Wireless Speed Wheel teszt

  • Írta: Daks
  • 2011. december 28.
  • teszt, wireless speed wheel, xbox 360
Link másolása
Hófehér fénypár közelít agresszíven, először a bal, majd a jobb visszapillantóban támadva rád, ki akar törni végre. A szíved kalapál, a tenyered vizes, összeszorított fogakkal markolod a kormányt, egyetlen rossz mozdulat, s oda a győzelmed, ez a verseny életre, halálra szól. Örök riválisok vagytok.

Az autóversenyes játékok rajongói tudják, az igazi vezetési élményt billentyűzettel, vagy gamepaddel nem lehet visszaadni. Kell egy kormány ahhoz, hogy csak virtuálisan is, de az autóban érezd magad, mikor PC-s voltam, egy középkategóriás Speedlink teljesítette ezt a feladatot, Momóra, vagy G25-re sose tellett, pedig semmire se vágytam jobban. Aztán az Xbox 360 beköszöntével valamiért egy csapásra hátat fordítottam a stílusnak, pedig lett volna miből választani.


A hivatalos Xbox 360 Wireless Racing Wheel tökéletes minőséget adott. Force feedbackes kormány, gáz- és fékpedál, masszív keretek, az egyetlen gond csak az volt, hogy a Media Markt folyosóin kívül máshol nem találkozhattunk vele, majdnem annyiba került, mint az olcsóbbik konzolcsomag, ki engedheti meg magának. Az árukészlet szépen lassan elfogyott, új pedig nem készül. A helyét hivatalosan támogatott third party kiegészítők vették át, Endor Porsche 911 GT2, Mad Catz Racing Wheel, Trustmaster Ferrari 458 Italia Repilica, aki profi köridőket akar menni a Forza 4-ben, az most is megtalálhatja a módját, az egyszeri játékosoknak viszont mindeddig be kellett érniük a kontrollerrel.


A Microsoft idén ősszel megjelent új kiegészítője ezen kíván változtatni. A Wireless Speed Wheel elérhető áron, 60 dollárért, vagyis 12-15 ezer forintért kínálja a kormányforgatás élményét, nem veteránoknak készült, inkább azoknak, akik bár imádják a száguldást, a Forza 4, DiRT, F1, GRiD játékokat kikapcsolódásból nyomják csak.


A fekete W alakú kontrollert a Jézuska nekem is meghozta az ünnepekre, lássuk, mit tud élesben. Megjelenésre a cucc már a Slim Xbox 360 stílusjegyeit viseli magán, az anyaghasználat megfelelő, markolászásra nem recseg, nem akar eltörni az ember kezében. A csomag tartalmát a kormányon kívül egy pár elem, és egy telepítőlemez képezi csak, ha már letöltöttük az új Dashboardot, akkor nem lesz dolgunk, a konzol automatikusan felismeri az új jövevényt.


A kontrollert magunk elé tartva a levegőben kell kormányoznunk, a gáz és a fék a mutatóujjunknál elhelyezett ravaszokkal lehetséges. Kinect nem kell hozzá, a mozdulatainkat egy giroszkópszerű érzékelő figyeli, s dolgozza fel, a technológia olyan, mint a Wiimote, a Move, vagy az okostelefonok esetében, a játék meglepően sima és élvezetes vele, nem téved, nem késik, bevesz minden rezdülést. Jópofa dolog pedig, hogy van benne rezgő force feedback is, így murvás útra hajtva, vagy szalagkorlátnak ütközve finom jelzéseket kapunk, jobb lenne visszamenni az aszfaltra, mielőtt valami komolyabb baj is lesz.


A bal oldali kar feladatait a giroszkóp vette át, a kormányt legfeljebb 2x90 fokban lehet elforgatni balra, illetve jobbra, a két ravaszon kívül pedig a kontrolleren a d-pad, az ABXY négyes, a start, a back és a guide gombok kaptak helyet. Hiányzik viszont az LB, az RB és a jobb kar, ami okozhat némi gondot az olyan játékoknál, ahol nem lehet változtatni a gombkiosztáson, de mindenképpen megnyugtató a tény, hogy a kiegészítő kompatibilis az eddig megjelent összes Xbox 360-címmel, szinte kivétel nélkül.


A Forza Motorsport 4-et próbálva döbbenetesen tökéletes játékélmény fogadott. Olyan jó volt, mintha a kontrollert külön csak és kizárólag erre a játékra készítették volna, az első pillanattól kezdve elragadott a versenyhangulat, az autó legkisebb mozdulatra is reagál vele, hibátlanul vesszük a kanyarokat, fantasztikus az egész. A szkeptikusoknak érdemes lenne egy pillantást vetni rá, de hogy ne csak új anyagban bizonyíthasson a kormány, elővettük a DiRT 2-t, s bizony itt sem kellett csalódni. A nagy sebesség, és a vad DiRT stílus miatt eleinte kicsit nehéz pontosan bevenni a kanyarokat, de minél többet játszunk, annál tapasztaltabbak és ügyesebbek vagyunk, a kormány itt is tökéletesen működik. Érezni az autót, lassan kitapasztaljuk, hogyan lehet megfogni a kicsúszást, vagy szándékosan kitolni a hátulját, ez sárdagasztás a javából.


Profi körülmények között nem lehet tökéletesen helytállni a kontrollerrel, a Black Bean rali szimulátora, a WRC FIA World Rally Championship 2010 kifogott rajta, vagy rajtunk. Brutálisan nehéz dolog nem az árokban végezni, a vezetés fizikai nehézségekkel jár, az ember a szakasz végére leizzad, elfárad, figyelni kell a megfontolt kormányzásra, és a gáz-fék megfelelő adagolására, ezt már nem az egyszeri játékosoknak találták ki. A teszt során pedig valószínűleg belenyúltunk az egyetlen játékba, amivel a Wireless Speed Wheelt nem lehet használni, ez pedig nem más volt, mint a Split/Second. Minden kanyarnál tövig be kellett fordítani a kormányt, s még így is alig akart kanyarodni a vas, egy kört nem lehetett vele megcsinálni rendesen, rejtély, hogy mi lehet a baj.


Aki játszott a Joy Ride-dal, az tudja, mekkora szenvedés magunk elé tartott, egyenes karokkal vezetni. Ezt viszont most felejtse is el. Az új kontrollert bármilyen pózban lehet használni, rakhatjuk a kormányt a combunkra, az ölünkbe, pihentethetjük könyökeinket, nyomhatjuk fél kézzel, vagy ahogyan akarjuk, másfél, két órát simán el lehet vele lenni, s még utána se biztos, hogy megunjuk a játékot.


Kellemes meglepetés az Xbox 360 Wireless Speed Wheel. Új színt visz az autós játékok világába, kedvem támadt nulláról újrakezdeni a Forza 4-et, s meg kell, hogy mondjam, sokkal jobban élvezem, mint sima kontrollerrel. A kis kiegészítő olcsó és szuper, nem lesz a profi szimulátorbajnokok kedvenc tárgya, de aki szórakozásból, kikapcsolódásból, élvezetből játszik, pusztán a száguldás miatt, az imádni fogja!

Kapcsolódó cikkek

27.
27.
SplashyEarth
#17: Ezzel a kormánnyal nekem is csúszkált, meg ha belém jöttek el szálltam a túróba.. de sima kontrollerrel jól lehet játszani.. (jah és nekem a kinectes fej mozgás is lassú..)
26.
26.
SplashyEarth
Én meg vettem ezt a kormányt.. nem tudom miért dicséri mindenki, én Forza 4-be próbáltam ki, de le is tettem. Nekem nem jött be.
25.
25.
adye
#22: Bocsánat igazad van. Gran Turismo 5-t volt szerencsém játszani Driving Force GT-vel. Teljesen hibátlan volt a játékélmény, fel sem tűnt, hogy késik. Aztán láttam róla videót, hogy más használja, mondom 'ez mi?' Hasonló volt a reakcióm ott is...
24.
24.
Daks
#23: Simán! Nagyon jó vétel annyiért.
23.
23.
dante92
A régi kormányt érdemes megvenni 13000-ért?

(régi kormánynál erre gondoltam:
http://images02.olx.com/ui/7/03/99/1286988867_128499499_1-60gb-xbox-360-console-and-a-xbox-360-wireless-racing-wheel-ButlerStation-1286988867.jpg)
22.
22.
Daks
#20: Azt a tized-század másodpercet a videón is úgy kell figyelni, használatkor egyáltalán nem érzékeled, ezért is került bele így a cikkbe. De ha már késés, akkor ez a késés: http://www.youtube.com/watch?v=z-UPvSS9hHY&feature=fvst :)
20.
20.
adye
Ááááá nem késik... Csak nézzük meg a videót.
17.
17.
Dogmatix
Forzában egyébként nem lehet bevenni egy kanyart, a nélkül hogy ne csúszna ki a segge a kocsinak? :S
16.
16.
tjames
15.
15.
Bré
tetszik. a vidiben pedig fain a Honda reklám:D:D
14.
14.
Raam989
#13: Nem kell teszt. Vedd meg, nagyon jó.
13.
13.
PBalazs
Jónak tűnik.A kinézete nekem még tetszik is. OFF: Lesz valamikor Rayman origins teszt? Vagy csak engem érdekelne?
12.
12.
Josiix
#11: Mielőtt hülye kérdéseket tennél fel olvasd el a tesztet!!!!!!!
11.
11.
Ghard
Meddig kényelmes vele játszani? 5 talán 10 percig?...
Rémes,ennél csak az a rosszabb, hogy van aki megveszi.
10.
10.
molnarlolo
ááá nincs is pedál meg a levegőbe lóg.....
9.
9.
kecskemeti95
nekem van egy és szerintem nagyon jó:)
8.
8.
nex25
Szerintem a legjobb újítás kontrollerek területén, mert mi abban a kihívás hogy én itt gombokkal meg igazi kormánnyal versenyzek.A keresztút a legjobb=ezzel.
6.
6.
shatterhand
sose tetszett ez kinézet
miért olyan bonyolult egy kormány kinézetet készíteni a boxnál, nemtom
5.
5.
nero20
hát igen xbox a király :D
4.
4.
greenmelon
http://media.techeblog.com/images/homemade_steering_wheel.jpg

Hasonló élmény lehet. :D
3.
3.
Shadowsomi
Érdeked kis cucc, nem sokat néznék ki belőle, de így, hogy elolvastam a tesztet, kedvet kaptam a kipróbálásához :D GRID-eznék egyet ezzel szívesen :D
2.
2.
Dogmatix
Nálam a kormány legyen fix! Mondjuk úgy is PS3 am van :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...