Mass Effect 3 előzetes

  • Írta: InGen
  • 2011. április 30.
  • előzetes, mass effect 3, pc, ps3, x360
Link másolása
A reaperek mindent elsöprő támadást indítottak a galaxis ellen. Elsődleges célpontjuk a Föld, amely pár óra alatt elhullott. Shepard és bandája tehetetlen, úgy tűnik, hogy a civilizált világ ismét teljesen elpusztul. Vajon hogy lehet kimászni egy ilyen reményelen helyzetből? Előzetesünk felkészít a galaktikus háborúra!

Személyes kapcsolatom a Mass Effecttel nem éppen felhőtlen, furcsa módon ugyanis az első rész az egyetlen játék, amit egyszerre utálok és imádok. Nem tudtam betelni a világgal, a ténnyel, hogy egy fantasztikus sci-fi univerzumot hoztak létre nekünk, csodás karakterekkel és hidegrázós jelenetekkel. Ugyanakkor úgy gondoltam, hogy a sztori nem bontakozott ki kellőképpen és nem is volt jól felépítve, de ez még a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy valahogy a játékmenet sem állt igazán össze, hanem valahol az akció és az RPG között eltévedt, és igazából egyik része sem volt túl élvezetes, a makós részeken pedig annyira unatkoztam, hogy azt hittem, meghalok.


Aztán a második rész, mintha valami csoda történt volna, pont olyan lett, amilyennek én vártam: a játékmenet szinte teljesen átalakult, kikerült néhány teljesen felesleges RPG-elem, felerősödött az akció és a shooter-rész, a történet pedig az elejétől a végéig zseniálisan kanyarog. S bár nekem a Mass Effect 2 gyakorlatilag a tökéletes akció-szerepjáték, pontosan tudom, hogy az első rész számos rajongója felháborodott a rengeteg egyszerűsödésen. A trilógia záró epizódjával kapcsolatban tehát rengeteg kérdés felmerülhet: hogy fejezik be a történetet? Mi lesz a karakterek sorsa? Hogyan változik a játékmenet? Mi a másodfokú egyenlet általános megoldóképlete?


Azt hiszem minden rajongó látta (legalább ezerszer) a Mass Effect 3 eddigi egyetlen kiadott előzetesét, melyben szomorúan vehetjük szemügyre, hogy a reaperek inváziója valósággá vált: a kilométer hosszú űrhajó-lények elérték galaxisunkat, és rögtön támadás alá vették a Földet. Így fog kezdődni maga a játék is: snitteket látunk bolygónk inváziójából, így azonnal képbe kerülünk. Minden nagyvárost ostrom alá vettek a robotok, a földi haderő pedig nem tud megküzdeni velük, mint ahogy Shepard sem a maréknyi kis csapatával és egyetlen űrhajójával. Hiszen emlékezzünk csak vissza a Mass Effect 1 végére, ahol egy egész űrcsata kellett ahhoz, hogy kicsináljuk Sovereign-t, aki egy egész darab reaper volt. Most pedig ezresével jönnek a dögök.


Nem lehet mit tenni: az első pályán rögtön az a feladatunk, hogy elmeneküljünk, s szomorú szívvel ugyan, de hagyjuk veszni a bolygót. A reaperek persze nem csak a Földet támadják: a galaxis kulcsfontosságú részeit mind betalálták, így Shepardnak előbb fel kell készülnie és ki kell találnia egy tervet, amivel megmentheti a világot. Casey Hudson Mass Effect-nagyfőnök szerint a harmadik részben nem lesz olyan egyértelmű az elejétől fogva, hogy mit is kell majd csinálnunk. Míg az első epizódban pontosan láttuk, hogy a célunk Saren felkutatása és legyőzése, a másodikban pedig egy csapat felállítása és a collectorok lezúzása, addig jelen esetben minden sötét, bizonytalan és reménytelen lesz. Persze, a végcél a reaperek megállítása, de mégis hogyan válik ez lehetségessé? Mit kell majd tennünk?

Nos, a fejlesztők persze még nem beszélnek erről, hiszen nem szeretnék lelőni a poénokat, de egy biztos: Shepardnak szüksége lesz segítségre. S ezúttal egy kis csapat verbuválása nem lesz elég, egész civilizációkat kell meggyőznünk arról, hogy fogjanak össze a gonosz elleni harcban. De sajnos ez nem lesz olyan könnyű: az első két rész történéseiben ugyanis pontosan megtudtuk, hogy a Mass Effect világában szinte minden népnek meg kell vívnia a maga saját harcát. Emlékszünk még ugye, hogy a quarianok azért hagyták el a szülőbolygójukat, mert nem tudták megállítani a geth-inváziót? Na, most megpróbálják visszaszerezni a planétát. Hasonlóan a salarianok is bajban vannak a krogan faj szaporodása miatt.


Ezek az első két részben még alakuló dolgok voltak, itt azonban ilyen és ehhez hasonló konfliktusok gátolják meg azt, hogy minden faj szabadon tudjon küzdeni a reaperek ellen. Shepardnak éppen ezért segíteni kell megoldani ezeket, de ez nem mindig fog maradéktalanul sikerülni, hiszen hatalamas dolgokról van szó. De a Mass Effect 3-ra egyébként is végig jellemző lesz a reménytelenség, a döntéseink nyomasztó súlya, ahogy lassan egyértelmű válik: ennek a háborúnak komoly veszteségei lesznek, még akkor is, ha mi mindent jól csinálunk. Persze azért ezek mellett a Bioware nem feledkezik meg a csapattagokról sem, hiszen Shepard kissé magányos lenne egyedül a hajón.


A Mass Effect 3-ban csapatunk összetétele attól is függ, hogy ki élte túl a második részt. Ennek megfelelően például Garrus visszatérhet, vagy teljesen ki is maradhat a történetből. Az első és második rész karakterei közül néhányan visszatérnek majd csapattagként, s sokan fontos szerepet játszanak a történet alakulásában, de a fejlesztők nem rájuk szeretnék építeni az egész sztorit, hiszen akkor nem tudnának behozni új csapattagokat. A Bioware célja, hogy minden karakterrel megfelelő, kidolgozott módon érjen véget a kapcsolatunk, ne pedig csak úgy eltűnjenek a semmibe. Garruson kívül egyébként visszatérhet még Ashley vagy Kaidan, James Sanders és Liara, akik valószínűleg több küldetésben is csapattagok lehetnek, de rajtuk kívül feltűnik majd még a sztoriban Wrex, Legion, Mordin, Anderson parancsnok, mindenki kedvenc Udina nagykövete, meg persze az Illusive Man is.


A Mass Effectben mindig is fontosak voltak a döntéseink, és ez itt bontakozik majd ki leginkább. Az ME2 végén a Suicide Mission alatt még csak kísérletezgettek a készítők azzal, hogy minden döntésünk befolyásolja a későbbi eseményeket, a harmadik részben azonban ez átszövi majd az egész történetet. Ehhez a Bioware továbbfejlesztette az ezzel foglalkozó programkódot, ami azonnal tudja, hogy korábban kivel mit csináltunk, kinek és mit mondtunk, nincs szükség semmi extra töltögetésre vagy más trükközésre. Ezen kívül Casey Hudson biztosított arról mindenkit, hogy nem gáz, ha elvesztettünk karaktereket a korábbi részekben, ettől még nem fogunk kevesebbet kapni. Persze, az életben maradt karakterek feltűnhetnek és akár küldetéseket is csinálhatunk nekik, de a céljuk nem az, hogy büntessék azokat a játékosokat, akiknél valaki elhalálozott korábban, így őket is kompenzálni fogják.

A Mass Effect 2 egyszerűsítése után a készítők itt visszahoznak néhány extrák a fejlődési rendszerbe: egyrészt alapból több lehetőségünk lesz, másrészt pedig mostantól nem csak kijelölhetünk egy képességet, és kész, hanem az adott képességet is fejleszthetjük majd több irányba, attól függően, hogy melyik áll közelebb a saját játékstílusunkhoz. Hasonló a helyzet a fegyverekkel is, amik szintén teljesen testreszabhatóak lesznek, ráadásul a változások fizikailag is megjelennek majd, így láthatjuk, ahogy egyre táposabb csúzlikkal rohangálunk. Az ME3-ben egyébként minden karakterosztály használhat majd minden fegyvert, ami úgy tűnhet, hogy nagy érvágás a Soldier osztálynak. Azonban az utóbbi még mindig az egyetlen, akinél egyszerre lehet minden fegyver, míg a többieket lekorlátozzák két-három darabra.


Ettől függetlenül persze a lövöldözés legalább olyan fontos lesz, mint a második részben, így már szinte teljesen a Gears of War szintjére hozzák az irányítást: még jobban működik a fedezékbe bújás, a kihajolás, ráadásul főhősünk most már át tud ugrani kisebb dolgok felett anélkül, hogy előtte le kellene bújnia mögé. Mindez annak köszönhető, hogy mivel harc tekintetében szinte teljesen elszakadtak a szerepjátékos gyökerektől, sokan már nem is a többi RPG-vel, hanem inkább az akciójátékokkal hasonlítják össze a Mass Effectet, így a Bioware-nek gyakorlatilag két fronton kell „küzdenie”. Hasonló a helyzet az ellenfél mesterséges intelligenciájával is: az ME2 már mutatott fejlődést ezen a részen, de igazán ez is a harmadikban érik be: minden rosszarcú csapatostul támad ránk, igyekeznek bekeríteni, megkerülni, s mindig lesz valami stratégiájuk, ami garantálja, hogy a harc sose váljon unalmassá.


A végére maradt a legfontosabb kérdés: mi lesz a bányászással? Nos, a fejlesztők szerint nem csak a bányászás, de az egész galaxisban mászkálás rész komoly változásokon megy át, így egyelőre nem tudnak semmit mondani róla. A lényeg, hogy az eddigi részek szabadon vállalható küldetései, felderíthető ismeretlen bolygói, bányászásai és makós részei nem térnek vissza, vagy ha igen, akkor valamiféle komolyan megváltoztatott rendszer keretein belül. Ütős lesz tehát a Mass Effect 3 néhány nagyobb, és sok kisebb változással. S, hogy mit hoz a jövő a trilógia után? A fejlesztők elejtett félmondatai arra utalnak, hogy egyáltalán nem kizárt később egy Mass Effect MMO, de valószínűleg minden a Star Wars: The Old Republic sikerétől függ majd.

Kapcsolódó cikkek

58.
58.
mepatrik1
Jajj ne! Most olvastam hogy lehet hogy nem lesz Mass Effect 3 magyarul!!! De indult egy petíció és töltsétek ki! Ha elég szavazatot kap akkor lesz magyarul csehül meg szlovákul is! Link: http://www.petitions24.com/mass_effect_3_hungarian_translation
57.
57.
mepatrik1
A Mass Effect 1 is megy Win7 alatt... Nekem win7 van és érdekes még is megy. Igen az elején baszakodott de töltöttem le hozzá patchet és megjavult.. :)
Nekem nem halt meg senki a második részben. Nagyon csodálkoztam amikor megláttam, mert nekem Jack nem is volt lojális a Jack vs Miranda "beszélgetés" miatt. De valahogy túl élte. Kasumi és Zaeed is meg van és Kasumi nagyon bejött. Ő lett a második kedvenc karakterem. Az első természetesen Garrus.. :D
Én is nagyon várom már a megjelenést de még úgyis várnom kell mert nem tudok angolul és csak magyarul veszem meg.
!!!SPOILER ALERT!!!
Egy kis segítség a Suicide Missionhoz (Öngyilkos küldetés)
Mindenki legyen lojális, de ha 1 ember nem az akkor még nincs vész.
Aki megy a járatokba: Légió
A másik csapat főnöke: Jacob Taylor
Aki a biotikus pajzsot csinálja: Samara
Aki vissza megy Chakwas-ékkal: Tali
A másik csapat vezére: Miranda Lawson
És akik veled mennek: Garrus, Thane
Ez a kombináció nekem teljesen bejött. Remélem segítettem :)
56.
56.
balagegk
55.
55.
Jégegér
Sziasztok!
Háát.. már nem vagyok fiatal! (sajnos) de állítólag elég kocka vagyok!
Ilyenek hoztak lázba.: broken sword, heroes 3, setlers 2, worms party, no lives forever, elderscrolls, jedi academy, witcher, ja kihagytam valamit?
Mass Effect 1-2 eegen....
Simán mondhatom ennél jobb játékkal még nem játszottam soha!
Várom a folytatást...
54.
54.
AssaX
Szerintem a sci-fi rajongok ezt ne maradjon ki megérdemli a 10/9,5 nálam !
53.
53.
JaTommy
#33: Egyértelműen Tali, titokzatos! De jó volt pl Baka is, igazából minden karakterben volt valami, amitől érdekes volt, és ez igaz a játék többi részére is, ettő EPIC! :D
52.
52.
HICKS
49.
49.
Hogy őszinte legyek, nekem már az is megfelelne, ha csak egyszerűen a kettes motorjával semmi változás mellett egyszerűen tovább görgetnék a szoryt. Akkor is "intant get" lenne. Jól fog mutatni a másik két eredeti mellett a polcon :)
48.
48.
Raziel88
#25: Nem kellett ahhoz semmit se elolvasni, csak ésszerűen gondolkozni. Nálam is mindenki életben maradt mindenféle olvasgatás nélkül. :D
47.
47.
tejeskv
#43: csak mert nem írtad oda :D
46.
46.
miki1105
#36: nekem nem ment pedig megvettem eredetiben
45.
45.
HorvathD
Kicsit neheztelek a BioWare-ra amiért régió kódos lett a második rész.Limitáltba vettem meg,tehát ingyen megkéne kapjam a DLC-ket,kivéve az utolsó.A történet így lenne teljes, de még pluszba áldozzak pénzt hogy a "bonyolult" úton szerezzem be őket?Hát elgondolkodtató hogy...
Ettől el tekintve idővel biztosan be fogom szerezni,mert messze túl szárnyal nagyon sok játékot.
44.
44.
Attila8911
Hát a Witcher 2 után ezt várom a legjobban :)
43.
43.
exonic
42.
42.
kex596
Ááá csak jöjjön már! 1-2 itt csücsül a polcon és már hiányolják a 3. tesót :)
41.
41.
Dresa
#39: Oh pedig ez az a játék amire nem gond feláldozni egy kis időt, akár félretéve 1-1 másik játékot is...és az RPG elemek sincsenek anyira túlzásban szóval hajrá!!
40.
40.
tejeskv
#38: (b négyzet - 4ac) az gyök alatt van mellesleg :) de egyébként csak poénkodott
39.
39.
drakecsaj
#28: Sok időt kéne beleölnöm, meg annyira nem szeretem az RPG-t :)
38.
38.
exonic
#37: javítva: 4*a*c... am olyasmit is hallottam, hogy a Mass Effectet mozivászonra akarják vinni a trilógia lezárása után.
37.
37.
exonic
Kíváncsian Várom, és a másodfokú egyenlet megoldóképlete:x1;2=[-b+-(bmásodikon-4*a*b)]/2a ... :D
36.
36.
drat576
#35: az 1 simán megy WIN 7-en
35.
35.
miki1105
Ideje lenne játszanom az 1-el is csak nehezen válok meg a Win7-től. A 2. részben az nem tetszet, hogy kiadtak hozzá egy rakat DLC-ét, és aki nem vette meg lemarad a sztoryról. A 3. részről meg ne is beszéljünk kötelező darab.
34.
34.
adikas
Nekem összességben mindegyik karakter nagyon tetszett a maga módján kivéve a DLC beli karakterek mivel velük már nem lehetett úgy elbeszélni mint az alapokkal.
33.
33.
lolman598
#32: szerintem Thane se votl olyan...ellenszenves karakter,de szerintem Legion volt a legérdekesebb.Szerinted ki volt a legjobb karakter?:DDD
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...