X-Men 3: Az Ellenállás Vége

  • Írta: Ca$h
  • 2006. május 30.
Még csak pár órája hogy kijöttem a moziból, de még mindig teljesen a film hangulatában vagyok. Ritkán fordul elő az emberrel ilyesmi, emlékeinkben örökre megmaradó, ékeskedő pillanatok ezek...

Biztosan lesznek olyanok, akik nem értenek majd velem egyet, a szokásos fika generáció, akik kijönnek a moziból, és nem győzik szídni, a salakanyag szinonimáival illetni ezt a fantasztikus filmet. De ezekkel az emberekkel most nem fogok törődni, hiszen abban reménykedek, hogy a többség, akik mozirajongók hasonlóan fognak vélekedni a filmről, mint én. Nem kell hozzá X-Men képregény rajongónak lenni (bár nem árt), elég ha emberek vagyunk és vannak érzéseink…


Emlékszem az első komolyabb képregény adaptáció „A Holló” volt. Ez volt az első olyan film, ami elemeiben megmozgatta az emberek érzéseit, és sokakat rádöbbentett arra, hogy a képregények olvasása nem egészen, vagy nem csak, gyerekeknek való szórakozás. Amerikában külön kultusza, van ezeknek a füzeteknek, mint Japánban a mangának vagy az animének. 9-99 éves korig mindenki olvas képregényeket és mindenki imádja is. A Hollónak köszönhetően elindult egy lassú folyamat a moziiparban, aminek rengeteg ócska film lett a következménye (Catwoman, Spawn, Batman Forever, Batman&Robin), viszont annál több közepes produkció amiket szívesen nézünk újra és újra (DareDevil, Hellboy, Punisher), de igencsak kevés profi munka, mint mondjuk a Pókember vagy az X-Men, amikről még évek múltán is beszélni fogunk. Nehéz műfaj ezeket a pár lapból álló füzetecskéket filmre vinni, hiszen pár képkockával annyira sok mindent el lehet mesélni és olyan hihetetlenül látványos történeteket lehet kitalálni, hogy azt egyszerűen látni kell.


Az ember szereti a hősöket, tökéletesen együtt tud érezni velük, hiszen az esetek többségében olyan átlagemberek, mint mi. Nem akarják a sorsukat, nehéz elfogadniuk, ami velük történt, mégis előbb vagy utóbb arra használják erejüket, hogy az emberiséget segítsék. Az X-Men minden szempontból különleges képregény. Hiszen itt az író arra törekedett, hogy a lehető legemberibb mégis teljesen más embereket, mutánsokat hozzon létre, akiktől az emberek eleinte félnek. Ronda külsővel rendelkeznek, félelmetes erőt birtokolnak, mégis annyira törékenyek és sebezhetőek, sokszor még jobban, mint mi emberek. Ez a fantasztikus csavar a történetvezetésben, hogy mindannyian szuperhősök, mégis olyan szörnyű sors az övéké, hogy igazából senki sem cserélne velük. Minden egyes karakternek, megvan a maga tragédiája, tökéletesen kidolgozott alakokról van itt szó, és sajnos nem egyszer fordul elő a történetben, hogy valamelyikük meghal. Ebben a sorozatban meg kellett barátkoznia az olvasóknak azzal a gondolattal, hogy igaz hogy erősek, igaz hogy mások mint mi, de ők is emberek, ők is halandóak, akárcsak mi. Szóval sokáig el lehetne itt mesélgetnem az X-Menről, hiszen gyerekkorom egyik legmeghatározóbb élménye volt, de itt most a moziról van szó! Lássuk akkor mire számíthatunk.


Ha rám hallgattok és ha megtehetitek, akkor a mozi előtt pár nappal, nézzétek meg az első és a második részt is, mivel így sokkal élvezetesebb lesz a megnézni a harmadikat. Ekkor észre fogjátok venni, hogy mennyire összefüggő és zseniálisan összefont történetvezetés ment végbe ebben a három filmben. Látni fogjátok, hogy mindennek megvan az oka, mindenre van magyarázat, ezen kívül azt is látni fogjátok, hogy bár az első rész fantasztikus volt, a második zseniális, ez a rész maga a tökéj! Hibátlan, megismételhetetlen, a legjobb! Biztosan elfogult vagyok ebben a kérdésben, de szerintem azoknak is ez lesz a véleménye, akik nem voltak annak idején a képregény rajongói. Ez a trilógia egyértelműen, Wolverine, Jean, és Cyclops szerelmi háromszögéről szól, ami igazából csak egy a rengeteg drámai szál közül, ami ebben az epikus képregényben kialakult. Ezen kívül a harmadik rész dolgozza fel a leghíresebb képregény ciklust is, a Főnix történetét, amiről inkább nem mesélek semmit, majd meglátjátok a filmben. Igaz nem voltak minden szinten hűek a regényhez, de a legfontosabb dolgok a moziban is meg fognak történni.


Ebben a részben már rengeteg karaktert szerepeltet a rendező, sokkal több lesz benne a látványos csata jelenet is, mint ahogy mindenből több lesz benne, majd meglátjátok. A rendező mikor még a filmet készítette, azt mondta, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez legyen a legjobb X-Men film. Hát azt kell hogy mondjam ez sikerült neki. Talán csak egyetlen negatívumot tudok mondani a filmmel kapcsolatban, mégpedig a legelső jelenetet, amikor is erőteljesen lehet látni, a számítógépes beavatkozást. Igaz ez is csak az elején zavaró, nem sokkal a kezdés után már hozzá lehet szokni. Nem is szaporítom tovább a szót. Egy a lényeg, ezt a filmet egyszerűen látni kell, és mindenképpen moziba menjetek el, nem fogjátok megbánni, de az élmény csak ott lesz igazi. És hogy ez volt-e az utolsó X-Men a vásznon? Majd a végéből kiderül… ;)


Rendezte: Brett Ratner
Zene: David Hykes, John Powell
Szereplők: Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Famke Janssen
Játékidő: 104perc
IMDB: 7.2
Saját vélemény: 9.9

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...