Shadows of the Damned teszt

  • Írta: InGen
  • 2011. június 30.
  • shadows of the damned, teszt, x360
Link másolása
Habár pszichológiai akció-thrillerként reklámozták, mint az Alan Wake-et, valójában a Shadows of the Damned végletekig elmeroggyant horror-shooter. Egy olyan utazás a fantáziadús és brutális démoni birodalomba, amilyennel eddig még garantáltan nem találkoztál.

Gyakran halljuk mostanában – én is szeretem mondogatni –, hogy a japán játékok halottak, a japán játéktervezők egy évtizeddel lemaradtak mindenki mögött, és úgy egyébként is, az egykor szebb napokat szigetország játékfejlesztéssel foglalkozó részének inkább rizst kellene termesztenie. Ennek talán a legjobb bizonyítéka, hogy az E3-on nem is nagyon lehetett japán játékokról hallani – s itt most tekintsünk el a Wii U-s nonszenszektől, a normális konzolokra, vagy PC-re készülő anyagokról beszélek. Egyszerűen eltűntek.


Persze butaság lenne azt hinni, hogy ezt ők nem tudják, s nem próbálnak ellene tenni valamit. Éppen ezért láthatott a játékvilág most egy különös összefogást, melyben egyazon projekt alá került Shinji Mikami, a Resident Evil 4, a Godhand és a Vanquish legendás producere, Goichi Suda, a No More Hereos-játékokért felelős Grasshopper fejese, s a Silent Hill géniusz zeneszerzője, Akira Yamaoka. A végeredmény neve Shadows of the Damned, és rögtön felmerül a kérdés: vajon milyen irányvonalat képvisel? Hiszen a No More Heroes gyakorlatilag egy hatalmas szexuális poén, némi kardozással, míg a Resident Evil 4 egy forradalmi, komoly alkotás.


Nos, a válasz nem éppen egyszerű, az anyag ugyanis valahol a teljes őrületet, és a korszerű játékmenetet igyekszik vegyíteni, általában sikerrel. Ha egy mondatban kellene összefoglalni, hogyan gondolok a játékra, az valami ilyesmi lenne: ami a nyugatnak a Dante’s Inferno volt, az most a keletnek Shadows of the Damned. Ezt látszik alátámasztani a történet is: főhősünk Garcia Hotspur, a kőkemény démonvadász, aki többet káromkodik, mint egy egész focicsapat összeadva, s akinek barátnőjét elragadja a démonok ura, Fleming.


A sztori egyébként nem túl eredeti és bonyolult, csak éppen a készítők igyekeznek elhitetni velünk, hogy sokkal több, mint aminek elsőre látnánk. Mégpedig úgy, hogy a játékban minden teljesen elmebeteg, és minden átvezető animációban poénos, szeuxális utalásokkal teli, káromkodásokban gazdag párbeszédeket hallhatunk. Néha már-már annyira sok a férfi nemi szerv köré épülő humor, hogy a kevésbé toleráns egyéneknek sok is lehet a végigjátszás közepére. Szerencsére azonban nekem a férfi nemi szerv köré épülő humorból sosem elég.


A Shadows of the Damnedben semmi sem lehet normális. Fleming például nem egy sztenderd démon, hanem egy olyan démon, aminek a fejére még két másik félig-fej is került. Aztán, emlékszünk még a Dante’s Inferno kapuira, melyekből gonosz fejek figyeltek ki? Nos, azok itt bébiarcok, akiknek a szájába agyakat és szemeket kell tömködnünk, hogy kinyíljanak. Aztán ott van Johnson, az állandó mellékszereplő, aki egyébként egy repülő lángoló koponya, s fegyverré tud változni.


S még annyi, de annyi dolgot lehetne sorolni: az abszolút elmebetegen kinéző szörnyektől kezdve, a női mellekből felépülő hídon keresztül egészen odáig, hogy hősünk gyógyul, ha lehúz egy üveg tekilát. Mintha a készítők megfogták volna egy alap shootert, és aztán annak minden egyes porcikáját kicsavarták volna. De a külső, és a groteszk tálalás ne tévesszen meg senkit: alapvetően ez még mindig egy TPS akciójáték, mely alapvetően nagyot merít a Resident Evil 4-ből, csak éppen sokkal pörgősebb és látványosabb.


Ráadásul egyedibb is, hiszen a játékmenet nem csak a lövöldözésre épül, hanem a sötétségre és a fényre is. A démonok által gerjesztett sötétség ugyanis bántja főhősünket, így a legtöbbször az a célunk, hogy egy-egy helyiségben világosságot teremtsünk. Ezt például úgy érhetjük el, hogy a fegyvereink másodlagos módját használva fényt lövünk a kecskefejekre, vagy a mászkáló fényhozó szusira. Vannak azonban olyan tárgyak, melyeket csak a sötétségben lelhetünk fel, ráadásul sokszor a továbbjutáshoz és a sötétségben kell tevékenykednünk egy ideig, ráadásul úgy, hogy közben az ellenfelek is jönnek dögivel. Mindez tud okozni néhány igen-igen izgalmas pillanatot.


Ettől eltekintve azonban a lövöldözés maga eléggé sztenderd, sőt, néha kicsit kidolgozatlannak is tűnik, s sokszor megcsap minket a monotonitás szele is. Ezen próbál segíteni a fegyverfejlesztés, és az alkalmanként jelentkező 2D-s, oldalnézetes részek bevezetése. Előbbi esetében semmi extra: gyűjtögetett pontjainkból erősíthetjük arzenálunkat, utóbbi viszont megér egy misét. A különös képi világgal rendelkező, oldalra scrollozós részek ugyan elsőre jópofának tűnnek, de valahogy nagyon lassúak és oda nem illőek, így később már inkább megzavarják a játékmenetet, mint hogy színt vigyenek bele.


Ráadásul sajnos technikai jellegű hibákat sem kell nélkülöznünk: rendszeresen átmehetünk például olyan ajtókon vagy falakon, ahol egyébként nem kellene, így szabadon mászkálhatunk egyes pályarészeken anélkül, hogy az előre betervezett szörnyek megjelennének. Ezen kívül sokszor előjönnek v-sync hibák, illetve olyan akadályok is, amikor vissza kell töltenünk az előző állást, különben nem tudunk majd tovább jutni. Biztos vagyok benne, hogy ezeket hamar korrigálják majd a fejlesztők egy javítás formájában, de akkor is idegesítőek.


De ez senkit ne bizonytalanítson el, a Shadows of the Damned ugyanis egy frissítően állat játék, olyan, amivel nem sűrűn találkozhattunk eddig. Tipikusan az az anyag, amit leírni lehetetlen, pár percnyi video sokkal többet mond róla. Van még egy fontos dolog, amit a cikk elején nem említettem: lehet, hogy fontos a tény, miszerint nagy japán játékfejlesztők fognak össze, hogy előjöjjenek valami versenyképes címmel, de még ennél is fontosabb, hogy a kiadó képében ezúttal az Electronic Arts tetszeleg. Ritka, hogy a nagy EA egy ilyen egyedi és abszolút őrült címet bevállal, így mindannyiunk nevében remélem, hogy sikeres lesz a játék, és a kiadó megtartja ezt a jó szokását.

40.
40.
Visor01
#39: Hát akkor rohadjanak meg
39.
39.
Yagami Light
#38: Azért nincs PC-re (meg még ezen kívül jó sok játék), hogy elérjék azt, hogy konzolt is vegyél. Üzlet az egész.
38.
38.
Visor01
Csak egy kérdés:MIÉRT NINCS PC-RE????
37.
37.
Gamer
#35: Kérdezném tőled, h miért kell letiltani egy hozzászólást pusztán egy korábbi vita miatt?

"Most pedig mivel mindenki leoltotta egy cikknél ahol ez volt megbeszélve, próbál kicsit " visszavágni", de igazából szánalmas"

egyáltalán nem próbálok visszavágni, miért kéne? annál a cikknél sem tudtatok érdemben válaszolni a felvetéseimre.... itt most csak szépen leírtam a tapasztalataimat és észrevételeimet az oldalról, egyáltalán nem volt benne semmi ami miatt moderálást érdemelt, max kellemetlen rátok nézve és ennyi
36.
36.
dean winchester
mit is mondhatnék, ma vittem végig a játékot és teljesen leesett az állam. úgy értem atyaég, ilyen jó játékkal nagyon rég nem játszottam :)) a játék nagyon elborult, de ez pozitív értelemben. a beszólások, a szinkronok tökéletesek. a grafika szép, a fények és a tükrözések nagyon tetszettek. néha kellően idegtépő is tud lenni, de miután végig viszed, már sajnálni fogod még azokat a perceket is. vannak benne utalások pl: evil dead,ghostbusters. vannak benne szintén easter eggek. a játék egy pörgős, hangulatos akciójáték, néhány kisebb gondolkozós pályával.nem survival horror, nem fear. ettől független ha szereted, ha nem a horror játékokat, vagy filmeket szeretni fogod. aki szeretne egy jót szórakozni, annak mindenképp ajánlom. szép estét
27.
27.
Jinbobo
A video alapján a Devil may cry és Splatterhouse kombinációja lehet ez a game.
Szeretem a pörgős és akció orgiákkal teli játékokat, de ez valahogy nem mászott be az érdeklődési faktoromba. Nem tűnik rossznak és nem tűnik túl jónak sem. Lehet teszek vele egy próbát, de csak ha már olcsóbb lesz mint a jelenlegi ára. Ha lenne róla demó, azt kipróbálnám.
26.
26.
p3ti
#25: Ez benne van a pakliban , nem minden tetszhet . Saját magadnak kell tudnom hogy szereted e az ilyen típusú degenerált játékokat . Ha igen akkor ez 1 külön kategória és élvezni fogod :)
25.
25.
Lordnekroseth
Hát a traielr alapján csak egy sima lövöldözős game...Bár tudom sokszor nem jön át, de a grafika sem tűnik nagy eresztésnek. Bár látom jó pörgős ős ötletes. Lehet megérné kipróbálni ha már ennyire be van harangozva.....csak tudom hogy milyen hajtépően idegesítő mikor megvezel valamit amit feldicsérnek és aztán kurvára nemtetszik.
24.
24.
Gamer
"Szerencsére azonban nekem a férfi nemi szerv köré épülő humorból sosem elég."

nem tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg ezek után kik is a " Retardált Trollok" ezek az oldalon!
23.
23.
Klaymen
Ez a game csak engem emlékeztet az Alice: Madness Returns-re?
22.
22.
hegyomlás78
EZ A gém bizony kiemelkedik a tömegböl!Egyszerüen ZSENIÁLIS és egyedi!!!
21.
21.
elite_hun
#17: Szövegértelmezés fail?

Am a teszt jó lett nagyon, remélem majd jön PC-re is.
Fog? :S
18.
18.
Mortis
Hát, igen. Ha a NMH alkotójának köze van valamihez, azt ép ésszel nem igazán lehet felfogni, ez tény. :D Érdekes játéknak tűnik, szeretem is az elborult humort, szóval kipróbálni biztos ki fogom.
17.
17.
simi
csak egy kérdés, miért kell minden egyes tesztnél, bejegyzésnél a nintendot baszogatni?
most például miért kellett megemlíteni, ehhez a játékhoz semmi köze sincs, de azért bele kell írni, gratulálok InGen nagyon ügyes vagy, hogy ilyen szépen átvezetted a wiiu-ra, és szúrtál egy megjegyzést, hmm te aztán férfi vagy!

16.
16.
attila 999
uuuu jo a cikkk.a jatek pedig kotelezo leszz.
15.
15.
M.invisible
Vártam én is! A külföldi szaksajtó eléggé vegyes értékeléseket írt. Aztán most úgy vagyok vele, hogy szépen felvésem a listámra, és amikor olcsóbb lesz, akkor beszerzem.
14.
14.
vortexqa
Hatalmas gém, tiszta Grindhouse az egész. Egymás után 2x végigtoltam, most jön a 3., és még mindig nem unom. Hiába, Suda mester zseniális :D
13.
13.
Beau
Nagyon tetszik a játék, próbálom is minél hamarabb beszerezni.
12.
12.
p3ti
Imádom az elborúlt gammákat , Dantes infernot is nagyon élveztem :) Kicsit féltem mikor anno láttam a trailert , annyira ígéretes volt hogy paráztam el rontják a gameplayt , vagy csak egy homályos B kategóriás játék lesz belőle . De még a hétvége előtte be szerzem magamnak :)
9.
9.
Daks
Fantasztikus játék lett, csöcsök, vér és Tarantino-hangulat, ez kell nekem, csak időhiány miatt nem játszottam még végig.
7.
7.
Cuppak
#5 Two best friendds ? xDD
Jah, legurultak a fejek.... némaság :D, gondolták kilépnek inkább XD
6.
6.
AnimeWarlord
Hmm jóval gyengébb értékelésre számítottam, de így a teszt után megváltozott a véleményem. Egész tűrhető gammának tűnik, lehet beszerzem. Akinek esetleg már megvan, vélemény?
5.
5.
vytros
Láttam videót ahol van egy kis ordítozás a messzeségben, utána levágott fejek gurulnak le a kis emelkedőn. A csávók akik tesztelték nem bírták már és kiléptek...xD
3.
3.
Kyuubi
Hónapok óta ez lesz az első játék amit megveszek, überkajak! Amúgy is, régi álmom volt látni egy csöcsökből épült hidat (Y)
2.
2.
Sarkadi
Már a képeken is látszik,hogy kissé beteg játék lett,amint nem bánok. A teszthez pedig ismét grat.!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...