SEASON: A Letter to the Future teszt

Link másolása
Mennyire fontosak számodra az emlékek? És az emberiség számára? A Scavengers Studio szerint megéri értük felfedezni az ijesztő messzeséget, az ismeretlen vidékeket. Főleg akkor, ha mindezt egy kataklizma is fenyegeti.

A SEASON: A Letter to the Future a kataklizma ígéretével kezd. Habár megjósolták, nem tudjuk pontosan, hogy hogyan fog lezajlani, milyen hatással lesz ránk, emberekre. Csak azt tudjuk, hogy a változás elkerülhetetlen. A játék névtelen főhősének, és vele együtt nekünk, mindez egy újonnan felébredt kötelességtudatot jelent: minél több emléket megmenteni a jövő generációjának abból a világból, amiben mi élünk. Tárgyakat, hangokat, embereket, pillanatokat. Játékosként ezeket egy olyan világban fogjuk felfedezni, ami egyszerre otthonosan ismerős, de közben csodákban, misztikumban és különös rituálékban bővelkedik. A vidékeket pedig nem csak gyalogosan járjuk be, hanem strapabíró biciklink hátán fedezünk fel mindent, amire emlékezni érdemes.

Valóban nem lesz nehéz dolgunk a játékmenet során. Egyetlen feladatunk a felfedezés lesz. A megismerés és az, hogy kíváncsiak legyünk. Kíváncsiak egy olyan világra, amibe könnyen belefeledkezhetünk, elmerülhetünk, hiszen annyira ismerős, hogy aztán újra és újra meglepjen bennünket valamivel, amire gyermekien rácsodálkozhatunk. Kalandunk első felében hatalmas távolságot teszünk meg, ismeretlen utakon, miközben kibontakozik előttünk egy külvilág, amiről olyan keveset tudunk. Később aztán megérkezünk egy különös helyszínre, tele titkokkal és sorsokkal, amik mind arra várnak, hogy felfedjük őket, hogy a naplónk emlékei közé vegyüljenek.

Legfontosabb útitársunk ez a napló lesz. Ebbe gyűjtünk mindent, amit tapasztalunk, amit átélünk, gondolunk. Egy polaroid kamera és egy kazettás magnó fog segíteni nekünk, hogy rögzítsük ezeket az élményeket. Egy festményt a falon, egy vízesés hangját, egy lehengerlő tájat, vagy egy apró tárgyat, ami egykoron egy hosszú élethez tartozott. Ám hiába fényképezünk, gyűjtögetünk, jegyzetelünk és rögzítünk szorgalmasan, nem fog beleférni minden a naplónk lapjai közé. Meg kell válogatnunk az emlékeket, különben egy csúnya, átláthatatlan masszát tudunk csak létrehozni az oldalakon. Szerencsére nem is kell mindent megtartanunk: ha elegendő emléket gyűjtöttünk egy helyszínről, akkor a játék egy rövid monológgal jutalmaz meg bennünket munkánkért, illetve néhány új matricával, amikkel kicsinosíthatjuk ezeket az emlékeket.

A jelen pillanatain túl titkokba is bele fogunk botlani, főleg a játék második felében. Különleges eseményeket, hiedelmeket és rítusokat, valamint a múltat tárhatjuk fel. Ilyenkor a naplóban sejtelmes körvonalak jelennek meg, amiknek meg kell találnunk a világban elszórt megfelelőit. Ezek mind a vidéket benépesítő emberekről mesélnek, egy kellemesen izgalmas nyomozást követően. De ezeket is csak a megfelelő kíváncsisággal fedezhetjük fel, a játék sehol sem köti az orrunkra, hogy merre bujkálnak a titkok.

Utunk során sajnos kevés NPC-vel fogunk összefutni. Még szerencse, hogy az ő esetükben is a minőség érvényesül a mennyiség előtt. Mindannyian különleges személyek, egyedi sorsokkal és álmokkal, melyek a párbeszédek során bontakoznak ki, némelyikükhöz apró feladatok is társulnak. Természetesen semmi nagyra sem szabad gondolni, csupán apróságokat kérnek tőlünk és tehetünk értük, de ezek az apró cselekedetek egy teljes élet árnyképét vetítik elénk. A velük való találkozás a hosszú út talán legszebb részei.

A SEASON: A Letter to the Future egy melankolikus, már-már filozofikus játék az első pillanattól az utolsóig. A világ minden sarka, a karakterek minden mondata, a játékos minden cselekedete úgy van megtervezve, hogy az valami érzelmet váltson ki belőle. Márpedig ezt nehéz nem giccsesen és klisésen kivitelezni. És habár nagy ritkán talán megközelíti ezeket a SEASON, mégis bravúrosan, a jó ízlés keretein belül sikerül végig maradnia. Természetesen ehhez az élményhez olyan játékos is kell, akit nem zavar, hogy minden pillanatban a nagybetűs életre emlékeztetik. Ha viszont te is szereted ezeket a lassú, a türelmet és kíváncsiságot jutalmazó élményeket, akkor biztos vagyok benne, hogy te is élvezni fogod ennek a hat-hét órás játéknak minden percét. Ha pedig hagyod magad elveszni a tájban, akkor mindez tovább is tarthat.

A SEASON: A Letter to the Future január 31-én jelenik meg PC-re, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re. Mi PlayStation 5-ön teszteltük.

3.
3.
mamgu
#2: A nácik a degenerált müvészetek kiállítására vitték Kandinsky képeit.
2.
2.
Jarl Balgruuf
Ez a ronda minimalista, igénytelen grafikai stílus kimehetne màr a divatból.
1.
1.
mamgu
2 éve várok rá talán ez lesz az utolsó érdekes dolog a 4-esre azóta 1szer már el is adtam a 4est de most szereztem 1et ismét, ezért.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...