The Walking Dead: A New Frontier bemutató

  • Írta: Lesroy
  • 2017. január 16.
Link másolása
A The Walking Dead harmadik évada az első két felvonásával letette az alapokat a minőségi folytatások útján. Ha a történet lendülete még három részig kitart, a New Frontier személyében az eddigi legjobb szezont kaphatjuk.

A New Frontier egyenesen két résszel kezdi a harmadik szezont, a Ties That Bind kiválóan indítja el hőseink megpróbáltatásait az olyan drámai magaslatokkal, amiket már megszokhattunk a Telltale-től. A The Walking Dead új főszereplője Javier, akit a történet elején lényegében a Garcia-család fekete bárányaként ismerhetünk meg. Javi ugyanis a forgalom és az apokalipszis miatt elmulasztja haldokló apja utolsó óráit, amit David (az idősebbik testvér) egy kemény jobbossal honorál. A késés okát pontosan még nem tudjuk, de Javi szerencsejátékos múltjára lesznek később utalások - meg lennék lepve, ha ez csak a véletlen műve volna. A famíliának viszont nem sok ideje marad a gyásszal átitatott veszekedésre, hiszen időközben a járvány kitört, és ez azt is jelenti, hogy az öreg előbb-utóbb fel fog kelni.

A következő jelenetben már a nyugati part mentén haladunk egy kocsiban, ahol Javi, Kate, Gabe és Marianna próbálják túlélni Robert Kirkman farkastörvények által uralt világát. Eredetileg öten indultak neki az útnak, viszont Hector valamilyen esemény következtében valószínűleg életét vesztette. A család többi tagja is hasonló sorsra juthatott; az életre kelt Rafa ugyanis megharapja Javi édesanyát, Kate férje (David) pedig bevállalja, hogy elviszi a szerencsétlenül járt asszonyt a kórházba. Nem tudni pontosan, hogy mi történt velük, ahogy az sem világos, hogy mennyi idő telt el az incidens óta, de vélhetően egy-két évvel később találjuk magunkat, jókora kihívásokkal a nyakunkon. Kate-nek már a gyerekek mostohaanyjaként kell helytállnia, egy rövid beszélgetésből pedig az is kiderül, hogy Javi és David felesége között valami alakulóban van. Szereplőink a körülményekhez képest sincsenek könnyű helyzetben, mert egy több száz fertőzöttből álló horda elől menekülnek, és közben próbálnak élelmet, valamint benzint szerezni az út további részéhez.

Így jutunk el egy roncstelepre, ahol a gyűjtögetés viszont nem sikerül zökkenőmentesen. Szimpatikusnak egyáltalán nem titulálható fickók állnak Javi és családja közé, a csetepaté után hősünk eszméletét veszti, néhány eseménnyel és többek között egy útra döntött fa után pedig nem mással, mint Clementine-nal találkozunk. Izgalmas, illetve kockázatos megoldás a Telltale részéről, hogy ezúttal nem az előző két évad főszereplőjét helyezte a fókuszpontba. Azt már tudjuk, hogy Clem nem az a lány, akit a történetének elején megismertünk, hiszen a második évad végére jelentős jellemfejlődésen esett át, a New Frontierben pedig mintha nem is lenne ugyanaz a személy, mint akitől elköszöntünk pár évvel ezelőtt. Mi történhetett vele? Teljes választ valószínűleg az évad végére fogunk kapni, a Ties That Bind első részében például csak pár percnyi jelenetet játszhatunk vele, de az már ennyiből is kiderül, hogy nem babalelkű dolgokkal kellett szembenéznie a már-már felnőtt nővé cseperedett túlélőnek.

Többet nem szeretnék elárulni a történetről, mert a harmadik szezon lényegében az első rész végén kezdődik el igazán. Kiderül, hogy mi is az alcímben feltűnő New Frontier, Clementine múltjának egy sötét darabkáját is megismerjük, és a Javi és a családja közötti érzelmi szál a megannyi váratlan esemény következtében tovább hevül. Ha ez nem lenne elég, mindezt tetőzi egy olyan szereplő megjelenése, aki derült égből villámcsapásként kerül a képernyőre. Az előző generációs mentéseinket, bár nem tudjuk áthozni, a játék elején beállíthatjuk őket, ha emlékszünk még a fontosabb döntéseinkre. Nyilván a legfontosabbak ezek közül a második évad végén meghozottak, ahol Kenny és Jane között kellett választanunk. Erről megint nem szeretnék sokat elárulni, de abban biztos vagyok, hogy sokaknak nem fog tetszeni, ahogyan a Telltale írói megoldották a két karakter sorsát.

Grafikailag sajnos csak nagyon keveset változott a New Frontier az első két évadhoz képest. A poligonok száma talán kicsit megnőtt, a mozgás és az arcmimika ugyancsak finomodott, de mindentől függetlenül még mindig nem ér fel a játék drámai mivoltához ez a felemás technikai prezentáció. Bugok is akadnak, rögtön a nyitójelenetek egyikében belefutottam egy nagyon frusztráló bogárkába, amikor az első Javi-David közötti párbeszéd közben le kellett állítanom pár percre a dialógust... Bár ne tettem volna! Miután folytatni akartam a félbehagyott részt, a menüből visszalépve nem történt semmilyen interakció. A játékban mozogtak valamennyire a karakteranimációk, a jelenet viszont konkrétan nem látszott. Az elmondott szöveget is csak úgy hallottam, ha ki-be lépkedtem, aztán újra és újra ismételve ugyanezt, amíg nem lett vége a patáliának. A másik gond, hogy - főleg a második részben - jó párszor akadtak képfrissítési gondok, amik ráadásul teljesen indokolatlan helyeken fordultak elő - elvileg ezeket a fejlesztők időközben már kijavították.

A Quick Time Eventek jól néznek ki és élvezetesek, minimálisan, de legalább fejlődtek az előzőkhöz képest. A képregényes megjelenítés, bár jól áll a sorozatnak, ettől függetlenül még mindig ez a legnagyobb seb, amiből a Telltale címe vérzik. A szinkronszínészi játék a szériához illő megszokott profizmussal van előadva, az összképbe csak a szereplők szájmozgása rondíthat bele. Kicsit hiányérzetem van, hogy amíg a Season Two részei végén mindig volt egy nagyszerű dal, Jared Emerson-Johnson eddig csak instrumentális számokat rakott a játékhoz, amik ugyan nagyszerűen szólnak és illeszkednek a hangulathoz, mégis, nekem hiányzik a stáblista végéről az a három-négy perces szívbemarkoló darab.

Merem remélni, hogy az első két részben látott cliffhangereket tovább fogja vinni a maradék három epizód. A Ties That Bind duó végigjátszása csupán két-két és fél órát tesz ki, viszont a végén lévő csattanó egyszerűen mellbe vágja az embert, ráadásul egy fantasztikus megoldással, amire még véletlenül se gondoltam. Ha a készítők ilyen színvonalon képesek folytatni a harmadik etap történetét, akkor minden idők egyik legjobb The Walking Dead-évadával gazdagodhatunk, olyan morális döntések és fordulatok közepette, amik után garantálom, hogy döbbenten fogunk ülni a képernyő előtt.

A The Walking Dead: A New Frontier PC, PlayStation 4, Xbox One és mobil platformokon játszható, mi Xboxon nyüstöljük. A pontszámos értékeléssel az évad végén térünk vissza.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...