Ryse: Son of Rome teszt

  • Írta: Daks
  • 2013. december 29.
  • ryse: son of rome, teszt, xbox one
Link másolása
Küzdj katonaként. Irányíts hadvezérként. Emelkedj a legnagyobbak közé. Legendaként. A Ryse: Son of Rome az Xbox One legrosszabb játékának ígérkezett, gyűlöltük őt, lenéztük, kinevettük. De nagyot tévedtünk.

Bátor katonák vére folyik a birodalom dicső központjának macskaköves útján, az ellenség áttörte a kapukat. A bukás minden pillanatban egyre közelebb kerül, a város lángokban, Marius Titus és serege viszont az utolsó pillanatig kitart. A Crysis készítőinek legújabb játéka sötét és véres történetet mesél el, Nero palotájának erkélyéről üvöltve szórja parancsait, védjék őt, védjék Rómát. Alatta acélpengék csattogása hallatszik, apák, gyermekek feje hullik porba, a mészárlást csak az ostromgépek lövedékeinek zaja szakítja meg pillanatokra, az első sorban harcolunk.


A Ryse: Son of Rome messze került eredeti koncepciójától. Fejlesztése Kinect-exkluzív Xbox 360-címként indult, a kardot magunknak kellett volna forgatnunk, egyenként csapva le ellenségeinkre, a rajongói visszajelzések viszont a klasszikus, kontrolleres irányba, s végül nextgen platformra terelték a CryTek csapatát. A játék az utolsó pillanatig formálódott, a mozgásérzékelő elhagyása után a harcok egy látványos, de előre megírt QTE rendszerre épültek volna, melyben nem lett volna más dolgunk, mint reflexszerűen megnyomni a képernyőn felvillanó gombokat, majd a közönség nyomására ezt is leépítették. A végeredmény egy minden tekintetben nagyszerűen sikerült, pörgős és izgalmas akciójáték lett, mely apró részleteiben ugyan magán hordozza az előző irányok nyomait, de csak annyira, hogy az ne menjen a játékélmény rovására.


Bosszúnk útja lineáris vonalon zajlik. Róma központjában kezdünk, a háború dúlta városban az ellenség meghátrálásra kényszerít minket, elszántak vagyunk és vakmerőek, ekkora túlerő ellen viszont esélyünk sincs. A közvetlen harcoknál az akciógombokat kell használnunk, az easy módot választva elég lehangoló az összkép, gyakorlatilag nincs is más dolgunk, mint az X folyamatos nyomogatása, az igazi kihívásért érdemes tehát a komolyabb szinteken kezdenünk. Hősünk hihetetlen látványos mozdulatokkal csap le hatalmas acélkardjával, ha pedig ellenségünk elgyengült, akkor a felvillanó QTE gombokat megnyomva brutális kivégzésben részesíthetjük őt.


A csaták során többféle szerepben is bizonyítanunk kell. A fontvonalról visszavonulva felállíthatjuk a palota védelmi vonalát, irányíthatunk hatalmas nyílpuskát, de parancsszóra vezényelhetjük is az embereinket. Ez utóbbihoz nem kell bonyolult gombkombinációkat megtanulnunk, csak üvöltsük el magunkat a Kinect előtt, és már folynak is az események. Katonáink megteszik, amit mondunk, alig pár szót kell tudni, és igazi hadvezérek lehetünk.


A játék Róma ostroma után teljesedik ki. Miután sikerült kimenekítenünk Nero császárt az ellenség karmai közül, a palota bunkerében találjuk magunkat, ahol Marius Titus visszaemlékezéseit élhetjük át újra. Fiatal légiósként térünk haza a családi fészekbe, ahol apánk és anyánk fogad minket könnybe szökött szemekkel, a romantikus idillt viszont újabb barbár támadás szakítja meg. Hősünk nyolc fejezeten átívelő balladája itt kezd csak kiteljesedni igazán, a háború megmutatja legrosszabb arcát, ettől a naptól kezdve vér és kín fog kísérni utunkon. Megismerjük a hadvezér életét, miként vált egy fiatal, reményteli közkatona bosszúszomjas hadvezérré, a játék drámai eseményeken keresztül mutatja be mindazon eseményeket, melyek itt, Nero bunkerében teljesednek is, Róma térdre rogyásának napján.


A látvány gyönyörű. A CryEngine legújabb verziója olyan elképesztő világot mozgat meg előttünk az Xbox One erejének segítségével, amit az előző generációban még csak nem is láthattunk, a helyszínek szemet gyönyörködtetőek, a karakterek pedig az utolsó ráncig kidolgozottak, fantasztikusan élethű az egész. De hasonlóan jól sikerült a design is, nekem nagyon tetszett például, hogy a menü rendkívül letisztult, a lehetőségek kis négyzetekben vannak, a szövegek pedig vékony, fehér, talpas betűkkel lettek kiírva. Apróság ez tudom, de ezek alkotják a teljes egészet.


Került a játékba karakterfejlődés is, a harcok során szerzett tapasztalatpontokat healh, focus, XP gain és combat tulajdonságaink fejlesztésére, illetve új kivégzésekre költhetjük el. Az előrelépés lassú, aki viszont nem tud várni, az micro payment formájában saját pénzén is fényesítheti Marius Titus páncélját, némi bankkártyás támogatás után nem lesz olyan ellenség, ki kifogna hősünkön. A rendszert én magam nem szeretem, hiszen mi az, hogy kifizettünk tizenöt ezret egy játékért, és utána még egyszer a zsebbe kell nyúlni, szinte a semmiért, a Ryse: Son of Rome viszont ebben a tekintetben nem a rossz oldalt képviseli. Nem kényszerít rá minket a vásárlásra, pár kifejezetten a játékosok lehúzására készített, free to play rettenettel ellentétben, egyszerűen ha csak tele vagyunk zsozsóval, és nem tudjuk mire költeni apa Mastercard egyenlegét, akkor vehetünk némi segítséget. Ennyi az egész, és nem több.


Valószínűleg a fejlesztések körüli botrányok és folyamatos változtatások miatt, de maga az egész játékmenet nem lett olyan, mint egy újgenerációs akciójátéktól elvárnánk. A harcok fájdalmasan egyszerűek, csak nyomni kell a támadást, és kész, ráadásul nagyon repetitívek is, mindig ugyanúgy kinéző, ugyanolyan mozgású ellenfelek támadnak ránk. A készítőknek láthatóan nem volt elég idejük nagyot alkotni, a biztosra mentek, kicsiben gondolkodtak, ezt bizonyítja az is, hogy az animációk sokszor látványosan kidolgozatlanok, a helyszínek pedig néhány tényleg festői résztől eltekintve szűkek, csőszerűek.


A Ryse: Son of Rome a hibái ellenére remek játék lett. Csodálatos módon teljesedik ki előttünk az ókori Róma mitikus világa, miközben egy vér áztatta, sötét történet főszerepében találjuk magunkat. Bosszú és düh vezérel minket utunkon, miközben a hódító csapatok légiósaként bejárjuk a világot, Nagy-Britannia fehér sziklás partjaitól a római Colosseum dübörgő tömegéig megismerjük a birodalom fényűző, gazdag, de a sötét, keserves arcát is. Bár a történet nagyon kiszámítható, a hangulat valami egészen lehengerlő lett, az online multiplayer mód pedig lehetőséget nyújt egy kis többszereplős játékra is. Ha azon büszke játékosok között tudhatod magad, akinek a tévéje alatt már ott figyel az Xbox One hatalmas, fekete doboza, és mindezek mellett ráadásul rajongasz is az ókori Róma világáért, mindenképpen szerezd be a játékot. Nem fogod megbánni.


94.
94.
user101
Féltem ettől a játéktól és sokáig pihent a fiókomban ( Steam ), de most végül rászántam magam és nagyon meglepődtem. Nem a világ legjobb játéka és azzal együtt, hogy a Crysis-eket is szerettem ( az elsőt kifejezetten ) és divat fikázni mindent ami Crytek csinál szerintem ez is teljesen vállalható. A látvány még ma 2017-ben is pazar, hangok, körítés teljesen rendben van. De ami mindent visz, az a hangulat. Úgy berántott a játék, hogy csak pislákolok. Játékmenetben, a harcban lehet találni kifogásolni valót és egy tanulható kombó rendszerrel ez is teljesen jó lett volna. Monotonnak semmiképp nem nevezném, pont, hogy akkor nem megy, ha az ember megpróbál mindent rutinból csinálni.

Szóval nagyon kellemesen csalódtam a játékban, nekem PC-n simán megér 8-9 pontot, szerintem túlságosan alul értékelt és ha az Androméda esetében fel volt emlegetve, hogy divatfikázás miatt lett leszólva akkor erre ez többszörösen igaz !
93.
93.
Tarquinius Imperator
Ez a játék a Nero és Galba közötti polgárháború idején játszódik?
Mondjuk elég durva hiba, hogy a játékkészítők úgy veszik, mintha a Colosseum már állt volna Nero korában. Atya ég...
92.
92.
corolla71
https://www.youtube.com/watch?v=P6rk909spy4
Egy kis jelenet a játékból, a végén feliratozva :)
91.
91.
feher576
Hali
Az előző hozzászólónak van valami igazsága, sok jó játék van nagyon mind két konzolon , Pl: Uncharted, Last of us, God of war, vagy X-boxra Gears of War, viszont ezért az egy játékért veszek X-box one.-t az tuti , ha lesz annyi Zsetonom és persze Ps4-et is. A youtubon láttam a játékot , bazi király lesz szerintem 10/10, jól néz ki :) köszi üdv
89.
89.
kristof97
#87: Csak annyi a különbség, hogy azokra várni kell még ez meg itt van, függetlenül attól, hogy azok ennél jobbak lesznek valószínűleg (elődökből kiindulva). :D De ez az egyetlen cím ami tényleg érdekesnek mondható az X1nél a Quantum Break mellett (számomra).
87.
87.
spikee576
Ilyenkor sajnalom,hogy ez nincs ps4re de vigasztalmajd a godofwar4meg az uncharted4.
84.
84.
greenmelon
#81: Látom, nagyon a lelkedbe tiporhattak ezzel az egésszel, ha még mindig ezen görcsölsz. :/
83.
83.
KopyAti
Meddig fogsz még hisztizni?
82.
82.
Searcher
#81: Törölgetni* csak ezen a remek site-on még editálni sem lehet a szöveget utólag, Smells like 2001 spirit.
81.
81.
Searcher
#77: A véleményekkel nincs az égvilágon semmi baj. :) Az én véleményem például az volt, hogy ez egy elvakult fanboy cikk. A véleményemet pedig a más site-ok átlagolt eredményeivel (aka: érvekkel) támasztottam alá. Ez viszont nem tetszett a Gamekapocsnak és csuklóból törölte a hozzászólásomat, holott nem voltam sértő és amúgy abban még az "elvakult" jelzőt sem használtam. Most már használom. Sőt, azt is hozzáteszem, hogy törölgeti nem tetsző véleményeket az admin részéről (ha azok nem sértőek, nem inzultálnak senkit) nem gamekapocs.hu, hanem szánalom.hu
80.
80.
Trapyd
Az biztos, hogy úgy futnak a karakterek, mint akik beszartak.
79.
79.
MikelGun82
A játékot nagyon vártam, és nagy csalódás volt amikor jöttek az első in-game vidik. A szépség varázsa is csak 3 napig tart, így a kinézeten kívül más jót nem lehet mondani róla... Átlagban teszek rá, hogy melyik oldal hány pontot ad rá, de ennél tényleg reális a 4/10-5/10.
78.
78.
expresss
nem is tudom 2-3 éve láttam először ezt a játékot és én a kinect miatt vettem xbox 360 és vennék xbox one-t is de nem tudom elképzelni hogy ki az a kanapéhuszár aki leszavaz egy kinect támogatást akámilyen programról is ugyan is egy opcióval több van az nem lehet baj de mindegy a konkluzióm a cikk után a következő az eddigi munkájuk sem ért egy kalap sz.-se ahogy bemutatta az 54. elöttem szóló ezt amit már 2-3 éve várok biztos hogy egy fillért sem ér és mivel egy igazi kinect-es játékot sem látok talán xbox one-t sem érdemes vásárolni és átugrok a sony-hoz ahol legalább van játékélmény ezért kár volt fejleszteni ennyi időn át és nyomogassa az "x" -et az aki olyan sötét hogy ennyi impulzus elég neki
77.
77.
Dontrip
#74: Mert a mai világban mindig mindenkinek ugyanazon a véleményen kell lennie. Máskor meg az a baj, hogy miért hasonlít az értékelés a nagy gamer oldalakéhoz...
76.
76.
Searcher
#64: Hehe, ott a pont. :)
75.
75.
Searcher
#18: De törölgessétek csak drákói szigorral a Metacritic linkeket, nyilván nem fogják így megtalálni az emberek, mert egy annyira ismeretlen site-ról van szó, hogy egyébként még senki sem halott róla. Így nem fog kiderülni, hogy a Metacritic átlagértékelése 60%, a GameSpot pedig 4/10-et adott a játékra. ;)
74.
74.
Searcher
#18: Nem egészen értem, hogy a GameKapocs melyik szabályzatát szegtem meg azzal, hogy belinkeltem a Metacritic linkeket. :) Szerintem semmilyen sértő kifejezést nem használtam, nem mintha azzal egyébként törődnétek, amikor megy a flame. :) Ez egy elég szánalmas húzás volt, amivel csak magatokat járatjátok le. :) Az, hogy egy olyan játékot, amit mindenhol lehúztak a vérbe, Ti meg ódákat zengedeztek róla és valaki erre rávilágít, erre törlitek a hozzászólást, csak rólatok állít ki szegénységi bizonyítványt.
73.
73.
taurenshamanlvl60
ha még Son of Romania lenne akkor megvenném lolka
de így...
na persze...
70.
70.
colonialmarine
kiváncsi vagyok ha ez a játék mondjuk 360 ra jelenik meg hány pontot kapott volna
kb 6.6-ot jó esetben
67.
67.
akifourteen
#66: Tehat jogom van barmi velemenyt irni rola !!!
66.
66.
akifourteen
#45: De en adok ki penzt a jatekert vagy talan ingyen van ?
64.
64.
supair
Tegnap megrendeltem a boxot.
Későbbre terveztem.
De ha már a gamekapcsot is az MS fizeti,mindenképp vennem kell.
InGen.! A majmot tessék visszazavarni a fára...:-)
63.
63.
cannondale
Irigy vok akiknek ez van,lesz,kipróbálnám....
(ps)
62.
62.
Ra1D3n
#57: Amit a Crytek játékként ad el, az én mércémmel nem játék, hanem techdemo. Megmutatják pár órában, felejthető történetvezetés mellett mikre képesek a grafikus motorjukkal, és ennyi. Mindenben felejthetőek, egyedül látványtéren tudnak alkotni.
58.
58.
VirusÉsSpamÉsMegintVírus
#55: Na már finomitottál, szóval a crytek nem csinál jó cuccokat, csak techdemókat ?? nem tünt fel neked, hogy én arra reagáltam amit írtál?? Senki nem dicséri a cryteket, de techdemonak nevezni ezeket a játékokat finomanszolva is nagy butaság :)((
Én a crysis 3 al játszottam, nem tartom egy nagy számnak, de hogy techdemo lenne :)))))
No comment honfitársam, no comment.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...