The Settlers Online teszt

  • Írta: Daks
  • 2012. február 9.
  • pc, teszt, the settlers online
Az Age of Empires Online után újabb nagy klasszikus váltott böngészőre. A UbiSoft és a Blue Byte húsz éves múltra visszatekintő stratégiájának legújabb része, a The Settlers Online a free to play rendszert követi, a használata teljesen ingyenes, a hódítás megkezdéséhez csupán egy regisztráció kell.

Építs birodalmat, szövetkezz, kereskedj, gazdálkodj, háborúzz. A The Settlers Online a kezedbe adja a hatalmat, a semmiből kell felépítened egy jól működő és virágzó nemzetet, ételt rakni a családok asztalára, fegyvert adni a katonák kezébe. A világot egy maroknyi követővel kezdjük meghódítani, a városalapítás után pedig megkezdődik a gyarapodás, mint minden háborúban, itt is a pénz, és a nyersanyag az úr.


A játékban négy gazdasági területen kell helyt állnunk. Az első az élelmiszer. Halászni, vadászni, termeszteni kell, az ételt szétosztva növelhetjük a gyári munkások teljesítményét, de a hadseregünk is ettől gyarapszik, a búzából sört lehet előállítani, ha azt akarjuk, hogy bárki is csatlakozzon a sereghez, az embereink torkát nem hagyhatjuk szárazon. De nem kevésbé fontos a második terület, a nyersanyag sem. Kezdetben fa és kő, majd réz, szén, vas, acél, arany, márvány és titánium fogja mozgásban tartani iparunkat, a kibányászott anyagokat építkezésre, fejlesztésre, és eszközgyártásra lehet felhasználni, mit ér a katona, ha csak korsót adunk a kezébe, és kardot nem.


Maga a hadsereg a harmadik terület, amire oda kell figyelni. Különböző táborokat kell felhúzni a birodalmon belül, gondoskodva róla, hogy mindig legyen elég katona a támadáshoz, és a védekezéshez, s ahogyan bővül a városunk, úgy kell fejlődnie a haderőnknek is. Kezdetben karddal és íjjal felszerelt gyalogoskatonáink lesznek csak, később viszont fegyveres, lovas sereget szervezhetünk, nagy erejű ágyúsorral, mely biztosan meg tudja védeni határainkat.


Embereink önállóan végzik a dolgukat. Nagy kedvencünkben, az Age of Empires-ben egyenként kellett terelgetni mindenkit, megmondva, hogy mit csináljanak, hova álljanak, a The Settlers-ben viszont csak döntéseket hozunk, a nép egyetlen kérdés nélkül végrehajt mindent. A hadsereg a parancsunkra csatába indul, a feladat elvégzése után pedig visszatér a táborba, a favágó éjt nappallá téve dolgozik az erdőben, a bányász pedig, ha nem tud már több követ fejteni, átmegy egy másik hegyhez, a munka nem áll meg soha.


Minden valós időben zajlik, a birodalmat a legjobb hadvezér se tudja egyetlen délután alatt dicsőségbe kormányozni. Ha a játék azt írja, 4 óra alatt termelődik csak annyi fegyver és sör, mely a hadseregünk tervezett bővítéséhez kell, akkor azt meg kell várnunk, a termelés felgyorsítására vannak lehetőségek, de a dolog közel sem olyan könnyű, mint azt gondolnánk. Ezzel a ponttal pedig el is érkeztünk a negyedik nagy területhez, az arányokkal való gazdálkodáshoz. A birodalomban limitált számú épület és ember lehet, ha egy iparág erősítéséhez több tucat gyárat és farmot terveznénk létrehozni, akkor azt csak valaminek a kárára tudjuk megtenni, nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, főleg nem a folyamatos fejlődés közepette.


Gondoskodnunk kell népünk gyarapodásáról és jólétéről. Minél többet termelünk, annál nagyobb hadseregünk lesz, s a hadsereg minél nagyobb területeket tud elfoglalni ellenségeinktől, a városaink annál nagyobbá, és gazdagabbá válnak. Ki jó stratéga, az megállás nélkül fog menetelni a siker felé, s hogy a The Settlers Online ne csak a barbár népek rabigába hajtásáról szóljon, különböző küldetések is várnak ránk. Eleinte csak annyi a feladatunk, hogy tegyük le a város alapjait, majd szervezzük meg a gazdaságot, és a hadsereget, később viszont már nagyobb megbízásokat is kapunk, egyes küldetésekhez hosszú napokat kell dolgozni, míg másokat egy kis erőfeszítéssel egyetlen nap alatt is teljesíthetünk. A jutalom minden esetben erőforrás vagy pénz.


A harcok gépi ellenfelek ellen zajlanak, tehát a The Settlers Online alapvetően egy single player játék, ettől függetlenül viszont találunk multiplayer elemeket is benne, bár nem nagy számban. Vannak guildek, lehet kereskedni, tudunk barátokat felvenni, ajándékokat küldeni, és chatelni, minél több XP-t gyűjtöttünk a játékban, a rangunk annál magasabb, s annál szélesebbek a lehetőségek is. 


Teljesen ingyenes a játék, prémium tartalmakat viszont vehetünk valós pénzért. Némi euró befizetésével gyémánthoz juthatunk, a játék hivatalos fizetőeszközeként ezekkel szerezhetünk előnyt városunk számára, építőanyagokat, embereket, épületeket vagy éppen épülethelyeket vásárolva. Egy kis pénz segítségével hamar felgyorsíthatjuk a játékmenetet, aki az ingyenes modellt választja, az hetekig, hónapokig építheti a városát, vért izzadva azért, hogy sikeres legyen, aki pedig fizet, az hamar a dicsőség csarnokában találja magát, vigyázat, a könnyebb út láttán az ember elcsábulhat.


Remek kis játék lett a The Settlers Online. Látványban és játékstílusban a régi időket idézi, lassú és megfontolt gondolkodást követel meg tőlünk, az pedig, hogy böngészőben fut, csak az erényére válik. Nem kell telepítgetni, lemezt rakosgatni, mentéseket archiválni, egyszerűen csak regisztrálunk, vagy összekötjük a fiókunkat a Facebookkal, és már megy is a játék, iskolából, irodából bármikor be tudunk lépni, játszani egy kicsit. Csak a hadsereg ne lenne ilyen béna. Ha kétszáz katonánk van, a háborúba akkor is egyetlen lovas indul meg.

www.thesettlersonline.com

21.
milanbert
Ha valaki játszik a Zeus szerveren keressen meg a magyar guildben felvétel van. milanbert néven játszom
20.
vinyo6
Én is nem rég kezdtem, eddig tetszik. vinyo6 néven megtaláltok :)
19.
Dimond-G
#18: Szia!
Én felvennélek...azaz elküldtem a kérelmet.
Én most kezdtem és elakadtam. Meg nem ártana egy kis trükk, tipp....
Köszönöm!
18.
stoppos
Valaki játszik még? akkor vegyen fel barátnak : stoppos

Köszi :)
17.
Dagobertbácsi
#13: gyere a másikra ott olcsobb minden épület meg már klánokat is találtam(2 magyart)
16.
Mezzanine
Latvaria néven megtalálhattok engem is:)
15.
Mrton
Hali aki szeretne felvenni Mrtonka néven megtaláltok ;)
14.
Dagobertbácsi
#13: láttam h 2 terület van. ez igy cink
13.
bruxus
#12: Gondolom te a másik helyen kezdted a játékot. Az elején két hely között lehetett választani.(Én se látlak téged)
12.
Dagobertbácsi
#8: hello!! nem tudlak felvenni nem is talállak! :(( az án accom : King_Richard
11.
markoci555
aoe online-t kipróbáltam, nem volt rossz de ahogy elnézem ez jobban tetszik, lehet hogy adok ennek is egy kis tesztet
10.
randall13
#9: Pont hogy ez a játék nem a pénzre megy ki. Látszik nem játszottál még soha böngészős játékkal :)
9.
gucho
iszonyat lassan lehet fejlődni, látszik hogy a pénzre megy ki az egész, pedig jó lenne a játék...
8.
bruxus
Felregisztráltam kipróbálni, Bruxus néven megtaláltok ;)
7.
myloe
de akkor ebben nem is lehet másik playerokat megtámadni meg semmi ilyesmi?
5.
Scoo
4.
Daks
Én még az első szigeten járok (ez is legalább még 2 hét, mire az enyém lesz teljesen). Elvileg, ha itt végeztünk, akkor el lehet hajózni új szigetekre is, ahol már visszatámad az ellenség, tehát védeni is kell a határokat. Az első sziget viszont végig marad háborítatlan.
3.
Scoo
OFF: A RISK-ről (Rizikó) is írhatnátok egy villámtesztet. Elég egyszerű játék, de legalább van benne multiplayer is. Sajnos ennek meg az a hibája, hogy néha zaklatni kell a szomszédokat, de szerencsére nem olyan szinten, mint Zynga játékokban.
2.
Scoo
Elsőnek nagyon tetszett nekem is, de aztán meguntam. Pont azok miatt raktam le amit ti is írtatok. Olyan, mintha single player játék lenne. Akkor meg minek? Arra ott vannak a régi játékok. A másik pedig a harc. Nincs valós kihívás, azaz az ellenség sose támad, csak védekezik. Így csak idő kérdése, hogy mikor nyerünk. Így, ebben a formában sajnos nem játszok vele tovább.
1.
Histikirly
erről még miért nem hallottam? :OO
mióta megy?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...