N+

  • Írta: Ca$h
  • 2008. szeptember 23.
Link másolása
Nem is olyan régen, megjelent egy a megszokottól merőben különböző letölthető ingyenes játék PC-re, melynek neve „N” volt. Ennek a stuffnak a főszereplője egy pálcika ninja, akit a régi C64-es hagyományok szerinti ügyességi platform világba helyeztek. Idén februárban a nagy sikernek köszönhetően elkészült ennek az „N+” – továbbfejlesztett - X360as változata, ami meglepően nagy sikereket könyvelhetett el az XBox Live Arcade játékok között. Ezek után természetesen elkerülhetetlen volt a kézikonzolos portja DS-re és PSP-re. Lássuk hát milyen eredménnyel teljesít nekünk ebben a szomorú, késő nyári, kora őszi pusztulat hangulatban.
Akik játszottak már vele X360-on vagy PC-n, tudják, hogy az N+ nem éppen a grafikájáról híres termék. Azokat a régi szép időket idézi, amikor még nem a megjelenés és a külsőségek számítottak, hanem csak a tiszta és érintetlen játékélmény. Nem tudom hogyan sikerült ezt a hangulatot ilyen tökéletesen felidéznie a készítőknek, de az biztos, hogy elérték a kívánt eredményt. Az N+ egy félelmetesen addiktív, szinte letehetetlen gamma. A mai napig nem tudom megmondani, hogy miért, de valóban így van.


Főszereplőnk egy pálcikákból megrajzolt ninja, aki rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amit elvárhatunk tőle. Igaz nincsen kardja, ahogyan dupla ugrásokra sem képes, de ezek helyett képes lesz felfutni a falakon, lecsúszni bármilyen meredek szakadékon, és ha kell fel is kapaszkodik bármilyen magasságokba. Az igazi ereje az ugrásokban lesz, hiszen ezeknek a mértéke merőben függ majd a kellő lendülettől és attól, hogy eltaláljuk-e a tökéletes időpontot az elrugaszkodásra. De vigyázat, mert egy bizonyos magasságból lezuhanva sajnos pálcikadarabokra esik a szerencsétlen főhősünk, tehát csak óvatosan ugráljunk. Az elővigyázatosság amúgy is a legfontosabb ismérve a játéknak, hiszen az eszetlen pattogással, rohangálással csak a halálba visszük piciny ninjánkat.


Ahogyan az a klasszikus arcade játékokra jellemző, az N+ kegyetlenül nehéz. Nem csak a körülményes irányítása miatt, hanem azért is, mert az időnk félelmetesen gyorsan telik, és azért mert a pályákon fellelhető ellenfelek a lehető legváltozatosabb módon igyekeznek minket a másvilágra küldeni. Lesznek őrjáratozó árammal telített, célkövető rakétákat kilövő, halálos pontossággal célzó lézeres, gépfegyverrel felszerelt robotok, utunkat elzáró kapcsolóval kinyitható ajtók, aknák és még sorolhatnám, hogy milyen eszközök, amik a másodperc töredék része alatt szétszednek minket. Szerencsére az időnket növelhetjük azzal, ha a pályákon - természetesen életveszélyes helyeken - elhelyezett arany négyszögeket felvesszük, illetve próbálkozni is eléggé sokszor tudunk, de ezeknek a mértékére még nem igazán sikerült rájönnöm.


Több mint 200 pálya és több tucat epizód áll majd a rendelkezésünkre, rengeteg megszerezhető extrák kíséretében. Ezen kívül adott lesz nekünk egy könnyen használható pályaszerkesztő program is, amivel leginkább a cimboráinkat tudjuk majd jól megszívatni. Ebből könnyen kikövetkeztethető az is, hogy akár neten, akár ad hoc módon is tudunk majd játszani barátainkkal, rengeteg játékmódot választva.


Ha ez nem lenne még elég, akkor idővel elérhetőek lesznek majd letölthető tartalmak is, ezzel is növelve a stuff szavatosságát. Számomra az egyetlen problémát az jelentette, hogy a gamma valami eszeveszettül nehéz. Nekem személy szerint a nyolcas epizódig sikerült csak eljutnom, azon belül is az utolsó pályáig, ahol egy olyan falról való ugrást kéne produkálnom egy kapcsoló megnyomásáért, amit egyszerűen képtelen voltam kivitelezni. Bizonyára velem van a gond, vagy az is lehet, hogy nem jöttem még rá minden titkos mozdulatra, de engem ez eléggé lehangolt és abba is hagytam egy időre a próbálkozást. De figyelembe véve a stuffban rejlő félelmetes kihívásokat, nem csodálkoznék azon, ha addig próbálkoznék, amíg meg nem csinálom.


Az N+ egyértelműen egy „must have" anyag minden PSP tulaj számára. Nem csak azért, mert fantasztikus élményt tud nyújtani minden korosztály számára, hanem azért is mert ékes példája annak, hogy egy játék akkor is jó lehet, ha nincsen olyan grafikája, hogy az agyunkat eldobjuk tőle. Így a nyár vége felé, amikor az idő kezd rosszra fordulni, sokkal több lelkesedés lesz mindenkiben, hogy újra és újra próbálkozzon. Az N+-nak ez a legfőbb tulajdonsága. Sosem szabad feladni, még akkor sem, ha több tízszer vagy százszor futunk neki ugyanannak a pályának. Hát igen… nehéz a dolga a ninjának… nehéz a dolga!

Memóriakártya: 544KB +
Wireless Kompatibilis: Igen
Game Share: Nem
Wireless Network: Igen
PSP Danger: * * * * * ++

30.
30.
Ca$h
Kellemes pálya, nem árt hozzá betanulni a hosszú ugrást... =)
29.
29.
TJJJ
Jah, nem ártana... Én a level 6-nak ezen a pályáján vagyok elakadva, de tudom, hogy az én ügyetlenségem miat...

http://kepfeltoltes.hu/080929/nplus_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
28.
28.
Ca$h
Nu... akkor beszéljünk az N+-ról... mi szóltok? =)
27.
27.
Ca$h
Hehehe... nem lehetett valami szép látvány! =)
26.
26.
TJJJ
#26: Uramisten, ahogy elképzelem, ahogy ollóval odamész a billentyűzethez.... :D :D :D :D
25.
25.
Ca$h
Jujj... akkor neked egyáltalán nem való a PSP... mondjál le róla! =)
24.
24.
Ca$h
Igen, szerencsére én sem bántottam még semmi műszaki berendezést magam körül, a bútor az már egy másik dolog... na ők nem nagyon szeretnk engem. =)
23.
23.
TJJJ
LOL am én meg szoktam őrizni a hidegvéremet még ennél a játéknál is... Ha valami nem megy, egy kicsit pihenek, azt' folytatom... így menni szokott... ;)
22.
22.
Ca$h
=))))) Igen igen... nem véltelen a PSP danger-nél a maximum 5 csillag mellett az a két + jel! =)))) Életveszélyesen fel tudja idegesíteni az embert! =)))
21.
21.
Ca$h
Jól beszélsz, de a lényeg az, hogy képesek legyünk felismerni egy játék értékeit akkor is ha nem úgy néz ki, hogy magunk alá piszkítunk!
20.
20.
TJJJ
De akkor sem ugyanaz a kategória... :)

"Itt is megmutatkozik az EA-s agymosás hatása"-ahogy azt a psphungaryn hallottam valakitől...

Na de nem akarok piszkálni senkit sem, mindenki azt hisz és azt játszik, amit akar... ;)
19.
19.
Ca$h
18: ott a pont... bár a God of War pusztít minden szempontból! =)
18.
18.
TJJJ
Itt nem arról van szó, hogy milyen a grafika, hanem a játékélményről! PataPon-nak milyen a grafikája? LocoRoco-nak milyen a grafikája? Disgaea? És milyen a játékélményük? Na? Kipróbáltad egyáltalán?

De nekem mondjuk mindegy, te magad maradsz ki a jóból... Persze a grafika nem God of War... xD -,-
17.
17.
vergil
#9: a barbie neked való játék én ezt különben se szóltam le habár igaz nem tetszik én csak azt nem értem hogy mit lehet szertni ezen ilyet telefonra tok csinálni bazz:DXD
16.
16.
Ca$h
14: köfike... maj' kipróbálom...

15: igen a rutinos PSP-sek tisztelik eme kis csodamasinát és inkább máson vezetik le a dühüket... =)))
15.
15.
@darkking@
4# igen az elősször van is de még az énkicsikém is megúszta :) edig :) mikor mráérzem hogy ha huhh érted :) akkor inkább leteszem :) önuralom is egy idő után elpattan :)
14.
14.
girgosz
Ca$h: Felfutsz a falon lendületből(érdemes közvetlenül az emelkedő után is ugrani 1-et) és hátra fele ugrassz(a jobb oldali falról) 1 nagyot(tartsd nyomva egész ugrás közben a gombot) pár próba után meglesz az összes.



leírva lehet kicsit bonyolultnak tűnik, próbáld érzéssel. ;)
13.
13.
Ca$h
Daks. Nu igen... vannak olyan stuffok, amikre érdemes kiadni azt a 800pontot, ha átszámítod nem is kerül olyan sokba, szerintem megéri áldozni ezekre! =)

12.
12.
Daks
XBLA-ként toltam az N+t, fasza kis játék, bejött, csak kevés pálya volt a trialban
11.
11.
Bazoo
PC-re is jó lenne vlami szebb verzió hozzá... faja kis game :D
10.
10.
Ca$h
9: =)



Mi természetesen promó példánnyal játszottunk, de ha jól tudom egyelőre csak letölteni lehet a PS Networkről... viszont ha írsz az Überkonzolos srácoknak biztos vagyok benne, hogy beszerzik neked külföldől! ;)
9.
9.
Aramisz93
#7: Neked mi az igazi jó játék? A Barbie?



Jó cikk. Ezt lehet kapni boltban is, vagy ilyen letöltős?
8.
8.
Ca$h
5: PSP-n toltad? hogyan tudtad megcsinálni azt a részt, amikor egy gömb alaku szobában falról ugorva meg kell nyomni 4 kapcsolót? a legfelsőt egyszerűen nem tudom elérni... :///



7: te cimbi, tanulj már meg gépelni, vagy víz alól írogatsz nekünk? =)
7.
7.
vergil
lolezt nem szólják le de az igazá njó játékokat nem dícsérik úgy mint ezt ez naon lol
6.
6.
Kyuubi
Nálam kövi PSP-s játék esélyes, de nagyon :) Amúgy a játéknak az eleje is nehéz, vagy azért ott még el lehet boldogulni?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...