Sunset Overdrive teszt

  • Írta: Daks
  • 2014. október 30.
  • sunset overdrive, teszt, xbox one
Link másolása
Gyönyörű nyári délutánok, gondtalan esték, romantikus éjszakák. És fekéllyel borított testű, kivérzett hólyagokban úszó, emberhúsra éhező mutánsok. Sunset City idilli városképe immáron a múlté, a kór mindent felemészt.

Megérkezett. Október utolsó napjaiban megjelent végre a Microsoft és az Insomniac Games sokat várt exkluzívja, a Sunset Overdrive. A játék ujjal mutogatva röhög pofán minden zombis túlélőhorrort és műkomolyságú katonai akciót, a vérfoltos páncélzatban szörnyeket aprító tengerészgyalogosok ideje rég lejárt. Helyüket a színtiszta szórakozás vette át, egy szabályok nélküli világban mi más is jelenthetne jobb kikapcsolódást, mint egy szabályok nélküli, kiadós mészárlás. És ezt értsd pontosan úgy, ahogy mondom. A Sunset Overdrive fittyet hány mindenre, amit eddig megszoktunk, az apokalipszis a legkirályabb dolog, ami valaha történhetett unalmas, hülye városunkkal. Ideje hát útnak indulni, és kiélvezni a káosz minden pillanatát.


A kór egyetlen nap alatt elpusztított mindent. A Fizzco vállalat energiaitala undorító mutánssá változtatta az embereket, az Overcharge Delirium XT nem csak a legrosszabb, legcukrosabb lötty, amit valaha kóstoltál, de a leggyilkosabb is. Mindenhol csak ezt a szart reklámozták, a tévé és a rádió tele volt a felhívásukkal, igyál, igyál, igyál, a mértéktelenségnek pedig meg is lett az eredménye. Sunset City lakossága egymást kezdte el felzabálni, a végítéletet egy maréknyi ember élte túl csupán, és köztük vagy te is. Te jelentéktelen kis senki, aki eddig aljamunkával kereste pénzét, hogy fizethesse azt a szánalmas kis lyukat, amit albérletnek hazudnak egyesek, az időd viszont elérkezett. Akrobatikus képességeid segítenek meglógni a szörnyek elől, az utcákat járva pedig egyetlen célod maradt csupán. Olyan gyorsan elhúzni innen, ahogy csak lehet.


A feladat nem egyszerű azonban. A város határait lezárták, az utcák tele vannak mutánsokkal, ráadásul a túlélők is elkezdtek bandákba verődni. És bizony néhányan közülük nem éppen a baráti segítségnyújtás példaképei. Hanem a fosztogatásé, és a balhéé. A játékban hősünket külső nézetből irányítva túl kell élnünk a ránk leselkedő veszélyeket, a kijutáshoz vezető útra viszont nehezen találunk csak rá. Előtte egy halom szívesség vár még ránk, együtt kell működnünk a többi túlélővel, segítséget tőlük csak akkor kapunk, ha azért mi is teszünk valamit. A történetfolyás a Grand Theft Auto küldetésalapú eseményvezetésére épül, a szabadon bejárható nagyváros különböző pontjaira ellátogatva mindig vár ránk valaki, hogy újabb instrukciókkal lásson el előmenetelünkkel kapcsolatban. Mi pedig ahogy haladunk előre, úgy kerülünk egyre közelebb a célunkhoz is.


A játékmenet különleges érzékkel vegyíti a Jet Set Radio, a Crackdown, a Dead Rising és a Prototype legjobb elemeit. Hősünk gyaloglás helyett akrobatikus mutatványok sorozatával szeret átvágni a városon, a járdára lépve hamar körbevesznek minket a fertőzöttek; a legjobb, ha korlátokon és kábeleken csúszkálva, a háztetőkön át nyerünk egérutat. A mindent behálózó áramvezetékeknek köszönhetően pedig ez nem is lesz nehéz feladat, csak fussunk neki, és a megfelelő gomb megnyomása után hősünk már csúszik is előre, mintha sínen vezetnék. A játék a stílusát tekintve teljesen elrugaszkodott a valóságtól, hősünk nem csak megmászni, és meglovagolni tud bármit, de képes falon futni, vízen csúszni és air dashelni is. Az autók teteje, és a boltok napernyői ugródeszkaként segítik őt eljutni a magasba, ahonnan a mutánssereg tizedelése is könnyebb már, ellenségeink legyilkolásának leghatékonyabb módja, ha csúszás közben kezdjük őket szórni.


A különleges játékélményhez nem mindennapi körítés is társul. Míg a hasonló témájú játékok sötét, rothadó világokat mutatnak be, addig Sunset City-ben hétágra süt a Nap. Mindenhol élénk színeket, és vidám arcokat találunk, kalandjaink során rengeteg vagány emberrel fogunk megismerkedni, míg a képregényes stílus mindennek tökéletes külsőt is ad. A készítők nagyon odatették magukat, amikor ezt az egészet megálmodták, a világ leglazább mutánsölőjének pedig még fantasztikus humorérzéke is van. Ha odafigyelünk arra, amit mond, akkor elképesztő poénokat csíphetünk el, a játék elején például van egy rész, amikor egy narrátor vezet át minket az alapvető dolgokon. A hős megáll, majd annyit mond: „Kösz szépen, ijesztő hang a semmiből”. Annyira hülye, hogy nem igaz, imádom őt.


Hősünk kinézetét és stílusát egyébként magunk szabhatjuk meg. Választhatunk, hogy lány vagy fiú legyen-e, adhatunk meg testalkatot, bőrszínt, majd a megfelelő arc és frizura kiválasztása után fel is öltöztethetjük őt, vagy hagyhatjuk alsóneműben, ahogy tetszik. A tanga egy férfin nem ciki, ha az férfitanga. De ennyire őrültek a fegyvereink is. Kapunk pajszert, pisztolyt, fasz alakú shotgunt, ami flaming compensator néven fut, fagyasztót, diszkoszvetőt, bowlinggolyó-kilövőt, illetve lehet kraftolni is. Különböző alkatrészekből mindenféle őrült stukker építhető meg, az első például egy porral oltó, egy köteg dinamit és egy plüssmackó keresztezéséből létrejött gránátvető. Egy TNTeddy. Aminek egyébként végig az egyik legnagyobb hasznát fogjuk venni.


A szörnyeken és a gazembereken kívül szembe kell majd néznünk robotokkal is. A Fizzco az apokalipszis után megpróbálja eltussolni az ügyet, a várost egy hatalmas kupolával lezárva, és robotokat vezényel be, hogy azok tüntessenek el minden bizonyítékot. A vállalat küldi ránk ráadásul az első igazi főellenséget is, egy hatalmas lebegő robotbábu formájában, azt hisszük, hogy egy héliummal töltött reklámbaba ő, de hamar kiderül, hogy ennél sokkal több. Érdekesség pedig, hogy lesznek területvédő küldetéseink is. Nyáron a Gamescom közvetítésnél pont egy ilyet próbálhattam ki, a dolog lényege pedig, hogy hullámokban támadó ellenségek próbálják bevenni a bázisunkat, a mi feladatunk mi más is lehetne, mint a megállításuk. A szörnyek egyre nagyobb csoportokban rohamozzák meg a kerítéseket, irtanunk kell őket, míg van skúlónk, majd miután betörtek, az energiaforrásunkat kezdik ostromolni. A transzformátor köré különböző csapdákat rakhatunk le, amik szuperül darabolják is a belesétálókat, ha pedig gépezetünk él a visszaszámláló lejártáig, akkor egy belőle kiáramló, hatalmas energialöket fog kipusztítani mindent a környéken. Pontot téve az ügy végére.


A játékmód egyébként multiplayerben a Chaos Squad nevet kapta, barátainkkal közösen kell védeni a területeket, a néha az egyik, néha a másik irányból támadó horda ellen. A játékosok osztoznak a megszerzett felszereléseken és pontokon, tényleg szuper az egész, nem úgy, mint a maradék. A többjátékos módok ezt leszámítva nem nyújtanak nagy élvezetet, inkább nem is beszélek róluk, csak egy későbbi DLC-ben bízom.


Jó hír viszont, hogy a játékban van fejlődési rendszer. Minél stílusosabban játszunk, és minél több ellenséget küldtünk át a másvilágra, annál több badge üti a markunkat, ezek a különleges kitüntetések pedig overdrive vásárlásokra használhatóak. Utóbbiak akrobatikus képességeinket, tűzerőnket, vagy a magunknál hordható töltények maximális számát növelik, míg speciális tulajdonságokat, például robbanó pajszerütést ampokkal nyerhetünk. Mindkettő rendkívül jól segíti előrejutásunkat, és nem utolsó sorban egyre izgalmasabbá, látványosabbá teszi a csatákat is. De szuper, hogy a játék rendkívül könnyen irányítható is. Hősünk nem esik le mutatványozás közben, még ha egy-két méterrel melléugrunk célunknak, akkor is egy pillanat alatt felkapaszkodik és folytatja útját, a mozgás könnyű és gyors, nem lesz vele gondunk. Ez a lazaság kell hát, hogy egy teljesen komolytalan akciójáték tökéletesen élvezhető legyen, na meg rengeteg rockzene. 


Awesomepocalypse. Ez az a szó, ami a Sunset Overdrive világvége hangulatát jellemzi, a multiplayer módokon kívül viszont van még egy dolog, ami beárnyékolja a játék tökéletességét. Ez pedig a respawn rendszer. A halálnak itt nincs súlya, hiába patkolunk el, azonnal újjászületünk ugyanott, talán csak fél perccel az előző állás előtt, vagy még annyival se. Így pedig nincs nagyon miért izgulnunk, másba viszont már tényleg nem tudok belekötni. A Microsoft jól összehozta az idei karácsonyt, először jött a Forza Horizon 2, aztán most itt a Sunset Overdrive, és már úton van a Halo: Master Chief Collection is. Az Xbox One ezzel beelőzte most a Playstation 4-et, már ami az exkluzívokat illeti. És ez az elmúlt éveket tekintve nagyon, de nagyon nagy szó.

 

Kapcsolódó cikkek

65.
65.
macilaci40
Idáig is vitathatatlan volt számomra,hogy XBOX ONE-t fogok venni de most már eltántoríthatatlan vagyok ez a játék csak egy élő példa,hogy az XBOX ONE milyen élményeket adhat nekünk és én cserébe csak annyit adok,hogy XBOX ONE-s vagyok :D
41.
41.
Blueberry
Fehér x1+sunsetoverdrive :) a legjobb,cs nem tudom :( abba van lemez?
40.
40.
DON GONDOCS
Ha egyszer beszerzek egy xbox one-t ezt bisztos megveszem mellé.
37.
37.
SLi
#27: "Most komolyan miféle vásárlói közösség vagytok ti?"
a szaknyelv retardáltnak nevezi őket
36.
36.
p3ti
Na itt hever az én példányom is..holnap teszek vele 1 nagyobb kőrt. Tesztbe csak beleolvasgattam,nem akartan lelőni a játékot - a pontszám is ígéretesnek tűnik - remélem elleszek vele egy pár hétig
33.
33.
PaulBlake
#32: Én kérek elnézést! Sajnálom, hülye voltam hogy össze vissza írtam.
32.
32.
kopic
PaulBlake, bane ! Gratulálok, h szétoffoltátok a cikket. -.-

Teszthez: Jó volt olvasni, ha veszek majd egy XO-t, akkor ezt a játékot is tuti, h beszerzem rá ! Nagyon bejönnek az ilyesfajta játékok.
31.
31.
Paller89
Na lett az xboxnak is egy infamous
29.
29.
PaulBlake
#25: Nem ismerlek szóval nem tudom, de van sok normális xboxos :)
28.
28.
PaulBlake
Bocsánat ha valakit megbántottam, elégge a düh beszélt belőlem és nemgondoltam átt amit írok.
PaprikaJancsi - töbnyire igen (ez persze a SONY-nal is így van), de persze van egy kis közösség (mint én) akik nem hordják fent az orrukat, és nem ócsárúlják a másik felet.
De tényleg abba hagyhatnánk, tudom én kezdtem ezt a '' vitát '' de akkor illendő nekem is befejezni :) Na peace ☼
27.
27.
Norbaa
Talán másik dimenzióból származom... Én vettem egy Xbox One-t a nyáron, és nem, nem tartom magam "xboxosnak"... Mi értelme van oltani valakit, azért mert "SONY-S", avagy "xboxos" ? Ha Nike cipőd van, mindenkit beoltasz az utcán, aki adidast, dc-t, vans-t, vagy bármi mást hord ami nem nike? Most komolyan miféle vásárlói közösség vagytok ti?
25.
25.
PaprikaJancsi
#12: ,,egyben az összes XBOXos nagyarcú f*szparasztá válik"
Mellesleg köszi, ezek szerint én is egy nagyarcú ****paraszt vagyok ?

ON: Örülök, hogy jó játék lesz, majd egyszer lehet, hogy beszerzem.
24.
24.
bane
#20: öszinte leszek veled, mert értelmesnek olvaslak: https://www.youtube.com/watch?v=BICSjrAcbAM&feature=youtu.be&t=2m46s főleg az ilyen hozzászólok ellen, mert rögtön azt hiszi, hogy te is(nem csak ö) full kretén vagy. :)

Én még fél éve nagyon gondolkoztam azon, hogy ha lesz pénzem mit vegyek, de az E3 és az emberek folyamatos reakciói miatt valahogy elkezdtem nézegetni, hogy mit akar a microsoft (ezzel a konzollal, amit már mindenki gyengének tart?) és blogokat és videókat nézegetem, hogy milyen is ez valójában? és ahogy olvasgattam rájöttem, hogy egyetlen egy dolog miatt a hardver ami miatt Ps4et vettem volna az úgy elszáll. rájöttem, hogy itt csak programozási problémák vannak(a véleményem szerint) és rájöttem, hogy inkább azt veszem aminek a menüje alap helyzetben is tetszik és szolgáltatásban az én film és sorozat függőségemhez közelebb áll. Lehet, hogy a PS4 is kielégítené ezt a vágyamat, de a felhasználói élmény nálam a legfontosabb az, hogy ha ránézek akkor az úgy nézzen ki amit a tévémen elképzelek. Amúgy idővel már csak az The Order(ez volt a hardver után a legnagyobb érv) miatt venni fogok vagy kölcsön kérek egyet. Játék terén pedig a Quantum Break, amihez kapcsolódni fog egy sorozat csak úgy csábít.:)

Sajnos még nem jött el azaz idő, amikor azt írhatom le, hogy büszke tulajdonosa vagyok egy Xbox One-nak(kinectel.:) ), de a napokban gondolkoztam el, hogy maximum áprilisig( vagy a karácsonyi akciókig) beszerzek egyet. Sajnos a 3hónap alatt összekuporgatott pénzemnek búcsút intettem(kijött volna belőle a konzol) de most gondolkoztam, hogy valami más funkciót kell keresnem úgyis biztos munka lehetőség előtt állok.:) De azt garantálom, hogy a konzolról is írok egy véleményt és a játékról is írok egy tesztet(blog formában).

Ui.: Általában, ha jól írom így használják helyesen "felhívás keringőre". remélem így tiszta.:)
Ha nem, akkor pedig ez a kifejezés többféle helyzetbe beleillhet. A mi esetünkben, hogy nekem olyan a véleményem, amiből a másik fél támadhat és veszekedést vagy vitát indíthat.(de ez nem mindig jogos van olyan amikor félre értésből indul) De ez olyan esetekben is megállja a helyét, mint amikor egy nő flörtöl veled az is egy felkérés keringőre. Remélem jól elmagyaráztam és a kifejezést ismerők is igazat adnak. :D
23.
23.
macilaci40
Én is egyetértek PaulBlakeval pedig én XBOX-os vagyok :D
20.
20.
PaulBlake
#19: Az lehet hogy káromkodós részek voltak ott(elnézést, de ki volt cenzúrázva :D ) , és a stílus se volt a helyén, de ezt a agressziót csakis az olyan kommentek tudják kiváltani mint amit a killer2000 írt, s ahogy írtam én nem a Microsoft/Nintendo -ra vagyok haragos, csakis az emberekre, akik kezdeményezik a veszekedést!!!
De én nemakarok haragba lenni senkivel, úgyhogy szerintem itt most haggyuk abba ezt a témát :)

Téma váltás :)
- Te már próbáltad a Sunsetot? Hogy tetszik ? Te mennyire vagy ez a Resolution/FPS típusú ember. Csak azért kérdem mert tudtommal 900p/30fps-el fut. Nem mindhogyha baj lenne. Engem abszolútt nemérdekel az a dolog, csak legyen játszható és történet legyen benne :)

UI: Mi az hogy '' mert nehogy táncnak vedd fel '' :) Bocsi Szlovák vagyok és ezt a kifejezést nemértem :)
19.
19.
bane
#18: Azért írtam le én, hogy nem akarok, mert nehogy táncnak vedd fel. Jártam már úgy másik oldalon ilyesmi helyzetben, ahol a Sony-s(de annyira, hogy van neki ilyen kromoszómája srácnak) próbáltam meggyőzni, hogy nem annyira van igaza mint amennyire gondolja(de hasonló stílusban, mint ahogy eddig hozzászóltam ehhez a cikkhez) és majd, hogy nem anyázva voltam mire a második kommentjében kiderült, hogy teljesen rossz hangsúlyban olvasta fel azt amit írtam.

Amiről írtam, hogy szarozva van a konzol azt nem rád értettem, hanem a PSHuszárokra.

"Nemértem hogy tudtad a kommentemből leszűrni azt hogy képmutató." - a káromkodós, a stílus. :S
18.
18.
PaulBlake
#17: Nemtudom hogy észre e vetted, hogy énse akarok kezdeményezni háborút, ellenkezőleg.

Igen sok SONY-s van aki balf*sz, ezt elismerem. Csak az a baj hogy mindenki azt hiszi hogy az összes SONYs balf*sz.

Sose mondtam az XBOX-ra hogy szar! Konzolbarát vagyok, de azért nemfogok venni másik konzolt. És előbb írtam hogy, igen azzal a GamerNation-el egy kicsit elkalandoztam, bocs most égjek el a pokol tüzén hogy csak jót akarok a játékosoknak. Nemakarok veszekedést, hatelést, stb.

Azért akadtam ki azon, mert már sokszor olvasok ilyen kommenteket, és az ilyen emberek miatt nincs nyugalom. Most gondolj bele, ha mindenki olyan volna mind te/én e.g. aki nemkezdeményez háborút, sokkalta jobb volna az élet mind három oldalnak.

UI: Nemértem hogy tudtad a kommentemből leszűrni azt hogy képmutató. Épp árra próbaltam csak rámutatni hogy ne legyen harc, mert mind három konzolnál van olyan dolog ami miatt vennék. De sajna azt én nemengedhetem meg magamnak.

Sony-n nőttem fel, Sony konzolom volt, van és lesz, mert számomra az ál közelebb a szívemhez. De ezért nemfogom utálni a Microsoftot se a Nintendot, akár mit tesznek, én csak azokat a idiótákot utálom akik a háborút kezdeményezik.

Remélem megértetted, és nemgondolod rólam hogy nagyképű vagyok. :) Na peace ☼
17.
17.
bane
#12: Kép mutató a hozzászólásod, de nagyon és ez a baj a Sonysok nagy részével.:/ Mielőtt félreértenél tudom, hogy mindenki hibázik.

A Sony konzolból többet adnak el egy hónapban ez a sonysoknál annyit jelent, hogy " Sz.rbox egy sz.r, nem kell a kutyának se, bezeg a Sony mennyivel királyabb sokkal erősebb 1.2szer 30-40%kal", de ha microsoft ad el többet akkor jön az, hogy "A marketing baromsággal jól átverték tölük, barmok, pedig a Sony For the players(és itt 90%-ja azt se tudja, mit jelent ez a "mondat") "

Ha a Microsoft kiad egy jól értékelt játékot akkor az szar, mert nem 100%ig realisztikus, de az ö csoda konzoljukra megjelenik valami amiben úgy lehet manőverezni, hogy ha csak rágondolnál már instant halálba részesülnél, nem, hogy még elkezd a mozgást is végig csinálni, azt addig csűrik csavarják, míg az ember inkább, meg nem nyitja a profiljukat és el nem kezdi simogatni azt és becsukott szemmel mondja, hogy "Jól van. Jól van.... csssss .... Most már minden rendben lesz ."

És amúgy van visszafelé is ilyen ember, csak ebben a generációban sokkal, de sokkal több a PSHuszár.

És nem háborút akarok nyitni ennél a jó kis játék alatt, de kíváncsi lettem volna, ha a Microsoft csinál ilyen rendszer frissítési "problémát", milyen habzó szájú hozzászólások lennének.:S Amúgy remélem csak egy pillanatnyi buckába lépet bele a konkurencia és ugyan olyan jól fog nekik menni, mint eddig.

A Gamer Nation - Játékos közösségnél égtem ki legjobban milyen közösséget akarsz ha te "megsúgom Sonys vagyok", "Nyugodt ember vagyok, de ha valaki ok nélkül ( mert csak olyan kedve van ) szidja a SONY-t". Mi? Az nem akar semmiféle játékos közösséget/nemzetett aki azt mondja, hogy SONYs vagyok! :O Én szívesebben vennék Xbox-ot de én játszanék TLoU-szal és még egy két játékkal vagyis én Játékos vagyok nem Sonys vagy Micró-s.
Amúgy az ok nélküli szidás: driveclub, szerver és PSn próblémák, SU 2.0 adtak okot csak ebben a generációban annyit csinálnak a sonysok, hogy "valamit hibázott a Sony?! áhh dehogy nincs itt semmi baj!!!!!!", de ha a másik.:)
12.
12.
PaulBlake
És megint kezdődik a sárdobálás ! :/
Le fogom írni több ezerszer is nemérdekel. Abba hagyhatnátok a HATE-lést, komolyan mondom. Mit gondoltok, mit értek el ezzel? Nincs jobb dolgotok mint hogy másokat szóljatok le? Örömet okoz nektek?

Nyugodjatok le már, főleg olyan mind a '' killer2000 ''. Nyugodt ember vagyok, de ha valaki ok nélkül ( mert csak olyan kedve van ) szidja a SONY-t azt már csak úgy nemhagyom.
F*szom tele van már az ilyen emberekből. Pont az ilyenek miatt nemlesz rendes Gamer NATION. Mindegyik csak köpdösni tud a másik levesébe -.-''
Mit törődsz vele hogy a SONY PÓNIK mit játszanak?
Most jött egy jó játék ( igen jóó játék, mert nekem is tetszik, és megsúgom SONY-s vagyok ) egyben az összes XBOXos nagyarcú f*szparasztá válik, és aztán a SONYsok a gonoszak amikor próbálják védeni a saját konzoljukat.

És megint leírom, ez pont ígyvan meglévő 2 oldallal is !
DE TÉRJETEK ÉSZHEZ EMBEREK!! Na peace ☼
11.
11.
ilor14
Egyre jobban megtetszik az XO nekem is, de fáj a szívem 100 ezret kiadni érte :/
Maradok PC-nél majd,ha le megy az ára akkor biztos veszek egyet, nem szeretem az autós játékokat,de a forza horizon az nagyon ütött!
10.
10.
killer2000
eközben a ps pónik játszhanak a indikkelxDD
7.
7.
RangerFox
A játék nem érdekelt de most ez az első játék, amiért One-t vennék. A Frza, a Halo és e mellett mit tud felmutatni a Sony?? Ja, 2015 decemberében állítólag jön az uncharted 4... Most a One nagy előnyre tett szert, olcsóbb lett a konzol, több és jobb exkluzív cím van rá, ráadásul az MS is sokkal emberbarátabb mostanában.. Tetszik, nagyon tetszik, csak így tovább.
4.
4.
KopyAti
Daks!
Újságíróként legyél már egy kicsit objektívebb!
3.
3.
crashpipi
Újabb gól a zöldektől! ;)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...