Genesis Nitro 950 teszt

  • Írta: szlav
  • 2023. november 16.
Link másolása
Nehéz olyan gamer széket találni, ami nem lóg ki a professzionális irodai környezetből sem, a Genesis felsőkategóriás fotelje azonban egyenesen a komolyabb játékosokat célozta meg.

Azok, akik körbejárták mostanában az gamer székek piacát, valószínűleg maguk is rájöttek már a kellemetlen igazságra: nehéz olyan ülőalkalmatosságot találni, ami elegáns átmenetet képvisel a vagány és kényelmes gamer székek és a klasszikusan elegáns irodafotelek között. Mi a helyzet akkor, ha az RGB lézershow helyett az ember egy olyan széket keres, amit a Zoom híváson nem fognak megmosolyogni a nyakkendős menedzserek, de mégis jó szolgálatot tesz a hajnalig tartó raidek és Warzone meccsek során?

Úgy gondolom, erre a piaci résre lőtt a Nitro 950-nel a Genesis, mégpedig nem kevés sikerrel. A főként a perifériáiról ismert, de a gamer székek terén is tapasztalt hardvergyártó a foteljeik felsőkategóriás modelljével lepett meg bennünket, én pedig már akkor tudtam, hogy egy igazi bestiával lesz dolgom, amikor a masszív dobozával a kézben már a magasföldszintre is csak verejtékező homlokkal sikerült felcipelnem azt. Nagyjából 30-40 percnyi legózás után már össze is állt a gondosan becsomagolt szörnyeteg, melyhez természetesen egy rövid, jól összeszedett útmutatót, számos csavart, néhány pótcsavart és az összeszereléshez szükséges imbuszkulcsot is mellékelt a gyártó.

A Nitro 950 legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy már amikor elsőre belehuppanunk, érezhetjük, hogy egy milyen robusztus, strapabíró üléssel van dolgunk. A Genesis nem spórolta az anyagot, a struktúra főbb teherbíró elemei mind erős fémből készültek, a minőségi műbőrrel borított ülőke és háttámla pedig kényelmesen párnázott, nem túl puha, de nem is túl kemény. Egyedül csak a kartámlák kapcsán akadt némi hiányérzetem, mivel azok borítás nélküli műanyagból készültek. Ezen a téren elviseltem volna fémből vagy fából készült, párnázott megoldást, de ezzel valószínűleg átléptünk volna egy magasabb árkategóriába. 

Habár bizonyára az ülésben eltűnő gyerkőcök sem panaszkodnának egy ilyen fotelben, egyértelmű, hogy a Genesis az érettebb korosztályt célozza a Nitro 950-nel. Erről tanúskodik a szék 150kg-os teherbírása is - jómagam sem vagyok pehelysúlyú, így személyesen írhatom alá, hogy nagyobb darab férfiként is abszolút kényelmes a fotel - márpedig ez nincs mindig így a versenyülések ergonomikus dizájnjára emlékeztető székek esetében. Az alaposan párnázott ülés és háttámla mellett két memóriahabbal bélelt párna is érkezik a dobozban. Az egyiket a fejtámlához szíjazva rögzíthetjük, a másikat pedig a derekunk mögé illeszthetjük be. Itt érdemes hozzátennem, hogy általában kényelmetlennek szoktam találni az efféle extra párnázásokat, így az első perctől arra számítottam, hogy kapásból nélkülük fogom használni a Nitro 950-et, a Genesis mérnökei azonban valamibe nagyon beletrafáltak: hátra dőlve is nagyon komfortos az extra fej- és deréktámaszt nyújtó két párna.

Amellett, hogy az ülés strapabíró és prémium érzetet keltő, nagy előnye, hogy a szokásosnál is jobban személyre szabható. Természetesen a kötelezők mind jelen vannak: gázlift gondoskodik az állítható magasságról, a háttámla 160 fokig dönthető és bármilyen pozícióban zárolható, a karfák műanyag kialakításával pedig hiába nem sikerült kibékülnöm, ha a funkcionalitásuk messze túlmutat a sztenderdeken. Több állásban emelhetjük, süllyeszthetjük, előre vagy hátra tolhatjuk őket, de aki szeret igazán terpeszkedni, még arra is lehetőséget kap, hogy kifelé forgatva zárolja le őket. 

Hasonló meglepetés volt számomra az, amit a Nitro 950 kerekeivel tapasztaltam. Egy viszonylag hagyományos, ötágú talpra rögzíthető kerekeket kapunk, amik a maguk 75mm-es átmérőjével a szokásosnál lényegesen nagyobbak, ráadásul nagyon jól (esetenként talán túl jól!) gurulnak mind parkettán, mind szőnyegen. Az első percekben egyenesen tartottam attól, hogy a figyelmetlen dülöngélés közben kiszalad majd alólam a szék, de aztán rájöttem, hogy erre bizony a Genesisnél is gondoltak. Minden egyes kerékre szereltek egy-egy zárolható féket, amivel teljesen megállíthatjuk az adott kerék forgását. Az összeset zárolva a Nitro 950 olyan stabil marad, mint egy fixtalpas fotel, csupán egy-két kereket befékezve viszont simán húzhatjuk, forgathatjuk az ülés anélkül, hogy elgurulnánk vele.

Az ilyen apró, de okos megoldások mindenképp egyedivé teszik a Genesis gamer székét, de végső soron úgyis az a lényeg, hogy hosszú órák után is kényelemben álljunk fel a számítógéptől. Ezen a téren jelesre vizsgázott a Nitro 950. Ha sikerül jól belőnünk az ideális magasságot az íróasztalunkhoz, megtaláltuk a karfák számunkra kényelmes állását, akkor egészen biztos, hogy a masszív, erős konstrukció és a komfortos kialakítás nem fog minket cserbenhagyni. 

Ezért gondolom úgy, hogy a Genesis Nitro 950 tökéletesen elérte a célját, betöltve nemcsak egy szűk piaci rést, de lefedve mind a játékosok, mind a home office-ban dolgozók igényeit. Tény, hogy nem ez a legolcsóbb gamer szék a piacon (jelenleg a hazai üzletekben 120,000 Ft körül találjuk meg), a hasonló kaliberű vetélytársaihoz képest azonban az árazása így is korrekt. A minőséget ugyebár általában meg kell fizetni, a Nitro 950 pedig nem papírmaséból készült. Egyszerre lehet remek választás azoknak fiatalabb hardcore játékosoknak, akik teljes kényelemre vágynak két headsot kiosztása között, de azoknak a 30 feletti gamer apukáknak is, akiknek már sajnos nem gumiból van a gerince. Végső soron pedig a komoly, megnyerő kialakítás nem lóg ki sem a gamer barlangból, sem pedig az otthoni irodából.

3.
3.
Obi Wan Kenobi
https://youtu.be/9Yhc6mmdJC4?si=heXNrCoZOS9gFvpn
2.
2.
Nothing
Ágyban fekve játszom, úgyhogy passz... :)
1.
1.
Seraph
Műbőr, pár év és elkezd foltokban lefoszlani, nyáron meg belerohadni. A szövetesek sokkal jobbak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...