Batman: Arkham Knight teszt

  • Írta: fojesz
  • 2015. július 1.
  • arkham knight, batman, pc, teszt
Link másolása
Szomorú, hogy a Batman: Arkham Knight PC-s változata úgy sikerült, ahogy, mert mostanában mindenről szó esik, csak arról nem, hogy a Rocksteady az év egyik legjobb játékát hozta össze.

A brit fejlesztőcsapat elsőként mutatta meg, hogyan lehet kiváló minőségű adaptációt készíteni, nem sokkal később bebizonyította, hogy lehet ezt még fokozni, most pedig a Batman: Arkham Knighttal csúcsra járatja a művészetét. Lehet, hogy az Arkham-sorozat utolsó felvonása játékmenet tekintetében nem tudott már akkorát ugrani, mint korábban, azonban feldolgozásnak rendkívüli darab, ez kétségtelen. Ha kicsit is szereted a Batmant, egészen biztos, hogy elolvadsz majd a játéktól: tátott szájjal és libabőrrel izgulod majd végig hősünk talán legnagyobb megpróbáltatását.

A történet szerint kilenc hónappal járunk az Arkham City eseményei után, Joker halott, Batman és a gothami rendőrség pedig lélegzetvisszafojtva várja, hogy mi történik ezután. Habár az utóbbi időben meglepően nagy volt a csend, valahol mélyen mindenki sejtette, hogy előbb-utóbb pukkan a lufi, és alvilági háború tör ki Gothamért. Végül a Madárijesztő az, aki először lép ki a fényre, és minden korábbinál grandiózusabb tervet eszel ki arra, hogy mérges ideggázzal terítse be a várost és a teljes amerikai keleti partot, tettestársa pedig a titokzatos Arkham Knight, aki egész kis hadsereggel siet a gonosztevő segítségére. Ami különösen aggasztó, hogy Batmannek fogalma sincs, ki ez a fickó, ő viszont nagyon jól ismeri, előre sejti minden lépését, és nyilvánvaló, hogy meg akarja ölni őt.

Mondok jobbat, tulajdonképpen senki sem tudja, hogy ki az Arkham Knight, az új főgonoszt ugyanis a Rocksteady találta ki a játék kedvéért. Valószínűleg ez jelenti az adaptálás csúcsát: amikor nem csak, hogy tökéletesen dolgozod fel az alapanyagot, de képes is vagy hozzátenni valamit úgy, hogy az ne süljön el kirívóan rosszul. Nem, sajnos nem az Arkham Knight minden idők legjobb Batman-gonosza, de ide kiválóan passzol, és úgyis megőrülsz, mire megtudod, hogy ki ő valójában. Merthogy ez is kiderül majd, szóval fordulat is akad a sztoriban, igaz, a cselekmény menete sokszor kiszámítható, az Arkham Knight személyére is elég erősen utalgatnak a srácok. De talán nem is ez a lényeg: az Arkham Knight sztorija mélységeiben érdekes inkább, itt a főszerepet Batman és az ő gondolatai, a szövetségeseivel való viszonya és a felhánytorgatott múltja kapja. A Rocksteady elképesztően hatásosan tálalja, hogy mi járhat a karakter fejében, teletömte a játékot utalásokkal és klasszikus történetekkel - a rajongóknak mindez óriási élmény lesz, ezt megígérhetem.

És a Batman: Arkham Knight ezeken túl is tartogat olyan pillanatokat, amitől ki fog rázni a hideg. Amikor először a szemeid elé tárul Gotham, azonnal neki szeretnél majd esni, az Arkham Knight játszótere ugyanis nem csak, hogy nagyobb, mint az előző részek pályái, de összetettebb és külsőre is jóval meggyőzőbb. Fénykavalkádban úszó kínai negyed, óriási felhőkarcolók és lepukkant ipartelepek követik egymást, az utcán a csőcselék lebzsel, a szemét halmokban, egy távoli kereszteződésben rendőrautók zúznak el, épp üldöznek valakit. Élmény repkedni a város felett, ha pedig kellően magasra törsz, teljes Gothamet beláthatod.

Hamar észre fogod venni, hogy a város arányaiban is megváltozott. Az utcák jóval szélesebbek, Gotham valamivel szellősebbnek hat, mint korábban, ez pedig nem véletlen, az Arkham Knight elsődleges játékmeneti újdonságához, a Batmobil szerepeltetéséhez van köze. Habár a játékban repülve is tökéletesen lehet közlekedni, ha úgy tartja kedved, egy gombnyomásra odahívhatod magadhoz a végtelenül kemény négykerekűt, belepattanhatsz, és aztán nyomhatod neki a gázt, ahogy a csövön kifér. A harckocsit is remekül eltalálták a készítők, elképesztő élmény vezetni a kicsikét, és nézni ahogy a bandák verőemberei szétspriccelnek előtted, vagy ahogy egy izzasztóbb üldözésben kisodródva lepattintod az épület sarkát a kocsi fenekével. Én tulajdonképpen már csak akkor vagyok hajlandó Need for Speeddel játszani a jövőben, ha ezt a járgányt hajthatom benne.

Nem túlzás talán kijelenteni, hogy a Batmobil a játék másik főszereplője, és nem csak egy egyszerű jármű, hiszen a behozásával új szintet kapott a játékmenet. A Batmobillal üldözőbe veheted a rosszarcúakat, ha pedig körbevesznek, átkapcsolhatsz harci üzemmódba: ilyenkor lényegesen lassabban, de legalább ennyivel precízebben mozoghatsz, és alapjáraton kétféle fegyverrel, egy ritkábban használható, de nagyobbat ütő ágyúval és egy gépfegyverrel darálhatsz, ezeken kívül pedig egyéb kiegészítőknek is örülhetünk; használhatunk EMP-t és meg is hackelhetjük az ellenséges járműveket, hogy a mi oldalunkon harcoljanak. A harckocsit emellett lopakodásra is használhatjuk (néhány izmosabb ellenfelet csak hátulról tudunk leszedni), sőt a tulajdonképpeni puzzle- és platformer-részekben is szerepet kap: több olyan jelenet van, amiben a Batmobillal kooperálva tudunk továbbhaladni, máshol pedig egészen konkrétan ide-oda kell ugrálni a gépezettel.

És ez az a pont, ahol fel kellett vésnem az első fekete pontot. Úgy érzem, a Rocksteady kissé túlzásba esett a Batmobillal: utazásra, üldözésre egészen kiváló, a kooperatív fejtörők teljesen rendben vannak, a harcjelenetek ideig-óráig elmennek, a lopakodós és platform-részek azonban már-már kiábrándítóak, néha pedig egyenesen frusztrálóak. A kevesebb néha több, mondják, és ez itt is igaz.

Egy életmentő beállítás a Batmobilhoz

Kiváló tipp járja az internetet: mint tapasztalhattátok, alapjáraton elég furcsa a Batmobil kontrolleres irányítása, mert a bal ravasz nem a tolatást-fékezést kapta meg, hanem a harci üzemmódot, amit ráadásul állandóan behúzva kell tartanunk, ami nem kicsit frusztráló tud lenni. A javasolt beállítás a következő: a játékbeállítások között kapcsoljátok be a Battle Mode Toggle opciót, ezzel a bal ravasz megkapja a jól bevált funkcióját, míg a harci módhoz elég lesz egyetlen gombnyomás minden egyes átalakuláskor.


Az Arkham Knight játékmenete lényegében nem kapott más újdonságokat, de igazság szerint ezt nem is tartom problémának. Elérkeztünk ugyanis ahhoz a ponthoz, hogy az Arkham-sorozat játékmenete annyira komplex, hogy ezt már felesleges lett volna tovább bonyolítani, érzésem szerint így is bőven elegendő az az eszköz és megoldási lehetőség, amit a fejlesztők a kezedbe adnak egy-egy szituáció során, sőt egy részük szinte természetszerűen, játékstílustól függően szorul háttérbe játék közben. A harcrendszer - bár akad egy-két új lehetőség benne - lényegében változatlan, visszatérnek a nyomozós és a vadászós-lopakodós jelenetek is, a fejtörők is a jól bevált arkhami logikára épülnek, és természetesen megint lehet képességeket fejleszteni, csak ezúttal egy másik skillfa alapján.

Általánosságban viszont megfigyelhető, hogy a fejlesztők igyekeztek áramvonalasabbá tenni a játékot. Habár Batman még mindig elég lomhán fut, ha repülésről, bunyóról vagy vadászatról van szó, mozgékonyabb, mint korábban, ennek megfelelően egy kicsit a játékmenet is felgyorsult: könnyebb nagyobb távolságokat repülni, látványos manővereket végrehajtani a levegőben (a repülésnek ugye az autózással kellett versenyeznie ezen a téren), és a harc is lényegesen pörgősebb, hamar végzünk majd az ellenfelekkel, valamint a vízköpőkön való totojázásnak is vége, ami a lopakodást illeti. Ezt a pályatervezésen túl több apró változtatás is elősegíti, megjelent például az úgynevezett Fear Takedown, amivel egyszerre három ellenfelet kaphatunk le egy-egy gyors gombnyomással, bizonyos harcjelenetekben pedig kapunk egy-egy szárnysegédet, akik segítenek nekünk küzdeni, és még menő, páros kiütésekkel is szórakoztathatjuk velük a rosszfiúkat. Látványos? Nagyon. Kényelmes? Persze. Még könnyebbé teszi a harcot? Az biztos! Sajnos a Batman: Arkham Knight sem lett nehezebb ebből a szempontból.

Az említett szárnysegédeknek elsősorban a mellékküldetésekben osztanak lapot - merthogy azokból is akad bőven. Rébusz visszatért, és nem csak a trófeáit dugta el előlünk, de foglyul ejti a Macskanőt is, akitől csak változatos, alapvetően logikát és ügyességet megkövetelő feladatok teljesítése után hajlandó megválni. Nightwing segít nekünk a Pingvin rejtekhelyeinek felszámolásában, meghiúsíthatjuk Kétarc bankrablós kísérleteit, ráadásul az Arkham Knight hadseregét is fel kell számolnunk: le kell kapcsolnunk a csapatszállítóikat, fel kell kutatnunk az aknáikat, és az őrtornyaikat is ki kell vonnunk a forgalomból.

Ami különösen izgalmas, az a küldetések tálalása. Az Arkham Knight hála az égnek mellőzte az open world játékokban egyre elterjedtebb “szabadítsd fel a tornyot, cserébe megmutatjuk, hol akad tennivaló” című történetet, ehelyett két lehetőséget kínál: alapvetően rád hagyja, hogy megtaláld a feladatokat, idővel azonban fokozatosan megmutatja, hogy merre keresd őket. Ez lényegesen elegánsabb módszer, van benne kihívás, ugyanakkor mégsem hagy elveszni a játék, és még a beleélést sem rombolja, mikor Alfred beszól neked a rádión, hogy történt valami a közelben, talán érdemes lenne kivizsgálni. Ne legyenek kétségeid, ha rákapsz a játékra, ki akarod majd maxolni, extraként pedig ott van a kötelező New Game + játékmód, az AR-küldetéssorozat és a “ki a jobb Batman?” metajáték is, ami a játékbeli eredményeidet veti össze a haverjaidéval egy nagy toplistán. Ez alapján sejthető, hogy az elszántabbak egész sok időt tölthetnek el az új Batmannel: nekem a sztoriküldetések és a mellékfeladatok körülbelül egyharmadának teljesítése 17 órámba telt, és most járok 60 százalékos végigjátszásnál.

Az Arkham Knight audiovizuálisan is kifogástalan. A játék elképesztően néz ki, döbbenetes, hogy hová gyurmázta a Rocksteady a harmadik generációs Unreal Engine-t. A részletesség mind Gothamet, mind a karaktermodelleket (és persze a Batmobilt) illetően példás, ráadásul egy baromi látványos effektparádénak lehetünk tanúi: azért mégis egy olyan játékról beszélünk, ami egyetlen esős éjszaka játszódik egy fényáradatban úszó metropoliszban. Batman köpenyére különösen figyelhettek, ahogy lobog a szélben, gyűrődik mászás közben és lepereg róla az eső, az elsőosztályú. Ráadásul a játék az audiorésze is kifejezetten erős: nem csak a zene és a szinkron (Kevin Conroy in da house!) kiváló, de minden egyes csattanás, kattanás és dobbanás félelmetes súllyal kényezteti a dobhártyáidat.

"Hogy a francba nem húztátok le a játékot a PC-s verzió miatt?"

Mi magunk is PC-n teszteltük a játékot, és mi magunk is megtapasztaltuk, hogy mennyire igénytelen lett a számítógépes port, ennek ellenére hosszas mérlegelés után úgy döntöttük, a pontozásnál nem vesszük figyelembe a történteket, ennek pedig egész egyszerű oka van: semmi értelmét nem láttuk annak, hogy lehúzzunk egy összecsapott - és egyébként már egyáltalán nem árusított - átirat miatt egy amúgy egészen kiváló játékot, amelynek ráadásul a konzolos verziói egyes vélemények szerint technológiai csodaszámba mennek. Egészen más lenne persze a helyzet, ha lenne lehetőségünk külön tesztet írni valamennyi verzióról, vagy ha a játék általánosságban, platformtól függetlenül technikai gondokkal küszködne - lásd a legutóbbi Assassin’s Creed esetét. Természetesen mi is kiábrándítónak tartjuk a történteket, egy játékos sem érdemelné meg, hogy ilyen minőséget kapjon a pénzéért.


A Batman: Arkham Knight nagyon jó játék lett, az a fajta open world anyag, ami nem csak a szabadságával akar letaglózni, elvégre mellé egészen kiváló körítést is kapott. Ha nem is merném kijelenteni, hogy ez a sorozat legjobb része, egyértelmű, hogy bizonyos tekintetben felülmúlja az elődeit, és óriási Batman-pornóval lepi meg a rajongókat. Tökéletesen búcsúztatja az Arkham-sorozatot, erről a szériáról évek múlva is jókat fogunk beszélgetni.

A Batman: Arkham Knightot az ASUS ROG Tytan CG8580 gamer konfigurációján teszteltük, melyet az ASUS Magyarország biztosított számunkra.

Kapcsolódó cikk

137.
137.
Nothing
Egyértelműen a legteljesebb, legautentikusabb Batman élmény, amit videojátékban valaha volt szerencsém átélni.
Kár, hogy elég bugos és hajlamos akár game breaker szituációkba engedni a játékost (+ a mozgalmasabb Batmobile-akcióknál másodpercekre be is akadozik néha), de ennek ellensúlyozására legalább van automata backup save.
Korrekt a 9 pont.
136.
136.
Brainiac88
Sziasztok! Xbox One specifikus kérdésem lenne: Elakadtam az explosive gel használatánál valaki tudna segíteni?. Köszi előre is.
135.
135.
Yanez
#134: +1
A játék egy mestermű!
128.
128.
Lizard0828
#126: Mér szerinted arra, hogy kis pöcsösök szánalmas, tudatlan, ostoba, hsz-eit olvassa a "normális" gamer?!
Ne is mond.....tudom a válaszod:D
126.
126.
randall13
#125: Miért, szerinted mire való akkor a kommentelés?
125.
125.
Hogy a fszba van az, hogy minden cikk és teszt alatt egymás anyázása megy szüntelenül? Ezért lett kitalálva az egész hozzászólás opció? Nézzetek már magatokba!
122.
122.
dcba
#120: Tudom, h ez engem minosit, h egyatalan leallok egy ilyen alakkal vitazni, csak olyan ez mint a szunyog csipes: Viszket es vakarod, pedig tudod, h attol csak rosszabb lesz, de akkor sem birod megallni.
Egyszeruen annyira bosszantanak az ilyen beszukult elmeju emberek akik meg akarjak magyarazni, h a legszebb szin a kek es az osszes tobbi szin az szar es mindenki verciki aki nem a kek szint tartja az egyetlen jo szinnek.

Mind1 igazad van, ignoralom, azis lehet, h szimplan elvezi, h emberek leallnak vele vitatkozni es kozben goze nincs semmirol, csak azt tudja amit itt leirnak.
121.
121.
DON GONDOCS
#119: privátban ennyit kihúztam belőle:
Hangar
26 perce
Van konzolom,de oké,ha ezt akarod hallani: NINCS konzolom,sose
volt,psn fiókom sincs,fontkártyát se vettem soha,1 èves ps plust
se,te sokkal jobban tudod! :) Békén hagysz? Ez egy fórum,ha nem
tetszik,ne reagálj gyökér :)
120.
120.
Stranger
#119: Felesleges írni neki, visszajáró troll. Holnap már itt sem lesznek a kommentjei.
111.
111.
Lord Vader
Úgy érzem, hogy a többségeknek itt egyáltalán nem a játékélmény a fontos a játékoknál, hanem az, hogy min játssza őket...
97.
97.
dcba
#91: Ja ilyen alapon akkor ebay-en is megvehetoek a konzoljatekok kb 20%al olcsobban es maris az erteke 29 font.

En itt most a hivatalos arakrol beszelek es nem a 3-dik es egyeb szegeny orszagokbol szarmazo csencselt kulcsokrol es hasznalt lemezekrol.

Ne keverjuk a szezont a fazonnal.

Amugy azt nemtom, h MO-n mennyibe kerul egy dobozos jatek, de Angliaban az sem sokkal olcsobb, pl a GTA 5 PC-re elorendelve 35 font volt dobozosan es 39.99 steam-en.

95.
95.
rappit
#91: Pontosan. Pl most ez az Arkham Knight PC Port fiaskó tök jól jött, mert 15€-ért betudtam szerezni hozzá egy steam kulcsot. :)
91.
91.
greenmelon
#89: Aki megveszi annyiért Steamre, az meg is érdemli... :D
Azért, mert valamit adnak annyiért, nem jelenti azt, hogy az is a tényleges értéke. :)
Steam kulcsot is meg lehet venni más forrásból féláron a 40 fonthoz képest.
89.
89.
dcba
#87: Kibeszel dobozos jatekokrol, en mar evek ota nem veszek PC-re dobozos jatekot, mert total felesleges, mivel egyreszt a lemezeken minimalis adat van es akkor is tolthetsz le tobb tiz gigat, a masik meg nekem nincs szuksegem arra, h mindenhol dobozok legyenek korulottem.

Amugy en Angliaban elek es az itteni arak szerint egy uj pc jatek 29.99 es 39.99 kozott mozog, mig a konzolos jatekok 39.99 es 49.99 kozott. Ha nagyon nem hiszel nekem szivesen mutatok screenshotokat a steamrol, a game.co.uk -rol vagy a https://uk.webuy.com/ -rol. De te magad is korulnezhetsz rajtuk.
87.
87.
greenmelon
#86: 39.99 font? Nekem a 11-12 ezer forintos dobozos ár sehogyan sem jön ki 40 fontra...
86.
86.
dcba
#85: Miert lenne duplaja, nekem is van konzolom es tudom az arakat. Amig egy Pcs jatek 39.99 font, addig a konzolos 49.99 font. Sztem ez sehol sem a duplaja.ez kb 20%, de a konzolra azert dragabbak a jatekok, mivel ott a gep egyszeri kiadas, mig a PCn fejleszteni kell a hardwaret.
85.
85.
KopyAti
#63 dcba!
Konzolokon a duplája, vagy még többe kerülnek a játékok
84.
84.
dcba
#79: Az Arkham az az elmegyogyintezet (Arkham Asylum) ahol a Joker es 2Arc szintu kemeny orult bunozoket zartak be es mivel az utcakat (Gotham City utcai) elarasztjak az innen megszokott bunozok ezert a cim Arkham City. AZ Origins lenyegeben az, h hogyan jutottak el az Arkham Asylum torteneteig. AZ Arkham Knight-ra meg meg nem tudok valaszolni, mivel PC-s vagyok.....
82.
82.
logic5
#75: Istenem.... :D :D Ez tényleg téma??? Szakadok :D
81.
81.
Lord Vader
#79: Gotham-ben játszódott az összes rész. Az Arkham név az Arkham Asylum-ból maradt meg ami ugyanúgy Gotham-ben van.
80.
80.
udvary94
És pont a PCsekkel b@#&nak ki, de ami legdurvább, hogy kb 2 év után először veszek játékot (nem játszok 2 éve , természetesen :D) és erre ilyen szutyok állapotban kapom meg. Nem mondom hogy csúcs gépem van, de kéne vinnie, erre meg lefossa magát. gr8m8ggwp. Nem is csodálkozom a sok gyűlölködő kommenten :)))
79.
79.
PGab
Annyi kerdes, hogy a cikkben a varos mindvegig Gothamkent szerepel. Ez tenyleg gothamban jatszodik? Mert az Arkham city es az eslo resz nyilvan nem....
77.
77.
dcba
#76: Idezet a gamestar-rol

"A megszólaltatott források szerint a Warnernél abban a hitben voltak, hogy ez így elegendő lesz. Azt is megerősítették, hogy a porton egyáltalán nem dolgozott a Rocksteady, őket ugyanis teljesen lefoglalta, hogy a játékot PS4 és Xbox One platformokon játszhatóvá tegyék. Az egyik forrás szerint a megvalósítás lehetetlennek tűnt a jelenlegi konzolokon, ezért is kellett olyan sokszor elhalasztani a megjelenést. "

Tehat a Rocksteady nem tudott foglalkozni a PC verzioval, mert azzal voltak elfoglalva, h a csoda next gen masinakra vhogy mukodove tegyek a jatekokat. Amugy nagyon durva, h mar honapok ota tudtak, h szar a port es megis ki mertek adni.
75.
75.
Yanez
#70: "Mutassatok a mai Világban egy olyan milliomost aki ezt tenné mint Bruce?"

http://tinyurl.com/qxlqvxp
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...