The Walking Dead: Clementine születése

  • Írta: Daks
  • 2013. július 23.
  • the walking dead
Link másolása
Az elmúlt évek legnagyobb játékhőse nem egy veterán szuperkatona, egy idegen bolygókat meghódító űrhajós, vagy egy minden hájjal megkent kincsvadász. Hanem egy nyolc éves kislány. Clementine.

Néhány hete, hogy véget ért a The Walking Dead, Robert Kirkman alkotó már be is mutatta a folytatásokat. Októberben érkezik a sorozat negyedik évada, melyben hőseink kénytelenek lesznek elhagyni a biztonságot jelentő börtön falait, itt a 400 Days DLC, már nyomtatják az új képregényeket, ősszel pedig folytatódik a Telltale Games kalandjátéka is. Benne Clementine-nel. A lánnyal, aki túlélt egy zombi apokalipszist.


Mikor először megláttuk a kék-fehér sapka alól kurtán kikandikáló kócos fürtöket, és meghallottuk az angyali, ártatlan hangot, tudtuk, hogy ez a világvége más lesz, mint a többi. Itt nem a végtelen mészárlás, a vér és a rettegés kapja majd a főszerepet, nem lesznek leszakadó karok, és szétloccsanó koponyák. Itt dráma lesz. A The Walking Dead játék a könnyekről és az érzelmekről fog szólni, szerető gondoskodásunk nélkül ez a csöppség odaveszik a végtelenben, a mi feladatunk, hogy megvédjük őt, kerüljön bármibe is.


Clementine egy élő, lélegző, érző személy. A játékipar legnagyobb szakembereinek gyermeke, nem ő a The Walking Dead főszereplője, mégis ő az a karakter, aki naggyá tette a játékot. „Az elejétől kezdve tudtam, hogy ő kell ide” - nyilatkozta nemrég Sean Vanaman, a Telltale Games történeteinek írója, és a stúdió kreatív vezetője. Robert Kirkman soha nem riadt vissza attól, ha gyerekeket kellett a pokol kapujába állítani, azonnal igent is mondott a forgatókönyvre, Lee Everett bőrébe bújva a The Walking Dead játék kulcs eleme lett a kislány megmentése. „Az embernek hamar rá kellett döbbennie, hogy tettei hatással lesznek Clementine sorsára. Bármit is csinált a játékban, életről és halálról döntött, és ez volt az, ami annyira izgalmassá, drámaivá tette az egészet.”

A másik túlélő

Nem a The Walking Dead volt az utóbbi idők egyetlen játéka, melyben egy kislány szívszorító történetét élhettük át. A The Last of Us világát egy különleges gombafaj mérgezte meg, az emberek élőholttá változtak, szerepünk viszont több volt viszont annál, hogy gondoskodjunk Ellie túléléséről. A lány a jövőt, a reményt jelentette mindenki számára.

 


Lehengerlő személyisége tudatos tervezés eredménye. „Már a kezdetektől arra törekedtünk, hogy a kislány egy morális iránytű legyen a játékban, egy lélek, aki ártatlanságot visz a rohadó, széthulló világba” - folytatta a bemutatást Derek Sakai művészeti igazgató. A GameInformer újságíróinak adott interjúban aztán Vanaman vágott a szavába. „Kiadtuk a designereknek, hogy álmodjanak képernyőre egy okos, őszinte, életrevaló kislányt, az eredmény pedig lenyűgöző lett. Clementine egy játszóházban húzta meg magát, kapcsolata az apjával és az anyjával annyira erős volt, hogy még az apokalipszis legmélyebb pontján se mondott le róluk. Nincs még egy ilyen ember a világon.”


„Clementine karaktere még csak körvonalazódott, mikor a szülőkön kezdtünk dolgozni. Hamarabb készen lettünk velük, mint a kislánnyal, a történetet pedig úgy alakítottuk, hogy drámai szerephez jussanak.” - folytatódott a bemutató. És mennyire igaz volt ez, kevés olyan szívszorító fordulatot láttunk a játéktörténelemben, mint a kislány találkozását a szülőkkel. A játék érzelmi csúcsponthoz érkezett a befejező epizóddal, a készítők pedig annyit még elárultak, hogy a zárójelenetek párbeszéde fontos alapként szolgál majd a folytatáshoz, a második évad minden korábbinál izgalmasabb és keményebb lesz.


A lány külseje legalább annyira fontos volt a Telltale Games számára, mint a sorsa, és a története. Clementine fizimiskáját Sakai a saját kislányáról mintázta, ő is hasonló baseball sapkát visel folyton, a kék-fehér kalap pedig nem csak egyszerű kiegészítőként jelenik meg rajta, de az szimbolizálja kapcsolatát is a szüleivel. „Őrült érzéke van a divathoz, ruhái különlegesek és egyediek, teljesen kilógnak abból a világból, amit a The Walking Dead képvisel. A lányom se hajlandó senkire hallgatni, felveszi a kedvenc szoknyáját, a bátyja sapkájával, aztán cipőt se húz.” - vonta le a párhuzamot Sakai. „Clementine-nek nincsenek szülei, akik megmondják neki, hogy mit viseljen, összeállítása gyermeki fantázia szüleménye, ami még elveszettebbé, szerethetőbbé teszi a karaktert.”


Sakai szülői tapasztalatai a dialógusok kidolgozásánál is hasznosnak bizonyultak. „Minél kevesebbet beszélnek a gyerekek, annál okosabbnak tűnnek.” - vázolta röviden gondolatait, mely a játék forgatókönyvét is alapjaiban formálta újjá. „A piros tollal végigmentem a párbeszédeken, mielőtt azt beleültették volna a játékba. A nagyját teljesen kihúztam.” Apaként pedig elárulta, azt tiszteli a gyerekekben a legjobban, hogy mindig őszinték, és egyenesek. „A lányom folyton megmondja nekem a magáét. Még csak öt éves, de jobban tudja, hogy mi a helyes, mint én.”


Lassan körvonalazódott tehát Clementine szerepe a The Walking Dead játékban, a tervezési szakasz utolsó eleme pedig nem más volt, mint a megfelelő szinkronhang kiválasztása. A feladat nehezebbnek bizonyult, mint azt elsőre bárki is gondolná. Egy felnőtt női hang nem cseng úgy, mint egy kislányé, a kiválasztási folyamat ezért annyira nehéz volt, hogy Vanaman már komolyan elgondolkodott a karakter teljes törlésén. A jeget aztán Melissa Hutchison törte meg, aki korábban dolgozott már velük. Kölcsönözte hangját a Sam & Max, a Back to the Future, és a Deadly Premonition játékokhoz is, s mikor a hangpróbán felolvasta az első mondatokat, mindenki tudta, ő lesz a tökéletes választás. „Még meg se szólaltam, éreztem, hogy ez a szerep nekem való lesz. Clementine emlékeztetett engem saját gyerekkoromra, azzal a különbséggel, hogy nekem nem kellett zombi apokalipszist átéljek. De ugyanolyan kis csendes, aranyos lány voltam.” - dicsekedett. „A megszólaltatása könnyen ment ezért, a végleges szinkronmunkához viszont sokat kellett gyakoroljak. Figyeltem a gyerekeket a parkban, megpróbáltam leutánozni a hangjukat, tanulmányoztam, hogyan mondanak ki dolgokat, miként hangsúlyoznak, milyenek, mikor félnek, idegesek, vagy boldogok.”


Lee és Clementine kapcsolata különleges. „Egy játékban ahhoz a szereplőhöz kötődsz a legjobban, akit először megismersz.” - kezdte gondolatai kifejtését Vanaman. „Arra volt szükség, hogy azonnal megszeresd őt, hogy megmentse az életed, hogy olyan érzelmi reakciót váltson ki belőled, amire végig emlékezni fogsz.” Az ötlet sikeresnek bizonyult, Clementine segített neked legyőzni a bébiszittert, sorsotok eggyé vált, elképzelhetetlen volt, hogy többé elengedd a kezét. „A történet ettől a ponttól a férfi és a lány különleges kapcsolatára épült, és azokra a döntésekre, melyeket Lee hozott meg közös túlélésükért.” - folytatta Hutchison. „Clementine különleges karakter. Ha egyszer is idegesítővé vált volna, a játékosok azonnal keresték volna a lehetőséget, hogyan lehet a zombik közé lökni őt. De ilyen nem történt. Mindenki imádta.”

A hajvágás

A harmadik részben történt egy jelentéktelennek tűnő, érzelmileg mégis nagyon fontos esemény, levágták Clementine haját. Lee látott meghalni egy gyereket, és rádöbbent, hogy az akár a kislány is lehetett volna, a zombik korábban a hajánál fogva kapták el, és majdnem megharapták, hősünk ezt nem hagyta megismétlődni. Ollót ragadott, és megszabadította őt felesleges tincseitől.

 


„A férfi megtalálta a világban a jót, és a szépet. És ezt csak a lánynak köszönhette.” Mondta társa gondolatát folytatva Sakai. „Clementine megismerte a halált, szörnyű dolgoknak volt a szemtanúja, mégis sokáig ártatlan tudott maradni, naiv és jószívű.” A lány álmai a negyedik részben azonban összetörtek, mikor szembesült vele, hogy már sose tud visszamenni szeretett általános iskolájába, személyisége és külseje ekkor változáson ment keresztül. „Eleinte egy laza kis nyári ruhácskát viselt, imádnivaló volt benne, majd minél jobban magával ragadta a kiszolgáltatottság és a félelem, úgy komolyodott meg a külseje is. Pulcsija véres lett, de nem érdekelte már többé, a horror a mindennapjai részévé vált, a szüleivel való találkozás után pedig végleg megszűnt gyermek lenni. S ezzel együtt bennünk is meghalt valami.” Ezután a lány hangját kölcsönző Hutchison szólalt meg újra. „Munkám során most először sírtam el magam.”


Játéktörténelmi jelentőségű a pillanat, mikor Clementine először megjelent a képernyőn. Emberből ennyi érzelmet kevés karakter tudott még csak kiváltani, néztük, ahogy lassan felnő, aggódtunk érte, és féltünk, hogy egyszer eljön a pillanat, amikor már nem lehetünk élete része. A lány ártatlanságot és őszinteséget vitt egy reményvesztett jövőképbe, kitartása, hogy megtalálja szüleit, hogy azok sértetlenek és egészségesek, lehengerlő.


A The Walking Dead játék idén ősszel folytatódik, a korábban megszokott epizódos, letölthető formában. A készítők a San Diego Comic Con fesztiválon hivatalosan is megerősítették, hogy Clementine visszatér, a rajongóknak pedig bemutattak egy teaser képet, melyen a lány volt látható, egy másik, még ismeretlen gyerek társaságában. Az ősz beköszöntével izgalmas kalandoknak nézünk tehát majd elébe, ha lemaradtál a játék első évadáról, akkor most még van időd pótolni, higgy nekem, megéri.


Cikkünk a GameInformer magazin bemutatója nyomán készült.

Kapcsolódó cikkek

34.
34.
Kenci
#33: ÓÓÓ köszköszköszköszköszkösz :D:D
33.
33.
d.riki
#32 itt van: http://www.youtube.com/watch?v=0ZK6TMiyM_o
32.
32.
Kenci
Hol lehet megtalálni a képet?? nem találom :/:/ kérem valaki linkelje be o.O
30.
30.
Blade96
Szerintem itt most részletkérdés, hogy 8, vagy 9 éves. Egyébként Wiki-s oldalakon 8-at írnak. De tényleg nem ez volt a lényeg... :)
29.
29.
Tücsök112
#28: már a második epizód elött 9 éves...a szülinapja egy olyan napon van ami nincsen bele rakva a játékba
28.
28.
goblinfing
26.
26.
Blade96
#25: Ember, egy 8 éves rajzolt kiscsaj! :D (Amúgy a szöveged jó! :D)
25.
25.
BloodyDeath
#18: Miért is? Jó oké nem golyó érett, de azért habot lehetne verni a fagylaltjára.
24.
24.
Blade96
#23: Pont ebből látszik, hogy egyszerű emberekről van szó.
23.
23.
giga321
Clementine egy idő után kicsit tényleg idegesít volt de annyira nem zavart. Viszont Lee-t jobban sajnáltam. De mondjuk Lee-nek sem volt nagy szókincse. Mindig amikor visszaemlékszek a játékra ezek jutnak eszembe amiket Lee mond: "Clementine, are you alright?, Clementine? No shit.~ ( az ő hangján képzeld el:D)
22.
22.
bodortamas1
Nagyon jó cikk, gratula, és teljesen egyetértek. Bár én annyira nem izgultam Clementineért, mert tudtam, hogy úgysem lesz baja, mert -> főszereplő <- persze Lee mellett, de baromság lett volna azt hinni, hogy meghal. Persze mindig próbáltam a legjobb lenni hozzá és mindenben segíteni, az utolsó párbeszédsorokban is a legsegítőkészebb voltam, ahogy csak lehetett, remélem ha átrakom a mentéseket 2. évadba látszani fog az eredmény :) Komolyan ezt a játékot várom a legjobban!
21.
21.
Daks
#20: Július: TWD játék 400 Days DLC
Ősz: TWD játék Season 2 + TWD sorozat Season 4
20.
20.
exonic
#5: Valóban úgy volt,korábban tényleg azt mondták, nekem is az rémlik hogy idén csak egy kiegészítő jön, de változtattak a terven és hál'sten pár hónap múlva folytatódik drámai kalandunk! :)
19.
19.
zuzo1
milyen ismeretlen gyerek társaságában látható 1 képen? már máshol is olvastam hogy van ilyen kép de ott se linkelték meg hiába kerestem neten nem találtam, valaki linkelje már kösz
18.
18.
goblinfing
#15: Beteg és eltorzult gondolataid vannak.
16.
16.
BlackTreff
#15: Jézusom, ember...te beteg vagy! :D
15.
15.
BloodyDeath
Hát belőlem nem sok mindent váltott ki a karakter. Nem mondanám, hogy idegesítő lett volna, igaz az utolsó résznél már kissé elegem lett belőle.
Lehet, hogy velem van a gond, de én egész végig azt vártam, hogy mikor mutatja meg Lee a felnöttek játékát a kis Clementine-nak. hehehe Engem csak ez hajtott elölre és elölre a játékban.
14.
14.
balint23h
#1: Neked nincs lelked :D
13.
13.
Dontrip
#9: Hát gondolom mint az első évad.
12.
12.
GegeWarrior
Hát nem tudom, de én az utolsó epizód utolsó jelenteinél(férfias vagy nem) elsírtam magam. Köszönöm ezt a játéknak! Várjuk a második évadot:)
11.
11.
Espio
xD Micsoda hardcore gyerek. Kis gizda súlyzóval flashel :DD
10.
10.
Cipo3
Van 2 gyerekem és Clementine tényleg idegesítő néha és persze azért szerethető is. A végén már amikor Lee-vel búcsúzkodott az idegeimre ment.
9.
9.
Tücsök112
meg bocs a sok kommentért de nem értem,ősszel jelenik meg az egész évad vagy csak a 6. epizód?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...