Battlefield 3: Close Quarters DLC teszt

  • Írta: zoenn
  • 2012. július 8.
  • Battlefield 3, close quarters, dlc, pc, teszt
Link másolása
A Battlefield Premium előfizetési rendszer bevezetésével az EA jó ütemben érzett rá arra, hogy miként lehet pórázon tartani a megrögzött rajongókat. Az egy évig biztosan hullámokat keltő DLC-áradat új darabja, a Close Quarters a kiélezett közelharcokra összpontosít. Lényegi újítás, vagy csak CoD-osítás?

A Battlefield 3 multiját számos bírálat érte. A DICE sokak szerint minden új játékának startjakor megfeledkezik a finomhangolásról, és a tapasztalatok szerint minimum egy év szükséges ahhoz, hogy a produktum kiforrja magát. A Back to Karkand után elérkeztünk a második csomaghoz is, mely minden platformon 15 dollárba, vagy annak megfelelő kreditbe kerül. A sorozat védjegyének számító, hatalmas, nyílt ütközetek ezúttal háttérbe kerülnek, s igazán tömény közelharcba csöppenünk a szervereken. A faltól-falig osonás mindennapos, ahogyan az is, hogy minden sarokért kíméletlen csatát vívunk. A szűk terepek áldásos hatásaként mindinkább előtérbe kerül a katona saját tudása, s bár összedolgozásra nyílik lehetőség, sok olyan helyzet fordul elő, ahol egymagunknak kell megtisztítanunk egy folyosót. Tényleg el szeretnénk vonatkoztatni a Call of Dutytól, de akaratlanul is párhuzamot vonunk a két rivális FPS között. Nincs ebben semmi véletlen: kertélés nélkül az Activision aranytojást tojó tyúkjára emlékeztet a Close Quarters.


Miután aktiváltuk a DLC-t, netán prémiumosként elérhetővé vált a tartalom Battlelogon, máris részt vehetünk az össznépi tülekedésben. Igen, ez utóbbi jelző illik legjobban a csomagra, hiszen a normál méretű csatáktól eltérően közvetlen közelről apríthatjuk az ellenfelet. Hogy ez bejön-e a fanok számára, az egyéni vérmérséklet kérdése. Az biztos, hogy rengeteg akcióval bővíti a receptet a Close Quarters, körülbelül minden sarokban ezernyi veszély rejtőzik. Akinek kevés ideje van játszani, de sűrített koktélra vágyik, pont jó – elvégre egy perc alatt több killnek (vagy death-nek) örülhetünk, mint egy átlagos térképen negyedóra alatt sem. A pack hű maradt a hamisítatlan BF3-as ismérvekhez, de a terep adottságainak köszönhetően a összecsapásokban egy perc nyugtunk sem lesz. Nem kell gyalogolnunk, vagy autókáznunk a frontig, mert egyből a leves közepében találjuk magunkat.


A bővítmény négy új, méretében liliputi térképet hoz magával. Két új játékmódban tehetjük próbára magunkat, illetve tíz új fegyver üti a markunkat, amiket aztán átvihetünk az alapjáték multijába is. Aki klausztrofóbiás, messzire kerülje ezeket a zárt helyszíneket – a Ziba Tower a legnépszerűbb játszótér, de ott lesz még a Donya Fortress, az Operation 925 és a Scrapmetal. A vertikális terjeszkedésben rejlik az igazi vonzerő, a pályák többszintesek, néha még kültéri szakaszokkal is találkozunk, de általánosságban véve fel-le rohanunk a szintek között. Lépcsőfordulókban tömörülünk és folyton a hátunk mögé vizslatunk. A tűzharc pedig fenomenális, egy percre se vesszük le az ujjunkat a ravaszról.


Minden helyszín más és más hangulattal bír, igaz, a játékmenet lényegi magva nem változik. A svédek bőszen hirdették a „HD rombolhatóságot”, ám az igazság az, hogy bár a destrukcióért felelős script nagyobb szabadságot biztosít, még mindig nem az igazi. Az irodák berendezése megsínyli a tombolást, papírlapok repkednek mindenfelé, a falak szépen amortizálódnak, de komolyabb szerepük nincs: nem alakíthatjuk át a játszóteret kedvünk szerint. Játékmódokat tekintve a Gun Master a Battlefield 3 Gun Game-je, mely sok egykori Counter-Strike rajongó számára ismerős lehet. Pisztollyal kezdünk, majd minden ölés után más és más fegyverekhez férhetünk hozzá, s a legjobb mordállyal rendelkezők zsebelhetik be a képzeletbeli vállveregetést, de akkor is késsel előrehaladni a legnagyobb királyság. A Conquest Domination a sima Conquest kisebb változata – ugyanúgy kontrollpontokért folyik harc, igaz, itt a gyorsabb reakcióidőn van a hangsúly. Úgy érezzük magunkat, mint az űzött vad. Az új assignmentek sem okoznak különösebb meglepetést, bár néha igen szemét módon nyithatjuk meg az új fegyvereket. Az M5K például igazi státuszszimbólum, 100 géppisztolyos killt viszont könnyű teljesíteni.


Ha összegezni szeretnénk a Close Quartersszel töltött röpke tapasztalatainkat, azt mondanánk, hogy bár észrevehető a hasonlóság a Call of Duty játékmenetével, mégis inkább az eddig ismert Battlefield-hagyományok kis helyszíneken történő koncentrálódásáról van szó. Tíz percig, vagy 3-4 óráig játszva is ugyanazt a pergős, már-már zsibbasztó élményt produkálja – persze jó értelemben véve. Szerethető, de bármikor visszatérhetünk a nyílt ütközetekhez is, főleg, hogy a zsákmányolt fegyvereket ott is latba vethetjük. A 800 ezer Premium felhasználó nem tévedhet, nem éreztünk káros helyzeti előnyt sem. A pár hónap múlva érkező, masszív tankcsatákra koncentráló Armored Kill pedig ismét csavar egyet a recepten. Alig várjuk.

51.
51.
mepatrik1
Ezeken a pályákon nagyon jól lehet Squad DM-et játszani. De persze egy jó squad sem árt. :)
50.
50.
Cuppak
#49 én 7kért veszem :D
49.
49.
frankek
hát srácok a BF3 Premium most volt leárazva 8k-ra 576, CD Galaxys-ban annyiért bőven megérte :P de ez már nem aktuális mert elfogyott ^^ xD
ha kiszámoljátok az összes DLC-t akk jóval olcsóbban kijöttök egy Premium vásárlással
48.
48.
robogo98
#33: ezt mát rég ingyen le lehet szedni
47.
47.
LtK
#43: És mennyire igaz. Sokszor pislogok én is a negatívumokon, múltkor a Sorcery-nél akadt fel a szemem, hogy "néhány óra után elfárad a kezünk".
46.
46.
sasncore
#39: Igazad van, ezért nem vettem meg a BF3-at. A régi szerverekről meg remélem kikopnak ezek a vitatkozó idióta fungay-ok akik még a wc papírt is megvennék terepszinű COD vagy BF logóval.
45.
45.
KeXxX
#38: Ha szar akkor minek vetted meg?
44.
44.
Cuppak
#38 remélem bo v bc2 nem ismétlődik meg egyik szériában sem
43.
43.
Quent1n
poz "Szűk terekre koncentráló, iszonyúan pergős játékmenet"
neg "Érezhetően elment a CoD irányába"

ez kb ugyanazt jelenti.. most jo vagy rossz?

neg "Egy idő után sok a jóból" ez egy DLC ha unjuk akkor lehet tolni a simát bármikor. MINDENT meg lehet unni egy idő után ez hogy a szarba lehet negatív szempont?????????

neg "Kissé drága árcédula" Ahhoz képest ami benne van és ahhoz képest, hogy mondjuk egy CoD DLC mit ad nem drága.

Komolyan mondom ha már Zoenn is ilyen hülyeségeket ír a szempontok részbe akkor jobb lenne hagyni a francba az egészet és csak a tesztre koncentrálni.. Ismétlem magam ha nem tudtok értelmes negatív szempontokat írni akkor nem kell kitalálni valamit! Előfordulhat hogy egy DLC-ben nincs semmi negatív dolog, miért ne?! Már csak az kellett volna oda, hogy "Nem változott a grafika" vagy valami más okosság...
40.
40.
Dark_Temptation
#38: ajjajaj szépen be lettél oltva :/
39.
39.
Uhu123
Teljesen mind egy. Amíg ti itt szívjátok egymás vérét addig azok a luxusjachtjukon szürcsölik a koktélt valahol Bora Borán... :)
38.
38.
MoRT2195
#36: Megjelenés napján 10.000ft-ért vettem meg az MW3-at, az elite kb meg szintén 10.000ft, amiben benne van minden DLC...

Viszont az igaz, hogy az MW3 szar, de a BF3 is. Nekem egyik sem tetszik. Szerintem a Bad Company 2 és a Black Ops fényévekkel jobb mind kettőnél, szóval remélem idén a Black Ops 2 is lesz olyan jó mint az első, és jövőre remélem kapunk egy BC3-at, hasonló pálya felépítéssel mint a 2-ben.
37.
37.
czeto 2.0
#23: szerintem az activision zsidó főnöke az aki lenyúlja az embereket. amúgy nemtudom mit ugatsz hogy ingyenes cuccokat kapsz amikor eleve 13 ezerért veszed meg az alapjátékot (ami mellesleg alig nyújt többet mint az előd). tehát ha azt vesszük, hogy megveszed a bf3at+ premium és kapsz egy csomó cuccot, még mindig jobb játékot kapsz mint az mw3, (bocs mw2 dlc) ahol nem találsz egy normális szervert csalók és anyázók nélkül. ennyit erről
36.
36.
Dark_Temptation
#24: elmondjam barátom? BF3 Physical Warfare dlc pack! ez ingyenes volt. és akkor hogy is vagyunk? te ugatsz nekem arról, hogy fingom sincs miről beszélek mikor te sem vagy ezzel tisztában? amúgy meg kurvára nem kell megvenni a dlc-ket mert kurvára nem lesz előnyben az ellenség :) ilyen hülyeséget nem halottam még. pont hogy a codnál kell megvenni a dlc-ket ott az alapjáték 15000 ft+ még 5000 ért vegyél dlc-ket mert a kurva jó marketing miatt meg is veszed. amiben a mappok úgy ahogy vannak szart sem érnek. vedd már évre, hogy évről évre megveszed kotick szarját. és évről évre sz*pod a f@szát.
34.
34.
Drought
Na megint a sok agytröszt, lehurrogjátok hogy ingyen élő stb, elolvastátok egyáltalán mit írt? Megvédte azt ami neki tetszik és kurvára jogosan....a bf3-hoz tényleg SEMMI pluszt nem kaptam még én aki megvette a sima játékot.(jó 1-2 dogtag de az ilyen bitch please kategória) Ellenben, mindig szidjátok az activison-t(igen szerintem is egy féreg banda) de azért na....mégis csak adott valamit a pórnépnek is aki "csak" (még leírni is röhejes ezt) a sima játékot vette meg. Megvettem a bf3-at és mit kapok a pofámba? Nagy lófaszt, mindenhol a pofámba tolják hogy PREMIUM USER, ő jobb mint te!! Fizesd ki mégegyszer a játékunkat és akkor teljes értékű lehetsz o.o. Meg a nagy lófaszt!
33.
33.
Veldspar
#24: Physical Warfare Pack.

Előrendelőknek járt Originen meg talán pár boltban, aztán megjelenés után olyan három hónappal megjelent nálam, grátisz. Két fegyó, meg talán egy-két attachment volt benne.

"Többet fizetsz, nagyobb az esélyed (új jármű, új fegyver)."

Ezt talán kifejethetnéd. A fegyók terén ilyet én nem tapasztaltam, járművek meg... hááát, F-35 eleinte kicsit lomhábban fordult a Szuhojhoz képest, cserébe lehetett vele lebegni. Vanilla mapokon nincsenek F-35-ösök, szal a DLC nélkül játszó nem került hátrányba.
32.
32.
BrendOoN
#31: De látom valaki ezt már írta előttem...
31.
31.
BrendOoN
#21: -.-'

Mindenki kapott teljesen ingyen 2 pályát [nemsokára jön a harmadik], és 2 új játékmódot [csak a Drop Zone-t már régebben] illetve ott egy DLC-ben 6 új pálya van, 4 multiplayer és 2 Spec-Ops. Úgyhogy ne szidd itt a CoDot kiegészítőinek az árát...

Szvsz az EA is ugyanolyan köcsög cég, mint az Activision... A két különbség a cégek között, hogy az Acti több profitot teremt, de az EA játékai pedig szebbek..
29.
29.
Necreon
#24: Miért, ez elvárás? Netán ígértek ilyesmit? Mi van ingyen ebben a világban? Ne haragudj de veszel egy játékot, megkapod, majd tartod még a markod csak úgy plusz tartalomért ingyen? Milyen elgondolásból még is? Meg aztán ezért haragudni rájuk...
28.
28.
Necreon
Ezt az előfizetés szót minden egyes Battlefield cikkben használjátok kedves GK, megkérhetnélek hogy szokjatok le róla? A Premium nem előfizetés, az előfizetés mint fogalom magába foglalja hogy bizonyos ideig érvényes, ez pedig a Premium-ra nem igaz, ez egy permanens szolgáltatás - ha úgy tetszik egy nagy kiegészítő lemez - egyszeri fizetésért cserébe.
27.
27.
Cuppak
#23 az a gond hogy a close quarters fegyverek kb semmit se érnek, medicnél még mindig m16a3 v aek, engineer nem nagyon szoktam lenni de ott is ott vannak, supportnál is az új fegyók se valami nagyvalamik, snipernél meg ott van m98b, sv98, m40a5... én b2k fegyvereket se használom
26.
26.
Cuppak
#24 Adtak már, 15 dogtagot kb :DD
25.
25.
Cuppak
#19 y, bc2-ben eszméletlenül ment a spawnkill..
24.
24.
MoRT2195
#21: De még mindig várom a választ: Mikor adtak, vagy mikor adnak a BF3-hoz ingyenes tartalmat?
23.
23.
MoRT2195
#21: Nem az eliteseknek volt ingyenes hanem mindenkinek... Eddig 2 pálya, 1 mód volt MINDENKINEK ingyenes MW3-ban és hamarosan még 1 pálya ingyenes lesz, szintén MINDENKINEK, nem elite előfizetőknek... Meg még ki tudja, lehet, hogy lesz, ellenben a BF3-ban. Amúgy meg MW3-nak a 2. DLC-jében 3 multi map, 2 spec ops küldetés, é 2 face off map volt. Az a baj, hogy olyan dologról beszélsz, amiről fingod sincs, azt se tudod mi, mikor, mennyibe, és így véleményezed az egészet.
A BF3 DLC-ken meg is látszik, hogy az EA a kiadó. Többet fizetsz, nagyobb az esélyed (új jármű, új fegyver). Ez eddig csak a F2P játékaiknál volt, de most már úgy látszik a teljes értékű játéknál is az van, hogy hiába fizeted ki a játékért a 10.000ft-ot, utána meg kell venned a DLC-ket ha nem akarod, hogy az ellenség előnyben legyen. Na ilyen baromság nincs CoD-ban, nem is kell hülye fegyver DLC... A szegényebbek hátul maradnak, akik perkálnak, azok meg előnyt élveznek, de ez már szokásos az EA-nél.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...