Ecolibrium villámteszt

  • Írta: Daks
  • 2012. szeptember 15.
  • ecolibrium, teszt, vita
Link másolása
Vérszomjas fenevadak bujkálnak az erdőben, prédára vadászva. Egy szemfüles növényevő kiszúrja őket, s riasztja társait, a csorda ezt megúszta, de ki tudja, meddig. A természet ősi törvényei elől nincs menekvés, főleg, ha a távoli és csodálatos Ecolibrium világában éled mindennapjaidat.

„Minden, ami él, egymáshoz kötődik, egyensúlyban áll. A király dolga, hogy érezze az egyensúlyt, vigyázzon a teremtményekre, a szorgos hangyától, a fürge antilopig.” - Mufasa tanító szavait áhítattal hallgattuk kisgyermekként - „Akkor miért eszünk antilopot?” - kérdezte tőle azonnal Simba. - „Várj fiam, mindjárt megmagyarázom. Ha majd meghalunk, a testünkből fű növekszik. Az antilop pedig füvet legel. Látod fiam, így válik teljessé az élet végtelen körforgása.”


The circle of life. Erre épül a Playstation Vita legújabb ökoszisztéma szimulátora, az Ecolibrium is, egy idegen bolygón járunk, a feladat pedig nem kisebb, mint megalkotni a természet tökéletes egyensúlyát. Fákat kell telepíteni a növényevő állatok táplálására, a vadak pedig őket eszik meg, a virtuális térben több tucat élőlénynek adhatunk otthont, s minél több van belőlük, a játék annál nehezebb, összetettebb lesz.


Istenek vagyunk, királyok és uralkodók. A természet felett állunk, játékszerként tekintve rá csupán, a kalandok egy minden részletre kiterjedő oktatómóddal kezdődnek, megtanuljuk, hogyan avatkozzunk be a világ eseményeibe, majd megnyílik előttünk a bolygó, kezdődhet a benépesítés. A folyamat hosszú lesz és kihívásokkal teli, a növényeket és az állatokat egy sci-fi filmekre hasonlító számítógépes felületen vehetjük meg, de innen érhetőek el azok a földönkívüli leletek, és kövek is, melyek segítenek a világunk egyensúlyának még tökéletesebb fenntartásában.


Az események valós időben zajlanak. Az állatok naponta többször étkeznek, s ha nem figyelünk rájuk, vagy nem kapnak elég táplálékot, akkor elpusztulnak, de a különböző cselekvésekhez, illetve vásárlásokhoz szükséges energiák, és pontok is csak lassan töltődnek újra. Gondozni kell virtuális világunkat, naponta akár többször is, ha nem akarjuk, hogy az evolúció visszaforduljon, s a bolygóról eltűnjön minden élet.


Vannak sandbox típusú pályák, illetve olyanok is, ahol meghatározott időn belül kell eredményeket elérnünk, az így befolyt pénzekből pedig újabb és újabb állomásokat nyithatunk meg. Maga a játék amúgy teljesen ingyenes, csak a prémium tartalmakért kell fizetni, egy új állat, egy minden problémát megoldó lelet, vagy egy gazdag erőforrásként szolgáló növényfaj komoly pénzekbe kerül, valamit valamiért ugye. Persze lehet játszani úgy is, hogy nem költünk egy eurót se a Store-ban, de nem lesz könnyű feladatunk, a készítők gondoskodnak róla, hogy jó dolga csak annak legyen, aki a zsebébe is tud nyúlni.


Apró érdekesség, hogy a legkülönlegesebb dolgokhoz nem csak vásárlás útján juthatunk. Van a játéknak egy aukciós felülete is, továbbá lehet még állatokat befogni GPS-szel, különböző kihívásokon, vagy a nearben is, barátok segítségével. S hogy ne maradjon ki a közösségi életérzés se az egészből, a photo mode segítségével négylábúinkat lefényképezhetjük, s megoszthatjuk, akár a Facebookon is.


Nem nagy szám az Ecolibrium. A játékvilág egyéni és különleges, mégsem tud magával ragadni, a látvány csúnya, maga az egész pedig nem több, mint egy modernkori Tamagotchi. Ritkán adatik meg azonban, hogy egy távoli bolygó felett tudjunk uralkodni, ha tetszett a Spore, s fogékony vagy a hasonló címek iránt, akkor töltsd le ezt is, ingyen van, veszíteni nem fogsz semmit!


5.
5.
exonic
"How to train your Spore"
3.
3.
mestermagyar
2.
2.
markoci555
nem olvasom el, képeket nézegettem, meg a pozitívumok negatívumok szerintem gyerekként szívesen játszottam volna vele:)
1.
1.
mamgu
Ingyér nem olyan rossz, én má buzerálom, meglátjuk mi lesz belőle
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...