Forza Horizon 4 teszt

  • Írta: Daks
  • 2018. szeptember 25.
Link másolása
Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő. Ez Nagy-Britannia, a Horizon Fesztivál negyedik állomása, ahol ezúttal is a világ legjobb, leggyorsabb autói forgatják fel a vidéki élet mindennapjait.

Amerika, Franciaország és Ausztrália után újabb gyönyörű helyszín nyílik meg előttünk. Nagy-Britannia városon kívüli területei magával ragadóak és semmihez sem foghatóak, a szigetország történelmét a levegőben érezni, melyet a ködös hajnalokon szinte harapni lehet ezen a végtelenül zöld tájon. Az ember itt járva átértékeli az életét, és fejet hajt az előtt a szépség előtt, amit a természet alkotni képes, egy percre el is felejtve, hogy miért utazott ide. Üvöltő zenére széttúrni a gyepet, ahol nemrég még birkák legelésztek teljes nyugalomban.

A Forza Horizon 4 nem finomkodik ezúttal sem. Teljes gázzal száguldozhatunk benne, megállíthatatlanul áttörve mindenen és mindenkin, az arcade játékok legszabadabb stílusában. Tudunk repeszteni a falusi utakon, fékezés nélkül véve a kanyarokat, de letérve az útról, legelőkön és örökzöld fenyőerdőkön is keresztülvághatunk, míg egy végzetes baleset nem ébreszt rá, hogy esetleg túl erősen nyomtuk a gázpedált. De ekkor sem történik semmi, mert a visszapörgetés gondoskodik róla, hogy ne tévesszük el soha az irányt - hát ilyen körülmények várnak minket, na meg rengeteg McLaren, Jaguar, Aston Martin, Land Rover, és amit csak egy fish & chips mellett el lehet errefelé képzelni.

A játékfolyam a már ismerős receptet követi. Újonc versenyzőként érkezünk meg a Horizon Fesztivál résztvevői közé, a nemes feladat pedig mi más is lehetne, mint hírnevet szerezve a folyamatosan megnyíló versenyeken, bekerülni a bajnokság legjobbjai közé. A játékban idén több mint 450 autó kapott helyet, melyek között szupersportautók, luxusautók, hétköznapi modellek, klasszikusok és terepjárók is képviseltetik magukat, a világ minden tájáról. A sorozat pedig mint mindig, ezúttal is teret ad ezek mindegyikének: a játékban sosem kell a legjobb, legdrágább autóval rendelkeznünk. Ha úgy tartja kedvünk, akkor az előre megadott autókategóriát lecserélve rajthoz állhatunk egy 1930-as veteránnal is, az ellenfeleket a gép ugyanis úgy állítja össze, hogy azok a mi szintünknek, felkészültségünknek feleljenek meg.

A Forza Horizon 4 izgalmas újdonsága, hogy immáron négy évszakban versenyezhetünk benne. Nyáron gyönyörű zöld és napsütötte minden, szarvasok és nyuszikák legelésznek a tájakon, nekünk pedig nincs semmi dolgunk, csak az önfeledt száguldás. Ősszel rozsdabarnába borul a táj, sűrűn kezd esni, a napfényt felhős ég váltja, kocsink mögött pedig csak úgy repkednek a falevelek, míg télen mindent vastag hótakaró lep be, az erdei tavak pedig befagynak, olyan versenyeknek utat engedve, melyeket a három másik évszakban el sem tudunk érni. Tavasszal pedig aztán újra zöldbe borul minden. Madárcsicsergésre nyomhatjuk a gázt a sárgába és rózsaszínbe borult virágos rétek mellett, míg az utat sokszor mossa majd át a hegyekből lezúduló olvadék, megnehezítve dolgunkat az aszfalton is.

Az évszakváltozás fantasztikus újítás, mely ugyanazon a tájon mindig újabb és újabb élményt, kihívást képes nyújtani, megnövelve a futamok újrajátszását is. De akinek mindez nem lenne elég, az immáron csinálhat saját útvonalakat, egyedi versenyeket is, míg kreativitásunkat az autót finomhangolása, és festése, illetve matricázása mellett immáron sofőrünk öltöztetésével is kiélhetjük. Adhatunk rá új felsőt, nadrágot, cipőt, és mindenféle kiegészítőt, a szmokingtól a csirkejelmezig ezernyi komoly, vagy vicces darabbal.

Ehhez tartozik, hogy a wheel spineken pénz és autó mellett immáron ruhákat is nyerhetünk, aztán lehet a fejeket fogni, amikor már majdnem ráfordul a mutató egy Mercedes-Benz AMG GT-re, aztán mégis visszamegy az epermintás laposcipőre. Cserébe viszont egy idő után egy helyett már három díjat kapunk itt, a pénz és a kocsi meg amúgy is olyan a játékban, hogy mindegyikből van bőven. Ha akarjuk, nem nyomunk két futamot ugyanazzal a vassal. Apró, de jópofa dolog pedig, hogy visszatértek a játékba a rombolható plakátok, az offline módban barátaink nevét és vezetési stílusát magukon viselő, AI által irányított Drivatarok, a traffipaxok, a driftutak, sőt immáron nem csak autókat, de házakat is tudunk venni, amivel még több hírnév, még több gyorsutazási pont is jár.

És az újdonságok sora még nem ért véget. A hagyományos versenyeken, illetve a különböző kisebb kihívásokon kívül kapunk filmes kaszkadőrmelókat is. Tíz küldetésben kell bizonyítanunk vezetési képességeinket a kamerák előtt, a feladat pedig igen változatos. Van, hogy egy Mini Cooperrel kell konténerek tetején parkolgatnunk egy reklám kedvéért, vagy egy amerikai izomautót átvezetni mindenféle akadályok és robbanások között. Ami nem tetszett csak, hogy ezek méretes részét az teszi ki, hogy külön el kell mindig mennünk egy újabb és újabb helyszínre, illetve a főnökünk sem tud soha semmit mondani a munkáról, sőt még mondja is, hogy nem érti a jelenetet, biztos rossz lesz a film is, de vállaljam el, mert jó pénzt kapunk érte. Miközben egyébként a leírásban részletesen megvan, hogy mi a jelenet, és kit, hogyan kell alakítanunk.

Érdemes még megemlíteni, hogy ezúttal is találhatunk a vidéken eldugott garázsokat, melyek felújításra váró autócsodákat rejtenek, vannak amolyan Top Gear-stílusú vonat, crossmotoros csapat, légpárnás hajó, és más különleges ellenfél elleni extra futamok, illetve kapunk néhány igazán nem mindennapi kocsit is a felhozatalhoz. Egy külön csomaggal például magunkévá tehetjük a James Bond-filmek összes legendás autóját, a legrégebbiektől a legújabbakig, vezethetünk londoni taxit, újabb Top Gear-kitekintésként háromkerekű Reliant Robint, illetve egy igazi Warthogot is, a Halóból. Ha Őfelsége, a királynő ezt látná, sikítva dobná el a teáját!

A szívemnek legjobbat a végére tartogattam. A Forza Horizon 4 készítői idén ugyanis gondoltak ránk, és a játékot teljes magyar nyelvű felirattal adták ki, ami szuper élményt és gyors érhetőséget kínál, és tényleg csodálatos gesztus, amit minden játékfejlesztőnek követnie kéne. Félve merem is megemlíteni, hogy a minősége azért nem lett a legjobb. A játékban olyan tükörfordításokat látni néha, ami bár magyarul van, semmit sem értesz belőle - ilyen például a „ritka pörgés gesztus feloldva”, az „autógyűjtemény befolyás” vagy a „figyelmeztető tábla teljesítve” üzenet, amit látva aztán komolyan elgondolkodhat az ember, hogy mire is gondoltak éppen a fordítók. Arról nem beszélve, hogy a játékban használt betűtípus nem támogatja a hosszú „ő” karaktert se, így mindig, amikor ez szerepel, egy teljesen oda nem illő betűtípus hasas és vékony „ő”-je jelenik meg. Jó, nem annyira zavaró, de amennyire igényes lett maga a játék, azért erre is odafigyelhettek volna.

Merthogy a Forza Horizon ezúttal is hozza az elődök által lefektetett elvárásokat. A sebességérzet és az irányítás elképesztően jó lett, annyira gondtalan és élményekkel teli benne a vezetés, amit kevés más arcade játék tud még csak nyújtani. A fantasztikus zenei aláfestés a csodálatos tájakkal kombinálva szinte könnyeket csal mindenki szemébe, aki csak egy kicsit is szereti az autózást, és mindezt az eufóriát csak növeli a brit hangulat, a közel tökéletes grafika, és az akár 72 játékost is kezelni tudó online shared-world játékvilág. Amiben egyébként nyomhatunk egymás elleni, és co-op küldetéseket is, barátokkal, idegenekkel, ahogy egy ilyen játékban azt kell.

A Playground Games és a Microsoft Studios ezúttal is maradandót alkotott. A játék Ultimate Edition kiadását az elsők között tesztelhettük le, és azt kell, hogy mondjam, a most látottak alapján még mindig Forza Horizon a legjobb arcade autós élményjáték, ami csak létezik. Ezt pedig mi sem támasztja alá jobban, minthogy olyan nagy nevek kezdték el lemásolni az elmúlt években, mint a Need for Speed, vagy a The Crew - a próbálkozások ellenére viszont nincs veszélyben a király, mely idén újra megszilárdította hatalmát, és amire méltán lehet büszke mindenki, aki az Xbox One-t választotta kedvencéül. Ne hagyd ki.

A Forza Horizon PC-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi Xboxon teszteltük.

82.
82.
semike
#81: Vezetési élménnyel semmi bajom,nekem a körítés nem tetszik.
Számomra az első két rész etalon.
A motorsportnál se tetszett a hetedik. Bár megszoktam már, de igazán nekem a legjobb a 3./4. rész.
81.
81.
Anti4730
#80: Mar meg ne haragudj, de egy jo autos jatek a fizikarol, auto iranyitasarol szól, es hogy mennyire elvezetes benne vezetni. Namarmost ezeket mind tudja a horizon negy, akkor meg ki a tokomet erdekel a körítés? Komolyan a szerencsekerekrt hozod fel hibanak egy autos jatekban, ahol vezetni kell?
80.
80.
semike
77.
77.
Robchee76HUN
#76: A megfogalmazott kritikával még valamennyire egyet is értenék, de írja ezt egy olyan, aki nem ismeri az ékezeteket! Főleg a telefon nyomkodó nyomorultak kitétel fényében érdekes ez. Vajon honnan ered ez az ékezetnélküliség? Vagy ha nem a telefon nyomkodásából, akkor alapból nem képes helyesen írni? Akkor először azzal kéne kezdeni, nem kockulni bármely platformon barátom...
76.
76.
semike
Forza rajongokert szamomra ez egy kalap szar!!!
Szines
Szagos
Retardalt
Tul cuki ( ciki?!)
A harmadik szintig eljutottam, de amikor a ketszazadik porgeteshez ertem, ami elott kaptam egy ingyen hazat!!!!-egy autos jatekban,ahol tovabb tart a verseny utani baszakodas,mint maga a verseny!!
Nnna akkor adtam halat az istennek es a mindenhatonak, h nem vettem meg a jatekot. :))
Kar ,h nem lehet benne naci negerrel csapatni, az meg hianyzott.Aki persze csaj! :)
Ez mar az uj generacio jateka!
Nekik szol:
Retardalt
Cuki
Telefon nyomkodo Nyomorultak...stb
75.
75.
Anti4730
#68: Ennel meg a retardalt ghost games is jobb hangokat csinal nem igaz?
72.
72.
#47: Melyik autós játékban van komoly vezetési élmény? EGYIKBEN sincs! Vicc az összes. Komoly vezetési élményt akkor kapsz, ha beülsz egy autóba...

70.
70.
zozo76hun
Hat azert az eso effekt boven nem eri el a Driveclub szintjet.
68.
68.
ollie92
Te jó ég, ez valami kurva kiábrándító ! MIK AZOK A HANGOK ??? Sok legendás motorhang helyett a San Andreasból másolták, vagy mi a tosz ?! Komolyan, a pofám leszakad, itt hirdetik magukat, hogy milyen jó a játék, erre a FH3 is jobb a kocsik hangja. Mintha csak porszívót, vagy kukorica darálót vezetne az ember.

Ilyen a hangja az E39 M5-nek való életben, igazi combos V8 dübörgés :

https://www.youtube.com/watch?v=jS_IqbPKXaE

Na és ilyen lett a FH4-ben...halalni, hogy V8 de ez kurvára nem M V8 !!!

https://www.youtube.com/watch?v=64xUkG-VzuI&t=251s

Ugyanez a helyzet a kocsik nagy részével, Maseratik, Ferrarik, stb ... Arra volt idejük, hogy félkész buzi avatárokat, meg sapkákat készítsenek, de real hangot feldolgozni az már büdös !
55.
55.
PaprikaJancsi
#52: Szerintem nem nagyon lehet összehasonlítani ezeket a címeket, egy Rally játékot baromi más játszani mint egy Horizont.
54.
54.
Őrnagy
#52: Sok lesz az a 100000 :D
53.
53.
Yanez
#52: Olcsóbb venni egy Xbox kontrollert a pc-hez, már ha olyan a pc, hogy alkalmas játékokra. Máskülönben igen, egy sima XO ma már nem pénz kérdése.
52.
52.
PS4jacksony
#43: A V rally 4 et meg a Dirt 4 et szorozd meg kb 100.000 el akkor kapsz valami Forza horizon 4 körüli játékélményt.

A FH4 Igen nyomós ok a box vásárlásra én is tervezek venni mert jó autós játék gyakorlatilag nincs és nem is valószínű ,hogy lesz PS4 en.

Próbáltam havernál ettől a játéktól szó szerint leseik az állad annyira szép és igényes...Igaz erre az oled tévé is rátett egy lapáttal.
51.
51.
Dirty666
#49: Tudsz, közös a multi. Ráadásul xp alapú a multi, ami azt jelenti, hogy ha kevés beállított segítséggel mész és szép tisztán vezetsz, nem muszáj mindig elsőnek lenni
50.
50.
shatterhand
Nálam ez a szép,látványos ,de steril. Túl letisztult.
A többi része pazar.
49.
49.
RangerFox
#41: De multizni már nem tudok xboxosokkal, vagy igen?
48.
48.
FrankBlack
#47: Köszönöm a jó tanácsot, megfogadom. Igen, kicsit tartok tőle, hogy a túlzottan arcade jellege miatt én nem biztos annyira el fogok tőle ájulni.
47.
47.
sasncore
#24: Nagyon Arcade, próbáld ki valahol előtte, pofára eshetsz a sok arcade casual tini szerű szerelmes tesztek után. Full arcade, az arcade királya (szép grafika, szép autók, tartalom is akad bennük). De mint Forza rajongó (nem Horizon) megvetem azon embereket akik komoly vezetési élményt és fizikát látnak bele.
46.
46.
PS4jacksony
Rég láttam ennyire igényes gyönyörű autósjátékot amelyiknek még a Demója is roppant igényes elakad az ember szava.

Ez most a világ legjobb autós játéka annyi szent !
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...