A legjobb ingyenes horrorjátékok I.

  • Írta: zoenn
  • 2013. július 11.
  • bemutató, Horror, Ingyenes, pc
Link másolása
Az idei év a horror éve lesz, ám az uborkaszezon faramuci egy jószág. A várakozás közepette nem árt szétnézni a független fejlesztőknél, akik ingyen kínálják portékájukat, maradandó sérülést okozva lelkivilágunkban.

Outlast, Amnesia: A Machine for Pigs, Daylight, The Evil Within, Asylum, Until Dawn, Routine - csak néhány cím a közeljövő sikervárományosaiból. Azonban egy dologban közösek: legjobb esetben is hónapokat kell várnunk a megjelenésükre. Mit tehet az egyszeri horrorrajongó uborkaszezon idején? Az indie fejlesztők munkáiból csemegézünk, ingyenes alternatívát keresve, biztosítva ezzel a nyári lázálmokat.

Egy biztos: a valódi, hátborzongató élmény nem a Resident Evilöknél és a Silent Hilleknél kezdődik. Lámpát leoltani, macskát kizavarni a házból, fülest a fejre és indulhat a szívritmuszavar. Naná, hogy a Slendert kihagytuk a szórásból, mert azt mindenki ismeri.

1916: Der Unbekannte Krieg

Dán fejlesztők alkotása, melyben az első világháború lövészárkaiban tehetünk egy rémálomszerű kirándulást. Főhősünket torz víziók gyötrik az átélt sokkhatások hatására, nem tudni, hogy csak a képzelete űz-e gyilkos tréfát vele, vagy mindez a valóság? Robbanások és halálsikolyok mindenfelé, rémeket látunk magunk előtt, mozgásunk lelassult, miközben az ellenség sem unatkozik, akár mustárgázt is bevet ellenünk.

Letölthető és böngészőből futtatható változat a hivatalos honlapon.

The Outbreak

Interaktív film, melyben a szeretteink és saját életünk kerül veszélybe. A hús-vér szereplőkkel forgatott alkotásban nekünk kell súlyos döntéseket hoznunk: megvédjük-e azokat, akik fontosan számunkra, vagy a saját épségünkkel törődünk? Az biztos, hogy a racionális gondolkodásról lemondhatunk, trauma hatására az állatias ösztöneink kerülnek felszínre. Komoly esettanulmány az önző és brutális emberről.

Böngészőben futtatható változat.

Euthanasia

Főhősünk nem panaszkodhat karrierjére. Miután leszerelt a hadseregtől, zsíros irodai állást vállalt egy élelmiszeripari cégnél, vonzó felesége és egy fia van. Teljes az amerikai álom. Egy napon azonban autóbalesetet szenved, és elveszíti a lábát, ami miatt lelkileg összeroppan, kilátástalanná válik a sorsa, öngyilkosságot kísérel meg. Ennek hatására elmegyógyintézetbe kerül, ám orvosa együtt érezve betegével, felajánlja, hogy egy méreginjekcióval halálba küldi főszereplőnket. A férfi belemegy az eutanáziába. Vajon a halál immáron békés álmot és megkönnyebbülést hoz? Nem vennénk rá mérget...

Letölthető változat.

Hide

Retro grafikával operáló túlélőhorror remek hanghatásokkal. Havas, zord tájon járunk, kiszolgáltatva. Öt jelet kell megtalálnunk az erdőben, ám zseblámpánk fényénél furcsa lényeket pillantunk meg. Ziháló hősünket egy titokzatos vadász is üldözi, így lesz teljes az idegekkel vívott hajsza. Nem titok, a Hide a Slender farvizén próbál előre törni, s nem is rosszul. A keresésünkre küldött helikopter jelenti számunkra a kiutat, de korántsem biztos, hogy élve megússzuk a kalandot.

Letölthető változat.

Candles

A Lasse Westmark Nielsen által készített címben az unalomig ismert sztereotípia elevenedik meg: bizony, rossz ötlet felkeresni egy házat az erdő mélyén, mert az soha nem vezet jóra. Rövid út vezet az épülethez, nekünk pedig fel kell fedeznünk belülről. Mindent félhomály borít, a generátorban nincs nafta, s mindezek tetejébe még gonosz impek és szellemek hozzánk ránk a frászt. A feszültség szinte tapintható, suttogásokat hallunk a falak között, a Candles alatt remek fizikai motor dolgozik. Fontoljuk meg nagyon, hogy mikor gyújtunk gyertyát, mert a többi produktumtól eltérően itt a fény vonzza a rémeket. Mindenre a koronát a mesteri hanghatások teszik fel.

Letölthető változat.

Which

Mike Inel 3D-ben is játszható agyszüleménye, melyben egy kiutat kell találnunk egy csendesnek tűnő házból. Ám hamarjában világossá válik, hogy egy elátkozott entitás lakozik a falak között, aki csak egy ártatlan lélekre, azaz ránk feni a fogát. Az alig 21 MB-ot nyomó alkotás remek példa arra, hogy kellő kreativitással és némi hatáskeltéssel tökéletes egyveleget lehet alkotni. Soha nem tudhatod, hogy hová nyílik a következő ajtó.

Letölthető változat.

The Corridor

Egy szálloda üres és hosszú folyosóin bolyongunk a csendes éjszakában. Úrrá lesz rajtunk a szorongás, egyre jobban tudatosodik bennünk, hogy valami nincs rendjén. A The Corridor öt perc alatt hat, igaz, nem is tart tovább egy kör. Egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedünk a saját épelméjűségünkkel vívott harcban, szürreális élmény vár ránk a saját emlékeinkben, minél többet sétálunk, a dolgok annál idegenebbé válnak. Kipróbálod, vagy megfutamodsz?

Letölthető változat.

Inside

Ismét egy belső nézetű, idegtépő alkotás, melyben egy kolostorban vagyunk bezárva, feladatunk az, hogy megtaláljuk a szobákban található ládák valamelyikében a kijutást jelentő kulcsot. Az épületben szinte teljes a sötétség, csupán az ablakokból átszűrődő fény ad némi támpontot és az F-gombbal elővarázsolható zseblámpánk. A békés felderítésnek hamarjában vége szakad, hiszen titokzatos lények vadásznak ránk, s ha ez nem lenne elég, körülöttünk rengeteg holttestbe botlunk, vér tör elő a szökőkutakból. A tempó megfelelő, a feszültség folyamatosan jelen van, a játékvégi csavar némileg kárpótol minket az Inside rövidségéért.

Letölthető változat.

Illusion: Ghost Killer

Nem hiszel a szellemekben? A fejlesztők azt ígérték, hogy ezután megváltozik a véleményed, hiszen a saját bőrödön tapasztalod az elátkozott lelkek káros hatásait. Szintén a Slender-hullámba tartozó játékkal van dolgunk, elemlámpával a kézben kutatjuk fel a szürke és elkeserítő helyszínt, ahol csak a lábunk dobogása jelenti az egyetlen neszt. Egy vigyorgó rémség azonban a nyomunkban van.

Letölthető változat.

Ildefonse

A pszichológiai horror cselekménye 1935-ben kezdődik. Mr. Ildefonse-t felesége megcsalta és lelépett a gyerekkel, a fickó ezután elveszítette a fejét, hatalmas mészárlásba kezdett az albérlők között, majd öngyilkos lett. A játék 1977-ben játszódik, mi pedig egy ügyvédet alakítunk, akit az egyik családtag kér meg arra, hogy gyűjtsük össze a végrendelet papírjait a házban. Persze az ártó szellemek ezt nem nézik jó szemmel.

Letölthető változat.

Forget Me Not Annie

A játékfejlesztők új nemzedéke úgy érlelődik, mint a jó bor. Brandon Dolinski és csapata szintén a belső nézetű hideglelésre esküszik. Játékukban egy 15 éves kislányt irányítunk, aki egy pszichiátriai intézet falai közt nevelkedik. Furcsa eseményeket él át, pedig egészségesnek vallja magát, orvosai elől menekül, akik kísérleteket végeznek rajta. Szerencsére, Howard, a medve a segítségére lesz. Valójában Annie-nek különleges képessége van: ért a telekinézishez. Ez a fajta elem jól idomul a megszokott, sötét folyosókon való bolyongáshoz.

Letölthető változat.

SCP Containment Breach

A címben szereplő kifejezés voltaképpen egy titkos szervezetet takar, csipetnyi Area 51-beütéssel. Tagjai különleges és megmagyarázhatatlan képességekkel rendelkező tárgyakat és lényeket vizsgálnak, amiket a világ különböző pontjaiból szereznek be. Te is egyike vagy a kutatóknak, ám egy nap egyedül maradsz a titkos létesítményben, s a természetfeletti teremtmények az életedre törnek. Úgy érzed magad, mint egy patkány a labirintusban. A cél egyszerű: túl kell élni, de persze a dolog nem megy simán. Jó hír, hogy minden egyes újrajátszáskor a térkép teljesen máshogy épül fel.

Letölthető változat.

Eyes

Listánk egyik legjobban sikerült darabja, amely böngészőben is futtatható, s a látvány is rendben van, köszönhetően a rugalmas Unity Engine-nek. Rögtön a mély vízbe csöppenünk: adva van egy ház, amely számos pénzeszsákot rejt, mi pedig egy tolvajt irányítunk, aki fittyet hány arra a városi legendára, miszerint a házban egy rémisztő szellem garázdálkodik. A feladatunk az, hogy az összes zsákot megszerezzük, mielőtt még a kísértet elkap. A szobákban szem-szimbólumokat találunk, amiket aktiválva pár pillanatig a nyughatatlan lélek perspektívájából látjuk az eseményeket, így nagyjából képben leszünk azzal, hogy éppen hol jár, s talán el tudjuk kerülni a meglehetősen hidegrázós találkozásokat. Hogy szokták mondani? Szívbetegeknek nem ajánlott!

Böngészőből futtatható változat, de elérhető Androidra és iOS-re is.

Dreadout

Az utolsó darab voltaképpen kakukktojás. Az indonéz horrorokból merítő Dreadoutból csak egy demóval szolgálhatunk, de már most kijelenthetjük, hogy egy igazi AAA-kategóriás finomsággal van dolgunk, a Digital Happiness gárdájától. Középiskolás diákok csoportja éppen a vakációját tölti egy elhagyatott városban. Főhősnőnket, Lindát egy furcsa, misztikus hatalom keríti bűvkörébe, spirituális képességeinek hála csak ő mentheti meg magát és társait a gonosztól. Lindának modern kütyük állnak rendelkezésére, beleértve az okostelefonját, kameráját és fényképezőgépét - ezekkel az eszközökkel látni véli a délkelet-ázsiai szellemeket. valamint egy sor rejtvényt is abszolválhat a segítségükkel. A kör és a Grudge kedvelőinek biztosan tetszeni fog, és persze a Fatal Frame rajongóinak sem szabad kihagyni.

Demó változat.

Tizennégy zseniális alkotást vettünk szemügyre, ám a lista korántsem teljes. Ha neked is van kedvenced, amely ráadásul grátisz is, nyugodtan oszd meg kommentben a többiekkel. Remélhetőleg nem külditek el melegebb éghajlatra a cikkírót, amiért megfosztott titeket a nyugodt álmok ígéretétől.

Kapcsolódó cikkek

25.
25.
Tücsök112
és mi vár még ránk az Amnesia és Outlast idejében:D
24.
24.
Tücsök112
kipróbáltam a The Corridort,60 megás és irgalmatlanul szemét egy játék...
23.
23.
Lele
#22: A Condemned: Criminal Origins. Valóban fosatos game :DDD

Az első rész az kis miska :DDD
22.
22.
dante92
#19: Ma meló után az összeset végigviszem ;)
Nem vagyok fosós, engem se az Amnesia, se a Penumbra, se a F.E.A.R. nem szaratott be úgy, mint a Condemned: Criminal Origins.
De erről holnap írok egy blogot :)
21.
21.
hedzsooo
#20: Neked tényleg úgy tünt, h komolyan gondolja?
20.
20.
Tücsök112
#19: ezt most komolyan gondoltad?
19.
19.
cuncika
a hello kitty kalandjait sokkal jobban szeretem!!! na de komolyan! mutassatok olyan embert aki ezt a listát végigjátsza és nem kap infarktust de minimum beszarik! :) ;)
18.
18.
ilor14
Én fosós vagyok,de androidon az eyes-on csak röhögtem és szerintem elég gagyi..
17.
17.
Rakottkrumpli
Na végre egy értelmes cikk! :D Több ilyen kéne... Nem mindig csak azok az unalmas pletykák meg alap szarságok, amik minden játékokkal foglalkozó oldalon megjelennek.

Egyébként ezért a mondatért plusz pirospont jár:
"Egy biztos: a valódi, hátborzongató élmény nem a Resident Evilöknél és a Silent Hilleknél kezdődik."
16.
16.
DON GONDOCS
A The Corridor, az Euthanasia és a Candles igazi csemegének ígérkezik.
15.
15.
Na és az Among The Sleep, meg a Slender-(mostmár nem nagy ijesztés de akkor még jó volt)
14.
14.
Tücsök112
Amnesia és Outlast augusztus végén jön a készítők szerint,vagyis nem kell már hónapokat várni hogy megjelenjen,ahogyan zoenn írta cikkében...
13.
13.
thelegendary
#10: Próbálj úgy játszani az Amnesiával, hogy nem a játék bugjait keresed... Ha már itt tartunk, akkor a Penumbra sorozat bármelyik darabja kész komédia.. hemzseg a hibáktól és a kiskapuktól :P
11.
11.
Birkazoli
Az Illusion: Ghost Killer játékot még másképpen Jeff the Killer játékként is nevezik:D Azt csak videóba mertem nézni, de akkor is majdnem felborultam az ijedtségtől :d
10.
10.
goblinfing
#9: Amnesia sehol se olya durva mint a penumbra 2. Az amnesiás szörnyek egyszerüen viccnek is rosszak..főleg ha 1 olyan asztal mögé ugrasz amihez nem fér hozzá, és fől le járkál. Miután ez történt töröltem a játékot mert annyira röhejes lett. Nem mondom hogy rossz de a penumbra 2-höz képest nyee..
9.
9.
Skyer
#6: Amnesia-t csak youtubeon néztem végig, mert tele volt a pelus.
Nem ajánlom kezdésnek.. Ja, és szívbetegeknek sem, mert durva adrenalinrohamokat okoz.

8.
8.
ennijofat
Az Illusion: Ghost Killer-ből még én is csináltam anno kisebb bemutatót :)
https://www.youtube.com/watch?v=tB6a9yYN7OU
7.
7.
Giga0509
Ksi ezekből kipróbált már egy párat.Pl. a The Eyes-ot,az elég jó.
6.
6.
giga321
Nagyon szép kis lista mit nem mondjak. Én halálosan beparázok a horror játékoktól de én ezt be is vallom. Lehet már párszor leírtam de nekem a Dead Space első részétől is kihagyott 1-2 ütemet a szívem. Nekem innen a legjobban az utolsó tetszik a Dreadout és lehet megtörik a jég de ez még olyan is, hogy lehet kipróbálom majd a teljes verziót. Az Eyes is slender klón kb csak van benne legalább egy kis érdekesség, hogy megnézed merre jár a szellem (a végén amikor megjelent nem kicsit húztam össze magamat). A Hide amikor először megláttam akkor Minecraft jutott eszembe :D.
Lehet megpróbálkozok a horror játékokkal kezdetnek egy Amnesia hmm? emberek? :D
Na majd egyszer valamikor, de most átadnám a szót Rafferdnak.
5.
5.
ViktorG
Az Eyes felkeltette érdeklődésemet...videót sajna telóról nem tudok nézni, de a szöveg alapján tuti, hogy ki kell próbáljam. :D
Remélem fut majd 2.2-őn. :D
3.
3.
pinapecér
mit is mondhatnék....most nem de holnap délbe ki próbálok néhányat:D
1.
1.
Espio
Na, pont ilyen összefoglaló kellett nekem. Remek kis indie horrorok, amik talán kivételesen el is futnak a laptopomon :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...