Tekken: Dark Resurrection

  • Írta: Ca$h
  • 2006. október 18.
Link másolása
Múlt héten mindenki kedvenc főszerkesztője Myko papa felcsörgött és megkérdezte tőlem, hogy üzemképes-e még a PSP-m. Nem győztem kihangsúlyozni neki, hogy a PSP-m előrébb van a „vigyázok a dolgaimra listán” még a saját életemnél is, úgyhogy biztos lehet a top-condition-ben. Találkoztunk és a kezembe nyomott egy full extrás „Tekken Dark Resurrection king of Iron Fist survival kitet” amiben az ég világon minden benne van, amiről egy Tekken rajongó csak álmodhat. Úgyhogy Traffic kommunikációs Ügynökség örök hálánk a lehetőségért, ami a világ végéig üldözni fog titeket!
Verekedős játékok jönnek, verekedős játékok mennek. Bár manapság inkább csak mennek, mivel igazán nem sok ilyen stuff szokott megjelenni. Ha visszaemlékezünk a legnagyobb nevekre, akkor mik jutnak eszünkbe? Mortal Kombat, Killer Intstinct, Virtua Fighter, Dead or Alive nomeg persze a Tekken. Mindegyik sorozatnak megvan a maga története, és én mint hatalmas bunyós gamma rajongó tudnék is mesélni róluk rendesen. Lényeg a lényeg, mindegyik cucc megtalálta a maga legmegfelelőbb platformját, de azt hiszem azzal mindenki egyet ért, hogy a Tekken az abszolút király ebben a műfajban…

Vajon hogyan sikerült ezt elérnie, amikor az első rész (1994-ben) úgy indult, mint egy Virtua Fighter szánalmas kis klónja? Ki tudja? Az én véleményem az, hogy a varázsa abban rejlik, hogy majdnem teljesen élethűen lemodellezett harcművészetekkel lehet találkozni benne. Igaz hogy a karakterekre egy picikét furcsán hat a gravitáció, nomeg időnként láthatunk villámló meg kisülő speckókat is, a különleges lényekről nem is beszélve, de javarészt nagy százalékban azért mégiscsak majdnem teljesen élethű verekedéseket játszhatunk le egy-egy meccs alatt. Persze az is lehet, hogy a hírnév azért ezt a sorozatot szereti a legjobban, mivel a legtöbb ember playstation-ön nyomul vele, és a Sony mint tudjuk még mindig a legnagyobb eladásokat produkálja, ami a játékokat illeti. Én úgy gondolom, hogy a DoA nem kevésbé jó játék, de mivel az csak XBox-ra jelenik meg, aminek a piaca még mindig jóval kisebb a ferdeszemű konzolokénál ezért nem kétséges, hogy melyik stuff a legkirályabb! De aki nem hiszi próbálja ki! Érdemes!


Tekintettel arra, hogy a Tekken Dark Resurrection nem más mint a Tekken 5-nek kissé felturbózott változata, és mivel erről kedves kollegám Ford már írt egy igencsak mindent kimerítő cikket, ezért úgy döntöttem, hogy végre betömve azt a bizonyos foltot, leírom nektek a mindenki által ködösnek tartott történetet, persze csak nagyvonalakban:


Tekken:

Egy titokzatos, kevesek által ismert multinacionális cég a Mishima Zaibatsu, meghirdette az első King of Iron fist Tournamentet. A világ minden tájáról érkeztek harcosok, hogy próbára tegyék tudásukat. Az a versenyző aki a végén le tudta győzni a cég vezetőjét; Heihachi Mishimat, hatalmas pénzösszeget nyerhetett meg.


Tekken 2:

Az első King of Iron fist Tournament-en mindenki látta, ahogy Kazuya Mishima legyőzi a saját apját és ledobja egy hatalmas hegy tetejéről. Ezzel mint jogos utód át is vette az irányítást a Mishima Zaibatsu cég felett. De valahogy Heihachi túlélte a zuhanást, és nem kellett sok idő ahhoz, hogy ez ki is derüljön. Kazuya hogy egyszer és mindenkorra véget vessen az apjával való csatározásnak, meghirdette a King of Iron fist Tournament 2-őt.


Tekken 3:

A második King of Iron fist Tournament végén Heihachi győzött, aki hogy biztos legyen a fia halálában bedobta őt egy vulkán izzó kráterébe. Kazuya terhes szerelme Jun Kazama miután rájött arra, hogy férje valódi ereje magától a gonosztól származott, teljesen kétségbeesett és elvitte egyetlen fiát Jint, Yakushimához hogy egyedül nevelje fel őt.


18 évvel később a Mishima Zaibatsu újra visszanyerte régi pozícióját a piacon, Heihachi vezetésével. Heihachi furcsa hírekhez jutott, amik Mexikóból jöttek és valami Ogréval kapcsolatosak voltak. Egyik éjszaka ez az Ogre eljutott Junhoz, és egy rövid küzdelem alatt lemészárolta őt. Jin teljesítve anyjának utolsó kívánságát elutazott Heihachihoz és könyörgött neki, hogy tanítsa meg őt mindenre amit tud, hogy bosszút állhasson az édesanyjáért. Mikor Heihachi ezt megtudta, rájött hogy ez az Ogre valószínűleg azért jött e világra, hogy a legnagyobb harcosok lelkét összegyűjtse. Hogy ezt a tervét még véletlenül se tudja végrehajtani, meghirdette a harmadik King of Iron fist Tournamentet, aminek a célja ennek az Ogrénak a legyőzése volt.


Tekken 4:

Jin Kazama legyőzte az Ogrét a King of Iron fist Tournament 3-ban. Heihachi mindent megtett annak érdekében hogy a lehető legtöbbet megtudjon erről a titokzatos Ogréról. Miközben adatokat gyűjtött róla, talált egy fényképet az összeégett fiáról Kazuya-ról, akinek a hátán furcsa szárnyszerű maradványokat vélt felfedezni. Ekkor már tudta, hogy a történetnek még koránt sincsen vége. A Mishima Zaibatsu meghirdette a King of Iron fist Tournament 4-et, aminek a győztese megkaphatta az egész cég irányításának a jogát. Kazuya, aki azóta felgyógyult, már ekkor tudta, hogy ez az egész csak egy csapda, de ennek ellenére ő is benevezett a versenyre.


Tekken 5:

A negyedik verseny után Honmaruban eljött az ideje a végső epikus harcnak a bukott apa és a feltörekvő fia között. Jin és Kazuya minden tudásukat bevetve egymásnak estek, végül Jin győzött. Heihachi hátat fordított hasztalan fiának Kazuya-nak és tudta hogy nincsen más választása. Elkezdődött minden idők leghatalmasabb harca Jin és Heihachi között. Jinben ott voltak az apjától öröklött gonosz gének, amiknek immáron nem volt képes ellenállni. Eluralkodott rajta a gonosz, kinőtt a hátából hatalmas fekete szárnya és ekkor már Heihachi-nak sem volt semmi esélye ellene. Legyőzte mesterét, de még időben erőt vett magán, visszanyerte önuralmát és elment a helyszínről.


Pár perccel később JACK robotok sokasága özönlötte el Honmarut. Heihachi és Kazuya csatlakozott az androidok elleni küzdelemhez, de nem kellett sok idő ahhoz, hogy alul maradjanak. A legkritikusabb pillanatban Kazuya elárulta apját és odavetette őt az ellenségnek. Heihachi-nak esélye sem volt, legyőzte a hatalmas túlerő… Nem sokkal ezután Honmarut egy hatalmas robbanás tüntette el a föld felszínéről. Sokan úgy gondolták, hogy Heihachi halálával a Mishima Zaibatsu-nak is vége lesz, de kiderült hogy van még valaki aki a háttérből irányítja a dolgokat. Egy hónappal később meghirdették a King of Iron fist Tournament 5-öt…
 

Nu hát ez lett volna az a bizonyos sztori, ami valószínűleg sok mindenkinek ködös volt idáig. A dark ressurection alcím természetesen arra vonatkozik, hogy Heihachi-nak nem igazán sikerült meghalnia, és lesz még valaki aki visszatér a képbe, de ez már legyen meglepetés. Lényeg a lényeg, ha minden egyes karakterrel végig toljátok a gammát, akkor nem elég hogy olyan gyönyörű CG animációkban lesz részetek, amit az ember ritkán lát egy emberöltő alatt, de még össze is fog állni a kép arról, hogy akkor most mi is folyik itt valójában.


A PSP-s változat annyiban különbözik a Tekken 5-től, hogy kapni fogunk 3 új karaktert, akik meglehetősen jóra sikeredtek. Köztük lesz sokak kedvence King is. Ezen kívül több kosztümöt tudunk majd felpakolni emberkéinkre, és végre valahára már a játék elején meglesz adva nekünk minden egyes karakter, nem kell őket megszereznünk. DE most jön a lényeg, ami talán a legnagyobb újításnak számít. A készítők tovább fejlesztették a Ghost harcosokat, ezúttal már el tudjuk menteni a saját ghostunkat is, amit akár oda is adhatunk a haveroknak, mintha csak ellenünk játszanának. Persze ezek nem fognak 100%-os teljesítményt nyújtani, de azért a sima AI-nál jóval többet érnek majd. Lesz egy csomó fajta játékmód, amiket szinte felsorolni sem lehet olyan sok van belőlük, de azért megpróbálkozom vele:


Quick Battle
– különböző szabályok szerint egy gyors meccs.Story Battle – a szokásos sztori mód, ahol a végén a jó kis CG animációkat kaphatjuk.Arcade Battle – itt folyamatosan jönnek ellenünk az egyre keményebb ellenfelek, itt tudunk különböző szinteket elérni a győzelmeink és veszteségeink arányában.Network – itt tudunk Ad Hoc-kal, Game Share-el játszani, ezen kívül itt tudunk felmenni online a netre, de sajnos csak a ghostokkal tudunk kereskedni, mert online játékmód nincsen…Tekken Dojo – egy rendkívül szórakoztató és meglepően hosszadalmas játékmód, ahol a cél nem kevesebb, mint a világelsőnek lenni.Attack – különböző szabályok szerinti ugyancsak gyorsmeccsek.Practice – itt tudunk többféle dolgot is gyakorolni, mint például a speckó mozdulatokat, nagyon érdemes itt sok időt eltölteni.Bonus Games – folyamatosan unlockolható mini játékok, mint például a Tekken bowling… vicces.


EMBEREK! Még valami, a cucc grafikája olyan embertelenül gyönyörű, hogy ha visszaemlékezem rá sem vagyok képes elhinni, hogy ezt megcsinálták ezek a kis japcsik! Eszméletlen, hihetetlen, idáig a legjobb!  Hát körülbelül ennyi fért ebbe a tesztbe, ami igazából Ford kollegám Tekken 5-ös cikkének a kiegészítője akart lenni:


Memóriakártya: 150 KB
Wireless Kompatibilis: 1-2 játékosnak
Game Share: Igen
Wireless Network: Nem
PSP Danger: * * *

3.
3.
sayainbarni
kár hogy csak psp-re jöt..
2.
2.
sherex
#1: engem is idegesített emiatt haltam is meg párszor de ez a játék nagyon tetsz(ett)ik mert nagyon sokat játszottam vele meg egymás ellen a suliba szóval hozott boldog órákat én szerintem nagyon jó
1.
1.
@darkking@
Nagyon király játék eredetibe megvettem.. nagyon jó csak nekem az az idegesitő ami mindig is az volt a tekken-ben hogy ha a levegőven vagy vagyis felütnek vagy éppen hanyadt esel akkr alegkissebb ütésre is feljebb repülsz és így az ellenfeled lazán az életed 3/4-ét leveszi és te nem tudsz csinálni semit... namég ez ami rossz :) amúgy nagyon jó :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...