The Sims 2: University

  • Írta: zoenn
  • 2005. április 20.
Link másolása
Hat éve kezdődött a történet, mára már legendává érett az életszimulátorok koronázatlan királya, a The Sims sorozat, az utolsó rész nagyszerűségét nem csupán az eladási mutatók csúcsán tanyázás bizonyítja, hanem a magával ragadó játékmenet és hangulat...

Nem vitás: a The Sims az EA egyik legnevesebb és legjövedelmezőbb befektetése és mint ilyen tavaly ősszel megérett a folytatásra, amely több volt egyszerű grafikai tuningnál, meg tovább tökéletesítette a játékmenetet! Komolyan mondom, hogy mielőtt leültem elé játszani, azt hittem, ez egyszerű „lányos” játék, amely a 30-as, pasziánszozó korosztálynak szól és ebből a téveszméből még az eladási mutatók sem tántorítottak el, addig a pillanatig, míg be nem töltöttem! Nem túlzok, ha azt mondom, hetekig rákattantam, kifulladásig kerestem benne az elfogyni nem akaró poénos animációkat, hangokat, szóval minden egyebet! A mai napig vagy három generáció életútját vezettem már végig és jelen pillanatban is ott figyel a gépemen az legelső kiegészítőlemezével, az University -vel (Egyetem) „egyetemben”! Nem vitás, már az első részhez is tengernyi bővítőcsomag látott napvilágot és nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy a második epizód is kiérdemel majd egy párat, ezeknek első darabja az Egyetem!

Most már biztos mindenki értesült arról, hogy az EA magyarországi képviselete magyar nyelven jelenteti meg a kiegészítőt, sőt az alapjátékot is, amihez térítésmentesen hozzájutnak azok, akik rendelkeznek az eredeti, angol nyelvű The Sims 2-vel! Ennyi fejtágítás után nézzük mit kínál az Expansion! A korábbi előzetesekből már tudni véltük a tényt, hogy a tinédzser kor után és a felnőttkor előtt új életszakaszt vezet be a kiegészítés, méghozzá a fiatal felnőtt szakaszt, az egyetemistát, főiskolai hallgatót stb. Amint fiatal Simünk elfújta szülinapi tortáját egyből elköltözik a szeretett otthoni fészekből albérletbe, vagy koleszba! Nem kell megijedni, ha lediplomázott újfent lehet hazarohanni anyukához és apukához! Az új szálláshelyet be kell rendeznünk tudásra vágyó karakterünk számára, új berendezési tárgyakkal is akár, de erről picit később! Amint megvan a költözködés, kiválaszthatjuk, hogy milyen szakra járassuk derék Simünket! Összesen tizenegy szak áll rendelkezésre ennek a kérdésnek a megoldására, melyek természetesen a későbbi karrierünk megalapozását hivatott segíteni! Az iskolába sajnos nem kísérhetjük el delikvensünket, az egész úgy működik, mintha dolgozni járnának! Az órák után újra átvehetjük rajtuk az irányítást! A játékban és a való életben is a legfontosabb, a tanulás! Nyolc féléven tartó egyetemi időszak alatt több vizsgánk is lesz (egy félév négy napig tart, természetesen a játékbeli időszámítás szerint), így hacsak nem akarunk félévet ismételni, a kollégiumban is rá kell feküdnünk a tanulásra! A sok bukásra nem érdemes alapozunk, ez esetben könnyen kicsaphatnak minket a suliból! Stréber Simek részére ösztöndíjat is juttatnak, ez néha igencsak jól jöhet! Ha sikerrel járunk és megkapjuk a diplománkat, sokkal jobban tudunk érvényesülni a nagybetűs életben, tehát gyorsabban léptetnek elő minket, sajnos ez a való életre egyáltalán nem igaz! A tanulás mellett nem szabad elfeledkeznünk az új szórakozási lehetőségekről, úgymint a jópofa klubéletről sem! Ez annyit tesz, hogy egy-egy koleszon belül baráti társaságok alakulhatnak, saját klubhelységekkel, miegymással! Érdemes rákapcsolódni az egyikre, mert ezzel új barátokat is szerezhetünk, jobb esetben szerelmet! A diákmunkára is érdemes ráállni, hiszen a csapongó életmód bizony nagyon eszi a bankszámlánkat, jó ötlet pl. gyorsétterembe menni felszolgálónak, vagy zenekart alapítani – utóbbihoz hozzájön nem árt fejleszteni ez irányban Simünket, hacsak nem akarunk közönségünktől füttykoncertet!

A játék másik nagy újítása az ún. befolyásoláspontok rendszere! Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha teljesül Simünk egy-egy vágya, az aspiration szint mellett már influence, azaz befolyásolás pontokat is kapunk! És hogy ez mire jó? Nos nincs is annál szebb dolog, mint ha valaki helyettünk végzi el a háztartás körüli feladatokat, így mindezeket egy másik diák Sim végzi el, akire a házidolgozat megírását is rábízhatjuk! Ezeket a pontokat is el lehet aztán költeni extra tárgyakra, úgymint emberevő virág, halottfeltámasztó készlet stb. Azt kell, hogy mondjam – a befolyásolás pontok nélkül nem is lehet ezentúl komolyabb sikereket elérni, sajnos a tanulás nagyon sok munkával jár, így nem árt néha egy segítő diáktárs! Ha belépünk valamilyen befolyásos társaságba, könnyedén feltörhetjük az iskola számítógépes rendszerét, ezáltal ki tudjuk javítani a rossz jegyeinket! Persze még megalapozhatjuk sokkal hamarabb a tanulmányi eredményeinket, amennyiben befolyásoljuk valamelyik tanárunkat!

Akkor tekintsük át nagyvonalakban, hogy milyen új tárgyakat kapunk a kiegészítő feltelepítésével! Elöljáróban annyit, hogy sokkal érdekesebb darabokat, mint amik az alapjátékban voltak! Főleg szórakoztató célú cuccok a biliárdasztal, új játékgépek, hangszerek – punkzenekarban játszani hatalmas flash – közös esti bulizáshoz elengedhetetlen a tábortűz, természetesen a szabadban! Poénos még a vízipipa, amely segítségével Simjeink máris jobban érzik magukat! Ergo befüveznek, mint az állat és szó szerint elszállnak tőle! Hasznos kütyük – CD-, mp3 lejátszó, mobiltelefon – ugyanúgy helyet kaptak! Simünknek pár új parancsot is kioszthatunk, bár ezekből több is lehetett volna! Akik legszívesebben építkezni, lakberendezkedni szerettek az alapjátékban, azoknak szólnak az új belsőépítészeti stílusok és tapéták! Az egyetemi városokban lévő könyvtárba, klubházba taxival mehetünk, ahogy azt már korábban megszokhattuk! Ja, és még menza is van!

A hangok és grafika terén visszafogott változásokról beszélhetünk, habár e téren még az alapnak sem volt semmi szégyenkezni valója! Kapunk egy-két új rádióadót, amely a fiatalság legkedveltebb zenéit szajkózza, nem találkoztam új halandzsanyelvi elemekkel, sem újabb grafikai effektel, az új tárgyak textúráit leszámítva! Ennek ellenére a gépigény növekedett, továbbá elnyúló töltési idők miatt gyakran kell a plafont bámulnunk játék helyett!

Sokkalta bosszantóbb hibák is felütötték a fejüket! Továbbra sem sikerült kiküszöbölni az útkeresési és falbaragadási hiányosságokat, ez már korábban is idegesítő volt, hát még most, amikor lényegesen több Sim tartózkodik a képernyőn! Néha parancskiadásunk után sokáig várakozik emberünk, amíg végre engedelmeskedik utasításainknak, továbbá volt olyan amikor minden ok nélkül beidegesedtek és toporzékoltak egy helyben! Összességén ezen bugok nem mennek a játszhatóság rovására, csak éppen akkor jönnek elő, amikor legjobban nem akarnánk!

Hangulati szempontból tehát még mindig csúcson van a The Sims 2, a kiegészítő képes volt még rátenni egy lapáttal, ahogy azt vártuk, büszkén kijelenthetem megéri az árát! Hibái akadnak bőven, de könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk! A magyar kiadás ötlete mindenképpen figyelemreméltó, csak mielőtt megvennétek az Egyetemet, cseréltessétek be valamelyik nagyobb játékboltban az alap játékot! Már most tudni lehet, hogy érkezik a következő kiegészítő, amely Simjeink éjszaki életébe enged bemutatást, a címe valószínűleg Nightlife lesz és őszre várható! Addig persze sok generáció életét zavarjuk majd le, továbbra is félelmetesen valósághű gesztusokkal és mozdulatokkal! Sikeres diplomaszerzést a való és virtuális világban!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...