Erőszakos Múlt

  • Írta: pipi
  • 2005. november 12.
Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az erőszak és a brutalitás. A világ kezd eltorzulni és egyre többen válnak erőszakos bűncselekmények áldozatává. David Cronenberg rendező e tények tükrében próbálta megalkotni legújabb művét, az Erőszakos Múltat.

Gondolom mindenki szokott Híradót nézni, vagy egyéb más módon tájékozódni a nagyvilágban és kishazánkban történt eseményekről. Egy dologgal minden Híradóban találkozhatunk, ez pedig az erőszak, amely napjainkban már oly méreteket öltött, hogy szinte fel sem tűnik senkinek egy-egy brutális gyilkosság vagy egyéb más erőszakos cselekmény. Nincs tehát mit tenni, a fegyverek, a baseball ütő, a vipera és a boxer beköltöztek mindennapjainkba, akár tetszik, akár nem.

A történet egy Indiana állambeli kisvárosban, Millbrookeban kezdődik, ahol is Tom Stall (Viggo Mortensen) feleségével Edie-vel (Maria Bello) és két gyermekükkel boldogan élnek, akárcsak egy szép tündérmesében. Tom egy helyes kis vendéglőben tengeti mindennapjait kávét és krémest szervírozva a kedves és megfáradt városlakóknak. Ám egy nap két elvetemült bűnöző tér be az étterembe követelvén a napi koffein adagjukat. Tom felhívja a gazfickók figyelmét arra, hogy már záróra után tévedtek be, mire a bűnözők fegyverrel adnak nyomatékot követelésüknek (Kávét vagy életet? :). A jámbor felszolgáló erre kommandósokat megszégyenítő módon helybenhagyja a két fegyveres támadót, olyannyira, hogy azok már csak a hullaszállítók segítségével tudják elhagyni a tett helyszínét. Ezek után persze Tom lesz a kisváros hőse, mindenki nagy csodálattal és áhítattal néz fel rá, ám senki sem érti, hogyan tudta ilyen könnyen hidegre tenni a két huligánt, akiket mellesleg a rendőrség többszörös gyilkosság miatt körözött. A média persze világgá kürtöli a Millbrookban történteket, így már fél Amerika tudomást szerez Tomról, a hősről, aki saját életét veszélyeztetve hatástalanította a vendéglőbe betérő nem kívánatos személyeket. Az események innentől kezdve felgyorsulnak, mivel különös idegenek jelennek meg a városban azt állítva, hogy Tom Stall valójában nem is Tom Stall, hanem egy teljesen más személyiség. Vajon igazuk lehet vagy csak egy fatális félreértés közepébe keveredett Tom és családja, akiknek már így is épp elég problémájuk van? A választ csak azok tudhatják meg, akik megtekintik az Erőszakos Múltat, mivel sok érdekességre derül még fény a továbbiakban is.

Amikor JC Spink producer elolvasta John Wagner és Vince Locke „A History of Violence” című regényét, rögtön meglátta benne a film lehetőségét. A forgatókönyvet Josh Olson írta a regény alapján.
„Kíváncsivá tett a cím, és sok ötletet adott - mondja Olson. - Mi történne a valóságban, ha valaki ilyen helyzetbe kerülne. Számomra annak megvizsgálása volt a legérdekesebb, hogy miként viselkedik egy tipikus kisvárosi család egy extrém szituációban, milyen reakciókat vált ki belőlük, ha megszokott hétköznapjaikba betör az erőszak.”

A film piros karikás, ami nem is csoda hisz vannak benne elég brutálisan megkomponált jelenetek, amiket egy fiatal szervezet elég nehezen bír feldolgozni. Ám a nagyobbaknak sem ajánlatos teli hassal megtekinteni, mivel nem garantált, hogy rókakoma elő ne bújjon a rejtekhelyéről egy-egy véresebb jelenet folyamán. Nem mondom, hogy kizárólag csak erőszakos eseménnyel találkozhatunk, de kétségtelenül van benne egy-két gyomorforgató brutális gyilkosság.

Azt hiszem kijelenthetem, hogy az Erőszakos Múltban szereplő színészek teljesítménye csillagos ötöst érdemel, mivel minden karakter hűen alakítja a rá kiszabott személyiséget, ám mégis hiányzik valami a filmből. A lezárás elsőre kicsit összecsapottnak tűnik, de úgy gondolom az adott szituációban ennél többre nem is volt szükség. A történet igazából elég érdekesnek hat, ezért minden 18 éven felülinek bátran ajánlhatom, hogy tekintse meg David Cronenberg ezen alkotását.


Műfaj: thriller, dráma, krimi
Mozipremier: 2005. november 24.
Időtartam: 96 perc
Imdb értékelés: 7.6/10
Korhatár: 18+
Szereplők: Viggo Mortensen, Maria Bello, William Hurt, Ed Harris, Ashton Holmes, Heidi Hayes, Stephen McHattie, Greg Bryk, Peter MacNeill
Rendező: David Cronenberg
Forgatókönyv: John Wagner és Vince Locke képregényéből Josh Olson
Zene: Howard Shore
Operatőr: Peter Suschitzky

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...