Haze

  • Írta: Ca$h
  • 2008. május 26.
Link másolása
2048-at írunk, a világ megváltozott. Háborúk dúlnak mindenhol, egyre komolyabb terrorista fenyegetésekkel kell számolnunk. Szerencsére a Mantel mamutcég szívén viseli a világ sorsát, és létrehozta a saját világszerte működő magánhadseregét. Mindenki tudja, hogy belépni ebbe a seregbe hatalmas bátorságra vall, részt venni a világunkat sújtó szörnyűségek elleni harcban nagy megtiszteltetés. A világnak szüksége van hősökre, olyan emberekre, mint amilyen te is vagy…
ÜBERKONZOL:
X360, PS3, PSP konzolok, kiegészítők, használt és új játékok olcsón!
LCD, Plazma, Projectoros HDTV-k, Házimozik, BluRay filmek!
Használt készülékek és játékok vétele, cseréje, beszámítása!
További infó: www.uberkonzol.hu, www.uberdigital.hu

Régóta felröppentek már a hírek a Haze megjelenéséről, remek kedvcsináló kisfilmeket láthattunk róla és tudtuk, hogy mindenki kedvenc játékfejlesztő cége, az Ubisoft biztos garancia a minőségre. Eleinte úgy volt, hogy X360-on és PS3-on is élvezhetjük majd a stuffot, de aztán később kiderült, hogy a cím megmarad PS3 exkluzívnak. Aminek minden Playstation 3 tulaj megörült, hiszen nem igazán kényeztetik őket manapság olyan nagy exkluzív címekkel, amelyek miatt érdemes volt belefektetni ebbe a konzolba. Úgyhogy jómagam is egy héttel a megjelenés előtt éreztem úgy, hogy most már vennem kell egyet a Sony új gépéből és nagy reményekkel tettem be a még friss és ropogós Blu-Rayt a meghajtóba. Igaz kipróbáltam már előtte a demót, ami valljuk be nem igazán nyűgözött le, igaz sokat olvastam arról, hogy a Haze hatalmas nagy bukás lett, és hogy senkinek sem ajánlják igazán. Lehet, hogy éppen ennek a sok negatív hírnek és élménynek volt köszönhető több óra tesztelés után, hogy nem vártam semmit, éppen ezért sokkal többet kaptam a vártnál. De ne menjünk ennyire előre, nézzük meg azt a sárga macit!


A történet szerint mi is egy Mantel katona vagyunk, akit meg sikerült etetni ezzel a röhejes propaganda szöveggel, miszerint a világnak szüksége van ránk. Rögtön a történet elején érezni lehet főhősünkön, hogy ő nem igazán illik bele ebbe az egész képbe, ő valahogy sokkal több érzéssel és filozofikus gondolattal rendelkezik, mint mások. Mint azt gondolom már tudjátok, a Mantel katonáknak van egy nagy előnye a terroristákkal szemben, mégpedig az a drog amit a Mantel gyárt nekik, amit egyszerűen csak Nektárnak hívnak. Éppen ezért tartom egy picit humorosnak, hogy minden egyes Mantel katona, de még a járműveik is úgy néznek ki mint egy méhecske.


A Nektárnak köszönhetően egy rövid ideig emberfeletti képességekre tehetünk majd szert, sokkal gyorsabbak leszünk, messzebbre ellátunk, fénylő alakként látjuk ellenfeleinket akár még a sötétben is, előre megérezzük ha veszély fenyeget minket, és ha ez nem lenne még elég, akkor a sérüléseket is jobban bírjuk, sőt gyorsabban regenerálódunk. Viszont vigyázni kell ezzel a cuccal, mert ha mohóságunkban túladagoljuk, akkor teljesen be fogunk gőzölni és vakon lövöldözni kezdünk mindenkire. Ezen kívül van még egy olyan mellékhatása is, hogy nem látjuk a világban zajló szörnyűségeket, ilyeneket mint vér és hullák, amit a terroristák könnyű szerrel ki tudnak használni, elég ha csak halottnak tettetik magukat és ekkor már el is tűntek a szemünk elől.


Sajnos a kisfilmekben az egyik legnagyobb (és talán egyetlen) fordulatot a történetben már jó előre le sikerült nekik lőni. Miszerint a játékban egy idő után át fogunk állni a másik oldalra és rájövünk, hogy nem is azok a terroristák igazából, akiket mi annak hittünk. Ekkor kezdődik csak az igazi móka, hiszen a „Promise Hand" lázadó csapatának tagjaként remek dolgokra leszünk képesek. Olyanokra, mint halottnak tettetés, fegyver elvétel, csapdaállítás, vetődés (sokkal hatékonyabb mint az ugrás) és a végére hagytam a nektár gránát készítést, aminek köszönhetően könnyedén egymás ellen tudjuk hergelni a szerencsétlen méhecske katonákat. A játék legnagyobb erősségei pont ebben rejlenek, az egymástól teljesen különböző játékstílusokban és a remek irányíthatóságban, gördülékeny játékmenetben. Illetve ott van még a nagyon élvezetes, 4 személyes co-op lehetőség, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, majdnem olyan élvezetes, mint a Halo3, még több személyes járműveket is beleraktak, ami mindenki kedvence szokott lenni. A fegyverek is nagyon jól ki lettek találva, élvezetes és realisztikus a használatuk, ebből is jól vizsgázott a progi.


DE! Sajnos itt van a nagy DE! Ahogyan az a demóból is kiderült, a gammának nem valami szemet gyönyörködtető a grafikája. Nem mondanám csúnyának, az erős túlzás lenne, hiszen eléggé egyedi és sajátos látványvilága van, de amit nyugodt szívvel kimondhatok; ez ma már sajnos kevés, főleg PS3-ra, amit folyamatosan jobb konzolnak próbálnak mutatni, mint az X360. Elég csak megnéznünk egy Gears of War 2 bemutatót, vagy akár egy KillZone 2-öt és rögtön látni fogjuk, hogy ehhez képest a Haze édeskevés. A készítők ezt azzal magyarázták, hogy nekik fontosabb volt a jó frame per sec, mint a fullos látványvilág. Igazság szerint a fogyasztókat meg az érdekli, hogy mindkettő meglegyen, főleg amikor ilyen erőforrásokkal rendelkező konzolokat vásárolnak maguknak.


Ha ez nem lenne elég, a készítők olyan elképesztően buta A.I.-t írtak a játéknak, hogy esküszöm nem hittem a szememnek, hogy ilyen még létezik. Kb. a Doom2-ben voltak utoljára ennyire bénák az ellenfeleink, éppen ezért co-opban mindenképpen a legnehezebb fokozatot ajánlom mindenkinek, mert akkor legalább sok lövést kibír az ellen. Legyen szó a mi embereinkről (akik teljesen használhatatlanok csak útban vannak), vagy az ellenségről, akik meg sokszor csak egy helyben várnak arra, hogy végezzünk velük. Ha meg gránátot dobunk természetesen csak a robbanás előtt 1 másodperccel ugranak el, hogy mindenképpen meghaljanak. Borzasztó!


Ahogyan nemrég a TimeShift cikkemben is írtam, sajnos csalódnunk kellett. Itt van egy remek játék, ami a maga módján nagyon élvezetes és minőségi produktum. De sajnos nem tud annyit felmutatni, hogy hosszú ideig emlékezzünk is rá, hetekig meséljünk róla a barátainknak. Élvezetes multija miatt még sokáig nyomulni fognak vele a szerencsétlen kiéhezett PS3 tulajok, de akinek esetlegesen van X360-ja is, az biztos, hogy pár végigjátszás után újra előveszi a Gearst vagy a Halot. Kár hogy így alakult, lehetett volna sokkal jobb is… Úgy látszik, hogy az Ubisoft ebben az évben nem produkál valami fényesen (lásd LOST), reméljük ennek nem lesznek komoly következményei!

Kapcsolódó cikkek

42.
42.
Ca$h
42: Igen tudom, mindenki csak jókat mondott róla, egyszer majd talán... de tudod nekem nagyon sok játékot kell tesztelnem az újjak közül, és nem sok időm van régebiekkel foglalkozni... :/ Persze nem kell sajnálni, mert imádom ezt csinálni, csak valamit valamiért tudod! =)
41.
41.
Ca$h
Jujj... ez csúnya volt... hidd el nem kell hozzá sok idő és kevésbé fogod hagyni hogy porosodjon! =) De akkor is azonnal vegyél fel a listádra, mert megkereslek és rád küldöm Kaimot! =)
40.
40.
zaz
ps3 listám üres...nem használom semmire:)

egy dologra jó: begyűjti az összes port, ezért a 360 meg a tv nem porosodik annyira:):)
39.
39.
Ca$h
inkább vegyel fel a PS3 listádra... írtam neked live-ra... az X360-asra! =))))
38.
38.
zaz
csodálkoztam is hogy nagyon kimért vagy velem:) Direkt cukkoltalak, de nem értettem miért nem vetted a lapot:):)
37.
37.
Ca$h
Nem mondod! Aztaaaaaaa drága öreg cimborám! =) Nemoskára I'm back, már csak egy hét! =)))))
36.
36.
zaz
Zaz=kovacskati......
35.
35.
Ca$h
Zaz: ismerlek talán a live-ról? a muslicákat én szoktam lecsapni, nem ők engem... =) sajnos szakvizsgára készülök, lassan vége a sulinak, azért nem vagyok fennt manapság, de ami késik nem múlik, a PS3 viszont ízzik 1000-rel, de a gyönyörű Halo Packes X360 mindig is a szerelmem marad... =) a rengeteg cimbimről nem is beszélve akiket megismertem a live-on. Hiányoztok gyereke, "de még visszatérek" ...
34.
34.
zaz
igen ott:)

látom közben a muslicák lecsaptak rád:)

Bratyódat láttam , de téged nem. Izzik a ps3?;)

Ha jó játékot akarsz rá akkor az unchartedet ki ne hagyd!
33.
33.
Ca$h
bobby: ne akarj a bögyömben lenni haver... olvass vissza hogy miről volt szó, zaz azt írta, hogy győzzem meg a live-on, és a Haze cikkben vagyunk ami PS3-as... vegyél vissza az arcodból azt ajánlom. Azt hiszed nem tudom mi az a live? Én már a kezdetek óta fent vagyok... úgyhogy tisztelettel kérlek kétszer is gondold meg miket irogatsz ide! >:/
32.
32.
bobby
31: fuuuu

live csak x360on van... ps3on network.... igy hivjuk... ugy még a világon senki se mondta h xbox network, vagy ps(3) live... ennyire bugyuta nem lehetsz... hülllye....
31.
31.
Ca$h
nem akarlak én meggyőzni... =) boxos live-ra gondolsz?
30.
30.
zaz
nem, de este live on várom hogy meggyőzz:)
29.
29.
Ca$h
figyu, játszottál már a teljes verzióval? mert a demó édeskevés egy játék megítéléséhez.
28.
28.
zaz
én nem számítottam semmi jóra:)

Na jó, nem kötözködöm tovább:)
27.
27.
Ca$h
Egy PS3 usernek akinek nincsen más konzolja megéri megvenni, mert maga a játék jó, csak ahhoz képest gyenge, amilyen lehetett volna, illetve amire számítottunk...
26.
26.
zaz
most akkor vegyem meg?:)
25.
25.
Ca$h
Látogassatok el ide:



www.uberkonzol.hu



eleve olcsóbbak a játékok, és használtan is van egy csomó cucc... szerintem jövő héten már haze is lesz, használtan persze, mert új már van nekik! ;)
24.
24.
zaz
23.
23.
Dr Kratos
18-ropit nem adok érte ,majd la lessz használtba 10 körül talán !
22.
22.
Ca$h
Daks: hidd el ezeknek a kölköknek nem kell rejtőzködniük, amúgy meg nem is igazán a stílusuk az ilyesmi... =) egyébként egyre többet játszva a stuffal kezdem úgy érezni, hogy a rengeteg latin amerikai ellenes játék után az ubisoft ki akart találni valami új történetet, ahol ők a jó fiúk... ebből lett a Haze! =)
21.
21.
Daks
16: hehe igen, a vilagitosarga bukosisak nem eppen a legjobb rejtozkodo szin egy katonai egyenruhahoz, amugy mint fikcios kosztum nekem bejon, csak eppen az eletben nem allna meg a helyet.
20.
20.
Aramisz93
#19: Na végre valaki össze tudja hasonlítani. Jó cikk amúgy.



#18: Akkor írj egy cikket róla te...ugyis van wii-d...
19.
19.
Ca$h
Bobby: nézd, tökéletesen megértem a problémádat, de meg kell értened valami. Szerény kis csapatunk azért kűzködik, hogy neketek a lehető leghamarabb le legyen tesztelve minden firss játék amihez csak hozzá tudunk jutni. NEM csak a jó játékokat teszteljük le, mert akkor nem lenne rálátásotok az egész játékiparra. WII-n egyelőre eléggé nehézkesen megy a tesztelés, erre megvan az okunk hidd el nem arról van szó, hogy nem akarjuk. A GT Prologue-ról sajnos már lecsúsztunk, régi játéknak számít, de én már próbáltam és nem vagyok tőle elájulva... remélem hogy a végleges jobb lesz, mivel az embernek olyan érzése van versenyzés közben, mintha a hátteret forgatnák körülöttünk illetve a vezetés sem olyan élethű már, mint ahogyan azt az alcím mondja (the ultimate simulator driving). Ha ilyen marad, akkor sajnos azt kell mondjam a Forza agyba főbe verte midnen idők legjobb szimulátor sorozatát.
18.
18.
bobby
ok... nem baj... egyébként az eddigi összes játékteszt tetszett... csak az nem amikor a gaers of wart 2x teszteltétek.. pcn meg 360on... ennyi erővel a godfatherrel is ezt csináltátok VOLNA ... wiin meg valamelyik más konzolon pl:ps3on... mozgásérzékelés az nagyon tuti ps3on... de főleg wiin...és mario party 8 teszt vagy zelda teszt vagy mariokart wii-s teszt ha majd kijön? VAGY MARIO GALAXY TESZT???? ERRE TESZTELTETEK MINDENFÉLE BAROMSÁGOT EZ HELYETT... PL: IRON MAN... LEHETETT TUDNI H NEM LESZ JOO... A FILM AZ TÉLLEG JOO... DE A JÁTÉK... FILMADAPTÁCIÓ.. ÉS EZEK ratyik... nem minthogy a mario galaxyt vagy más joo játékot tezstelnétek... neeeeem... hülye filmadaptációkat... ezzel nem lenne bajom, HA VMI MÁS JÁTÉKOKAT TESZTELNÉTEK AMI HÍRES!!!! pl: mario sorozat wiin, time splitters 4 ps3on... van ps3ad ugyis... azt mért nem tesztelted.... gran turismo 5 prologue teszt... várjuk, várjuk!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...