Ismeretlen hívás

  • Írta: pipi
  • 2006. június 13.
Simon West, a Tomb Raider és a Con Air – A fegyencjárat című filmek rendezője újabb alkotással rukkolt elő, mely stílusát tekintve nagyban eltér eddigi munkáitól.

Az új film nem más, mint az Ismeretlen hívás, ami tulajdonképpen egy 1978-ban készült klasszikus horror-thriller újrafeldolgozása, melynek címe megegyezik a mostani 2006-os verzióval. A rendező tehát ötletek híján megpróbálta leporolni a rég elfeledett 78-as klasszikust és új ötletekkel, jelenetekkel megtölteni azt, ami viszonylag nehéz dolog tűnik, mivel a mai elvárások egy thrillerrel szemben már jóval nagyobbak, mint anno a 70-es években.


Az alaptörténet arról szólt és szól az új alkotásban is, hogy egy szabadidejében szívesen bébiszitterkedő ifjú lány egy este otthonától távolra kerül, ahol egy módosabb burzsoá család hatalmas hodályában kell a házigazdák gyerekeire felügyelnie. Ám, hogy a dolog ne legyen ennyire egyszerű, miután a szülők távoznak otthonról törékeny főszereplőnk felettébb furcsa telefonhívásokat kap egy ismeretlen férfitől, akinek a szándékai nem tűnnek túl szívmelengetőnek.


Így első hallásra szerintem mindenkinek a Sikoly című tini-horror sztorija jut eszébe, mely kísértetiesen hasonló elemekből építkezik a telefonos rosszakarótól kezdve a fiatal tinilányokig és fiúkig, akik állandóan csak buliznak és fittyet hánynak a mindennapok nehézségeire. Ha jobban belegondolunk az Ismeretlen hívás alapja még aktuális is, mert a telefonos zaklatások korszakát éljük és napjainkban szinte már minden földlakó rendelkezik egy, vagy több mobil készülékkel, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a perverz rosszfiúknak abban, hogy vétlen tinédzserekre hozzák rá a frászt egy-egy viharos, szeles, sötét éjszakán.


A témánál maradva tehát a főszereplőnk, az ártatlan, fiatal bébiszitter lányka (Camille Belle) egy dúsgazdag család két gyerekére vigyáz egy olyan tóparti házban, mely minden halandó álma lehetne, így el van látva minden földi jóval, kezdve a mozgásérzékelős világítástól és a riasztó berendezéstől, a házon belüli kertitóig kis madarakkal és aranyhalakkal felvértezve. Miután a szülők távoznak a háztól az események kezdetüket veszik és a furcsa telefonhívások egyre idegesebbé teszik az ifjú bébiszittert, aki idővel még a rendőrséget is értesíti, mivel annyira fél. A rendőrök persze nem tehetnek semmit, mindössze annyit, hogy figyelik a házba beérkező hívásokat és próbálják lefülelni a zaklatót. A történet itt nem ér véget, de aki kíváncsi a további fejleményekre az tekintse meg az Ismeretlen hívást és megtudhatja milyen rémisztő dolgok várnak még a fiatal lányra, avagy mik nem.


A kérdés már csak az, hogy vajon tényleg érdemes-e megtekinti ezt a thrillert, vagy sem? Elárulhatom, hogy én senkinek nem ajánlanám, mert eszméletlenül uncsi és kiszámítható. A legrosszabb az egészben az, hogy semmi érdekes nem történik benne legalább egy óráig, de amikor azt várnánk, hogy jujj most már milyen érdekes lesz, akkor sem történik semmi. A csattanó hiányáról már nem is beszélve. Az idegesítő tum-tum-tu-tum elrémisztő alapzene folyamatosan szól, holott semmi nem történik ezalatt, ami ezt indokolná és kb. 40 perc után már tényleg nagyon-nagyon idegesítővé válik, mivel nem csak akkor erősödik fel, amikor valami történik, hanem egyfolytában szól végig a film alatt. Szóval csapnivaló az egész hóbelebanc, úgy ahogy van, nem csoda, hogy az imdb értékelése sem kúszott 4.3 felé a 10ből. A főszereplő Camille Belle sem érezte át túlzottan a megrémült bébiszitter szerepét, így vele sem lehetünk maradéktalanul megelégedve, ami csak újabb szégyenfoltot jelent az Ismeretlen hívás „telefonos hibabejelentő listáján”.

Műfaj: amerikai thriller
Hazai mozipremier: 2006. június 15.
Időtartam: 87 perc
Imdb értékelés: 4.3/10
Főszereplők: Camilla Belle, Tommy Flanagan, Tessa Thompson
Rendezte: Simon West
Forgatókönyvíró: Jake Wade Wall, Steve Feke, Fred Walton
Zeneszerző: James Michael Dooley
Vágó: Jeff Betancourt

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...