Metal Slug 3 Bemutató

  • Írta: Ca$h
  • 2004. július 8.
Link másolása
Biztosan nem vagyok egyedül azokkal a régi szép emlékeimmel, amikor még 8-10 évvel ezelőtt, ha az ember igazán jót akart játszani a játékterembe kellett mennie! Ahol csak késsel lehetett vágni a füstöt, minden gép 20-assal működött és kétes arcszerkezetű emberek voltak mindenütt, éppen ezért falkákban kellett közlekedni, ha kedves volt az életed... ;)

Akkoriban voltak hatalmas nagy sikerek a Flipperek, a Pang, a Mortal Kombat, a Sreet Fighter, a Sega Rally, plusz az ember feletti képességeket kívánó balról jobbra scrollozó lövöldözős stuffok, mint például a Last Resort, az R-Type vagy az éppenséggel sokak kedvence a Metal Slug! Hogy mi volt ennek a játéknak a titka? Nem más, mint az eszméletlenül szép grafika, a pörgős  játékmenet, a rengeteg humor és nem utolsó sorban a sok fajta bugyuta jármű, amibe be tudtunk szállni az emberünkkel, nagyobb esélyt adva magunknak az életben maradásra és az irtásra! Igaz, hogy a játékban, szinte minden fajta módon lehetett gyilkolni, közelről messziről, az sem volt baj, ha neki mentünk az  ellenfélnek, mert csak a lövedékek öltek meg, azok viszont azonnal. Mindezek ellenére a játék elképesztően nehéz volt, de mégis játszható, tanulható és szinte szüntelenül dobálta be az ember a 20-asokat...

 

  4 évvel ezelőtt eme kis játék megélte a 3-adik résznek is a kiadását és valami  különös oknál fogva a „box-team” úgy döntött, hogy ezt át fogják írni a mi kedvenc dobozunkra. Köszönjük meg nekik eme remek ötletet, mi. akik imádjuk a játéktermi átiratokat és azok is akik egyszerűen csak szeretik a kihívásokat. Akik viszont a könnyű lineáris, triviáns játékokat kedvelik, azok ne is olvassák el ezt a cikket...

 

  A Metal Slug 3 egy az egyben játéktermi átirat, sőt még annál is szebb. Azoknak akik nem ismerik ezeket a játékokat, nevetségesnek fogják tartani a gémet, de akik tudják értékelni, azok nagyon fognak nekije  örűnyi. Szinte hihetetlen, hogy bele mertek vágni ebbe a dologba és remélem, hogy eleget fog hozni a házhoz a játék ahhoz, hogy még sok ehhez hasonló   dobást vigyenek véghez a fejlesztők!

 

  Szóval magáról a játékról nem lehet igazán sokat mondani. De azért én megpróbálkozom a lehetetlennel, nehogy valaki megszóljon azért, hogy túl hamar elsiklok a dolgok felett… J Szóval…a játék balról jobbra scrolloz, olyannyira, hogy ha esetleg valamit magunk mögött hagynánk, ne is próbálkozzunk a visszafordulással, mert az a vonat már elment. Túlságosan sok gondolkodásra és agyalásra nem lesz szükségünk a játék során, leginkább csak a legbelső, állati, pusztító ösztöneinkre és emellett vad reflexeinkre lesz szükségünk, szóval aki egy reumás csiga reflexeivel rendelkezik, az inkább neki se álljon a gémnek. Viszont aki heveny lazasággal képes arra, hogy egy legyet röptében tarkón csapjon, annak már talán van egy röpke kis esélye arra, hogy easy-n végignyomja a játékot 3 heti non-stop gyakorlással. Tehát, leginkább csak irtanunk kell, viszont az nem mindegy, hogy milyen módon. Hiszen a játék során az egyik legfőbb feladatot teljesítve, régi veterán szakállas katonákat kiszabadítva (ezt egyébként alul számlálja a gép visszafelé…) nagyon forróságos fegyverekhez juthatunk. Lesz itt minden, ami szemnek szájnak ingere, a sima gépágyún kívül, a célkövetős rakétán át, a képernyő egynegyedét elfoglaló-vastagságú lézerig mindent fel tudunk majd venni. Ezekkel csak az a gond, hogy hamar kifogy a lőszer belőlük de ha ügyesek vagyunk és mindent össze gyűjtünk és szétlövünk, akkor időnként, még pont időben kaphatunk extra lőszereket szuper irtó fegyverünkhöz. A játék nem teljesen lineáris, hiszen minden pályán minimum 3 mellékutat is találhatunk, ha gondosan átnézzük a pályákat (a kövek alá ne felejtsünk el benézni… J ), amik néha könnyebbek néha pedig nehezebbek, de mindegyik út a főellenhez vezet. Namost ezeket meglátva hirtelen azt sem tudjuk, hogy mit tegyünk velük, de leginkább csak az szokott a gond lenni velük, hogy nem férünk el miattuk a pályán, hiszen legtöbbször a képernyő 75%-át elfoglalják. De szerencsére mindegyiknek megvan a csínnya bínnya, csak rá kell ugyebár jönni, úgyhogy csak okosan, okosan. Annyit segítek, hogy általában az eszméletlen külsővel rendelkező gépek-szerkezetek segíthetnek a sikerhez való út lerövidítésében (ugyanis érdemes minél hamarabb végezni a sok ellennel, mert a játék „szerencsére” még időre is megy… L ), amiket a pályán elszórva vagy eldugva találhatunk meg. Egyszerűen csak bele kell ugrani és már mehet is a hatékonyabb delikvens irtás.

Ezeknek energiája is van szerencsére, tehát nem pusztulunk el bennük csupán a ellenfelek érintésétől. SŐT! Ha ügyesek vagyunk, akkor még benzines tank formájában, extra energiát is kaphatunk kedvenc gépezetünkhöz. Ezek egyébként rendkívül ötletesen, viccesen és jópofán néznek ki, innen is van a játék neve Metal Slug. Szóval nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ezek a Metallok, igazán Slugok legyenek. J Végül, de nem utolsó sorban, meg kell hogy említsem a nálunk lévő szűkös, de mégis meglehetősen robbanószerek sokaságát, amik sokat segíthetnek a még hatékonyabb takarításban. Külön poénnak tartom, hogy például a második pályán, ha minket is zombivá változtatnak, akkor nem gránátot dobunk, hanem hatalmas sugárban vért hányunk…de ezeket inkább majd magatok tapasztaljátok meg…megéri…

 

  Szóval csak a szokásos...tudjátok...de mégis annyira jó és annyira ki tudja kapcsolni az  embert. Nem árt viszont tudni, hogy az MS3-ban nem tudunk agyatlanul menni előre és irtani, mert akkor hamar ott hagyjuk a fogunkat. Ráadásul, ha elfogy az életünk a continue a pálya elejére rak vissza, ezzel is arra ösztönözve minket, hogy igenis türelmesek és óvatosak legyünk, mintha „tényleg pénzbe kerülne a játék”, mintha tényleg a játék teremben lennénk! Bizony meg kell szenvedni a sikerért, és minden egyes sarkon tudni kell, hogy ki, honnan, mivel és mikor lő. A játékban összesen 5 pálya van, plusz a vége, amiket egyszerre és külön külön is megcsinálhatunk ezen kívül van két extra játék üzemmód is, ami csak akkor használható, ha már végig küzdöttük magunkat az egész mizérián. Éppen ezért kapott ennyire alacsony szavatosságot a játék. Igaz támogatja a Live-ot, ami lehet, hogy dob egy kicsit rajta, de szerintem nem túl sokat!

 

  Végszóként csak annyit, hogy a siker titka az az, hogy sose felejtsd el, hogy honnan jöttél és mivel játszottál régen... ;)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...