Spelunky XBLA villámteszt

  • Írta: Daks
  • 2012. július 23.
  • spelunky, teszt, x360
Link másolása
Az eredeti Spelunky egy igazi nosztalgiajáték volt. Karakterünket oldalnézetből irányíthattuk benne, a képernyőn pedig hatalmas pixelek díszelegtek, az egész úgy nézett ki, mintha a 80-as évekből pottyant volna közénk. S most elérkezett az idő, hogy megújult külsővel térjen vissza!

Foltos barna zakó, pislákoló bányászlámpa, ostor és fedorakalap. Nem az elveszett Frigyláda fosztogatója ő, hanem Spelunker, a bátor kincsvadász, ki újabb hatalmas kalandra indul. Célpontja Dél-Amerika, civilizált ember nem tette még be lábát az Amazonas alatt húzódó inka barlangrendszerbe, elátkozott egy hely, a legendák szerint az ősi birodalom teljes aranykészlete itt rejtőzik.


Négy éve, hogy a játék eredeti változata megjelent PC-re, az Independent Games Festival díjnyertes fejlesztője, Derek Yu pedig már akkor elhatározta, művét egy napon elérhetővé teszi a konzoltulajdonosok számára is. Sokat kellett várni rá, de megérte, az új Spelunky rajzfilmes grafikát kapott, szebb és izgalmasabb lett elődjénél, miközben az elképesztő sikereket hozó alapötlet egy kicsit se változott. 


A játék a Super Mario és az Indiana Jones keveréke, a barlangban vérszomjas szörnyek és halálos csapdák leselkednek ránk, a mesevilág pedig nem elég, hogy az életünkre akar törni folyamatosan, még állandóan változik is. Nincs két ugyanolyan helyszín, a pályák véletlenszerűen épülnek fel előttünk, saját hibáinkból tanulni pedig nem tudunk, ha hősünk meghal, a következő próbálkozás alkalmával megint egy új környezetbe kerül. 


A feladat nem könnyű. Meg kell ölni a sötétben ólálkodó szörnyeket, így jutva el több órányi kaland után a kincsek rejtekhelyéhez, Spelunker azonban profi kincsvadász, a dolgot nem bízza a véletlenre. A magasabb pontokra hegymászó kötél segítségével jut fel, az útját álló falakat bombákkal repeszti szét, míg természetfeletti erejét ősi tárgyakból nyeri, nincs is, ki vele szembe merne szállni.


Bizonyítani két játékmódban tudunk. Az Adventure dolgozza fel a kalandokat, a Deathmatch pedig az egymás elleni játékok otthona, a készítők szerint ez utóbbi olyan, mintha Bombermant játszanánk platformer stílusban, s mennyire igazuk van. Remek móka szívatni a másikat, s jó hír, ha éppen senki se játszik velünk, akkor se maradunk multiplayer élmény nélkül, a gép bármikor szívesen átveszi a társak irányítását.


Az eredeti Spelunky ingyenesen tölthető PC-re, míg az Xbox 360-as remake a Marketplace bolhapiacán található meg, 1200 MS pontos árcédulával. Az összeg kicsit sok, de egy olyan izgalmas és addiktív játékért, mint ez, szerintem megéri kifizetni a pénzt, próbáld ki a demót, az ingyen van, nem vesztesz vele semmit! 

10.
10.
Quent1n
#3: A GKn valamiért az rögzült a cikkírókba, hogy mindenképp kell 1 de inkább több negatívumot írni, mert olyan nincs, hogy nincs. Ezért már mindenféle hülyeségeket odaírnak csak, hogy legyen valami. Oda se kell figyelni. A Mario is tud idegesítően nehéz lenni sőt akár a BF is. Ezt negatívumként kiemelni...
9.
9.
Racsni1987
#8: http://www.youtube.com/watch?v=lEAl4BeTZc0 Spelunker hd

Az tény hogy ennek a játéknak xbox változat kapcsán jobban áll a rajzfilmes külső mint a 2.5d-s megjelenítés. Egyébként 2 különböző játékról van szó, a spelunker hd és spelunky nem ugyanaz, de az eredeti pc-s verzió sajátos adaptációiról van szó.
8.
8.
Racsni1987
"Az eredeti Spelunky ingyenesen tölthető PC-re, míg az Xbox 360-as remake a Marketplace bolhapiacán található meg, 1200 MS pontos árcédulával"

Ez így pontatlan mert Spelunker hd is van. Egyébként jó az oldal, csak az gond, aki ezt az oldalt már többször is olvasta, annak egyértelműen látható hogy akár a szubjektivitás vagy a téves információk közlése miatt a platformok között alaptalanul különbséget tesznek.
7.
7.
Racsni1987
#6: Természetesen jó a teszt, félreértés elkerülése végett. Csak aki konzolvásárlás előtt áll vagy akinek konzolja van mindkét esetben félreértéshez vezethet ha spelunky mellett a spelunker hd-t nem említik meg. Szerintem elég lett volna csak a spelunker hd megemlítése a tesztben.
6.
6.
Racsni1987
Szerintem ez a teszt akkor lenne helyén való, ha spelunker hd-ről is csináltak volna tesztet!
5.
5.
Onegesius
#4: talán ha elolvasnád a cikket...
4.
4.
gamekapocsfan
mennyibe kerül ami annyira drága???
3.
3.
Yanez
"Néha idegesitően nehéz tud lenni"-nem szeretek belekötni a dolgokba,de ez túlzás!Miért legyen ez negativúm?Nálam pl. pozitivúmnak számit!Utóbbi időben nagyon nem figyelnek itt oda azilyen dolgokra.De ennyi baj legyen!
2.
2.
markoci555
van az a másik játék is a terraria vagy micsoda, na ha választanom kéne szerintem ez jobb, én még a régi verzióval is szívesen tolnám:)
1.
1.
DON GONDOCS
Ez a játék a nyári uborka szezonra tökéletes
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...