FIFA 14 teszt

  • Írta: fojesz
  • 2013. október 5.
  • fifa 14, teszt, x360
Link másolása
Hihetetlen: tavaly toporzékolva írtam meg, hogy Mesut Özil elhagyta a virtuális Real Madridomat, erre tessék! Idén nem eligazol? Szóval csak óvatosan, Gamekapocs makes impact.

Beszéljünk inkább valami másról: menthetetlenül elérkeztünk a konzolok generációváltásához. Ahogy a Madden NFL 25 kapcsán már elsírtam, alapvetően ezzel nincs semmi baj, viszont azt bárki aláírhatja: amennyit ad, annyit el is vesz ez a ciklikusság. Mert hiába jönnek ígéretesebbnél-ígéretesebb címek az új platformokra, valahonnan hiányozni fog az ezekre fordított energia, és hát vannak kiadók, amik nem törik össze magukat, hogy ezt pótolják. Épp ezért álltam fel vegyes érzelmekkel az idei Madden NFL elől, és ugyanez volt a helyzet a FIFA 14 tesztelésénél is: a játék rutinmunka, a szokásosnál is kevesebb pluszt ad hozzá a sorozathoz, de mégis imádom, és még mindig elképesztően szórakoztató.

Mert be kell látni, a FIFA 14 készítésekor elsősorban a marketingesek voltak azok, akik alaposan megizzadtak, hogy a játék egyébként gyorsan összefoglalható újdonságlistáját megnyújtsák, mint a rétestésztát. Valódi labdafizika, labdavédés, csapattárs intelligencia, sprintelő labdavezetés, változó labdavezetési érintések - sorolja a hivatalos holnap, és oké, ezek így tényleg benne vannak a játékban, csak éppen az összes egy alapvető játékmechanikai változtatásnak a része: az EA Sports minden erejével azon volt, hogy némileg lassuljon és ezáltal finomodjon a FIFA játékmenete.

A FIFA és a Pro Evolution Soccer játékmenete közötti alapvető különbség ott rejlik szerintem, hogy utóbbi lényegesen visszafogottabb, kevésbé tempós, ugyanakkor mélyebb játéknak is teret enged, mert a játékosnak tulajdonképpen van ideje arra, hogy megfontoltan haladjon előre. Az EA Sports jól érezhetően ebbe az irányba akart elmozdulni, azonban nagyon helyesen nem adta fel teljesen azt a lendületességet, ami a FIFA-t eddig jellemezte, a PES-ből viszont hiányzik. Mint a mellékelt ábra, a FIFA 14 példája is mutatja: a két dolog nagyon jól működhet együtt, minden csak egyensúlyozás kérdése.

Most, hogy kontextusba helyeztem a dolgokat, érdemes nekifutni újra annak a marketinges listának, játék közben a napnál is világosabban érződik, hogy mindegyik apró változtatás ezt a célt szolgálja végső soron. A folyamatos sprintelés és passzolgatás mellett felértékelődik a labda bűvölése, a cselezés, sőt a játék kifejezetten belekényszerít abba, hogy taktikusan használd a jobb oldali analóg kart. Mert ugye ez önmagában nem újdonság, eddig is minden ilyesmit elő lehetett varázsolni a játékban, most viszont kifejezetten egyszerűvé, ha úgy tetszik, könnyűvé vált a történet - ha egymás után lejátszol egy meccset a FIFA 13-ban és az idei részben, nyilvánvaló lesz a különbség.

Sokkal egyszerűbb irányt változtatni, ide-oda tologatni a labdát, sprintelés közben is hirtelen fordulhatsz, megfelelő ritmusérzékkel úgy lehet előrehaladni, mintha Messi tekeregne végig egy akadálypályán. Persze a labdára oda kell figyelni, mert bár a játékosod az egész testével védi azt - megy a mezráncigálás keményen -, ha az ellenfél jókor lép oda vagy csúszik be, el tudja venni. Mellékzönge, de úgy tapasztaltam, a fentiek miatt picit talán nehezebb védekezni, mint eddig, itt sem árt a türelem, nincs sok értelme felszántani a pályát a becsúszásokkal. A lassabb játékmenetre erősít rá, hogy érzésem szerint nehezebb a labda is, valamint a mesterséges intelligencia is viszonylag jól tartja magát: ritkábban hagy réseket, neked kell feltörnöd a falat.

És így nagyjából ennyi. Mármint akadnak még apróságok, de azok tényleg minimális adalékot képeznek, és csak egy keveset csavarnak a játékmeneten. Azért kiemelendő, hogy a Karrierben bemutatkozik az úgynevezett Globális Felderítő Hálózat, ami révén a fontosabb (értsd: az EA Sports licencei közé beférő) országokba megfigyelőket küldhetünk, hogy különböző (és egyébként kifejezetten aprólékos) paraméterek és utasítások szerint játékosokat keressenek nekünk. Ha megvan a jelöltünk, külön ráállíthatunk egy embert, és ha tetszik, a szerződési ajánlattal is megkereshetjük. Finomodott az Ultimate Team is: a FIFA kártyajátékos módja ugye a játékosok közötti kényes harmónián alapszik, ezt toldotta meg az EA Sports azzal, hogy az egyes játékosok más-más játékstílussal bírhatnak: stílustól függően a játékosok egyes képességei erősebbek lehetnek, jobban passzolhatnak vagy védekezhetnek például. Ez nemcsak mélyebbé és aprólékosabbá teszi az egész rendszert, de rugalmasabb is lesz tőle, apróbb taktikai változtatásokhoz elegendő a játékosok stílusán változtatni, nem kell megbolygatni a teljes csapategyensúlyt. És persze a menü: már a Madden NFL 25-ben is lecserélték a játék főmenüjét, és most a FIFA 14 is megörökölt egy hasonlót - bár kétségtelenül az Xbox dashboardját idézi, az eddigiek alapján ez a legkényelmesebb és átláthatóbb, ráadásul kifejezetten gyors is.

Bár nem változott túl sokat, a FIFA 14 továbbra is baromi szórakoztató. Elképesztően jól hozza vissza a futball és a tévéközvetítések hangulatát, tonnányi klubot és játékost licenceltek a fejlesztők, így a kedvenceid is biztosan benne lesznek. A stadionok felrobbannak a közönség ordításától, és természetesen megint van magyar kommentátor, igaz, túl sok új mondókával ezúttal sem rukkoltak elő Hajdú B.-ék. A tartalmat sem érheti panasz, bár véleményem szerint a karrier és az Ultimate Team garantáltan leköt a következő egy évre, ezeken túl változatos online módokban játszhatsz, visszatér (és érdekesebb szituációkba ejt bele) a Matchday, és a Skill Games sem maradt ki a repertoárból persze.

Ezzel együtt pedig azt is el kell fogadnunk, hogy a korábban sokat szajkózott negatívumokat is sikerült áthozni az idei részbe. A legfontosabb talán az, hogy be kell látni: a FIFA motorja sem lesz már fiatalabb, és bár a játék prezentációja tökéletes lehetne, a grafika, az animációk elképesztően sokat csorbítanak az összképen. A játékosok darabosan mozognak, szögletesen fordulnak, távolról sem hasonlítanak a valódi focistákra. Persze rendben van, itt a generáció vége, PlayStation 4-en és Xbox One-on lesz új motor, de azt gondolom, nem kell, hogy ez engem, Xbox 360-as játékost vigasztaljon. A Pro Evolution Soccer 2014 PS3-on és Xbox 360-on is motort cserélt, nemsokára leteszteljük azt is - kíváncsi leszek a végeredményre!

Érdemes megvenni? Nos, megmondom őszintén, ha apróságnak is tűnik, a játékmenet átszabása remekül működik a gyakorlatban. Bár megvan a FIFA 13, a FIFA 14 után jóval kevésbé tűnik élvezetesnek, így végső soron nem bántam meg, hogy az új részbe is beleástam magam. Azt gondolom, emiatt már érdemes lehet tenni vele egy próbát, mindenesetre az EA Sportsnak jár a dorgálás, amiért ennyi újdonsággal boltokba engedte a játékot.

Mobilon is leteszteltük

Mobilon, konkrétan egy iPhone 5-ön is kipróbáltuk a FIFA 14-et, ami már azért is érdekelt bennünket, mert idén először rajtolt el mobilos FIFA-játék free-to-play modellben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy néhány alap játékmóddal és a FIFA Ultimate Teammel ingyen játszhatunk (utóbbiba ugyanis vastagon lehet lapátolni a pénzt mikrotranzakciókkal), de a karriermódért például már külön kell fizetnünk. A játék maga erős közepes: tulajdonképpen a FIFA-esszencia valahol mélyen benne van, de ezt alaposan hazavágja az irányítás és a látvány.
Bár a virtuális gombokat senki sem szereti, a FIFA 14 mobilos változatában kénytelenek leszünk ezekkel beérni, mert az érintőkijelzőre kialakított vezérlés konkrétan komolytalan. A grafika borzasztó, a fejlesztők az előző generációs motorhoz nyúltak vissza, de annyira komolyan vették a feladatot, hogy még csak minimálisan sem nyúltak bele: az újrahasznosítást szemlélteti, hogy Sergio Ramos hosszú haját is benne felejtették a játékban, pedig a kolléga már jó néhány éve levágatta a loboncát.


Kapcsolódó cikk

38.
38.
robinnho6
Kimondom! A legidegesítőbb játék, amivel eddig dolgom volt. De komolyan! Ezt komolyan gondolták?!
37.
37.
TheNick
Hulladék játék, volt hozzá "szerencsém". Szót sem érdemes pazarolni rá, csak feldühíti az embert...
35.
35.
Jenocki
Ha fejlődött a Fifa 14 a Fifa 13-hoz képest akkor miért kapott csak 8.4 pontott a 13 pedig 9-et ? Érdekes.....
34.
34.
FifaFan
Sziasztok, játszok a fifa 14-el xbox360-on ma láttam egy érdekességet, de nem tudom hogy én hogyan tudnám megcsinálni az egyik globális felderítőm foglalkozott Radja Naingolannal nem is ze a lényeg jött egy levél hogy az Udinese előszerződést ajánlott neki gyors le akartam igazolni de mire rámmentem azt írta hogy nem tudok neki szerződést ajánlani mivel ahogy lejár a szerződése csatlakozik az Udinéséhez...ezt én hogyan tudnám megcsinálni?? tudja valaki?:)
32.
32.
nasario
#31: De kivannak csak nem annyi mint a FIFA 14-ben......De nov környékén jön 1 Patch 1000 új arc lesz benne! Egyébként a mai képes sportban benne volt a PES és azt írták hogy a legjobb és legrealisztikusabb focis program amit valaha kiadtak...egyetértek! :) Am jó a FIFA is....ellehet vele játszani,főleg az UT ami vonzó!
31.
31.
Ghost26Dave
Nem hiszem.A pesben egyáltalán nincsenek az arcok kidolgozva,egyszerűen visszataszító :D
30.
30.
Jenocki
Játszottam a PES 2014 demoval szerintem többoldalúbb mint a Fifa...... Lehet idén a Pes nyert????
29.
29.
slawter
#28: Mennyit? Hogy nem tudnak 2x11 embert, 1 bírót, meg 1 labdát tisztességesen, őrjítő hibák nélkül játszatni egy focipályán? Ha tényleg ennyit tudnának, akkor már akkor gáz lett volna a box, meg a ps3,. amikor kijött...
28.
28.
BrendOoN
Egyszerű: a jelenlegi generációs gépet ennyit bírnak. Kapocs! Remélem lesz teszt az X1-es vagy PS4-es verzióról is. Ott lesz újdonság nem kell aggódni!
27.
27.
Henry82
Ezt az iromanyt en sem neveznem tesztnek, de ebben az esetben nem tudom a gk-t hibaztatni, errol a jatekrol tenyleg nem lehet sokmindent irni, szinte ugyan az mint az elodje, annak meg semmi ertelme, hogy a tesztben 90%-ban ugyan azt leirjak mint tavaly:)
25.
25.
Henry82
#24: Elvagyunk ezekkel, nincs is ezzel gond, de ahogy fojesz is is irta, itt mar tenyleg nagyon keves az ujitas az elozo reszhez kepest, de azert ki kene erte fizetni a teljes arat. Gondban vagyok ezzel, mert nagyon vartam az uj Fifat, gepet is fejlesztettem miatta (amikor meg azt hitem next gen lesz PC-n is), nalam a warez nem opcio, de nem latom mire kene kifizetnem a nem kis osszeget , viszont jo lenne naprakesz jatekkal jatszani. A next genesek biztos jol fognak jarni, de kicsit ugy erzem, mint ha PC-seket es a jelenlegi konzolosokat pofan kopte volna az EA ezzel a jatekkal.
24.
24.
Elyas
Shagy kérdése engem is izgatna + még annyi hogy ha a ps4 kijön akk a ps3 is egyből átvált fizetős multira?

A játékhoz meg annyit hogy szerintem pont ugyan olyan mint a Cod: évente kijön minimális újítással + egy kicsit szar graffal mégis elvannak vele az emberek egy ideig... (A Cod 6 omat (2009) mostanáig tolom a Fifa07 emet is toltam amig fel tudtam rakni... Elbaszodott a CD :/)
23.
23.
Shagy
Sziasztok :) Norbiiival hasonlóan én is most szeretnék beszerezni egy xboxot vagy egy ps3 at, de inkább a Ps felé hajlok mert Xboxom már volt, a next gen ben azért nem gondolkozok egyenlőre, mert a generáció váltások elején mindig fellépnek hibák amikkel nem számol előre sem a gyártó , sem a vásárló. Lenne egy kérdésem a Ps3 tulajok felé, hogy most akkor az online játék a network- ön még mindig ingyenes-e ?

A játékról egyébként annyit , hogy én már próbáltam a demo -t egy havernál. Sztem nagyon hasonlít a 13ra , eddig ami igazán szembe tűnő volt az a labdafizika ,de mint nagy fifás nekem így is bejön még mindig.ProEvozni is szoktam , de az nekem "üres" hiába vannak jó ötletek abban is.
22.
22.
slawter
Most röhögtük szét magunkat a játékon. Botrányos. Ekkora visszalépést - ami marha nagy szó...

Kínos, bugos, röhejes a játék, majd a 8-al megnyugtatjuk magunkat, mert ez botrányos...
21.
21.
Ra1D3n
Fifa 11-13 részeket nagyon szerettem, ezek közül a Fifa 13-at a legjobban. Tűkön ülve vártam ezt a 14-es részt, de olyan mértékben csalódtam benne, hogy megrögzött Fifa hívőként azon gondolkozok, hogy befizetek a PES14-re. Remélhetőleg jövőre visszatérhetek ehhez a sorozathoz, de jelenleg inkább maradok a FIFA13-nál, ami a nagybetűs élmény volt minden egyes meccsét tekintve.
20.
20.
ViktorG
Lehet beszerzem PS2-re. Igaz, ott szinte semmi újítás, meg valahogy élettelen az egész grafikailag, meg úgy mindenben, de valami nagyon rábeszél a vételre. :D
19.
19.
Norbiii
#18: Köszönöm, remélem összejön, és a spanodnak is jó gamelést majd. :D Én nem azért vártam a magam részéről a next-gen konzolokat, mert hü de új, hanem azért, hogy olcsóbbak legyenek a mostaniak. XD Nagyon szeretnék egyet, remélem összejön az üzlet.
18.
18.
zsoze
#4: grt a döntésedhez :) nekem egyik spanom akar most boxba beruházni mivel esnek az árak és őmár 5-8 éve nem tolt annyi gammát teljesen megéri neki én is várni fogok a genválltással még vagy 2évet tuti :)
16.
16.
Norbiii
#15: Nekem hamarosan lesz egy ilyenem, és nekem nemhogy eljárt volna az idő, hanem most fog megérkezni és nagyon fogok neki örülni. :)
15.
15.
Norbiii
#11: Talán igazad van. Nekem semmi bajom a grafikájával, sőt......, de kinek mi a jó, nekem kafa, másnak rossz, ahány ember annyi vélemény. :)
14.
14.
fojesz
#13: Igen, a PES 2014-nek nagyon jót tett a motorcsere. Nem mondom, hogy meg kellene állapodni ezen a szinten a Konaminak, de így is szép előreugrás a Fox Engine.
13.
13.
JackBauer
#11: teljesen jogos negatívum, attól még, hogy valaminél nincsen rosszabb nem jelenti azt, hogy az jó. Mellesleg a pes grafikája véleményem szerint jobb.
12.
12.
randall13
#11: A PES is csúnya... de attól még ez is.
11.
11.
K.Bandi
"Negativum: A grafika felett eljárt az idő "
Ha valaki tud mutatni egy jobb grafikájú futball játékot az nyugodtan üzenjen nekem...
A Pes sem jobb... közel sem..
9.
9.
Dontrip
#8: Szerintem arra a belső nézetre gondolt, mint ami az FPS-ekben is van.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...