Beijing 2008

  • Írta: Daks
  • 2008. július 15.
Link másolása
Az idei nyár a sport jegyében telik. A labdarúgó Európa-bajnokság után egy hónapunk van kipihenni magunkat, aztán már jön is a következő nagy nemzetközi megmérettetés, a pekingi olimpia. Ahogy minden nagy sporteseményből, az ötkarikás játékokból is kivehetjük részünket, hála a Beijing 2008 programnak, melyet most azonnal le is tesztelünk nektek itt, a Gamekapcson.

Élénken élnek bennem a Summer Olimpics című, 16 bites pixelrettenet emlékei. A játék nem csak nekem, de a billentyűzetemnek is komoly kihívást okozott, tempózni ugyanis úgy lehetett benne, hogy az entert (vagy spacet) püföltük agyatlanul. Az időközben szerterepült gombok megtalálásának céljából minden játék után be kellett bújni az asztal alá, majd ha a kincskereséssel megvoltam, jöhetett egy csuklófájdalmat enyhítő nedves ruhás borogatás a ház asszonyától. Akkor rendesen megutáltam az olimpiai videojátékokat, most viszont újra elérkezettnek láttam az időt, hogy kibéküljek a stílussal, és gépemre engedjem a Beijing 2008-at – bár mint később kiderült, hiba volt.

A hivatalos játék licensze sok év után visszakerült a SEGA-hoz, és bár a fejlesztő ugyanaz maradt, mégis egy merőben más játékot fogadhatunk annál, amit az Eidos szállított 2000-ben, illetve 2004-ben. A PC-re, Playstation 3-ra és Xbox 360-ra megjelent Beijing 2008 stílusát tekintve egy sportszimulátor, melyben nem kevesebb, mint 32 nemzet küzd meg egymással a 38 különböző sportágban.

A játékot indítva lehetőségünk van training, competition és olympic games módok között választani. A trainingben kötöttség nélkül kipróbálható minden sportág, a competition a többjátékos mód otthona, míg az olympic games pedig maga a karrier. Érdekesség, hogy a Beijing 2008 az első olimpiai játék, melybe multiplayer mód is került, korábban csak egyedül nyomhattunk mindent.

A sportágak hat nagy kategóriába lettek sorolva. A trackben található a 100, 200, 400, 800, illetve 1500 méteres futás, valamint a 110 méteres férfi és 100 méteres női gátfutás. A field már több érdekességet kíván, itt találhatunk magasugrást, rúdugrást, távolugrást, triple jumpot, súlylökést, diszkoszvetést, kalapácsvetést és gerelyhajítást, mindegyiket férfi illetve női változatban. Az aquatics kategóriában a vizes sportok kaptak helyet, van férfi 50 méteres gyorsúszás, valamint 100 méteres hátúszás, pillangó, és mellúszás, továbbá női 3, illetve 10 méteres műugrás. A gymnasticsban férfi korlát, szertorna és gyűrű, valamint női talajtorna, gerenda, és felemás korlát, a shootingsben férfi trapplövészet és 10 illetve 25 méteres sportlövészet, míg az otherben női íjászat, és férfi súlyemelés, biciklizés, kajak-kenuzás, judózás, illetve asztali tenisz vár ránk. Ezek mindegyikéhez tartozik egy-egy tutorial is, szóval nincs elveszve az, aki nem ismeri valamelyik sport szabályait.

Karrierünket megkezdvén első feladatként meg kell adni, hogy mely államot kívánjuk képviselni az ötkarikás játékokon. Sok más mellett Magyarország sem került be a 32 választható nemzet közé, a készítők valamely érthetetlen oknál fogva kihagytak minket, sok sorstársunkkal egyetemben. Fátylat rá, kezdődik a megnyitó, a kamera körberepül velünk a pekingi olimpiai stadion körül, aztán amolyan RPG-s stílusban költhetünk egy keveset karakterünk tulajdonságpontjaira, egy gombnyomást követően pedig már indulhat is a nagy megmérettetés.

A sportágak többségét gyakorlatilag teljesen használhatatlanná és élvezhetetlenné teszi az irányítás. Valami okos megint azt találta ki, hogy a játékosnak kelljen manuálisan tempózni – mondanom se kell, hogy még kontrolleren is 5 perc alatt kikészült a csuklóm. A futásnál, az úszásnál, és a többi hasonló sportnál például úgy megy a dolog, hogy a két ravasszal kell elkapni a startot, majd az A és B gomb felváltva való püfölésével, vagy a két kar egy irányba való csavargatásával kell sprintelni. Ahol ilyenekre nincs szükség, ott egy fokkal jobb dolgunk van, bár a legtöbb sport, még az először izgalmasnak tűnő judo és asztalitenisz is pocsék irányítást kapott.

Egy-két jópofa megoldást látni csak, a műugrásnál például a két kart használva mindig a zöld zónában kell tartani a markert, és minél tovább bírjuk, annál szebb lesz az ugrás. Tornánál a képernyőn látható gombokat kell nyomogatni a megfelelő időben, íjászatnál meg a jobb kar hátrahúzása után a ballal kell bemérni a célt. Ezek még elmennek, nem megerőltető az ilyen, de hogy a majdnem negyven sportból maximum tizet lehessen élvezni, az már botrányos.

A grafika egész szép lett, egyáltalán nem csicsás, egyszerű és tökéletesen megfelel a célnak. A hangok ezzel szemben nem a legjobbak, a kommentátorok alig beszélnek, a hangeffektek átlagon aluliak, a közönség pedig túl halk, nélkülük meg oda a jó hangulat is. Nem egy fullos sportjáték tehát a Beijing 2008, a megszállottakon kívül nem valószínű, hogy sokan élveznék – bár ez talán minden sportjátéknál így van. Én személy szerint nem élveztem, a kezdeti próbálkozások után már nem is volt bennem az, hogy megpróbáljak minél jobb eredményeket elérni, egyszerűen csak próbálgattam a sportágakat, ennyi elég is volt. Felejtős az egész, úgy ahogy van!

 

12.
12.
westZsolt
mien OFF-okrol maradtam le XD
11.
11.
pstomi
Bobby csatlakozok a többiekhez, melyik haverodal dugod meg a csajodat, mert szerintem te kevés vagy arra h egy csajt kielégits.
10.
10.
bobby
és a víz? jool megvan csinálva, ahogy belecsapja a karját, ugy mozog a víz? vagy ez is olyan gagyin van megcsinálva? erről nem irtál a cikkben azért kérdezem...
9.
9.
wolf15
Naaa,ne bántsátok már bobby-t...nem tehet róla,hogy hülyeXD
8.
8.
Aramisz93
#6: Le van írva a cikkbe.



Mellesleg a 4es számú hozzászólásodat beírtad a hozzá kapcsolódó hírhez is ( bá ha jobban belegondolok ez a komment sehova se illik.) ugyhogy ide ne ird be légyszives...



#7: LOLXD Szerintem zacskó van mindkettő fején mikor kimennek az utcára... XD



OFF VÉGE
7.
7.
Dcrysis02
Bobby?Barátnő?Pfff add át a barátnődnek ezt:őszinte részvétem!!!!!
6.
6.
bobby
5: mért? mondd meg h mi a baj a játékkal? nincs meg nekem de meg akarom szerezni... de ha elmondod mi a baj a játékkal és nekem se tetszik h igy van megcsinálva, akkor nem veszem meg...
5.
5.
Dr Kratos
ennek a 4-is sok ! kaki de nagyon az egéssz !
4.
4.
bobby
holnap megyek a barátnőmhöz és lemaradok 2 napig erről az E3as cuccról... :( inkább a barátnőmmel vagyok, minthogy játékot nézzek, de ugyis csak 1 évben egyszer van E3... ugyhogy majd valahogy visszanézem a holnapit és a holnaputánit...
3.
3.
bobby
NEM LEHET MAGYAROKAT VÁLASZTANI???? akkor nem is kell ez a játék... a 2004es olimpia athénban az joo játék volt! magyarokat is lehetett választani... itt nem... de egy rohadt büdös csöves nigger banda aki csinálta a játékoT!!!!!
2.
2.
wolf15
Nem kötekedni akarok v beszólni,de"itt találhatunk magasugrást, rúdugrást, távolugrást, TRIPLE JUMPOT, súlylökést"...Akkor már ez is lehetne magyarul(hármasugrás) :/
1.
1.
Dcrysis02
Hát úgy látszik még nem bűnhődtünk eleget,hogy nem kerültünk be a játékba...de szerintem ha MO is szerepelt volna benne,akkor sem kapott volna jobbat egy 5-nél,nemde? ;P
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...