.
IceColdKillah
Miért nincs pc-re!!! TT_TT
9.
9.
Érdekes, hogy ilyenért emberek pénzt adnak . Valahol a böngészőben futtatható ingyenes 1.5 pontos játékok színvonalát tükrözi. :(
8.
8.
Mateclus
Na ez beteg a javabol...:))
7.
7.
Joc1
Juj, ez nekem kicsit beteg játék -_-" xD
6.
6.
AnimeWarlord
Ez egy olyan kivételes játék amire azt mondom, hogy érdemes letölteni.
Csak annyi a bökkenő, hogy nincs Ps-re... x (((
5.
5.
Quent1n
Bár nem pont ugyanilyen de nekem a Shank jobban bejön. :) Ez se rossz csak picit darkos nekem. :) Kár, hogy PS-re nincs :)
4.
4.
gucho
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...