flOw

  • Írta: Ca$h
  • 2008. április 18.
Link másolása
Emlékszem, a flOw-val először akkor találkoztam, amikor a PS3 még viszonylag újdonságnak számított szerény hazánkban, és már éppen kezdtük volna fikázni a kis japcsikat, hogy bezzeg erre nincsenek arcade játékok, amikor megláttuk eme csodát. Hát igen, aki látta az már tudja, hogy milyen elképesztő atmoszférával és hangulattal rendelkezik ez a kis progi, most itt van nekünk PSP-re, és mi ennek nagyon örülünk vala!
Az egyedüli gond csak azzal van, hogy valami érthetetlen japán dolláréhségtől elvakulva, PS3-on még mindig csak amerikai valutával lehet fizetni a PS Store-ban. Ezzel jócskán minimálisra csökkentették annak az esélyét, hogy az emberek fanatikus vásárlásba kezdjenek. Remélhetőleg hamarosan rá fognak jönni, hogy az X360-as credit rendszer egy csöppet jobban és gördülékenyebben működik és majd ők is valami hasonlóra váltanak. Azoknak, akiknek (velem együtt) fizikai fájdalmat okozott annak a pár perces demónak a kipróbálása a teljes változat helyett, örömmel üzenem, hogy ezúttal PSP-re is kiadták eme kis progit. Igaz, hogy sokkal kisebb a terület amit beúszkálhatunk, de ez is több mint a semmi.


Azoknak, akik egyáltalán nem tudják, hogy miről is van, szó jöjjön egy rövidke kis bemutató erről a hihetetlenül különleges játékról. A flOw mint ahogyan az a címében is benne van (folyam), egy olyan gamma, ahol a folytonosság, a vízben való úszkálás a lényege mindennek. Maga a program is úgy kezdődik, hogy elindul az a csodálatos relaxációs zene, ami érdekes egyvelege Jean Michael Jarre muzsikájának, némi tenger zajaival és szamuráj motívumokkal keverve; az eredmény a totális ellazulás. Ezek után leírják nekünk azt a pár alapszabályt, ami majd szükségeltetik a játékhoz, kiírják a címet, ami már maga is vízben úszkál. Észre fogjuk venni, hogy furcsa mélyvízi élőlényünkön már át is vehetjük az irányítást. Rögtön célozzuk meg a piros nyilakkal jelölt kis lényt és együk meg. Ezzel megtörténik az első merülés és már benne is vagyunk abban a folyamban, aminek sosincs vége, még akkor sem, ha már a program végén vagyunk, de erről majd később. Innentől fogva nem is lesz más dolgunk, mint folyamatosan csak úszkálni, megenni a nálunk kisebb vízi lényeket, egyre nagyobbra nőni, és lehetőség szerint minél hamarabb elintézni a nálunk nagyobbakat is.


Találkozni fogunk kék, illetve piros nyilakkal ellátott kis lényekkel, amiket bekapva egyre mélyebbre illetve magasabbra úszkálhatunk az óceánban fellelhető végtelen rétegű mélységek között. Eközben találkozni fogunk mindenféle kis létformával, akiket szorgalmasan elfogyasztva, egyre nagyobbak és nagyobbak leszünk. Ezt a fejlődési folyamatot persze művészi alkotásba menő vizuális megoldásokkal oldották meg a készítők, amit leírni lehetetlen lenne, látni kell.


Egyedül akkor fogjuk sajnos picinek érezni a PSP kijelzőjét, amikor már igazán nagyra nőttünk és valami bitang nagy szörnyeteggel igyekszünk dűlőre jutni. A nagyobb lényekkel legegyszerűbben úgy tudunk végezni, ha a testükben lévő erősen villogó fénypontokat próbáljuk meg célba venni. De vigyázat, mert ők sem lesznek tétlenek, pontosan ezekre fognak ők is pályázni a „vízi dzsungel" törvényei szerint. Relaxációs terápiánk során összesen 5 fajta lénnyel játszhatunk majd, mindegyiknek meg lesznek a gyengéi illetve az erősségei, továbbá mindegyiknek lesz valami speciális képessége, amivel megkeseríthetjük ellenfeleink életét. De a gamma erőssége pontosan ebben rejlik, hiszen még a legcsibészebb lényekkel sem kell olyan stresszes csatákat vívnunk, ami miatt kihullna az összes hajunk. NEM! Ebben van a nagy titok, hiszen ennek a játéknak nem az a célja, hogy nehéz legyen, hogy kiborítson minket, hanem az, hogy teljesen kikapcsoljon, és hogy úgy álljunk fel, mint akik feltöltődtek energiával és életerővel.


A folytonosság olyannyira a lényege a stuffnak, hogy mikor végigtoltuk (sajnos ehhez bőven elég 2-3 óra) kapni fogunk egy hatodik lényt, amivel a stáblistát is szépen fel tudjuk falni, majd mikor a végéhez értünk, visszakerülünk a főmenübe, ahol folytathatjuk bármelyik pályáról az egészet. Nem tudom, hogy meg lehet-e halni a játékban, nekem nem sikerült, többek között ezért is olyan különleges. A játékmenet és a megvalósítás teljesen forradalmi, még ha nem is rendelkezik túlságosan sok eredeti ötlettel. Látszik, hogy ez csak egy PS3-as arcade játék átirata PSP-re, de valahogy mégis olyan másnak fogjuk érezni. Hatalmas játékélménye miatt mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg egy nehéz nap után, mikor azt hittük, hogy semmi jóra nem számíthatunk már az este. DE! Tessék elővenni a flOw-ot, megéri!

Memóriakártya: 128KB
Wireless Kompatibilis: Igen
Game Share: Nem
Wireless Network: Nem
PSP Danger: nulla :)

6.
6.
Marcsika szöszi
Szeretnék egy kis segitséget hogy tudom letölteni a FLOW játékot.
4.
4.
@darkking@
Nagyon jó kis nyugtató játék de végülis tényleg semi értelme :)
3.
3.
Ca$h
Most látom, hogy teljesen kihagytam a cikkből a multit... scuzi gyerekek! Tehát röviden:

egyszerre 4-en lehet tolni ad-hocban, minden játékos másik mélységben van, ha valaki méllyebre megy vagy magasabbra, akkor vele együtt mindenki, tehát sosem találkoznak a játékosok egymással és még laggol is... szóval semmi értelme! :(
2.
2.
Ca$h
Köszi a linket nagyon jó! =)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...