Game4All beszámoló

  • Írta: fojesz
  • 2012. október 7.
  • game4all, Játékkiállítás
Link másolása
Nem voltam még szerda délután játékkiállításon, igaz, nem is nagyon akadt rá lehetőség. Az őszi gamer rendezvények stafétáját átvevő Game4All viszont ötnapos buli, így a korai kezdést kihasználva már suliidőben végigrobogtam az expón, és kipróbáltam mindent.

A Nagy Őszi Játékkiállításnak – nevezzék bárhogyan – mondhatni hagyománya van Magyarországon, az esős évszak beálltával lesz egy hely a fővárosban, ahol a hazai játékcégek kiteregetik a portékájukat. Az utóbbi években sűrűn pörögtek az események, számtalan nevet hallottunk, számtalan helyen jártunk, talán csak a kiállítók és az arculat jelentették a közös nevezőt. Most is.


A BNV-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, elvégre a vásár tekintélyes múlttal rendelkezik. Idén tartják meg a 116. alkalommal, ki is találták a szervezők, hogy 2012-ben a retrót kellene erőltetni, mint tematikus vezérfonalat, mert a nosztalgia mindig eladható – igaz, nekünk, gamereknek így még mindig közömbös maradna a rendezvény. A csavar a történetben, hogy idén videojátékos eseménnyel is bővült az expó, a Game4All a BNV-vel párhuzamosan, október 7-ig várja a játszani vágyókat. (Gyerekmegőrző? Mit nem adtam volna ezért, mikor orrtúrós koromban anyámék családi program címén elrángattak a Cartoon Network elől „béenvézni”!)


A Game4All tehát a BNV-n belül kapott helyet, ami két dolgot von közvetlenül maga után: egyfelől nem kell rá külön jegyet váltani, másrészt el kell miatta zarándokolni a kőbányai Hungexpóra. Előbbit, bár gáláns ajánlatnak tűnik, a kifejezetten videojátékra éhező fiatalok kevésbé értékelik majd, jóllehet így plusz fizetség nélkül meg tudja nézni bárki a szomszédos pavilonban helyet kapott retro játékkiállítást is. Az árszabás egyébként a már megszokottnak mondható: 1200 forintért lehet bejutni a rendezvényre, ha a helyszínen váltasz jegyet, és ebből 300 forintot tudsz megspórolni, ha már otthon, online befizetsz rá. Kifejezetten jó ajánlat az 500 forintos „délutáni” jegy, amivel 15 órától lehet belépni az ekkor már várhatóan nagyobb tömeget terelgető bulira


A Hungexpó alapvetően jó helyszín egy játékkiállításnak, már ami az adottságait illeti, mert a megközelíthetősége nem a legjobb; hidegélelmet készítsetek be az útra, az a biztos! A Game4All a kisebbik „D” pavilonban kapott helyet, de a csarnok még így is meglehetősen nagy, ezért is vonták össze a Kölyökparádé nevű rendezvénnyel. Nagyságrendre akkora, mint a korábbi hasonszőrű játékshowk: ha jól becsülöm, durván 80-90 számítógép és konzol várja a játékosokat, amit a szokott módon egy színpad is kiegészít a nyereményjátékok és a versenyek megtartása végett.


A Game4All játékfelhozatalát már-már szokásos módon a Microsoft, a Sony és az Electronic Arts dobta össze, ebből következik, hogy Xbox 360-on, PlayStation 3-on és Vitán, illetve PC-n játszhatunk majd.  Sok meglepetést nem ígér a kínálat: beterpeszthetünk a Kinect elé Dance Centralt és Kinect Sportsot játszani, laptopokon nyúzhatjuk a Simset, lehet Forzázni, meg kooperatívban Gears of Warozni, de természetesen a FIFA 13 sem maradt otthon – az EA focis játékát akár kanapén punnyadva is nyúzhatjuk, miközben Messi ásít felettünk egy furcsát. A felhozatal meglepően bőséges, és viszonylag választékos is, ráadásul idén sokkal merészebbek voltak a kiadók, relatíve sok olyan címet hoztak magukkal, amik még nem kerültek boltokba – sőt olyan is akadt, amit még egyáltalán nem próbálhattunk ki publikus módon. 


Hogy példákat is mondjak, EA-fronton mentem néhány kört az új Need for Speed: Most Wanteddel: ahogy az ismert, a Criterion a 2005-ös receptet melegítette fel újra, és formálta azt a saját szájíze szerint, viszont annyira nem burnoutos a játék, mint sokan próbálják beállítani. A látvány teljesen rendben van, a Need for Speed-élmény a régi, viszont Fairhaven City utcái szabadon bejárhatók, és minden autót kezdettől fogva vezethetünk. Ez kifejezetten érdekes újdonság, bár gyanítom, nem mindenkinek tetszik majd. Külön sátrat kapott a Medal of Honor: Warfighter is, itt hat PC-n lehet tesztelni a játék többjátékos módját. (Szigorúan 16 éven felül – és a célközönség 70 százaléka?) Technikai okokból csak néhány percet játszhattam az FPS-sel, de ami első blikkre nagyon bejött, az a sokat hangoztatott Fireteam mód: ezt azt jelenti, hogy a szokványos multiplayerben egymásnak veselkedő csapatokon belül további kétfős alakulatok jönnek létre, vagyis kapunk egy állandó társat, akivel együttműködve, közösen gazdagíthatjuk pontokkal az általunk képviselt oldalt. A mikrocsapatok amolyan kooperatív élményt visznek a kompetitív módba – ígéretes ötlet!


Noha a demó már megjelent belőle, a Microsoftnál ki lehetett próbálni a Fable: The Journeyt is. A kinectes Fable valószínűleg sokaknál lecsapja majd a biztosítékot, mert lényeg, a lényeg, a Fable-höz valóban nem sok köze van, ugyanakkor a Kinect-tulajdonosoknak érdemes lehet vele tenni egy próbát. Én kifejezetten élveztem, abszolút átszellemülten hadonásztam a kőgólemekkel szemben, még akkor is, ha Peter Molyneux hazugságával ellentétben olyan „sínjátékot” kapunk, hogy még az ötórás budapesti sebesvonat is kevesebbet késne, ha ezen közlekedne.


A Sony standján még több volt az újdonság, ki lehetett próbálni az új DanceStart és a Sports Champions második részét is, de ami igazán elnyerte a tetszésemet, az a novemberben érkező LittleBigPlanet Karting. A LittleBigPlanet jellegzetes játékmenetét „gokartosító” anyag kifejezetten kellemes szórakozás, a hagyományos kartjátékokhoz képest sokkal több lehetőség áll a rendelkezésünkre – pláne, hogy mi magunk is készíthetünk pályákat és játékmódokat. Az egyik versenyen például nem is az volt a cél, hogy bármilyen útvonalon végigvezessek, hanem egy arénában kellett a különböző power-upokkal lövöldözni a többiekre, mint valami akciójátékban – hatalmas móka! Kint volt ezen felül az új Wonderbook is: a virtuális varázslókönyv itthon is óriási kampánnyal kerül boltokba, rengeteg helyen lehet kipróbálni az újdonságot, amit egyébként magyar nyelvre is lefordítanak majd.


Hogy jól választottam-e időpontot? Gyanús volt, hogy mindent ki tudtam próbálni, nem türelmetlenkedett senki a hátam mögött - ekkor tűnt fel, hogy egészen konkrétan alig lézengtek néhányan a kiállított konzolok között. A szerda délutáni időpont ezt mindenképpen indokolja, így azt nem igazán tudom megítélni, milyen is az élet a Game4Allon: azért lássuk be, hiába kell küzdeni és sorban állni minden egyes játéklehetőségért, egy kiállítás akkor jó, ha pörög, ha sok az ember, mert ilyenkor mi is kicsit felvesszük a ritmusát, és egészen másként éljük meg a rendezvényt. Hétvégén persze gyaníthatóan egészen más lesz a helyzet, hiszen a célközönség java ekkor ér csak rá.


A Game4All ettől függetlenül ígéretes kezdeményezés. Nekem speciel nagyon tetszik az ötlet, hogy öt napon keresztül tartson egy játékkiállítás, akár van rá igény, akár nem. A szerdán látottak alapján inkább nincs, de ha a szervezőknek nem okoz gondot, nekünk miért lenne az? A rendezvény nem igazán kínál többet, mint bármelyik szokványos őszi játékshow, ne is várd el tőle, ám mint mondtuk, ez már inkább hagyomány: életlen érv, de Budapestről, mikor csak nyálcsorgatva nézzük az E3-as videókat, talán annak is örülni kell, hogy nekünk is van valami ilyesmi.

17.
17.
fészpalm
Azért a Most Wantedról kíváncsi lennék egy hosszabb élménybeszámolóra. :)
16.
16.
Gotham123
Másnaposan valahogy nem volt kedvem elmenni.. :D
13.
13.
2pacal
Na örülök,hogy erre nem mentem el végre...
12.
12.
Neo1989
Én örülök az ilyen rendezvényeknek fügétlenül attól h nem sokon voltam .
Ez olyan mini E3 meg ugye BP nem LA de ha majd obi után mi uraljuk a világot akkor lehet még Jack Tretton is be ugrik majd hozzánk :)
11.
11.
galmat
#9: :D Hát a Stadionok megálló után már a Pillangó utca következik. :)
10.
10.
fojesz
#8: Jogos, csak hát így is a húgomat kellett megkérni, hogy küldje el nekem a rózsaszín gépét. :) (Meg amúgy sem vagyok nagy fotós.)
9.
9.
fojesz
#7: Azért a Millenárishoz vagy a Papp Lászlóhoz képest csöppet kiesik. :)
8.
8.
Stranger
valaki adhatott volna neked egy normális fényképezőt :P
7.
7.
galmat
"A Hungexpó alapvetően jó helyszín egy játékkiállításnak, már ami az adottságait illeti, mert a megközelíthetősége nem a legjobb; hidegélelmet készítsetek be az útra, az a biztos!"

Tessék? Járnak BKV különbuszok is, amúgy meg 10 perc könnyű séta a Pillangó utcai metró megállótól. Abszolút nem nehezen megközelíthető, teljesen jó helyen van.
Amúgy akkor ez a Game4All volt a korábbi 1 napos Budapest Game Show helyett?
6.
6.
galmat
#1: Nem meglepő, mert adott cégek (MS, Sony, stb.) megbíznak egy hostess közvetítéssel foglalkozó céget, hogy kellene X ember a kiállításra. Ha pedig jól mennek a dolgok, akkor gondolom legközelebb is őket kérik meg, és akkor a cég már olyanokat küld, akiknek tapasztalata is van.
5.
5.
giga321
hosztesz mert múltkor PlayIten meg segített másoknak és egyenruhában volt másik 4 csajjal együtt.
4.
4.
nero66
Nem biztos, hogy hosztesz, lehet, hogy csak oda állt egy Kinectes pólóban :DD Sőt, ha valahol mondjuk Sony-s pólóban van, akkor lehet, hogy a Nintendo-nak kémkedik... vAGY tényleg hosztesz ;D
3.
3.
giga321
1.
1.
giga321
Azt a hosztesz csajt már csomó ilyen rendezvényen láttam.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...