Sunkenland próbakör

Link másolása
A korai hozzáférésben megjelent Sunkenland-ban garantáltan nem ússzuk meg szárazon, mivel a túlélős játékban egyedül, vagy akár többedmagunkkal egy óceánok által elárasztott apokaliptikus világban kell boldogulnunk.

Ha ez alapján nektek a Rust és a Raft ugrik be elsőre, akkor jó nyomon jártok, a fejlesztők ugyanis le sem tagadhatnák, hogy a játékmenet elemeit tőlük vették „kölcsön”, de ahogy a mondás is tartja: „Jótól lopni nem szégyen” és a későbbiekben még könnyedén becsempészhetnek némi saját ízvilágot a már unalomig ismert megoldások közé. Egyelőre azonban ez utóbbiból még nem sok minden látszik, egyedül csak a jövőben érkező funkciók listáját átfutva akadhat meg egy-két dolgon a szemünk, ahol mindenféle földi, illetve vízi jóságot ígérnek nekünk. Ezek viszont nem mostanában fognak megérkezni, szóval felesleges sóvárgás helyett inkább nézzük meg, hogy jelenleg mivel is igyekszik minket elkápráztatni a Sunkenland veszélyekkel teli vízivilága.

Az biztos, hogy a játékmenet mellett a kezdést sem gondolták túl a fejlesztők, hiszen miután létrehoztuk szerencsétlen férfi, vagy női túlélőnket az elérhető pár lehetőségből, máris a menüben találjuk magunkat, ahonnan indíthatunk privát, vagy többjátékos meneteket (egyszerre akár 14 másik játékossal együtt), esetleg csatlakozhatunk mások világába. Miután kiválasztottuk a számunkra leginkább tetsző opciót, beteleportálunk egy sziget közelébe (mindig ugyanoda) és nagyjából 10 méteres magasságból belecsobbanunk a végtelen kékségbe. Gyorsan kiúszva a közeli partra találhatunk ugyan pár hasznos dolgot, de ha valóban életben szeretnénk maradni ebben a kietlen világban, akkor bizony felfedezőútra kell indulnunk a vízfelszín alá.

Szerencsére a menüből elérhető térkép minden fontos helyszínt megjelöl nekünk, legyen az a víz alatt, vagy éppen felett, annyi a bökkenő, hogy csak akkor írja ki róla a pontosabb információkat, ha a közelébe érünk. Érdemes gyorsan cselekednünk és a lehető legtöbb dolgot felfedeznünk, valamint kifosztanunk, ugyanis az idő véges és ha nem tárazunk be jó előre utánpótlással, akkor könnyedén szomjan, illetve éhen halhatunk. Ezenfelül még az oxigénünk mennyiségére is ajánlott figyelni, mivel a víz alatt bóklászva kezdetben nem bírjuk tovább pár percnél, később azonban majd szerezhetünk olyan cuccokat, amik jócskán kitolják az egy levegővétellel bejárható terület méretét.

Azért a hiedelemmel ellentétben nem árt majd nyitott szemmel úszkálni a sós vízben, ugyanis miközben mi éppen egy roncskupacot fosztunk ki, a környék halállománya könnyedén ránk találhat. A kisebb rákoktól és halaktól nem kell tartanunk, sőt, érdemes minél többet elkapni belőlük, ily módon csillapítva folyamatosan növekvő étvágyunkat, időnként azonban beleúszhatunk pár olyan fenevadba is, akikhez bizony már egy sokkal nagyobb hajóra lesz szükségünk. Ha pedig a környéken élő cápákat nem érezzük elég fenyegetésnek, akkor várjuk ki az éjszakát, amikor is a környező fészkekből különféle mutáns dögök özönlenek ki a túlélni próbálók legnagyobb bánatára. Utóbbiak kifejezetten idegesítőek, mivel hatalmas csapatban úszkálnak szigetről-szigetre és puszta kézzel esélyünk sem lesz ellenük, így aztán ajánlott minél előbb felszerelkezni az elérhető alapanyagokhoz mérten.

Erre több lehetőségünk is lesz, hiszen egyrészt gyárthatunk magunknak ezt-azt a menüből elérhető listából, másrészt kereskedhetünk a különféle hánykolódó bodegákon található NPC-kkel, akiknél sokszor találhatunk majd értékes csecsebecséket. Természetesen a komolyabb cuccok árát aranyban mérik, szóval ha nem kívánunk állandóan víz alá merülni az ellenérték reményében, akkor bizony oda kell ülnünk a tervezőasztalhoz és el kell készítenünk magunknak azt, amire szükségünk van. Első körben én mindenképpen a fontosabb használati tárgyakat javaslom legyártani, a saját bungaló építését nyugodtan el lehet odázni, főleg, mivel mindenféle probléma nélkül birtokba vehetjük a fentebb már emlegetett kereskedők otthonait. Kezdetben nyilván többnyire fa eszközeink lesznek, de később, ahogy egyre több mindenre bukkanunk a habok között, úgy nyílnak ki előttünk a komolyabb lehetőségek, ezáltal váltva le a különféle botokat és íjakat például lőfegyverekre.

És ezzel a végére is értünk a lehetőségeinknek, jelenleg ugyanis nagyjából ennyit tud a Sunkenland, hiszen egyelőre se történet, se küldetések, se egy nagyobb cél, ami miatt megérné visszatérni hozzá, csak a színtiszta túlélés. Külön kiemelném, hogy egyedül játszva baromi unalmas, viszont pár haverral kiegészülve már sokkal jobb élményt kapunk, persze csak akkor, ha szemet tudunk hunyni a korai hozzáférésből adódó problémákon. Bugok minden mennyiségben, fagyások, akadások, hiányos, vagy éppen hibásan működő játékelemek tömkelege és a "legjobb" az egészben, hogy bár a fejlesztők dolgoznak ezerrel, a komolyabb foltokat követően az összes előrehaladásunk megy a kukába, ami egy több órás kaland után annyira azért nem esik jól. Ettől függetlenül a műfaj szerelmesei adhatnak neki egy esélyt, hiszen később csak drágább lesz, ráadásul, hogyha a Vector3 Studio tartja a szavát és minden tervezett elemet beépítenek a játékukba, akkor pár éven belül egy egész pofás kis túlélősdi kerekedhet belőle, persze csak akkor, ha nem szenvedünk víziszonyban, mert akkor a Sunkenland egy valódi rémálom lesz a számunkra.

A Sunkenland kizárólag korai hozzáférésben érhető el Steamen.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...