A Köd

  • Írta: pipi
  • 2006. január 28.
Ismét egy új év és ismét egy újabb horror remake. John Carpenter nagysikerű 1980-as A Köd című filmjének újrafeldolgozása már megtekinthető a mozikban és most mi is kivesézzük egy kicsit.

Úgy látszik manapság már egy hollywood-i gyártónak sincs épkézláb eredeti ötlete ahhoz, hogy egy jó kis ütős horror filmet gyártson. Elég elszomorító ez a helyzet, ugyanis nap mint nap lehetünk szem és fültanúi annak, amint egy újabb feldolgozás kerül a mozivásznakra csúfos kudarcot vallva és szégyent hozva elődjére. Nagy szerencsénkre azért akadnak kivételek is jó nagy számban, itt van például a közelmúltban napvilágot látott Amityville horror, ami remake létére nem is tűnt olyan rossznak. Persze ha jobban belegondolunk elég egyszerűnek tűnik mindezekre a magyarázat. Sokaknak büdös a munka, ezért azt tartják a legegyszerűbb megoldásnak, ha levesznek a polcról egy klasszikust, majd felhasználva annak ötleteit leforgatják újból azt, egy kis számítógépes technikát belecsempészve. A Köd újrafeldolgozása esetében sem beszélhetünk másról, mindössze néhány változástól eltekintve. Kihúztak például néhány szereplőt az eredeti forgatókönyvből és kicsit eltinisítették, hogy ne csökkenjen drasztikusan a nézőszám, így megnyerték maguknak az ifjú titánok nézőközönségét is. Emiatt viszont nem találkozhatunk röpködő fejekkel és karokkal a filmben, továbbá a túlzottan véres jeleneteket is nélkülöznünk kell.

 

A történet egy csendes kis halászfaluban Antonio Bayben játszódik, ahol az aranyos helybéliek tengetik kissé unalmas mindennapjaikat. Elhalászgatnak, elszórakozgatnak és a legnagyobb problémát legfeljebb az jelentheti számukra ha esetleg elromlik a hajójuk. Azonban nagy változások veszik kezdetüket, amikor egy fiatal halász Nick (Tom Welling a Smallville-ből) a tengerfenékről horgonyával felszakít egy régi „sebet” egy zsák formájában. Ekkor elszabadul a gonosz, ami köd formájában ijesztgeti a helybélieket és szedi sorra áldozatait. Gondolom ezek után sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy ki vagy mi is ez a köd és ugyan miért jött elő? A sztori 100 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is a helybéli lakosok egy hajót szándékosan zátonyra irányítottak, mivel azok utasai egytől-egyig egy szörnyű kór, a lepra betegségében szenvedtek. Majd ezután rájukgyújtották a hajót és hagyták bennégni a szerencsétleneket. Gonosz szellemeik ezért 100 év múlva visszatértek, hogy revansot vegyenek a rosszakaróik leszármazottain, így ködfelhő formájában megszállják a városkát és szabályosán lemészárolják a lakosokat. A történet főszereplői a már említett halászfiú, Nick, a nagyvárosból visszatért barátnője, Elizabeth (Maggie Grace a Lostból) és egy helyi rádióslány (Selma Blair).

 

Igazából mindent lehet mondani erre a Köd című filmre, csak jót nem. Borzasztóan gyengére sikerült minden téren. Kezdve a nem túl fényes színészi és rendezői teljesítményektől (pl.: Nick a főszereplő szájából szinte csak azt lehet hallani hogy: We gotta go! Vagyis hogy mennünk kell! Ez kissé idegesítővé válik, amikor már minden 3. percben ezt ismételgeti) a kiszámítható eseményekig. Nem stimmel tehát semmi, aminek stimmelnie kellene, nem ad vissza semmiféle rémisztő és félelmetes hangulatot. Bevallom őszintén én egy-egy rémisztőbb jelenet után inkább elnevettem magam, mintsem megijedtem volna. De sajnos úgy látszik most ez jutott nekünk osztályrészül. Nem nagyon ajánlom tehát senkinek, hogy megtekintse eme alkotást, mivel sem megijedni, sem szórakozni nem nagyon fog.


Műfaj: kanadai-amerikai horror
Játékidő: 100 perc
Mozipremier: 2006. január 26.
Imdb értékelés: 3/10
Rendező: Rupert Wainwright
Forgatókönyvíró: Cooper Layne, John Carpenter, Debra Hill
Zeneszerző: Graeme Revell
Operatőr: Nathan Hope, Ian Seabrook
Poducer: John Carpenter, David Foster, Debra Hill
Szereplők: Tom Welling (Nick Castle), Maggie Grace (Elizabeth Williams), Selma Blair (Stevie Wayne), Rade, Serbedzija (Blake kapitány), DeRay Davis (Spooner), Cole Heppell (Andy Wayne), Kenneth Welsh (Tom Malone), Adrian Hough (Malone atya), Rick Pearce (halász)


 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...