South Park: The Stick of Truth - az első 1 óra

  • Írta: Daks
  • 2014. február 14.
  • exkluzív teszt, south park: the stick of truth
Link másolása
Megjelenés előtt próbáltuk ki a legújabb South Park játékot. Én nyolcéves warrior voltam, Fojesz meg néger zsidó, az Obsidian rajzfilmes RPG-je március 7-én érkezik, egy valami pedig már most biztos. Kurva jó lesz!

Pontosan egy hónap volt hátra a tervezett megjelenésig, mikor befutott a meghívó. Elkészült a South Park: The Stick of Truth közel végleges verziója, a világ legcsúcsszuperebb kiadója, a UbiSoft pedig a Gamekapocs véleményére kíváncsi. Menjünk, játszunk egy órát, és mondjuk el, mit gondolunk. A hazai forgalmazásért felelős PlayOn budapesti irodája Tolkien trilógiába illő távolságra van a civilizáció utolsó ismert határaitól, Samu Fojesz és én viszont mintha csak az egy gyűrűt vinnénk Mordorba, úgy indultunk játszani Kispestre.


Mexikói segédmunkások zajától hangos az utca, teherautójuk platója barna dobozok százait rejti. Apa és anya serényen dolgoznak azon, hogy minden a helyére kerüljön, az előkertbe vert hirdetőtábla For Sale felirata Soldra változott, új fiú költözik a városba. A nyolcéves kis hős karakterének megalkotása a mi feladatunk, választhatunk bőrszínt, hajat és ruhát, utána pedig kezdődhet a kaland. A South Park: The Stick of Truth megnyitja előttünk a rajzfilmsorozat világát, a történet szerint a kis pöcsök éppen Trónok harcásat játszanak, mikor megérkezünk a városba, a feladat csatlakozni a háborúhoz, és győzelemre segíteni seregünket.


Az események, a mozgások, a beszédek, a szereplők mind teljesen olyanok, mint a tévében. Kalandunk első lépéseként szétnézhetünk a házban, lehet zuhanyozni, kirámolhatjuk a szekrényeket, de minijátékként még szarhatunk is, püfölni kell a gombokat, ha azt akarjuk, hogy kijöjjön a rohadék. A lakásban nem sok időt tölthetünk viszont, szüleink hamar kiparancsolnak minket, menjünk barátkozni, vagy csináljunk, amit akarunk, de ne legyünk láb alatt.


Az utcára lépve kezdetét veszi a beilleszkedés, első utunk Cartman Mágushoz vezet. A házuk hátsó udvarán berendezett főhadiszállás ismerős arcokat rejt, az egész negyedik osztály ott van, közeleg a tél, ratyik, szól a dagadék, az ellenség már a kapukat döngeti. A sereghez csatlakozva választhatunk magunknak kasztot, a harcos, a mágus, a tolvaj és a zsidó mind eltérő tulajdonságokkal ruház fel minket, utána pedig nincs más hátra, mint a harcrendszer és a szabályok elsajátítása. 


A csaták körökre osztottak, mint egy igazi RPG-ben, támadásainkat pedig egy gyorsmenüben választhatjuk ki. Van hagyományos és speciális támadás, az elsőnél hősünk fegyveréhez nyúlva sújt le az ellenségre, az utóbbi pedig a természetfeletti képességeket hívja életre, persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségű PP áll rendelkezésre. Hülye rövidítés, de mondj jobbat, vagy kussolj, szól ránk Cartman, a játékmenet amilyen egyszerű, olyan könnyen tanulható, hőseink felállnak egymással szembe, és már kezdetét is veszi a kiképzés.


A kalandok során mindig van mellettünk valaki. Sir Stan, Sir Kyle, Lady McCormick, Token herceg, és a többiek sorra tűnnek majd fel jobbunkon, a kalandokat Butters paladinnal kezdjük, aki csak nemrég kezdte el nézni a Trónok harcát, de már most soknak találja benne a löttyedt fütyiket. Kettőnkre általában kettő, három, négy ellenség támad egyszerre, kihívóink életcsíkjának lefogyasztása azonban nem mindig egyszerű, a különböző típusú ellenségekhez különböző támadások illenek. 


Van, akin a hagyományos fegyver nem fog, csak a mágia, s olyan is akad, akinek először a pajzsát, vagy a páncélját kell erővel leverni, addig minden más hasztalan ellene. Egyszer mi támadunk, egyszer ők, ha fordul a kocka, védekeznünk kell, reflexeinkre pedig szükség lesz végig, ha felvillanó fényt látunk, akkor lesz a támadás és a védekezés is hatásos. A játék elején még tét nélkül fakardozhatunk barátainkkal, később viszont indul az igazi akció, ellenségeink rajta ütnek a táboron, s elrabolják az Igazság Botját.


Végzetünk visszaszerezni a nagy erejű relikviát. South Parkban szabadon kalandozva sorra nyílnak meg előttünk a küldetések, egyszerre több feladat is nyitva áll, tetszés szerinti sorrendet biztosítva. Én Tweekék kávézójában kezdtem, el kellett hívnom őt játszani, a hiperaktív kócos fiút viszont munkára fogták a szülők, addig nem jöhet ki, míg nincs kész egy új adag főzet. Itt jött hősöm a képbe, el kellett menni a kávé titkos összetevőjéért, ami mint kiderült, Kennyék garázsában van. Az odavezető úton többször is megtámadtak, ha viszont kedves arcot látunk, nyugodtan lehet barátkozni, minél több embernek mutatkozunk be, annál több perk üti a markunkat. 


A városon áthaladva találkozhatunk a rajzfilmből ismert minden fontos helyszínnel, bemehetünk a boltokba, sokszor pedig a házakba is, ahol szexelő párocskán is rajta lehet ütni, az én kedvencem viszont a mozi volt, ahol Terrence és Phillip legújabb filmjét, a Seggtüzelők 2-t adták épp. A kocsifelhajtóhoz érve pedig kezdődött az első nagy akció. Kiderült, hogy Kenny szülei hobóknak adták ki a garázst, akik egy droglabort rendeztek be ott, a titkos összetevőt nekünk viszont nagyon nem akarták odaadni, hát erőszakkal kellett elvenni. A büdös hippik nem sokáig bírták a strapát, hamar elvettük, amiért jöttünk, visszatérve pedig Tweek kijöhetett végre játszani, új taggal bővítve ezzel Cartman seregét.


A hangulat elképesztő. A sorozat a kedvenceim közé tartozik, a Family Guy, a Simpson család és a South Park mind olyan mese, amiből számolatlanul tudom nézni az epizódokat, a történet nagyon leült a tizenkettedig évad környékén, ha viszont abbahagytad, most érdemes folytatni. A tizenhetedik évad fekete péntekről szóló trilógiája tökéletes bevezetőként szolgál ugyanis a játéknak, a srácok a Playstation 4 és az Xbox One karácsonyi leárazását várva kezdenek el Trónok harcásat játszani, rég készültek már ilyen jó epizódok. Az új részeket ráadásul a Comedy Central magyarul is adja, South Park azon kevesek közé tartozik, aminek a szinkronja még az eredetinél is sokkal jobb, sajnos a The Stick of Truth nem kap honosítást, de ha láttál pár részt angolul, akkor tudod, mire számíthatsz a játékban. 


Az egyórás exkluzív tesztelésbe sajnos nem fért bele több, le kellett tennünk a kontrollert. A South Park játék viszont ennyi idő alatt is bizonyított, igazi kis gyerek RPG-hez lesz benne szerencsénk, izgalmas kalandokkal, hatalmas csatákkal, és olyan poénokkal, amik visszahozzák az első évadok emlékét. A játék tele lesz popkulturális utalásokkal, és sokszor visszanyúl majd a régi epizódokhoz is, Tray Parker és Matt Stone helyre jött úgy tűnik, vagy a UbiSoft rúgta őket seggbe, hogy dolgozzanak végre, az eredmény viszont egyértelmű. A Stick of Truth biztos vásár lesz.

Oh, és az ajándék poszterekről majdnem megfeledkeztem:

 

Kapcsolódó cikk

72.
72.
catilina
#2: Hát gen, jó volna hozzá egy autentikus magyar fordítás. (Meg szinkron is! :P)
71.
71.
catilina
#34: Az is tévedés volt: az Alpha Protocol nagyon jó lett.
69.
69.
hakydakillah
49. 30éves fejjel jobban várom bárminél. :-) Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy gyerekkorunk óta várunk egy normális SP game feldolgozást. Eddig szinte mind kuka volt, max a Tower Defense játékok lettek jó, de azokat elrontani nem lehet. Viszont azokat nem mondanám igazán SP játéknak, inkább egy TD játék SP köntösben.
Most végre úgy tűnik, hogy jön egy bomba játék, szóval nálam tuti vétel lesz az első napon.
68.
68.
Thor Vath
Jaj, tegnap még élt bennem a remény kis halvány sugára, hogy a Tenchu egy újabb, sandbox-os részét fejlesztették a legnagyobb titokban a Splinter Cell grafikus motorjával, elképesztő AI-val, karakterfejlődéssel, testreszabható fegyverekkel, hatalmas multiplayerrel és 50 óra játékidővel...
Fuccs.
:)
67.
67.
GegeWarrior
Ez az!Végre! Csak lenne már március 7 :D
Egyébként ez a 17 évad ami most megy a sorozatból méltó régi nagy híréhez!
A 7,8,9 rész világbajnok ajánlom mindenkinek.
66.
66.
adriano28
#61: Nekem meg az előtti nap a névnapom ! :D
65.
65.
Yanez
#61: Nekem meg a következő nap az! :D
62.
62.
KeXxX
#53: xD
Keddenként új részek a Comedy Central-on!

Én mindenesetre várom a játékot, remélem demó lesz belőle. Egyébként egy szinkron nem árthatna a játéknak. Március 7 még messze van..
61.
61.
boti95
2014.03.07 a megjelenés?
Az pont a szülinapom! :D
58.
58.
patrik5455
hát én egy GTA 5-nek örültem volna igazán, nem tudom ki hogy van vele.. :/
53.
53.
Daks
Köszönöm köszönöm. Micsoda közönség. :)
52.
52.
simon 555
#49: Szerintem már lejött a kommentjeimből, de én is csatlakozom pimpa25 kollégához...
51.
51.
pimpa25
49.
49.
Dízel
kit érdekel ez a gyerekes baromság már komolyan mondom... ki az a 18+os aki erre egyaltalan felkapja rá a fejét. szerettem a SP-t de most komolyan ebből játékot nemár.
47.
47.
simon 555
Nagyon jó írás, szánalom ami itt megy a kommentek közt. Rossz nézni, hogy hová esik a színvonal...
Egy rég várt játékot elsők közt van lehetősége kipróbálni egy Magyar gamer oldalnak, és írni róla, erre itt hisztiztek...
46.
46.
kastorhun
#19: Max a Kotor 2 gyenge játék lett.
44.
44.
Padawan94
#42: Elnézést, nem vettem észre hogy már ki van linkelve a videó. :)
43.
43.
Padawan94
Akit érdekel annak itt van egy új videó az első 13 és fél percről a játékról! :)
https://www.youtube.com/watch?v=0QHku88cADw
42.
42.
msmester
#22: Tessék!
https://www.youtube.com/watch?v=5w0cakO78u8&feature=youtube_gdata_player
41.
41.
bodortamas1
39.
39.
Rakottkrumpli
#38: Az egyik 'majd' az nincs ott, csak azt hiszitek
38.
38.
Rakottkrumpli
#37: Akkor remélem ingenék visszamennek az időben a dölorinnal, hogy kitörölhessék az előző hírt és akkor majd biztos nyugodtan tudsz majd aludni :)
37.
37.
bodortamas1
#36: 1: szeretek kommentháborúzni
2: még mindig hiszek az igazamban, ezért vagyok még itt
3: ez így nem teljesen igaz, volt már olyan rpg, mmorpg, ami lekötött
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...