Nickelodeon 4-Pack Bemutató

  • Írta: fojesz
  • 2005. január 21.
Link másolása
Bevallom őszintén, hogy szeretek rajzfilmet nézni: Tom & Jerry, Pókember, és még sok más klasszikus, amiket szívesen nézek meg, még így 14 évesen is. A címben említett rajzfilm csatorna kiadott egy játékcsomagot, ami két játékból áll. Ezeket fogom felvázolni most, egy átfogó teszt keretében.

SpongeBob SquarePants Operation: Krabby Patty

A csomag első részének első játéka, Spongya Bob rajzfilmhős mindennapjait hivatott feldolgozni. Sokaktól hallottam már, hogy ők szeretik, meg nagyon jó, de engem nem túlzottan fogott meg. A lényeg, hogy hősünk Bob egy tengeri szivacs, akinek víz alatti világába tekinthetünk be. Ezzel el is mondtam mindent az alapszituról, most pedig nézzük azt, hogyan épül fel a játék.

A játék menüje máris Bob szobája, ahol kétféle játékopciót választhatunk, a jó oldalról vagy a rosszról nézzük a dolgokat. Teljesen mindegy melyik oldalt választjuk, mert ugyanaz mindkettő, csak más egy-két szereplő, illetve más egy icipicit a sztori (ami aztán tényleg minimális). Indítsunk el egy játékot, és rögtön feltűnik, hogy a rajzfilmből kivett részletek lesznek az átvezető „animációk” :D. Ez egy jó pont a játéknak, mert egy icipicivel feldobja a Bob-hangulatot, de annyira rossz minőségben láthatjuk ezeket, hogy elmegy tőle a kedvünk.

A játékmenet egyszerű, hiszen mindig a magasabb pontszámért kell küzdenünk 3 szinten keresztül egy feladatban, majd utána kaphatunk bónusz szintet is. A szint növekedésével mindig egyre gyorsabban pörög az idő, több lesz az akadály, tehát a játék ügyesség kérdése, így inkább kisebbeknek ajánlom. „Küldetéseink” is hasonló szinten vannak, például gyűjtsük össze egy hamburgerbe a szükséges alapanyagokat… Ezenkívül öt küldetés van egy oldalon, tehát összesen tíz darab lesz, így nem vágjuk magunkat hanyatt a játék hosszúságától, de szerencsére az, hogy minél több pontod legyen, az motivál valamennyire… (Még a rajzfilm részleteket is külön begyűjthetjük, ha végigszenvedjük magunkat az unalmas játékon.)

A játéknak is megvan az a humora, mint a rajzfilmnek, de ezt csak akkor tudjuk értékelni, ha rajongók vagyunk. Vicces például a Coral-Cola-s doboz, vagy amikor egy polip ezerrel nekiszáguld az oszlopnak vízisível? Valakinek igen, ugyanakkor valakinek nem, ezt mindenki az ízlése alapján döntse el.

A grafika sem egy leányálom, mivel végig rajzolt, izommetrikus nézőpontból látjuk az eseményeket. A karakter, akit irányítunk igaz 3D-s, de annyira igénytelenül van megcsinálva, hogy szinte textúra sincs rajta. Beállítások ugye nincsenek, mert ez kicsiknek íródott, de pont emiatt lesz rossz minőségű az a kevés rajzfilmrészlet is.

Emlékeztek még a Lego Racers zenéjére? Nos, ugyanilyen a játék zenéje is, tehát kb. olyan élményre számítsunk, mint amikor a flash játékok valamelyikét játsszuk… A hangok terén kicsit erősebb a játék, mivel a rajzfilm szereplők eredeti hangját hallhatjuk.

Az irányítás borzalmas lett, billentyűt nem is kell használni, amerre húzzuk az egeret, arra fordul karakterünk. Időnként rákattinthatunk a jobb gombra, hogy megnézzük a térképet (ezzel még könnyebb lesz a játék), vagy lőhetünk is, ha a pályán lehet lőni.

Tehát máris a csomag első játéka szörnyen nagy bukás lett, hiszen ilyen igénytelen kivitelezés mellett nem is lehetett volna jobb. A szépen rajzolt hátterek, a rajzfilm részletek dobnak rajta valamit, de ez nem segít a játékon. (És még multi sincs! :D)

ÉRTÉKELÉS: 2

Jimmy Neutron vs. Jimmy Negatron

A második játék főszereplője, Jimmy Neutron egyik kedvencemmé vált, hiszen a sorozaton kívül nagyon tetszett a másfél órás mozifilm is. Ebben a játékban „hasonmás” ellensége ellen, Jimmy Negatron ellen fog harcolni, aki egy másik dimenzióban él, és főszereplőnket bezárja a saját, magát pedig átküldi Neutron dimenziójába. A történet sokaknak biztos furcsa, de Jimmy világában ez a „normális”. Jimmy egy átlag diáknak tűnik, ám ő annál sokkal több, hiszen olyan esze van, hogy dugig van saját találmányokkal, saját labort vezet, és kutyája is robot.

Ahogy az előző játékban ötletes volt a menü, itt nem is találkozunk ilyennel, mivel a fejlesztők (AWE Games) megoldása az, hogy nincs. Rögtön játékba kerülünk, ahol tapasztalhatjuk az irányítás szörnyűségeit. Végre már a billentyűzet és egér kombinációt élvezhetnénk, ám ezt nem tesszük, mert azon bosszankodunk, hogy  mennyire elszúrták. Emberünk nagyon nehézkésen fordul, és amikor lőnie kellene (természetesen a saját készítésű stukkerával) a célzás is rosszul megy neki. Ezeken nem is állíthatunk, elégedjetek meg azzal, ami van.

A Spongya Bobról készült játékban tetszettek a rajzfilm részletek, és itt is jobban örültem volna, ha a sorozatból raknak be epizódokat. Itt az animációk a játék motorjával vannak elkészítve, ám, hogy ezek rosszak, annak a motor minősége az oka. Ebből fakadóan a grafika is nagyon szörnyű, pedig itt minden 3D-ben „pompázik”. Minden borzalmasan van kidolgozva, a textúrák pedig összemosódnak. Megemlíteném a Jimmy apjának kocka orrát, ami nem túl szép látvány, valljuk be, és még a rengeteg bugot nem is említettem…

A játék már hosszabb, és nehézségi szintet is állíthatunk, de ez a két „jó” tulajdonság az unalommal párosul, így nem ezek miatt fogjuk elővenni ezt a játékot. Ha egyszer végigvittük hirtelen felindulásból, akkor annyi, mivel semmi jó tulajdonsága nincs igazán a gámának. A pályák végén kiírja a gép, mennyi pontot gyűjtöttünk, és jelenleg milyen rangon vagyunk az „okoska-listán”, tehát lehetünk például géniuszok. Nos, ellenfeleink nem annyira géniuszok, sokszor fordult elő, hogy a falon akartak átmenni, de ez eltörpül a játék egyéb hibái mellett…

A játékot olyan ügyességinek képzeljük el, mint pl. a Harry Potter részeket (persze a tesztalany sokkal rosszabb ezeknél), tehát ugrálunk hébe-hóba, és teljesítjük a feladatokat. Sajnos az irányítás miatt ez nem egészen valósul meg, illetve a fizika „nincstelensége” is ellöki magát a nagy élményektől.

A zene és hangok terén is nagyon rossz a játék. A szereplők unalommal és érzéstelenül darálják le a mondanivalójukat és a zene is szörnyű és még kevés is.

Ilyen lenne, a Jimmy Neutronról készült adaptáció, szerintem sokatoknak nem nagyon tetszett, mint ahogy nekem sem. A csúnya grafikán kívül, a játék egyszerűen játszhatatlan, pedig egy ilyen jó témát jobban is meg lehetett volna valósítani.

ÉRTÉKELÉS: 1.6

Láthattuk, hogy nem lett túl nagy durranás ez a két játék. Tudom, nem az én korosztályomnak íródott, és nagyon szőrös szívű voltam a két játékkal. Ha már valamelyiket ki kell válasszam, akkor a Spongya Bobot ajánlanám, de szerintem, aki ilyen stílusú játékkal akar játszani, az maradjon a Disney játékoknál. Kategóriájában láttunk már jobb játékokat, mint például a Harry Potter epizódokat. A Nickelodeon csomagnak van második része is, de azok régebbi játékok, így inkább a frissebbet mutattam be Nektek. De amilyen friss, olyan rossz is… (A végső értékelés a csomag értékelése.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...