Skylanders SuperChargers teszt

  • Írta: Daks
  • 2015. október 2.
  • skylanders superchargers, teszt, xbox one
Link másolása
Kaos elszabadította szuperfegyverét, pusztítást hozva Skylands csodálatos világára. Ám a hősök nem nyugszanak, és egy teljesen új, autós, hajós, repülős csapattal veszik fel a harcot a gonosz ellen.

Izgalmasan alakul a toys-to-life címek piaca. A Skylanders-sorozat mellett az elmúlt években több kiadó is jelentkezett saját játékkal, a Nintendo konzolját exkluzív hősökkel az Amiibo erősíti, aztán itt van a harmadik felvonáshoz érkezett Disney Infinity, illetve ősszel megjelent még a LEGO Dimensions is. Előbbi a Star Wars témával ezúttal minden korábbinál erősebb kártyát dobott be, miközben az építőkockás játék első alkalommal egy hollywoodi utazást hozott el nekünk, feldolgozva a közelmúlt minden nagy mozis kasszasikerét. 


Az ilyen játékok lényege, hogy igazi, boltban megvásárolható akciófigurák kelnek életre bennük. Az NFC-vel ellátott műanyag szobrokat csak rá kell tennünk egy kifejezetten erre készített vevőegységre, a játékban pedig azonnal meg is jelenik a karakter, aki speciális képességeivel, és különleges fegyvereivel segít nekünk a harcokban. Az ötödik alkalommal visszatérő Skylanders pedig megint emelt az elődök zsenialitásán, és megnyitotta előttünk a járműveket is. Mert mi mást is imádhatnánk gyerekként, mint a bunyót és az autókat, és végre megvan az utóbbi is. Egy rakat hajóval és repülővel együtt, mert azok is mind bitang jók.


Az Activision és a Vicarious Visions műhelyében készült Skylanders SuperChargers kezdőcsomagja két hőst és egy járművet vonultat fel. A dobozban megtalálható a minden korábbinál rosszfiúsabb külsővel visszatért Super Shot Stealth Elf, ki ellenségeit pengék helyett immáron gépfegyverrel aprítja, illetve a közelharcokban jártas, sárkányszerű Splitfire is, teljesen új szereplőként bemutatkozva. Hozzá tartozik a játék alapjárgánya, a kőkemény versenyautó Hot Streak, mely mintha egy Hot Wheels kocsi és a Batmobile keveréke lenne, nem lesz gyerek, aki a csomag kibontása után ne tenne meg vele két kört a tévé előtti szőnyegen. Nagyon állatul néz ki mindhárom darab, és a működésük is szuper egyszerű. Az aktuális hőst vagy járművet bármikor leszedhetjük a vevőről, a játék ilyenkor megáll egy pillanatra, majd ha rárakunk másokat, egy gyors animációval helyet cserélnek a képernyőn, és már folytathatjuk is utunkat.


A játékmenet a nyílt világú kalandozásra, és az azokat összekötő, izgalmas küldetéssorozatokra épít. Hősünket irányítva be kell járnunk Skylands minden zugát, városlakókkal és tanítókkal beszélgetve, miközben folyton ott leselkedik ránk a gonosz. A küldetéseknél egy platformelemekkel színesített lineáris akciósorozat vár ránk, életünkre törő ellenségek egész hadával, míg a nagyobb terekre érve megkapjuk az aktuálisan felszerelt járművünket is. A járművek nem csak szuper gyorsak, de lőni is lehet velük, akció mellett pedig szórakozásra is használhatóak. Indulhatunk versenyeken, a Mario Kart-stílusú megmérettetéseken power-upokat lehet felvenni, és levágásokat használni, nagyon pörgős az egész, ha pedig nem lenne elég a játékban megtalálható versenyek száma, kis trófeák formájában ilyeneket is vehetünk. Hiszen ha gyerekjátékról van szó, semmi sincs ingyen.


A hősöket a történetben hozzájuk tartozó kocsikkal kombinálva előhívható a Superchargers mód, mely brutális erőt és izgalmas újdonságokat kölcsönöz nekünk, de a párosok variálhatóak is, attól függően, hogy melyik összeállítás tetszik nekünk a legjobban. Az új játékhoz egyébként összesen 20 karakter és 20 jármű vásárolható meg, elérhető hozzá terepjáró, tank, repülő, helikopter, motorcsónak és tengeralattjáró is. De nem kell aggódni, ha a korábbi részek szereplői is ott figyelnek a polcon, az új Skylanders ugyanis a régi, több mint 100 karakterrel is végigjátszható. Még az se számít, ha különböző platformra vettük meg őket, annyi hátrányuk van csak, hogy bár tudnak vezetni, a járműveket csak a Supercharger-hősök tudják fejleszteni és módosítani. A szobrok egyébként nagyjából 8-10 cm magasak, tapintásra finom, gumis műanyagból készültek, és elképesztően jól néznek ki, tuti helyük van minden játékrelikvia mellett.


Karaktereink ereje és képessége egyébként egy skillfa mentén fejleszthető, míg a pályán összeszedett alkatrészekből járműveinket tuningolhatjuk. Lecserélhetünk rajta szinte mindent, még a dudát is, olyan cuccokkal alakítva át, hogy a végső példány nem is hasonlít majd a vevőre helyezett igazi kocsira. Kellemes órákat lehet eltölteni a játékkal, a látvány gyerekcím ellenére se összecsapott, a pályák jól felépítettek, a minijátékok és puzzle-ök ötletesek, a karakterek pedig hihetetlenül aranyosak és gyönyörűen animáltak.


Hatalmas negatívum viszont, hogy a küldetéseknél a járműveket nem hátulról, hanem egy távolabbi kameranézetből látjuk, az irányításuk pedig ilyenkor elképesztően nehéz, folyamatosan olyan érzésünk van, mintha menet közben megcserélődne a balra és jobbra kanyarodás funkciója, nekimegyünk dolgoknak, forgolódunk, bénázunk. Ezt persze megszokható, és később lehet, hogy orvosolják is a készítők, azt viszont már nem könnyen nyelem le, hogy az alapcsomaghoz csak autó jár, rengeteg küldetéshez pedig hajót, vagy repülőt követel meg a játék. A csomagért kifizetünk több mint húszezer forintot, de teljes élményt csak még egy tízesért kapunk, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy két-három hőst biztos meg kell még venni a gyereknek, ha azt akarja.


Apró érdekesség, hogy a játékból az alapkiadáson kívül kapható egy Dark Edition is, mely a hagyományos Starter Kit csomagban is megtalálható két hőst és egy autót fekete színben vonultatja fel, illetve van benne még egy fekete színű Sea Shadow tengerjáró, és egy exkluzív versenypálya is, fekete trófea formájában. A csomag elején pedig maga Kaos mosolyog ránk, elég komoly a cucc. De ha már itt tartunk, akkor érdemes megemlíteni a Wii- és Wii U-kiadást is, melyek az Elf mellett egy exkluzív Donkey Kong- vagy Bowser-figurát, és egy-egy hozzájuk tartozó járművet vonultatnak fel, ezekért az apróságokért imádjuk Miyamoto konzolját.


A Skylanders SuperChargers remek apa-fiú elfoglaltság. Ha szeretted, vagy a gyereked szerette a sorozat előző darabjait, akkor ezt is imádni fogjátok, autózni jó, együtt meg főleg. Próbáljátok ki a játékot co-op módban, oldjátok meg közösen a fejtörőket, segítsétek egymást úgy, hogy az egyikőtök vezet, a másik pedig lő a kocsiból, szuper lesz.

Toys-to-life

Bár a toys-to-life játékokat a Skylanders tette népszerűvé, az ötlet sose volt az övé. A stílust négy évvel a Spyro's Adventure megjelenése előtt a U.B. Funkeys címmel a Mattel találta fel. A számítógépes játékban a karakterek kulcstartóként is használható, nagy szemű, nagyfejű kis hősök voltak, komoly népszerűséget viszont sose tudtak elérni, így a forgalmazásuk hamar véget ért.


 

 

Kapcsolódó cikk

1.
1.
Cipo3
Skylanders híres arról, hogy visszafele kompatibilis. Kiváncsi vagyok hogy jövőre mit találnak ki hogy az autók is használhatóak maradjanak.

Nagyon kíváncsi vagyok a csapdák használatára ebben a környezetben. Elvileg használni lehet őket. Bár új gonoszt elkapni nem lehet vele.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...