The Sims: Castaway Stories

  • Írta: Daks
  • 2008. február 13.
Link másolása
Nem hittem volna, hogy egészséges felnőtt férfi létemre még ebben az életben valaha Sims-et fogok tesztelni. Mégis elcsábultam. Azt hittem a Hajótörött Krónikák olyan lesz, mint a Lost, csak bénább emberekkel. Tévedtem.
A játék ugyanis hagyományos Sims, azzal a különbséggel, hogy ezúttal egy szigeten vagyunk, és már némi háttér sztorit – azaz krónikát – is kanyarítottak virtuális játszóterünk mellé. Haladjunk tovább, nézzük meg, hogy mit kínál a játék, és mire számíthatunk, ha merevlemezünkre engedjük eme sátáni kreációt.


A menübe érve az Oktatójáték, a Yayanyam Sziget és a Magányos Hajótörött opciókat választhatjuk. Az elsőt nem kell bemutatni, a második a hagyományos építkezős, nyitott végű, úgynevezett „sandbox" mód, amit a klasszikus Sims is nyújtott, az utolsó pedig a sztori mód.


A Magányos Hajótörött krónikát választva egyedüliként kerülünk a homokos tengerpartú rejtélyes kis szigetecskénkre, a játék kezdetén egy férfi és egy női karakter közül választhatunk. David Bennett a luxushajó legénységének tagja, magányos fickó, szereti a kihívásokat, satöbbi, míg Jessica Knight SimCity kozmó magazinjának írónője, aki egy cikk kedvéért indult útnak. Persze a nagyját úgyis kihúzza a korrektor, a tördelő pedig az élményleírások helyére hatalmas fényképeket tesz, de szegényke ezt még nem tudja, gyakornoki lelkesedéssel indul útnak.


Frappáns kis történetünk szerint a luxushajó valami különös oknál fogva zátonyra fut az óceánon (ez már abszurd), nekünk meg nagy szerencsénkre sikerül túlélni a balesetet. Belekapaszkodunk egy ládába, másnap pedig már a szigeten ébredünk, és indulhat a nagybetűs kaland. Az eredeti Sims-ekhez képest itt maga a sziget a korábban szomszédságnak nevezett területünk, a kezdőpont pedig a táborunk, vagyis a lakás.


A sztori mód több fejezetből áll, mindegyikben kisebb feladatokat kell végrehajtanunk, és ahogy haladunk előre a történettel, úgy nyílik meg előttünk a vadon. A szigetnek van őserdős része, találkozhatunk vadállatokkal, őslakosokkal, sőt hamarosan rábukkanhatunk hajótörött sorstársainkra is – ők lesznek a klasszikus értelemben vett szomszédok. Ahogy a szokásos Sims-ben, itt is bratyizhatunk velük, bármikor átmehetünk bla-bla-blázni, vagy meghívhatjuk a mi táborunkba, kalandjaink során pedig civilizáltságra kényszeríthetjük a szigetlakókat, felkutathatjuk a régmúlt civilizáció nyomait, és persze táncolhatunk a majmokkal.


Szigetünk több kisebb részre lett osztva, egyenként nagyjából 30 négyzetmétert sétálhatunk mindig körbe, a területek között pedig egy térkép segítségével hyperjumpolhatunk. Hagyományos sims életet a táborunkban élhetünk, a begyűjtött faanyagokból és talált tárgyakból felhúzhatjuk saját kis viskónkat, és szó szerint berendezhetjük a teljes partot. Csinálhatunk magunknak ágyat, lehet tüzet rakni, faraghatunk sziklaheverőt, sőt fabrikálhatunk bambuszasztalkát, piperesarkot, kályhát, hűtőt, egzotikus gyümölcsbárt, hidrofonikus kertet (akármi is legyen az), könyvespolcot, tikfa dézsát, kincses ládát, meg minden szart, amit csak el lehet képzelni.


A játékmenettel kapcsolatban egy jó tippet tudok adni, olvassa is bárki ezt a cikket. Jessicát ne válassza senki, ő egy elkényeztetett picsa, 10 perc játék után garantált a teljes idegösszeomlás. Lusta, utál megmozdulni, közben pedig folyamatosan nyafog, hogy sajtburgert akar zabálni, szőrös a lába, és olyan büdös, hogy még a halak is felfordulnak tőle a vízben. Kapcsolódó szülői megjegyzés: amennyiben a csemete szobájából olyan mondatfoszlányok szűrődnek ki, minthogy „kussolj már, takarodj fát aprítani", vagy „ne hisztizz, mer' felképellek", akkor nem kell aggódni, csak az új Sims-szel múlatja idejét. Ne szóljatok rá, az elfojtott agresszió ugyanis később döntően befolyásolhatja életvitelét és párkapcsolatát.


A tréfát félretéve azért elmondható, hogy egész jó játék a The Sims: Hajótörött Krónikák, a grafika korrekt, a gépigény kicsi (trendi laptopbarát), nem kell hozzá az alapjáték, és aki élvezi, az elvan vele, mint a befőtt. Sőt, igazi Sims rajongóknak valódi ínyenc falat, hiszen karakterünkkel kiszakadunk végre SimCity-ből, az új, érdekesebb, izgalmasabb világ pedig erős vérfrissítést visz az amúgy igazán szürke sorozatba. Huginak, barátnőnek remek ajándék, így garantáltan zavartalanul nézhetjük a sport egyet akár több hétig is.

9.
9.
General Thomas
Erről eszembe jutott, hogyha én most azzal hirdetném ,hogy autistáknak készült akkor tarolna minden szinten mert szinte mindegy milyen a játék amíg színes és villog? :P
8.
8.
Daks
ne feledd hogy nem a huszoneves fiuk-ferfiak a celcsoportja mint a legtobb jateknak, hanem a 10-16 kozotti lanyok. ennek megfeleloen van pontozva.
7.
7.
girgosz
hihetetlen! 8.9???????????????????????????????????????????????? hogy lehet hogy a legtöbb játék ilyen magas pontokat kap? mostanában már egy 8.0 is szarnak számít! ez a játék meg jó ha 6.0.
6.
6.
Glek
Ha normális grafikája lenne, én is kirpóbálná... De ez enyhén szólva is ordenáré :D Évek óta ugyan azon a szinten van... :P
5.
5.
Optimus Prime
#3: LOL XD

A cikkben az első képen meg épp banánt eszik. XD

Nagyon jó cikk, ezt a Sims-et talán még én is kipróbálnám. A többi túl szimpla, de itt legalább ott a trópusi környezet. De szerintem kicsit a Giligan szigetére hajaz, nem? Gondolom kókuszdíóból lehet rádiót építeni...
4.
4.
Glek
LOL! Van egy grafikája... Ki kéne próbálni. xD
3.
3.
Aramisz93
Ráül a bambuszrudakra...XD
2.
2.
General Thomas
Hmm, én rögtön csináltam magamnak egy saját karaktert azzal nem volt semmi bajom, bár nem tudom ,hogy ezzel most más történetet/szöveget/lehetőségeket kaptam-e...

De ha ilyen hülye a csaj akkor mindenképp ki kell próbálnom, megöl a kíváncsiság mit csinál :D
1.
1.
Obi1
Én nem tartozok az Anti-Simsesek táborába, szóval örülök hogy végre van egy értelmes kiegészítő ami jobban megéri a pénzét.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...