Új Xbox 360 dashboard

  • Írta: Daks
  • 2011. december 7.
  • dashboard, xbox 360
Link másolása
A Mikulás meghozta a nagy dashboard frissítést, december 7-én reggel megújult az Xbox 360 kezelőfelülete. Windows Phone csempék, teljes Kinect irányítás, kibővített szociális szolgáltatások, Bing, Alkalmazásbolt és felhő. Lássuk, hogy milyen lett!

A Metro Design egységes arculatot kölcsönöz a Windows Phone, a Windows 8 és az Xbox 360 trió számára, a Microsoft platformjainak összehangolása kezdetét vette. Az új dashboard szebb, modernebb, és használhatóbb lett, a legfontosabb újítás pedig, hogy kibővült a Kinectes irányítás. Míg korábban egy önálló, eredetinél szerényebb funkciókat ellátó menüt kellett előhívnunk a használatához, addig most elég integetni egyet, s a kontrollert máris felváltja a mozgásérzékelés, egy egérmutatóhoz hasonló kis kurzolt lehet irányítani, kivétel nélkül elérve minden szolgáltatást.


A dashboardon hét fül kapott helyet. Az első a Bing, melynek segítségével immáron kulcsszó alapján is kereshetünk LIVE-os tartalomra, csak be kell írni, vagy mondani a kért kifejezést, s máris jönnek az eredmények, film, játék, demó, DLC, trailerek, minden, aminek a nevében, vagy a leírásában szerepel a kívánt szó. Lapozva egyet, a Home funkciók tárolnak elénk, a playre nyomva indíthatjuk a konzolban lévő lemezt, a quickplay alatt a demókat, és a letöltött játékokat érhetjük el gyorsan, középen, illetve jobb oldalt pedig kiemelt felületeket találunk, innen érhető el a Marketplace, illetve itt vannak a szponzorált játék, és DLC kiemeléseket.


A Social fülre váltva megnézhetjük barátaink statisztikáit, achievementjeit, küldhetünk nekik üzenetet, invitálhatjuk őket Video Kinectre, játékra, illetve mi is csatlakozhatunk hozzájuk, pár gombnyomással. Ezen kívül indíthatunk party csevegést, megnézhetjük az aktivitásunkat, ami egy hírfolyamhoz hasonló lista, illetve küldhetünk beacont, ami nem szalonna, hanem egy új feature, szabadfordításban azt mondanánk, jelzőfény, vagy felhívás. Segítségével közhírré tehetjük, hogy milyen játékkal akarunk éppen multizni, az Xbox ezt megosztja a Facebookon és a Twitteren is, így pedig azokhoz is eljut az üzenet, akik éppen nem játszanak, viszont készek lennének rá.


Némileg felesleges a soron következő Games fül, mely funkcióiban, s használhatóságban is ugyanaz, mint a Home. Megnézhetjük, hogy milyen játékaink vannak, elérhetjük a LIVE-ot, illetve böngészhetjük a kiemelt ajánlatokat, ennél többet viszont nem tud, talán érdemes lett volna a helyére egy Marketplace kezdőlapot összerakni. Kategóriaválasztóval, XBLA és demó kiemelésekkel, de hát nem ez történt.


Az utolsó előtti fül az Apps, mely nem másra hivatott, mint az Xbox 360 funkcióinak bővítésére. A magyar felületen a Facebook, a Twitter, a médialejátszó, a Media Center és a Video Kinect érhető el egyelőre csak, ami némileg csalódás, hiszen a tőlünk nyugatabbra élők olyan finomságok közül választhatnak, mint a Last FM, a NetFlix, vagy a YouTube. Rossz hír pedig, hogy nem csak ezt hagyták ki a fejlesztők, a Zune zeneboltja, és a TV szolgáltatás sem érhető el itthon, utóbbi még olyan remek csatornákat vonultat is fel Full HD minőségben, mint a Dailymotion, a DIGI+, a Sky Go, a Verizon FiOS TV, a VEVO, a Vudu, a BBC és az HBO GO, irigyek vagyunk.


A Game Marketplace egy saját kis szigetet kapott, öt újabb lehetőséggel. A featured, a games, az add-ons, az extras és a demos fül a főmenühöz hasonló csempés designt hordozza magán, itt viszont immáron hét kis kockát találunk mindegyikben, melyek újabb menüpontokat, illetve kiemeléseket tartalmaznak. Böngészve közöttük lassan rálelhetünk a jó öreg popular, kinect games, genre, A-Z, map packs, avatars, themes, pics, videos és game hubs gombokra is, a rendszertelenség gyönyörködtet, de ahogy használja az ember, úgy áll össze folyamatosan az egész, jól sikerült a kialakítás, nyugtázzuk végül.


Újdonság, hogy a játékmentéseinket immáron nem csak merevlemezen, de felhőben is tárolhatjuk. Ha átmegyünk egy haverhoz, s nála szeretnénk folytatni az otthon megkezdett kampányt, vagy jobbat mondunk, az elvált szülők hetente cserélgetnek minket, akkor immáron nem fogunk szívni az állások betöltésével, csak be kell jelentkeznünk a LIVE-ra, és a szerveren tárolt adatainkból a konzol már tudja is, hogy kedvenc játékunkat hol hagytuk abba a legutóbb.


Windows 8 még nincs, de a Windows Phone szinergia már kezdetét vette. A dashboard frissítéssel együtt a Microsoft mobiljaira megjelent az Xbox Companion nevű alkalmazás is, mely távkapcsolót varázsol a készülékből, az érintőképernyőt simogatva váltogathatunk a menüpontok között, jópofa kis feature ez is, csak még rá kell jönni, hogyan lehet kiaknázni teljesen. S ez még semmi, állítólag lesznek olyan játékok, melyeket játszhatunk majd Xbox 360-on és telefonon is, nem kell komoly darabokra gondolni, valószínűleg néhány egyszerűbb XBLA példány fogja csak támogatni, de az biztos, hogy az ötlet nagyon jó.


Szeretjük a megújulásokat. Új színt visznek az életünkbe, friss élményekkel és sosem látott szolgáltatásokkal kényeztetnek, s ez nem az első volt, ha jól számoljuk, akkor a harmadik, vagy negyedik arculata ez már az Xbox 360-nak, mindközül talán az eddigi legjobb is. Az biztos, hogy 2012-ben nem lesz generációváltás, a Kinect, és az új dashboard két-három évig még biztosan a csúcson tartja a Microsoft konzolját.

Kapcsolódó cikkek

26.
26.
Elsőnek nekem nem tetszett az új felület, de folyamatos használat során rájöttem, hogy egész jó lett. :) Amúgy ingyen LIVE hétvége van, vegyen fel az, aki szeretne GTA 4-ezni. :D

Gamertagem: Glittest
24.
24.
Jonnyfiu
#21: sztem csak a szokásos semmit a magyarnak dolog állhat a ügy mögött :(
nemtudom megérteni hogy miért fájna nekik ha engednének egy két dolgot ami levan tiltva... hisz fizethetjük a 2x drágább előfizut a goldra harmad annyi szolgáltatásért!
23.
23.
kamikazeDávid
#21: Egyébként neked működik mert akármit ordítok a kinect-re nem csinál semmit pedig nekem is be van kapcsolva minden és még az xbox szót is próbáltam mint a forzában
21.
21.
LnB
#20: Ha ott működik akkor nem tudom mi lehet.
20.
20.
Jonnyfiu
De a forza 4 ben működik ezzel a "hangerővel" :)
19.
19.
LnB
#18: Próbáld hangosabban! :D
18.
18.
Jonnyfiu
Magyar profilon is lehet hangvezérelni? mert nekem a stettings ben bevan kapcsolva és akárhogyan "xbox"ozok a kinect nek de nemtörténik semmi... :S
17.
17.
M.invisible
#16: Oks, köszi, csak jelenleg netkarbantartás folyik errefelé, és így nem lehettem benne biztos, hogy az csak akkor ugrik elő!
16.
16.
McDuff
#15: kérdésedben sunyi módon elrejtetted a választ is:D
15.
15.
M.invisible
#13: Az mennyire normális, ha nálam a Bing menüpont nincs, a többi ugyanúgy megvan, csak a home-mal kezdődik a menüsor. Elképzelhető, hogy azért, mert nem kapcsolódok a live-hoz jelenleg?
14.
14.
Szbarn
#13: Köszi amugy akkor nincs vmi sok értelme...
13.
13.
Daks
#10: Igen, ez normális. Csak LIVE tartalmak között keres az Xboxos Bing, filmek, videók, játékok, stb. A weben nem.
12.
12.
zaz
Ott vagyok a 2. képen! :):)
Az Orc must die -os cuccban ;)
11.
11.
LnB
Engem zavar az, hogy a 7 fül sorrendjét nem lehet változtatni, mert nekem így nem fontossági sorrendben van, egyébbként meg nagy újdoságot nem hozott, nekem Angol regem van de a youtube nem működik.
10.
10.
Szbarn
KÉrlek válaszoljatok please!!! AZ én bing-em csak játékokat enged keresni.Normális ez? Ha nem akk min kéne állitani (ha egyáltalán lehet)?
9.
9.
Fronter
#8: Egyszerűen ennyit mondasz: Xbox, Play disc!
És indítja a lemezt. De kimondhatod a játék nevét is hogy: Play XY
De a "disc" az egyszerűbb.
8.
8.
Gengszter
A hangvezérlés hogy mükődik???
Azt mondom hogy play és elinditja amit mondtam (játékot,filmet)?
7.
7.
tundra
És játszani lehet vele?
6.
6.
Moldren
5.
5.
M.invisible
Egy kérdés! A Bing fül csak akkor van kint, hogyha be vagy jelentkezve live-ra? Vagy alapból is? Mert jelenleg a kábeles netem nem működik, így offline vagyok, és nincsen bing fül!
4.
4.
Gubi
Na ez tényleg jópofa. WP7-re már elérhető az alkalmazás? Mert én nem találtam még marketplacen :S
2.
2.
latyaa
Nekem nem még hozzá annyira nem hogy ki b**szom az xboxot mindjárt az ablakon. Nem a dízájn meg ilyenek egyszerűen nem enged be se partyba se játszani mióta vagyis ma reggeltől a live. Sose volt porbléma tegnap is f1ztünk meg minden jó de most eben percben is szenvedek hogy egy party-ba be tudjak lépni de nem tudok ...... lehet fogni arra hogy a nettel lehet a gond de nem mert sose csinált ilyet csak mióta ez az új Dash-van nem hiszem el.... remélem ba*****ak vele valamit
1.
1.
Josiix
baba lett, nekem tetszik!! :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...