Hitman: HD Trilogy villámteszt

  • Írta: Daks
  • 2013. március 24.
  • hitman hd trilogy, teszt, x360
Link másolása
„Atyám, vétkeztem. Szörnyű dolgokat tettem életem során. Embereket öltem. Sok embert. Pénzért.” A múlt nem felejt, a 47-es ügynök klasszikus küldetéseit pedig most HD minőségben élhetjük újra.

Emlékszel, mikor először csendült fel a Budapesti Szimfonikus Zenekar előadása? És amikor a régóta várt folytatást indítva a kopasz bérgyilkos egy szanatóriumban ébredt? Libabőrös leszek, ha eszembe jut mindaz a rengeteg élmény, és vér, mi összeköti életemet a 47-essel, hiányoztak a régi idők, s ezen a tavaly karácsonykor megjelent Absolution is csak részben tudott enyhíteni. A mai játékosoktól már nem várják el azt a szellemi szabadságot, és az a tettrekészséget, mi tíz, vagy húsz éve volt jellemző, nem is csoda, hogy hódít a remake, illetve HD műfaj.


A Hitman: HD Trilogy életre kelti az IO Interactive klasszikusait. Az Xbox 360-ra két lemezen, Playstation 3-ra pedig egy teljes Blu-rayen elhelyezkedő csomag január végén érkezett meg szerkesztőségünkbe, a trilógia megnevezés azonban ne tévesszen meg senkit. Csonka gyűjteményhez van szerencsénk, a dobozban megtalálható a Silent Assassin, a Contracts, a Blood Money, illetve bónusz tartalomként a Sniper Challenge, a sorozat legendás első része, a Codename 47 viszont nem. Némileg savanyú szájízzel vetettük bele így magunkat a tesztelésbe, lássuk is hát, hogy mik a benyomások.


A főmenü rettenetesen csúnya lett. A képernyőn egymás mellett sorakoznak az epizódok poszterei, kijelöléskor előre-hátra ugrálnak, mintha csak valami régi játéktermi címet nyomnánk, a kilencvenes években volt ez divat, ma egyenesen vérciki. Digitális művész énem pedig nem csak ettől, de a posztert körülvevő barackárnyalattól is sikoltozik, kérdezhetitek tőlem, hogy miért ennyire fontos a menü, hát azért, mert ez határozza meg első élményeinket a játékban. Pár másodpercnél többet nem töltünk itt, legyen hát szép és jó, ami pedig még fontosabb, hogy működjön is. A készítők viszont ez utóbbiban se remekeltek, ha elindítjuk valamelyik Hitman részt, akkor másikba nem kezdhetünk, csak úgy, ha kilépünk a dashboardra, majd újrakezdünk mindent.


Az akció magával ragadó és izgalmas, a Hitman olyan cím volt mindig is, mely megérte a pénzét, és a bele fektetett napokat, heteket. Nem lehet két óra alatt végigrohanni a pályákon, lassan kell játszanunk, végiggondolva minden tettünket, beépülve ellenségeink közé, kerülve a veszélyes helyzeteket. Még mai szemmel nézve is hibátlan az a játékmechanizmus, mely a sorozatot jellemezte az első pillanattól fogva, ha fiatal játékosként nem tudod, mivel játszottunk tíz éve, vagy öregként hiányoznak a régi idők, akkor a vásárlás kötelező számodra.


A játékélmény hibátlan, a látvány viszont nem nyűgözött le. A játék HD textúrákat kapott, rántottak egyet a felbontáson, más viszont nem történt, az összkép színvonalban és hangulatban is a PS2-es időket idézi. Nincsenek új látványelemek, se speciális effektek, és a karakter is ugyanolyan szögletesen mozog, mint régen. Arca baltával faragott, irányítása egér nélkül már nem is olyan könnyű, egy kis felújítás nem ejtett volna csorbát a klasszikus értékeken, helyette szitkozódunk, utálkozunk.


Komoly művészi és fejlesztői munka nem történt tehát a Hitman: HD Trilogy összeállításakor. Fogták a régi játékokat, és bedobták őket egy új csomagba, kifelejtve a sorozat első részét, fantasztikus dolog újraélni a 47-es korai megbízásait, ilyen gyenge kivitelezéssel a játék most viszont egy erős közepes értékelésnél nem kaphat többet. Kár érte. Mert nagy rajongók vagyunk.

25.
25.
Scal
#16: nem csak átszerkesztették, voltaképp az az első HD remake a játéktörténelemben, és azokat a pályákat újtották fel, ahol már a Silent Assassin-féle játékmenet is működhetett
24.
24.
Scal
#17: pont ezt akartam én is írni, az első Hitman még egyáltalán nem a professzionális gyilkolásról szólt, a legtöbb pályán mint a bolond rohanni kellett és lőni, és ne feledem a Kolumbiai bugot se, miután egy órán át mindenkit lelőttem meg kerülgettem mert menteni abban aztán nem is lehetett

számomra a Hitman a 2 résszel kezdődik, (és leginkább ott is végződik)
23.
23.
Lele
Ezt nem vágom pozitívumként 4 game van írva egy lemezen,de ha elolvasom a boritón akkor csak 3 -at sorol fel.Mi a 4. ?
22.
22.
Batman
Ki nem fossa le, hogy csúnya a menü? Aki megveszi az azért veszi meg, mert baszottul imádja a Hitmaneket és nem azért, mert két Call of Duty között ki akar próbálni valami újat, mondjuk egy régi klasszikust. Legalább nem kell töketlenkedni és megy a jelenlegi konzolokon is. Örüljön neki.
21.
21.
Quent1n
"A játék HD textúrákat, és új felbontást kapott, semmi más felújítás nem történt" Most őszintén egy HD Trilogy kiadástól mit is vártunk? :) Szerintem amit kell azt hozza, akinek eddig kimaradtak a címek az most pótolhatja. Kár, hogy az első rész kimaradt.

Nem igen értem ezt a kiadványt miért kellett pontozni.
20.
20.
Gorre
#17: Ha a Codename 47 egy foghúzás, akkor a Contracts egy anális megerőszakolása nem csak a játékosnak, hanem magának a Hitman szériának is.
19.
19.
NemTudomMiLegyen
18.
18.
MrZombieEater
Gratula a tesztelőnek, mégis mit várt, mit kellett volna csinálni a régi részekkel? Újból megcsinálni az összeset mai grafikával? Nem ez a lényege ennek.
17.
17.
Sun9us
#16: Az összes rész itt figyel a polcomon, némelyik ps2-re is, és xbox360-ra is megvan. Viszont aki játszott a Contracts-al, az nem igazán fog sok mindenről lemaradni, ha nem játszott a Codename 47-el. Sőt, egy csomó anyázástól menti meg magát. Tudom, hogy manapság nagy divat, a "régen minden jobb volt", de a Codename 47 inkább egy foghúzás élményét idézné a mai játékosokban, nem pedig a felhőtlen szórakozásét. Mondom én, mint rajongó.
16.
16.
Gorre
#15: Attól mert pár pályát átszerkesztettek, még nem sok köze van az eredetihez. Kétlem, hogy egyáltalán játszottál volna vele.
15.
15.
Sun9us
#14: A Contracts a Codename 47 Reboot/Recap-ja. A megjelenésekor, ezért nem is szerették annyian, mert új játékot vártak.

My work here is done.
14.
14.
Bins
#13: Az első rész címe Hitman: Codename 47, és a cikkben is le van írva, hogy nincs benne a HD Trilogy-ban....
13.
13.
Sun9us
#8: Benne van, Hitman Contracts-nak hívják.
12.
12.
vmiki88
#5: http://static.igossip.com/photos_2012/53/You_Dont_Say
11.
11.
DON GONDOCS
#8: Az általad említett játékok első része talán azét nem fér bele a kiadásba mert ott már nem úgy hatna a kozmetikázás az összképre, inkább egy teljes remake vagy reboot lenne a jó választás
10.
10.
Rakottkrumpli
#5: A többit meg csak a szép szemünkért ugye :D
8.
8.
spikee576
Ti tudjátok mi okosság van abban hogy szokás szerint az ilyen hd felújitásoknál nemrakják fel az adott sorozat 1ső részét a lemezre ugyanezt csinálta a köcsög konami a silent hill hd-l is az 1ső volt ottis a legjobb rész és pont azt nem rakták rá a lemezre én ezér nemvettem meg se a hitmant se a silent hillt mert így nemér szart se. Pont azér venné meg az ember hogy egybe meglegyen a sorozat kicsinosított grafixal erre a fasz készítők meg szétszabdalják vagyez nincs rajta vagyaz idáig csak a god of war hd-t érdemes megvenni mer ott minden rajta van a lemezen egybe hát igen az a csapat profi ezek meg amatőrök. Kedvencem a hitman aligvártam hogy ezt kiadják és lelombozzák az embert hogy nincs 1ső rész igy ha nosztalgiázni akarok akkor a ps2-s lemezeket beteszem a ps3-ba és úgy tolom őket újra végig még jó hogy olyat sikerűlt szereznem ami viszi a ps2 gémeket.
7.
7.
drat576
#2: Nekem nem jött be az új Hitman, a Blood Money-t viszont szeretem, a H2 pedig máig ott van a legnagyobb kedvenceim közt
6.
6.
MoRT2195
#5: És be is vált, mert sokáig benne volt a TOP10-es eladási listában.
5.
5.
sajmon
Imádtam a régi hitman-eket :)Ezt viszont csak a pénzért csinálták.
4.
4.
KeXxX
#2: jól döntöttel. bár én a régi hitmanekkel nem játszottam de az újat végigvittem és kurva jó volt!
"Szörnyű dolgokat tettem életem során. Embereket öltem. Sok embert. Pénzért." - jajj ne.. miért tetted? :D
3.
3.
DON GONDOCS
Régi nagy kedvenc, talán csak a 47es bírt tisztességesen "megöregedni/megújúlni"
2.
2.
Azeroth87
Azon filóztam a boltban, hogy ezt vegyem meg, vagy az új részt - utóbbira tettem a voksot, lehet "elhamarkodott" döntés volt, bár szerintem az sem rossz ;)
1.
1.
Yanez
Rajongóknak ígyis kötelezô darab. Egyszer majd én is belekóstolok.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...