ASUS router ajánló (x)

Link másolása
Egy mai gamer számára létszükséglet a stabil, széles sávú és nagy sebességű internet kapcsolat, és ha emellett még jó pár extra funkcióra és extrára vágyunk, akkor az Asus termékeire érdemes egy pillantást vetni.

Hajlamosak vagyunk evidensként kezelni a router meglétét az otthonunkban, lévén a szolgáltatók alapból biztosítanak egy, jobb szó híján "háztartási" modellt. Ha viszont arra vágyunk, hogy egy-egy játékest alkalmával az internet kapcsolat legyen az utolsó, ami miatt fájhat a fejünk, akkor érdemes ezeket az alapmodelleket dedikált gamer routerekre cserélni. A kínálat óriási, ráadásul ezek az eszközök már messze nem csak arról szólnak, hogy WiFi jelet biztosítanak a lakásunkban.

Az ASUS termékei közül most négy, első ránézésre hasonló, azonban mégis más-más területen kimagasló, és természetesen eltérő árkategóriát képviselő modellt mutatunk be, amelyek az igényeinktől függően a tökéletes választásnak bizonyulhatnak. Lássuk hát, milyen routerekkel igyekszik gondtalanabbá tenni a játékot az ASUS!

 

TUF Gaming AX3000 V2 – a belépő szint bajnoka

Aki ismeri már a cég termékpalettáját, az tudja, hogy a high-end modelleket magába foglaló ROG mellett a TUF az eggyel visszafogottabb kategóriát képviselni. Persze, attól, hogy valami nem csúcskategóriás, még közel sem jelenti azt, hogy az adott hardver gyenge lenne, vagy nélkülözné az alapokat, sőt! Az AX3000 V2 a hétköznapi igényeket és a komolyabb gamer szükségleteket is kielégítő eszköz. Nemcsak a WiFi 6 szabvány nyújtotta 160MHz-es csatornán képes 3000 Mbps-ra, hanem vezetékesen is elérhető 2,5Gbps-os sebesség, a több eszköz kiszolgálására való optimalizáció pedig garantálja az akadás mentes netkapcsolatot. De mindez még csak a jéghegy csúcsa!

Az AX3000 V2 sokoldalú, hisz az Open NAT-nak köszönhetően villámgyorsan válthatunk a portok között, ráadásul kézi konfigurálás nélkül. A 2x2 MIMO antenna konfigurációnak és a hullámformálásnak hála a router hatósugara a legtöbb lakás területét képes lefedni, ha pedig mégis túl nagy lenne a terület, az AiMesh rendszernek hála egy zavartalanul működő otthoni hálózatot készíthetünk, további AiMesh kompatibilis routerrek segítségével.

Persze, a nagy sávszélesség és a több eszköz egyidejű kiszolgálása önmagában nem lenne nagy szám, az ASUS viszont ezen felül a biztonságra is rágyúrt az AX3000 V2 esetében, az AiProtection Pro segítségével ugyanis üzleti szintű, WPA3 szabványú védelmet élvezhetünk, nemcsak otthon, de az Instant Guard révén VPN formájában, otthonunktól távol is. A VPN Fusionnek hála a VPN-es és a normális kapcsolódás egyszerre használható, így zavartalanul játszhatunk online, amíg egy másik felhasználó VPN-t használ.

 

RT-AX86U Pro – mobil játékosoknak tervezve

Ha azt mondjuk, hogy otthoni hálózat, akkor a legtöbb embernek egyből a WiFi technológia jut az eszébe, ami teljes mértékben érthető. A vezeték nélküli megoldások mellett korunk másik domináns jelensége a mobil játék, aminél fel sem merülhet egy ethernet kábel. Az ASUS az RT-AX86U Pro-val azokra gondolt, akik számára mindennél fontosabb a nagy sávszélesség, valamint a stabil és gyors WiFi kapcsolat. A WiFi 6 technológia révén az 5700 Mbps sebességet is elérő, 160 MHz-es csatornákat használó eszköz kiváló választás nemcsak azoknak, akik a mobil platformokat részesítik előnyben, hanem azoknak is, akik számára az internetes biztonság is fontos.

A nagy sebesség mellett extra feature a Mobile Game Mode, amelyben ultra alacsony késleltetéssel játszhatunk, viszont enélkül is van lehetőségünk az egyes eszközöket az adott frekvenciákhoz rendelni. Így megtehetjük, hogy a legfontosabb berendezések számára elérhető marad az 5 GHz-es tartomány, míg a kevésbé fontos, esetleg IoT, okos otthon berendezéseknek csak a 2,4 GHz-et engedélyezzük.

A hálózat menedzselését az AX86U Pro saját négy magos, 64 bites processzora végzi, és bár a modell megtervezésében a WiFi technológia kapta a főszerepet, ettől függetlenül ez a router is képes 2 Gbps-os vezetékes kapcsolat biztosítására. A WPA3 protokollra építő AiProtection Pro-n és az Instant Guardon felül az eszköz mellé elérhető az ASUS Safe Browsing szolgáltatás is, ami egy kis erőforrás igényű DNS-szűréssel már a keresési találatok közül is képes kivenni a kéretlen, felnőtt tartalmakat, így a szülői felügyeletet lényegesen megkönnyíti. Ez a funkció bármikor ki- és bekapcsolható a mobil appon keresztül, ami igen nagy segítség lesz majd az eszköz menedzselését illetően, például egy érintéssel hozhatunk létre vele vendég WiFi hozzáférést, így még a router jelszavát sem kell megosztanunk senkivel.

 

ROG Rapture GT-AXE16000 – a legjobb WiFi 6 router

Elérkeztünk az ASUS nagyágyúihoz, amelyek közül a ROG Rapture GT-AXE16000 a WiFi 6E technológia terén kiemelkedő. A világ első négy sávos WiFi 6E routere a nyers erőről és a teljesítményről szól: a nevében is jelölt 16000 Mbps sebességet 160 MHz-es csatornákon keresztül képes biztosítani, 6 GHz-es frekvencián is sugároz, de két darab 10 Gbps-os LAN és egy darab 2,5 Gbps-os WAN csatlakozóval is felszerelték.

Hogy a nagy sebesség és sávszélesség maradéktalanul élvezhető legyen, arról a 8 antenna és az ASUS RangeBoost Plus technológia gondoskodik, így akár csak az előző modellek, úgy a ROG Rapture GT-AXE16000 is nagyobb területet képes lefedni, mint a WiFi 5-ös routerek, de természetesen az AiMesh itt is elérhető.

A 2,4, az 5 és a 6 GHz-es hálózatokat szétoszthatjuk az eszközeink között, így optimális terheltséget érhetünk el vezeték nélküli kapcsolódások esetén, míg vezetékes kapcsolatnál javasolt a 2,5 Gbps-os WAN csatlakozót használni, ami minden esetben elsőbbséget biztosít az az adatforgalomnak.

A különböző kapcsolódási módok, sávszélességek és frekvenciák menedzselését az AX86U Pro-hoz hasonlóan itt is egy 2 GHz-es, négy magos, 64 bites processzor végzi, így akármilyen kihívás elé is állítjuk, a ROG Rapture GT-AXE16000 garantáltan állni fogja a sarat, a modern szabványoknak hála pedig nemcsak gyors, de biztonságos internet kapcsolatot is biztosít a számunkra.

 

ROG Rapture GT-BE98 – a jövőre tervezve

Ha úgy gondoltuk, hogy a ROG Rapture GT-AXE16000 az ASUS router palettájának hovatovábbja, akkor érdemes egy pillantást vetnünk a ROG Rapture GT-BE98-ra. A négy sávos WiFi 7 router 6 GHz-en, 320 MHz-es csatornákon keresztül biztosítja az ultragyors internet, de vezetékes kapcsolat terén is rálicitál a GT-AXE16000-re a dupla 10 Gbps-os LAN és a négy 2,5 Gbps-os WAN csatlakozóval. Ezekkel a paraméterekkel a GT-BE98 Pro akár a 30 Gbps-os sebességet is képes elérni.

Összehasonlítva a még mindig ritkaságnak számító WiFi 6E-vel, a WiFi 7 szabvány akár 2,5-szer nagyobb sebességet is jelenthet, a 320 MHz-es csatornák révén pedig az adatátviteli kapacitás is a duplájára ugrik, így kifejezetten előnyös, ha egy családban sok gamer van, és nem szeretnénk összekapni azon, hogy kinek a meccse fontosabb. A GT-BE98 egyik egyedi tulajdonsága révén az eszközeink egyszerre több frekvenciára is képesek felcsatlakozni, ami az adott eszköz számára nagyobb stabilitást és sebességet, míg a hálózatunk számára optimálisabb terheltséget jelent.

A beépített 2,6 Ghz-es, négy magos processzor gondoskodik a hálózat menedzseléséről, ráadásul maga a router sem fog úgy melegedni, mint a korábbi modellek, erről a tovább fejlesztett hőelvezetés gondoskodik majd. A processzorunk dinamikusan fogja a felhasználási szokásaink alapján irányítani a hálózatot, hála a gépi tanulásnak és mesterséges intelligenciának.

Talán mai szemmel a kapacitás a WiFi 7 legcsábítóbb tulajdonsága, hisz mobil eszközök terén még igen csak ritkaság számba megy ez a szabvány, ugyanakkor egyértelmű, hogy a jövőben a mindennapjaink részévé válik. Ebből a megközelítésből azoknak is remek választás lehet egy ilyen router, akik nem tervezik lecserélni azt egy-két év múlva, és miért is tennék, amikor a nagy sebesség és stabilitás mellett egy hardcore gamer megjelenésű eszközt, kiemelkedő biztonságot és saját VPN-t is kapnak a csomagban az Instant Guard révén?

A ROG Rapture GT-BE98 lényegében mindent tud, amit az előtte felsorolt három router, sőt még annál is többet. Az egyetlen negatívum, amivel számolnunk kell, az a router ára, igaz, cserébe egy olyan berendezést kapunk, ami garantáltan nem fog cserben hagyni minket játék közben sosem!

A cikk az ASUS Magyarország támogatásával készült.

(x)

Kapcsolódó cikkek

16.
16.
Mikeetfg
köszönöm lyézus eszt a cikket
15.
15.
Doomsayer
14.
14.
HMoody
#13: Tehát még gerinctelenül hazudsz is. :)
13.
13.
Doomsayer
#12: Teljesen mindegy. A google a barátod. Most visszaismételtem és kíváncsi vagyok, hogy felfordulsz-e a gyűlölettől emiatt. Én ráérek.
12.
12.
HMoody
#11: Őszintén szánom azokat, akik elhiszik hogy ilyen ál-szánakozó, személyeskedő, gyenge manipulatív sz*r dumával elterelik a figyelmet a saját gáz viselkedésükről. Inkább aggódj a saját életedért. Felesleges más, anonim kommentelőkért kamu-aggódni. ;) vagy ha már igen, akkor elég hozzá nem tudatosan fa*ágokat kommentelni.
11.
11.
Doomsayer
#10: Nem értem, hogy bírják egyesek ezt az állandó ölre menő gyűlölködést. Őszintén szánlak téged és sokkal jobb életet kívánok, mint ami most van.
10.
10.
HMoody
#9: Ja hogy írsz egy fals infót, az neked vicc. Hát jó, kinek mi vicces... (facepalm)

"Zseniális, hogy még volt érkezésed válaszolni rá." jujuj. Legközelebb engedélyt kérek majd attól, aki fa**ságokat beszél össze-vissza és utólag azzal mentegeti, hogy "viccvót". Önkritikát meg majd nagyanyám gyakorol helyetted.
9.
9.
Doomsayer
#6: Te meg értsed már a viccet.
8.
8.
Doomsayer
#7: Szerinted ki az aki beszólt és égette magát? Zseniális, hogy még volt érkezésed válaszolni rá.
7.
7.
HMoody
#5: "nem olvastam a cikket és nem néztem a google-t" - na akkor kitűnő megoldás van erre: nem kell belepofázni és nem fogsz hülyeséget beszélni. Elég egyszerű. Ha meg már mégis megtörtént és szólnak érte, akkor esetleg nem kell még külön beszólni, mert magadat égeted.
6.
6.
csoki0619
#5: Érdemes volt akk hozzászólni!
5.
5.
Doomsayer
#4: Nem tudom, mert nem olvastam a cikket és nem néztem a google-t... Nem arról szólt a kommentem, de erre rájöhettél volna, miután az elmúlt 28 óra 57 percet azzal töltötted, hogy ezt kielemezd egy reklámcikk alatt.
4.
4.
HMoody
#2: Ennek így sok értelme nem volt. Volt vagy 6 modell a cikkben. Amit mondasz, az kb max a belépő kategória. A legutolsó 300k felett van. Ráadásul ott van a cikkben mindegyikre a link árral együtt.
3.
3.
csoki0619
#2: Az első, a másik kettő gondolom inkább a duplája, ha nem a háromszorosa.

Amúgy a TUF-os az nem rossz vétel, elgondolkodtam rajta.
2.
2.
Doomsayer
#1: Google szerint 35-40 ezer forint.
1.
1.
KopyAti
Üdv!
Árakat írhattatok volna.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...