The Grand Tour Game teszt

  • Írta: Daks
  • 2019. február 3.
Link másolása
Detroit rozsdafoltos külvárosában nyitott a The Grand Tour harmadik évada, vele együtt pedig megérkezett Clarkson, Hammond és May első hivatalos játéka is. Ami hát… nem lett kifejezetten jó darab.

A következő hetekben minden pénteken jelenik majd meg egy-egy új fejezet a The Grand Tour Game-hez. Első körben a három évad három nyitórésze, a The Holy Trinity, a Past, Presend or Future és a Motown Funk vált elérhetővé, melyekben olyan autók volánja mögé ülhetünk, mint a McLaren P1, a Porsche 918, a LaFerrari, a Honda NSX, a Rimac Concept One, a 72 literes fogyasztású Hennessey Exorcist Camaro ZL1, vagy a McLaren Senna.

A legendás nyitójelenettel kezdődik minden. Az esős Nagy-Britanniából a napsütötte Egyesült Államokba érve hőseink egy-egy Mustanggal szelik a mérföldeket, miközben a háttérben az "I Can See Clearly Now" szól, majd Portugáliába visz utunk, hogy három hibrid hypercar mérhesse össze tudását. A BMW M2 eboladrómos tesztje után aztán Svájcba kerülünk, Hammond valaha volt legdrágább balesetének helyszínére, végül pedig vár ránk az új évad, és Detroit, a rozsdamarta Cadillac-gyárral, három izomautóval, meg az új Senna bemutatójával. A felhozatallal tehát nincsen gond, aki látta az adott részeket, az pontosan tudja, hogy mit várhat tőle, csak az fáj, hogy a The Grand Tour Game mint játék, mennyire gyenge és igénytelen lett.

Nem számítottam kiemelkedő alkotásra már a bejelentéskor sem, a végeredmény viszont hatalmas csalódást okozott. A minőség finoman szólva is messze van attól, amit manapság minimálisan elvárhatunk egy bármilyen autós címtől, pedig maga a koncepció - a sorozatepizódok újraélése - kifejezetten jónak ígérkezett. Ehelyett kaptunk egy minden tekintetben alulteljesítő, ronda és csapongó játékot, ami mobilos címnek is gyenge lenne, ha nem Clarkson, Hammond és May, na meg persze a The Grand Tour aktuális epizódjának legjobb jelenetei adnák hozzá a hangulatot.

A játék minden fejezete egyben egy rövidített sorozatepizód is. Felcsendül a nyitódal, majd kezdődik maga a show. A három műsorvezető belép a sátorba, a közönség tapsol, majd rövid beszélgetés veszi kezdetét, és indulnak az autós részek, a kalandok és a versenyzés. Minden filmbetét a sorozat adott epizódjából lett összevágva, a futamok pedig - ahol immáron mi kapjuk a főszerepet - a megfelelő autós részek által lettek ihletve. Vannak időmérők, kör- és sprintversenyek, illetve drift- és gyorsulási futamok, miközben mindhárom műsorvezető bőrében felváltva kell bizonyítanunk.

A látvány rettenetes. A felbontás alacsony, a környezet kidolgozatlan és maszatos, az autók rondák, a speciális effektek pedig úgy néznek ki, mintha egy PS2-es címet nyomnánk. Nyilván ennek megfelelően 30fps-t is tud csak a játék, ami pedig rendkívül érdekes, hogy olyan, mintha egyébként szebb is tudna lenni az egész, csak direkt lebutították volna. A futamok elején mindig van ugyanis pár vágókép, ami az autó részleteit mutatja meg, ez pedig még egész szép is mindig, majd vált a kamera, kezdődik a verseny, minket meg elönt hányinger. Hogy a vezetési élményről már ne is beszéljek. Az irányítás szörnyen arcade lett, nincs semmi alul- vagy túlkormányzottsága, vagy fizikája az autóknak, kétszázzal és egy pár méteres fékezéssel is úgy tudjuk bevenni a kanyarokat, mintha sínen száguldanánk, nem egyszer pedig fél percnél sem hosszabb egy verseny.

A rövid és élvezhetetlen kihívások nem kedveltetik meg velünk a játékot, még ha amúgy vannak több perces, viszonylag komolyabb kihívások is mindig. Az idő elleni csapatás kifejezetten szórakoztató amúgy, jó dolog fél másodperceket csiszolni a saját eredményeinken, maga a játék viszont még az újrakezdések ellenére sem kínál 15-20 perc tiszta játékidőnél többet epizódonként. Ja, és akkor a legrosszabbat még nem is mondtam. A készítők úgy gondolták, hogy nem elég, ha hőseink tövig nyomják a gázt, és úgy küzdenek meg egymás ellen, de a körversenyekbe még tettek mindenféle felvehető szívatásokat is.

Igen, single player módba is. El tudjuk vakítani ellenfeleinket rózsaszín felhővel, nyomathatunk lángcsóvákat a kocsijukra, rakhatunk be idegesítő zenét nekik, vagy küldhetünk egész képernyőt elfoglaló SMS-t is, melyek mind-mind egyben automatikusan le is fékezik őket kicsit. Talán azt gondolták, hogy egy kis Mario Kart-élmény majd feljavítja a céltalan körözgetéseket, vagy hogy amúgy a trió mindig visszatérő egymást szívatása jól fog mutatni itt is, de tévedtek. Gyerekes és idióta lett, ami csak megerősít minket abban, hogy amúgy mennyire igénytelen és béna az egész.

És akkor a hangokról még nem is beszéltem. A motorzajok, a gumicsikorgás és az ütközéshangok egytől-egyig rettenetesek, a három műsorvezető ráadásul állandóan mondogat valamit, folyton ugyanazt a két-három káromkodást, vagy üvöltést ismételgetve. Semmi értelme nem volt, hogy egy ennyire sok potenciált magában hordozó, és minden tekintetben csúcs műsorból egy ilyen lealacsonyító játékot készítsenek, még akkor sem, ha amúgy igen baráti áron, mindössze 15 euróért vesztegetik. Ugyanis szívesen fizettünk volna többet egy rendes darabért.

Vagy emlékeztek például a Forza Horizon Presents Fast & Furiousra? A film egy stand-alone is játszható DLC-ben kapott feldolgozást az Xbox valaha volt legjobb versenyjátékában, ami bár új helyszíneket nem hozott magával, de az autók és a küldetések mind onnan eredtek. Mennyivel királyabb lett volna most is megcsinálni ugyanezt, belerakva a pályákat is, nem igaz? Clarkson ráadásul nem is lenne idegen a sorozatnak, hiszen a Forza Motorsportnak még a narrátora is, hogy a gyárilag felvonultatott Top Gear-tesztelésekről ne is beszéljek. De minek is álmodozunk?!

Két dolog viszont tetszett a The Grand Tour Game-ben. Az egyik, hogy minden versenyt körül ölelnek az eredeti epizódok és azok fantasztikus hangulatai - még ha ez a filmkészítők érdeme is, és nem a játéké. A másik pedig, hogy van benne négyjátékos split screen multiplayer. Manapság ritka, hogy egy gépen többen is össze tudjuk mérni a tudásunkat, de a készítők meglépték, és elhozták nekünk ezt. Remek móka egy házibuliban száguldani egy kicsit a barátokkal, lökdösődve, beszólogatva egymásnak. Ennél több viszont nincs a címben. Bízták volna az egészet hozzáértőkre.

A The Grand Tour Game PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi ez utóbbin teszteltük. 

14.
14.
crytek
#13: "A Grand Tour Game-t eltávolítottuk a boltok polcairól, és leállítottuk, hogy erőfeszítéseinket és erőforrásainkat más projektekre összpontosíthassuk"

De már vagy másfél éve... ennyire követtem ezt a játékot :)
13.
13.
crytek
Most nézem ms-storeban meg sem vehető már. Erről tud valaki valamit miért? Ennyire gáz volt le is gyalulták ?
12.
12.
Nothing
#11: Semmi látnivaló. Ezért is írtam, hogy csak érdekesség. Mondhatni egy példa a kommented lényegére.
11.
11.
crytek
#10: És mi a látnivaló?

Ezért nem kell kérdezgetni senkitől soha hogy ez jó meg az jó..kipróbálod eldöntöd.
Lehet valakinek valami az év játéka te meg arra se méltatod hogy 20 másodpercnél több gameplay nézzél belőle annyira retek szar.
Mondjuk máig nem értem amikor ilyen kérdéseket tesznek fel filmek és játékok kapcsán...

Mondjuk ez a covid ló***z elég rávilágít a dolog mibenlétére.Sok a birka és azt csinálják amit mondanak nekik
10.
10.
Nothing
Csak érdekességképpen:

GK: "pocsék, hányingerkeltő látvány"
PCguru: "Korrekt grafikai megvalósítás"

GK: "Nulla vezetési élmény"
PCguru: "Kicsit buta fizika"

GK: 3.0
PCguru: 73%
9.
9.
Norbi5
#1: De hogy is őrnagy. Probált ki mert jó a játék.
8.
8.
Norbi5
#3: Mi van? Ez a leg jobb játék, nem értem miért fikázátok, na mindegy nekem bejön.
7.
7.
Norbi5
Mi van? Azt mondjátok, hogy ez szar? Ma töltöttem le a játékot xboxomra és valamiért nagyon megfogot a játékélmény, nekem ez tetszik a legjobban imádom ezt a játékot és jobban leköt mint pl. A forza horizont 4.Nem is csalódás a grand tour games inkább az ellenkezője.
6.
6.
Raam989
Kár érte, pedig lett volna fantázia egy hivatalos top gear játékban...
5.
5.
shatterhand
Noname készítők, játékiparba most csöppent kiadó, jellegtelen játéka. Na ez ronda ,ocsmany,okadek. Nem a rokabőr, de mar ezereve játékot készítők nagyobb jatekai amit pusztan utalatbol mosnak ossze ilyenekkel.
Nem kell dicserni azokat,csak a jelzőket kene helyen kezelni.
4.
4.
crytek
Tele van zsetonnal az amazon de úgy néz mi a saját game studióba értelmes emberekre nincs kesssss
3.
3.
RangerFox
Őszintén sajnállak titeket, hogy időt kellett pocsékolnotok erre a "játékra"
2.
2.
krisz95410
Szerintem inkább tekintsünk marketing eszközként erre mintsem játékként.
1.
1.
Őrnagy
Mobilra 5X ilyen jó játékot lehet ingyen letölteni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...