The Sexy Brutale teszt

  • Írta: Shifty
  • 2017. április 26.
Link másolása
Egy jelenleg kaszinóként működő impozáns kastély falai között rejtélyes módon hullani kezdenek a meghívott vendégek. Lafcadio Boone atya az egyetlen, aki megmentheti a meghívottakat, és kiderítheti a teljes igazságot.

Gyerekkoromban rendszeres program volt, hogy a család összeült és Monopolyt vagy Gazdálkodj okosant! játszottunk. Viszont ennél is jobban élveztem azokat a közösen eltöltött órákat, amikor a Cluedóhoz hasonló, rejtélyes, nyomozós társasjátékok valamelyike került terítékre. A nyomok felkutatása és az információdarabkák összerakása után a gyilkos kilétének felfedését mindig szuper mókának tartottam, így mindig örömteli, ha hasonszőrű játékokkal hoz össze a sors. A The Sexy Brutale is ilyen, és nemcsak azért, mert a helyszínek (vagyis szobák) ábrázolása erősen emlékeztetett a színpadi díszletek és társasjátékok együttesére, hanem azért is, mert a Cavalier Game Studios és a Tequila Works közös munkájában szintén rejtélyek után fogunk nyomozni. A Cluedóval szemben itt viszont a Columbóban megismert koncepció érvényesül, vagyis mindig tudni fogjuk ki a gyilkos. De akkor hogyan lesz ebből rejtély?

Úgy, hogy a készítők az Idétlen időkigből ismert, ugyanazt a napot újra és újra átéljük megoldásával tulajdonképpen a gyilkosságok megfékezésére és a meghívott vendégek megmentésére helyezték a hangsúlyt. Ahhoz, hogy ezt sikeresen abszolváljuk, a kaszinóvá alakított impozáns kastély falai között nemcsak nyomok után kell szimatolnunk, de némi lopakodásra, kémkedésre és felfedezésre is szükség lesz, miközben az idővel is versenyt futunk. Azonban ha összerakjuk a rendelkezésünkre álló részletek darabkáit, akkor garantáltan megmenthetjük az áldozatokat saját, látszólag elkerülhetetlen sorsuk beteljesülésétől.

Marquis egy rejtélyes, tehetős gazdag üzletember, aki időt és pénzt nem kímélve alakíttatja át az egyik impozáns angliai kastélyát egy hatalmas kaszinóvá. Egy nap őrületes estélyt szervez a birtokán, amire kilenc előkelő vendéget is meginvitál, akik ekkor még nem is sejtik, hogy hamarosan újra és újra átélik majd ugyanazt a napot, ami ráadásul minden esetben saját halálukkal fog végződni. Ennek a titokzatos rejtélynek ered a nyomába Lafcadio Boone atya, aki egy misztikus véres hölgy tanácsait követve igyekszik megakadályozni a gyilkosságokat, miközben a kaszinót övező rejtélyek felgöngyölítése is feladatunk lesz.

A The Sexy Brutale ennek megfelelően bűnügyek sorozatából áll. Minden esetben 12 óra áll majd rendelkezésünkre, hogy megszerezzük a szükséges információkat, felszedhető tárgyakat, amelyekkel aztán megelőzhetjük a tragédiát. Ha lejár a 12 óra, minden kezdődik elölről. Ez egyébként kicsit tét nélkülivé teszi a mentőakciókat, miközben ha nem sikerül vállalható számú próbálkozás után meglelni a feladványokra a válaszokat, hamar önismétlővé válik a koncepció. A fejtörők viszont ötletességükön túl pont annyi kihívást nyújtanak, hogy néhány próbálkozás után biztosan sikerrel járunk, így abszolút nem frusztráló a dolog.

Ahhoz, hogy a kiszimatoljuk és megtaláljuk a nyomokat mindennel, amivel lehetséges, érdemes interakcióba lépnünk. Olykor egy-egy festmény vagy egy könyvespolc jelentheti a kulcsot. Máskor a személyzet vagy éppen a megmentésre váró áldozat, esetleg áldozatok beszélgetéseit kell kihallgatnunk, szekrényekbe bújva vagy éppen kulcslyukakon kémkedve. Közben pedig arra is figyelnünk kell, hogy elkerüljük a személyzettel vagy az áldozatokkal a találkozást. A maszkot viselő kaszinólakók ugyanis az egyetlenek, akik felfedhetik a kilétünket, és ha ez sikerül nekik, akkor bizony újraindul a 12 óra. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, egyrészt a már említett kulcslyukas leskelődést tudjuk bevetni, másrészt a már megmentett vendégek maszkjait is megörököljük, amelyek további speciális képességekkel ruházzák fel Lafcadiót.

Akad köztük olyan, amivel javul a hallásunk, így az ajtók kódjai is kihallgathatóak lesznek, vagy láthatóvá válnak addig nem látott szellemek, akiktől szintén információkat gyűjthetünk, esetleg addig feltörhetetlennek hitt zárakat törhetünk fel. A maszkok egyébként arra is alkalmasak, hogy a kastély korábban nem látogatható termeibe is bejárásunk legyen. A The Sexy Brutale ugyan nem egy klasszikus metroidvania-játék, de azért a kezdetleges stílusjegyek felfedezhetőek benne. Ennek pedig már csak azért is komoly a jelentősége, mert ahhoz, hogy megértsük, mi a fene történik a falak között, és mi a célja Marquisnek és segédjeinek, érdemes alaposan felfedezni a kaszinót. Többek között kártyalapokat gyűjtögethetünk, illetve 9, jól elszórt meghívót is találunk majd a kalandok közben, amelyek jobban bevezetnek minket a történet részleteibe. Ráadásul, ha összegyűjtjük mind az 52 kártyát, akkor speciális végjátékot is kapnak a rajongók.

A The Sexy Brutale a képek alapján egy tucatjátéknak tűnik, de ahogy az már többször is bebizonyosodott, a külcsín alapján teljesen felesleges ítéletet hozni. A fejtörők ötletesek és változatosak, bár az idővel történő manipulálás lehetősége tompít a téten és könnyen önismétlővé teheti a gyilkosságok megelőzését. De ahogy említettem, a feladványok és rejtélyek egyenletes nehézségi görbét járnak be, vagyis az új képességek birtokában nagyon kicsi rá az esély, hogy tanácstalanul hagyjuk ott az egészet. Azért viszont óriási kár, hogy a játékidő a szokásos indie-vonalat viszi tovább, vagyis alig pár óra leforgása után letudjuk a kilenc vendég megmentését. Pedig a dizájn és főleg a zenei vonal, valamint az izgalmas nyomozós játékmenet miatt el tudtuk volna viselni, ha nagyjából egy 10-12 órás élményt kapunk. Cserébe viszont baráti árcédulával jelent meg a játék, így a közelgő nyári pangásra mindenképpen érdemes betárazni.

A The Sexy Brutale PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi a Microsoft konzolján próbáltuk ki.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...