Constantine

  • Írta: Ca$h
  • 2005. március 18.
A Mennyből segítenek neki, A Pokol meg akarja nyerni, A Földnek szüksége van rá... A Menny és a Pokol játszmájában a Föld a tét...

Valami hasonló volt az eredeti reklámszövege a filmnek, amit a magyarok ismét rendkívül elmésen fordítottak le. Akárcsak a „Ragadozó a Halál ellen” című hihetetlenül fantáziadús cím esetében. No comment... :/

Gondolom nem vagyok egyedül azzal az érzésemmel, ami a Constantine első teaser trailer megnézése után fogalmazódott meg bennem: Mr. Reeves újra megváltót játszik? Még egyes jelenetekben a hanghordozása is ugyanolyan volt, mintha újra Neot játszaná... Node az ember könnyen alkalmazkodik és miután megnéztem az első hosszú előzetest, már teljesen meg is szoktam, hogy ezúttal a megváltónk egészen emberi jelenség, persze meg van áldva pár természetfeletti erővel, de igazából csak egy melankólikus, sorsába beletörődő, kissé Anyegines spleen-nel megáldott, láncdohányos démonírtó kisiparos... semmi több... Vagy mégis? A filmből és a játékból majd kiderül. Sajnos már így előre meg kell említenem, hogy akik a film előtt játszanak a stuffal, azoknak valszeg szembe kell nézniük a spoilerek tömkelegével, mivel a story majdhogynem a filmen megy végig, ami szerintem nagy marhaság volt a készítők részéről! Sokkal ötletesebb lett volna, ha azt csinálják, mint mondjuk a Chronicles of Riddick esetében ahol is az előzményeket játszhattuk végig! Itt is ez lett volna a legjobb megoldás és ötlet is lett volna bőven, dehát ha egyszer már csak ez jutott nekünk... :( akkor lássuk egy kicsit mélyebben az anyagot.

A gém stílusa szerint egy szördperzonshúterszörvájvörhorroreksönadvencsör-nek számít. Ami azért jó, mert minden jobb feelingből megvan benne egy csipetnyi, de egyik felé sem dől el a mérleg komolyabban. Szóval leegyszerüsítve a dolgot, képzeljük el Max Payne-t, ahogy démonokat irtva, sokszor megijedve (velünk együtt) varázsolgat, mint állat. Röviden ennyi. Hosszabban meg annyi, hogy megyünk előre mindenkit kinyírunk, mindenki meghal, csak mi élünk túl mindent, egyik dimenzióból a másikba utazunk, miközben logikai feladványokat megoldva, extra cuccokat felvéve, varázslatokat megtanulva, egyre erősebbek leszünk és a sztori szép lassan körvonalazódni fog majd előttünk. De csitt... igyekszem spoiler mentes lenni, és inkább csak a száraz adatokra koncentrálni, szóval mindjárt végigmegyek a főbb ismerveken, amiket tudnunk kell:

Fegyverek:

Egy igazán jó démonvadász nem hagyományos csúzlikkal lövöldöz, hiszen tudja, hogy csak egészen különleges cumókkal lehet a démonokat manapság a másvilágra(?) küldenünk. Szóval minden fegyvernek megvan a maga kis története, amiből megtudhatjuk, hogy elődeink milyen módon irtották segítségükkel a csúf gonosz démonokat:

- Witch’s Curse: Ez tulajdonképpen az alap fegyverünk, amiből igen hamar be is szerzünk még egyet, így már mindkét kezünkben lesz egy-egy és igen hatásosan tudjuk majd vele szedni a gonoszokat.- Crucifier: Olyasmi, mint a Quake-ekben a nail-gun, tulajdonképpen az is, mert szentelt vízbe áztatott tűket lövöldöz ki, ami igen hatásos gépfegyverként fog működni nekünk. Idővel upgrade-elni tudjuk majd, tüzes lövedéket lövővé. A fegyvernek az a speckója, hogy ha beváltunk „True Sight”-ba, akkor látni fogjuk a kilőtt lőszerek nagy részét, szétszórodva a pályán, amit illik bőszen fel is venni. Szóval elvileg ha ügyesek és szemfülesek, szemsightosak vagyunk ;) akkor mindig lesz belőle lőszer elég.
- Holy Shotgun : Klasszikus fegyver, ezzel lehet a mozi plakátján is látni hősünket. Az a jó kis ötlet van ezzel a fegyverrel, hogy nem csak hogy kereszt alakja van, de még kereszt alakzatban is lövünk vele. Szóval a démon srácok nem igazán szeretik ha ezzel eltaláljuk őket.
- Dragon’s Breath : Ez tulajdonképpen egy jó kis lángszóró, amit érdekes módon nem szeretnek a pokolfajzatok, pedig a pokolban van tűzből elég, szóval immunisnak kéne rá lenniük... Na jah, de ott nem sárkány tűz van, mert az egészen más, mint tudjuk! =)
- Purger : Ez tulajdonképpen egy szent nyílpuska, amivel szentségtelen lényeket tudunk irtani, de keményen. Sajnos nagyon lassan lehet csak vele lőni, de ha eltalálunk vele valakit, akkor annak Sanyi. Ja és ennek is újra fel tudjuk venni a lőszerét, ha „True Sight”-tal keressük.

Nu! Akkor ízelítőnek ennyi, ne aggódjatok van még fegyver ezeken kívül is...

Másodlagos Fegyverek:

Ezekkel mint minden más játékban egy kicsivel nagyobbat tudunk odasózni az ellennek! A legtöbb gémben a másodlagos fegyverek gránátok szoktak lenni, hát is sem lesz ez másképpen:

- Holy Water Bombs : Ezzel leginkább a félig ember félig démon szörnyetegeket tudjuk megsebezni, de más egyéb gonoszokat is. A hatóköre nem túl nagy, de mindig sok van belőle nálunk, úgyhogy érdemes dobálgatni, amikor a szükség úgy hozza, vagy akkor is ha nem.- Amityville Screech Beetle : Ez egy igen para kis bogár, igen para környékről beszerezve (akit jobban érdekel a dolog nézze meg a nemsokára mozikba kerülő „Amityville Horrort”. Szóval ez egy olyan bogár, ami ha démonba ütközik leblokkolja azt, úgy hogy ne tudjon megmozdulni és miután a hatását kifejtette, Ture Sightban nézve újra fel tudjuk venni! Tanuljuk meg a használatát, mert lesz olyan ellen, akit csak ezzel tudunk legyőzni és vigyázzunk rá, mert egyszerre csak egy lehet belőle nálunk!
- Moon Shroud : Ebből összesen kettő van és igen ritkán lehet újat szerezni belőlük, szóval csak csínján bánjatok vele. Hogy miért? Mert igen hasznos fegyver; mindenkit kiirt a képernyőn, miután aktiváltuk az erejét.

Varázslatok:

Mint minden rendes takaros démonvadász, minket is „megáldottak” egy-két természetfeletti képességgel azon kívül, hogy látjuk a megszállt embereket (nem valami kellemes látvány), és hogy beszélgetni tudunk az angyalokkal. A képességeinket varázslatok formájában tudjuk majd kamatoztatni, igencsak sűrűn a játék folyamán. Az „Y”-t megnyomva fent megjelenik egy kis menü, ami azt mutatja nekünk, hogy milyen gombokat kell megnyomnunk ahhoz, hogy sikeresen csiribízhessünk, érdemes minél hamarabb beütni ezt a kombinációt, mert bár az idő ilyenkor lelassul, de nem áll meg, szóval könnyen megszakíthatnak minket a koncentrálásban. Abban az esetben, ha ez megtörtént, ugrik az erőnk és a spell sem lesz sikeres. A varázslathoz szükséges erőnket a képernyő jobb oldalán fogjuk látni, a kiválasztott spell-hez szükséges erőmennyiséggel együtt (pici vonalka jelőli). Ennek a csíknak a mérete idővel növelhető lesz, mint ahogy minden más is, no azért minden talán mégsem... ;)

- Gateway : Ennek a segítségével egy pocsojába vagy akármilyen vízbe lépve átlépünk a pokolba, amit érthetően hősünk nem igazán kedvel. De sajnos sokszor át kell majd mennie a kaland során.
- True Sight : Az „X”-et megnyomva tudunk ebbe a módba lépni. Mint azt már feljebb írtam, ezzel tudjuk egyes fegyvereink lőszerét megkeresni. Ezen kívül night vision-nek is nagyon jól szuperál, tehát látunk vele a sötétben, és ha elakadunk valahol, akkor démoni jeleket keresve rá fogunk jönni, hogy mi a továbbjutás kulcsa.
- Storm Crow : A személyes kedvencem, ugyanis alacsony a varázspont igénye és egy bizonyos területen belül mindenkit ki tudunk vele nyírni. Ez tulajdonképpen amolyan isteni szikra a gonoszok ellen! ;)
- Exorcism : Ezt legfőképpen a Halfbreed-ek vagyis a félig ember félig démonok ellen érdemes használni, mert ezeket igen nehéz legyőzni alapból, de ezzel a spellel két pillanat alatt kiűzzük belőlük a mozgató elemeket, akiket utána már csak egy hanyag mozdulattal le kell lőni és mehetünk is.
- Protevtion : Ez egy sima védelem, ami pont olyan hatásos, mint amilyen rövid ideig tart. De időnként nem tudnánk nélküle létezni sem...
- Gargoyle : Jópofa kis varázslat, ugyanis mindenkit a környéken kővé tudunk vele dermeszteni, miután ezt megtettük, nincs más dolgunk, mint hogy szétüssük őket, hogy aztán csak porszívó kelljen az eltakarításukhoz.

Összesen 9 db spellt tudunk megszerezni a játék során érdemes ráállni erre a dologra, és kutatni mindenhol, mert nagyon megkönnyíthetik az életünket. Egyébként minden démon kiirtása után kapunk cserébe egy kis varázsenergiát, hogy újra és újra tudjuk használni képességeinket.

Mindezek mellett találni fogunk varázstárgyakat is, amik általában egyre erősebbé tesznek minket, az ellenfeleink ellen, amikből akad majd bőven a játék során. Vannak amik a plafonon kúsznak, vannak amik a falon másznak át, vannak amiket csak „True sighttal” lehet elpusztítani, vannak amik olyan gyorsak, hogy szinte nem is látjuk őket, vannak amiket csak hátulról lehet megsebezni, de mindegyiknek van egy gyenge pontja... aminek a neve Constantine... a démonvadász!

Értékelés:

Igaz, hogy a játék nem rendelkezik valami egetverően jó grafikával, de mégis az egész látványvilága és hangulata magával ragadó. A zene is és az effektek is nagyon jól el lettek találva. Külön plusz pont a készítőknek amiatt, hogy a főhős hangja eredeti, tehát maga Mr. Reeves mondott fel minden egyes mondatot! Negatív pont amiatt, hogy nem találtak ki új sztorit. De mindezek ellenére egy rendkívül hangulatos jól játszható feel good game-t, vagyis egy igazán tökös programot kaptunk a kezünkbe. Kár, hogy a többi filmes játék nem adja vissza ennyire az eredeti hangulatot...

6.
A Fénybenjáró
A főhős hangja nem eredeti. Bill Hope Constantine hangja a játékban.
5.
Ca$h
#4: Én is újraolvastam az előbb, valóban nem lett túl rossz cikk köszönöm szépen! :)
4.
Giga0509
Nem is tudtam hogy ebből készült játék.Jó teszt Ca$h,köszi :DDDD
2.
Ca$h
Tyűűűűűha... rátaláltál egy közel 5 évvel ezelőtt írt cikkemre... nem semmi! :)))) A kérdésedre sajnos nem tudom a választ... :///
1.
Tsu
Valaki megmondaná nekem, hogy ebből a játékból, csak ez a csúnya sárga tokos 100% kiadás elérhető Pc-re?Egyáltalán volt más kiadás?

Előre is köszi!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...